Домашното насилие – тема №3

• 73 734
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Важното е, че си поела по правилния път.
Разбира се, че няма да е лесно. Но си струва.
Освен това на приказки са много ербап, обаче като опре до действия се изпаряват. Тъй, че може да приключи бързо.

Последна редакция: пт, 30 дек 2022, 20:50 от Светулчица

# 841
  • Сф
Ама не му се навирай анонимна, не му репликирай и дразни. Какво искаш и на кого да докажеш? Тихо ,кротко си оплети кошницата и тогава действай.

# 842
  • Най-красивата страна
Анинимната,много правилен съвет ти дадоха-когато се скарате не му отговаряй с обиди ,не псувай,не кълни.Каквото и да ти казва той,ти не слизай на неговото ниво.Не посягай,не хвърляй чехли...
Запази самообладание ,опитай се да го игнорирапш,например излез от стаята .....
Това,че те е душил е много лошо.Ако имаш някакъв инстинкт за самосъхранение внимавай и се пази много и си направи план за действие -какво ще направиш,ако положението стане по-зле...например отделяй си някакви пари...
Щом веднъж е вдигнал ръка,ще вдигне пак.

# 843
Момичета, срам ме е, затова и като анонимен, но днес вкъщи стана ужасно грозна сцена. Нервна съм и мъжа нервен за други работи. Детето на 3 не слушаше и се бяхме разбрали да му вземем играчките ако пак продължава да видим ще има ли резултат. Та прибирам аз играчките и той като принц на бял кон се появява и почва да гушка и му се скарах, че така аз излизам лошата и той почна да ме гони пред детето да съм се качвала горе. Аз повиших тон, не бях права да се развикам ама ми писна да подбива, и той се развика, препсувахме се и той скочи и ме хвана за врата. Пред детето, добре, че не виждаше хубаво. Аз се измъкнах без да го удрям и настрани да не вижда детето го замерих с чехли и се обиждахме. Качих се да се успокоя, и слизайки той ми крещи как аз съм му викала, колко мразел, да не съм се правила на жертва, че имам физическо доказателство, аз съм била напълно ненормална, била съм за лудница,не съм била добра майка, щом съм се карала пред детето. Аз че знам, че не е хубаво и не трябва да са пред малкия, ама все пак да ме хване да ме души и после аз да съм лошата не знам. И ми вика, че той ще го гледал по-добре. Това винаги като се скараме после почва да се прави той на жергвата ,, аз съм била обидила, аз съм била се скарала, аз съм била изнервена, все аз виновна и той горкан провокиран. Аз му казах, че утре като ида до съдебна медицина не знам кой ще му даде да гледа дете и като не иска да е с мен да се изнася и да ходи по к*ви. И той ми вика, че вече е - при мен. И аз му казах като иска да е, да върви при майка си тогава. И той докато държа детето пак скача да ме заплашва. То ние винаги сме имали такива скандали -с обиди и тн, повече като по-млади, но последните години не така. Знам, че и аз налагам тормоз - не физически, но психически и това не е ок. Наистина част от думите, които казахме са супер тежки. Той ми вика Умри бе, аз му отвръщам Да ти умре цялото семейство без детето. Супер зле, сега ще кажете намерили сме се, но като ми кажат нещо и отвръщам, не мога да падна по гръб, аз и на бой щях да отговоря ако нямаше дете в съседство. Но как да се откъсне човек - къде да ида - имаме обща къща той не иска да се изнесе, аз не искам. Не искам да настройва детето, а усещам как и сега се опитва да му говори за "лоша мама". Не знам, този човек отключва най-лошото в мен просто, супер токсично става. Не знам как да се откъсна логистично, дом имам, пари имам, подкрепа не точно, но пък детето си го обича и не искам да деля празници и дни, но ако средата ще е такава като днес просто не може. То милото не разбра точно, но усети и чу, после ми сочи синката на врата и пита "мамо какво е това". Никога не съм си мислела, че ще подложа детето си на това нещо и не знам как да постъпя. Дали ще се опита да ми го вземе, да ида ли за медицинско утре поне за доказателство. Малко дълго и объркано се излях, но в цялата ситуация знам, че и аз имам вина за скандала и не знам просто вече. Специално за детето се чувствам ужасна майка, за него не ми пука особено от известно време.
Абе извинете, аз не разбрах, Вие защо имате дете от тоя мъж? Просто питам, не че нещо... Не разбрахте ли преди да забременеете, че не се понасяте с него..?!

Анинимната,много правилен съвет ти дадоха-когато се скарате не му отговаряй с обиди ,не псувай,не кълни.Каквото и да ти казва той,ти не слизай на неговото ниво.Не посягай,не хвърляй чехли...
Запази самообладание ,опитай се да го игнорирапш,например излез от стаята .....
И с това да внимава, че е нож с две остриета. Някои, ако бъдат игнорирани, избесняват повече, отколкото ако им отговориш.

# 844
Съветът е да се игнорира провокацията, поне така го разбирам. Т.е. не е да си сложиш слънчевите очила и да забиеш слушалки в ушите, пускайки си Ac/Dc, а да се прояви чувство за самосъхранение.

# 845
Анонимна, този твоят мъж, ясно че е избухлив и агресивен. Ама и ти хич не помагаш за мира вкъщи с реакциите си.
Като ти казва: "Умри!", недей да го надцакваш с клетви и простоии, а се дистанцирай и се опитай да му обясниш, след като сам не го вижда, че е ужасно да ти говори и да се държи така пред детето. Камо ли да влизате в режим "замеряне с чехли". Не го оправдавам, ама и ти не си света вода ненапита, така както те чета. Прав е, че утре, ако свидетелстваш срещу него, че ти е посегнал, той ще излезе с картата, че и ти си проявявала словестна, че е физическа агресия към него. Хвърлянето на предмети по някого за мен също е насилие.

