Домашното насилие – тема №3

• 73 710
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 870
  • Най-красивата страна
Според мен няма как един мъж да е добър баща,след като тормози майката.Как ще се чувства детето,като вижда как тате шамаросва мама....или как я блъска...Нали в един момент то започва да разбира какво се случва.
За детето е вредно да расте в такова семейство.

# 871
  • София
Според мен няма как един мъж да е добър баща,след като тормози майката.Как ще се чувства детето,като вижда как тате шамаросва мама....или как я блъска...Нали в един момент то започва да разбира какво се случва.
Същото се отнася и в обратна посока - дали жената е добра майка, ако обижда или дудне против мъжа си пред детето.
Но да не забравяме, че семейството не е неразрушима институция. По-добре щастливо разделени, отколкото привидно здраво семейство.

# 872
Същото се отнася и в обратна посока - дали жената е добра майка, ако обижда или дудне против мъжа си пред детето.
Но да не забравяме, че семейството не е неразрушима институция. По-добре щастливо разделени, отколкото привидно здраво семейство.
Абсолютно не е, колкото и да се прокрадва мнението, че жената има право да настройва детето против баща му, защото го е родила и е нейна собственост. Като в съседната тема, където детето било повече нейно, отколкото негово.

# 873
  • София
Странно е, че аз го казвам, но съм съгласна. Докато бяхме заедно, аз бях много по-спокойна. Но моите обстоятелства са такива че, аз съм с децата 80/ от времето. Той там е сам, изпушва яко и се обажда да си го изкара на мен. Ако го блокирам, пали телефона на децата.
В неделя го докладвах за онлайн тормоз.
Опитвам се да се усмихвам пред децата и да казвам, че всичко е наред, но не винаги се получава.

# 874
  • София
Е, ти си все пак пред развод, очакват се такива изпушвания.

# 875
Здравейте, не съм чел всичко от темата и моля да бъда извинен за това. Наскоро ми се случи да търся информация, какво се прави при домашно насилие. Повечето информация е с напътствия, какво да прави жертвата на такова насилие. Но много често, тя - жертвата, или се страхува, подценява ситуацията, или има нещо като стокхолмски синдорм и не предприема адекватни действия , мерки, реакции. И почти не излиза информация, какво да правиш, ако знаеш за такова насилие или си свидетел! Защото много често се случва, потърпевшият от насилието, да няма осъзнаването за това, което се случва и да предприеме адекватни действия. Разбирам, че ако не иска да си помогне сама е много трудно и другите да й помогнат. И все пак, ще дам хипотетичен пример: да речем момиче/жена живее с някакъв мъж и той започва да я малтретира, но тя не взима мерки, не подава жалба и т.н. класически случай. Но съседи са чули един два пъти разправии и подозират за насилието, приятели на момичето също са я виждали с насинени очи или подобни. Няма ли механизъм трети лица да подадат жалба или сигнал за такъв тип поведение към полицията? Защото оставам с впечатлението, че едва ли не всички съветват жертвата да подаде жалба , да извади съдебна експертиза за побой или подобно, но никъде не вудях съвети, как да реагират околните...!!! И какво ще знаем, че тояй я бие, но ще я чакаме тя да подаде жалба и да се обади тук-там? Ами ако е неадекватна? Как да се случи това? Та си мисля, че точно тук е пропастта в системата. Ние нямаме изработен механизъм правен или какъвто там е, да подаваме сигнали, че подозираме някого в това, че извършва системе физически и психически тормоз върху друг, като преполагаемата жертва не е в състояние да се защитава! Мисля, че това е дупакта, която трябва да се запълва, защото съм бил свидетел, как през нощщта между блоковете се чува как някой бие жена си и от никъде нищо, никаква реакция, щото не знаели кво да направят, били им вързани ръцете. Ами отиват един двама приятели, близки съседи, подават сигнал и да се действа , като сигнал за тероризъм , друг вариант не виждам. ДА, психическа подкрепа и социална грижа, трябва да има, но преди това, нали трябва да й спасят живота. Та какво мислите за това?