# 846
Момичета, внимавайте с кого свързвате живота си, че от някои господа няма лесно отърване! Учете се от опита на другите.

# 847
  • София
Ама разбира се, че хвърлянето на чехли и да кълнеш като дърта ц***нка също са насилие. Но това се неглижира.
Защо да е детинщина човек да опознае партньора преди да скочи в леглото с него. Не всички са като от американските филмчета и свалят гащите на първа среща. Не разбирам тоя зор за интимности веднага.
Не става дума за опознаването по принцип, а за мотаене 6 месеца. То нормална жена та млади години би трябвало също да има такива нужди, но да кажем, че на мъжете по-бързо им идва настроението.
А под шит тест разбирам нарочно да правиш издънки, за да се види доколко се афектира и как понася неудачи и стрес.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 14:04 от Cuckoo

# 848
Еммм в някои случаи се получава така, че гърнето се търкулва и си намира похлупак.
Ама все пак,ако някой ме замеря с чехли, просто ще си тръгна, няма да го бия. Ама мъжете са по-първични,та, да, не е добре да замеряш с нещо агресивен мъж, който сигурно е два пъти повече кила от теб... Може би е най-добре просто да си тръгнеш като те обижда. Мм, не знам, само си разсъждавам..

# 849
https://www.stefibozhilova.com/?p=4031 - споделям този материал с вас понеже е доста добре систематизиран. Съдържа различни видове психически тормоз и обезличаване.

# 850
  • София
Ето пример за насилие от жена, и то убийство. https://trafficnews.bg/krimi/ubiitsata-bozhan-zastana-pred-sada- … nastir-se-267288/
И пример за "адекватните" действия на полицията https://offnews.bg/112/izhvarlena-gola-na-stalbishteto-prebitata … na-ba-793270.html

# 851
Причините малтретираните жени/мъже да не напускат партньорите си не са толкова прости. Те не са си виновни сами и не са избрали сами този начин на живот. Има термин на английски - battered person syndrome. Води се подкатегория на посттравматично стресово разстройство и най-общо представлява психологически промени, които карат жертвата да поема отговорност за насилието. Не става изведнъж, а е резултат от многократно повтарян цикъл - натрупване на напрежение, освобождаване на напрежението чрез насилие, разкаяние. Цикълът се повтаря безброй пъти, а насилваният партньор смята, че е виновен, че не е успял да предотврати насилието. Повечето жени/мъже, подложени на насилие от интимен партньор, вярват, че насилието е по тяхна вина, страхуват се за живота си и за живота на децата си и вярват, че техният насилник е навсякъде и вижда всичко, което правят. Имат абсолютно изкривена представа за реалността и без помощ и терапия трудно биха могли да излязат от цикъла на злоупотреба.

# 852
Е то на практика такива хора са обречени...Ако сами не могат да осъзнаят, че трябва да се измъкнат, никакъв шанс. Но аз продължавам да смятам, че невинаги жертвата е дотолкова безпомощна, че едва ли не съвсем нищо да не може да направи. А тук в темата нещата са представени сякаш, че няма никаква надежда. Недейте така, имайте поне малко вяра в човешките възможности. Хората надмогват какво ли не, с нулеви шансове за успех. Катерят планини, измъкват се от животозастрашаващи ситуации. Не превръщайте в дежурно извинение колко манипулиран и обработен е някой и едва ли не физически инвалид. Това не е в услуга на хората в насилнически ситуации. Те трябва да чуват най-вече "ти можеш, ти си способен", дори всичко да е обективно безнадеждно. Както насилникът им е повтарял години наред, че не стават за нищо, така и този, който иска да им помогне, трябва да им повтаря непрекъснато, че могат. Да, трудно е, няма да стане от раз, но могат да се спасят. Не да се набляга колко обработени са и колко е трудно. Истинската помощ е да убедиш нуждаещия се, че е достатъчно силен да се справи.

# 853
Абе то сила да си тръгнеш може и да намериш, ама после ще трябва сила и да се бориш с живота, а с пост-травматичен стрес тази борба не е като на нормално здравите хора.
България има още много път да извърви в разбирането и толерирането на крехкостта на един човек, преминал през тормоз. Човек, който е обиждан, бит, заплашван,  с години наред в семейната среда, където трябва да е най-сигурно.

Давам пример от форума - писала съм в групата за паник атаки преди години, тъй като аз самата лекувам тормоз от детските години. Не веднъж ми се е случвало при размяна на мнение в други групи ( без връзка с психиката) да бъда обвинена като не добре с нервите, като пряко ми е казвано, че дори право на мнение не е нужно да ми се дава, заради това.

Без да се правя на жертва, това е показно за нивото на разбиране у хората. Аз имам добра професия, обучавам се постоянно и това ми дава някакво самочувствие да се справям с такива просташки нападки.
Но жена, която няма дори финансово самочувствие или образование и е била жертва години наред - на нея обществото няма да даде дори възможност да си вдигне главата.

# 854
Принципно съм съгласна, ама защо? е най-важният въпрос. Защо тази жена/мъж няма образование, защо е финансово зависим/а, защо я/го привличат насилници? Защо стои с години на тормоз? Защо има деца с насилник? И още много защо-та. Като отговора е един - семейна среда и възпитание. От там идва всичко. Затова е важно да говорим с децата си, независимо момчета или момичета. От малки да ги учим, че насилието не е решение. Съответно не ние да ги шамарим, пък да обясняваме, че е лошо. Всичко тръгва от семейния пример и възпитание.

Общи условия

Активация на акаунт