# 876
  • София
На момента викаш полицията.

# 877
Пич, освен да извикаш полиция на момента, нямаш какво друго да направиш. Обаче ако жената откаже да подаде жалба, всичко приключва с това. Имай предвид, че ако извикаш полиция 1-2 пъти и не подаде жалба, просто следващите пъти няма и да дойдат. Няма как друг да подаде жалба, защото говорим за пълнолетен човек, с право да гласува и право на собственост, както и да взема решения за себе си. Единствено ако лицето подложено на насилие няма пълнолетие, тогава можеш да сигнализирал социалните служби и отдел закрила на детето.
Прочети ми мненията назад в тази тема, ще ти е интересно.

# 878
  • Най-красивата страна
Аз ако чуя ,че съсед бие жена си,веднага ще се обадя на 112.Ще кажа,че е скандал и ми пречи шума или нещо такова...
Как ще постъпи жертвата - не знам.
Но не бих могла да се правя,че не чувам.

# 879
Здравейте, пиша много притеснена за една от най-близките ми приятелка. В последно време ми споделя много кофти неща относно връзката с мъжа си. Те са заедно близо 10 години, около 35 са. От година мъжа й е започнал да се държи много арогантно и да я манипулира. Днес ми се обади разревана и трепереща. Той я е засегнал много гадно, тя се е опитала да се защити и му отвърнала. Като започнал да я обижда, да я псува, да й казва колко е грозна и дебела. Започнал да я заплашва с развод и, че не можел да й прости обидата, а реално той е започнал. Винаги по този начин извърта нещата, за да изкара нея виновна. И всеки път той може да й говори както си иска, но позволи ли си тя да му отвърне става страшно- викове, крясъци, обиди. Уж се допитва до нея за мнение и ако не е на неговото  пак се повтаря сценария. В интерес на истината, когато съм им на гости или излезем някъде е страшно любезен, мил и усмихнат, чак не мога да го свържа с човека, който моята приятелка ми описва.
Оправдава държанието си с това, че бил правил всичко за нея- трепел се от сутрин до вечер, оставял й до стотинка всичките си пари, кой друг мъж щял да го направи. Моята приятелка също ми е споделяла, че мъжа й още с прибирането си се залепва на лаптопа или пред телевизора, в такъв смисъл, че почти няма интимност между тях, да не кажа никаква, само целувка за лека нощ и добро утро, като по график и с това се изчерпва интимността между тях. Много умело я манипулира и тя смята себе си за виновна, обвинява се и всеки път когато ми споделя казва така- "Той ми крещя, обижда ме, но аз го предизвиках също, защото му казах еди какво си". Реално, ако той не я предизвика и мачка, тя никога няма да му каже и думичка, познавам я.
Не е физическо насилие, но психическото, което се прилага върху нея не е по-малко тежко. Смачкана е и наистина не знам как да й помогна. Ако някой даде съвет тук, може да й го пратя, за да види, че нещата са много сериозни.

# 880
  • here and now
След като тя се чувства заплашена от развод, макар да е наричана грозна и дебела, аз бих посъветвала да не се намесвате.
Очевидно тя ви изпозва за отдушник.
Вие какво бихте я посъветвали?
Намирам за странно питането за трети лица. Когато човек има проблем и пита за себе си, може да отовори на възникнали въпроси, а така става "развален телефон".

# 881
Казах й, че тя също знае, че всичко това е нередно и оправданията й са за пред нея, за да се успокои. Относно обидните думите, тя веднага ще каже, че също го е обидила, но последователността е, че той започва и след това я манипулира, за се чувства виновна.
А относно питането ми, това може би вече ми е последна идея да й отворя очите.

# 882
Смачкана е и наистина не знам как да й помогна. Ако някой даде съвет тук, може да й го пратя, за да види, че нещата са много сериозни.
А тя иска ли помощ?

# 883
  • Варна
Щом стои, не си е тръгнала и го оправдава значи едва ли иска помощ. Нищо не прочетох за деца, които да я задържат там.

# 884
G&B има нужда от малко подтикване, за да види истината. Тя самата осъзнава всичко, но не смята, че е толкова сериозно.
Highspeed Не, нямат деца. Така я е изманипулирал, че наистина вярва, че няма да намери друг като него.

Общи условия

Активация на акаунт