Градинарство - моето хоби 29

• 40 962
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Касия,жива е хойхера ти.Всяка пролет като започнат да излизат нови листенца чак тогава падат миналогодишните.Тя е листопадна, просто по различен начин.

# 631
Честит празник и ат мен!
dariVale, красиви лалета. На снимката се вижда, че почвата между тях  е поръсена с нещо? Какво е, има ли специална функция ?
Почвата е покрита с 5-7 см. дървесен мулч, оцветен в червено. Продава се по градинските центрове. Функциите му са три - естетически добър вид на градинката без непрекъснато копане, подтиска до известна степен развитието на плевели и представлява температурно-влагова завеса (държи почвата под себе си топла през зимата, хладна през лятото и не позволява изпаряване на влагата).

Понеже това ми е първата такава градина в живота на едва три месеца живот имам няколко въпроса към тези от вас, които имат опит с мулчиране:
- как торите растенията през мулча
- как разкопавате и аерирате почвата (изобщо необходимо ли е)
- имам изсъхнали клонки в долния край на няколко лъжекипарис елводи, по един изсъхнал клон на няколко туя голдън глоуб и туя аурея нана, насадени ноември месец 21 г. Чудя се дали е нормално и какво да ги правя.

# 632
За мулчирането и на мен ми е интересно, как става при поливане, торене .. Може би се маха слоя и после обратно?

# 633
  • София/Варна
Поливаш и ториш директно, нищо не се маха. Остава влажна почвата отдолу и бухкава, няма нужда да се копае и аерира. Такъв красив купешки мулч съм нямала, имах от натрошени с клонотрошачката клонаци.

# 634
И аз нищо по-различно не правя с мулчираните лехи. Поливам отгоре, друго не е необходимо. През няколко години досипваме нов, защото постепенно се разгражда.

# 635
Много е хубав, наистина, и на фона на зелената ни трева ще бъде трепач, но за едногодишни цветя може би не е подходящ .. Ще трябва всяка година да се подменя при разкопаване на лехите. А и цената при такъв вариант също е фактор ?

# 636
  • София/Варна
Едногодишните с разсад, нищо не прекопаваш. Буташ леко мулча, садиш и си готов. Мен за лукувичните ми е интересно дали поникват през мулч.

# 637
Всичко пониква през мълч, дори ако отдолу има сложено платно.
А като се реже неюо, например храст, се използват специални прахосмукачки

# 638
Поздрав за цветарките по случай Цветница. Благодаря за красотите, които показвате и опита, който споделяте.
Преди дъжда 😜. Да видим какво ще остане след...

На преден план луковици садени миналата есен, поникнали и цъфнали през мулча.
На заден план зелена туфа хризантеми също от миналата есен, тази пролет си изби нормално.
Онзи ден садих карамфили (ще снимам и покажа после).
Избутвам мулча на една страна, бода, копая дупки и садя каквото ми е на сърце, после загърлям обратно мулча и готово.
Поливането ми е капково - маркучите са заринати с мулча.
Дори тревата си никне през мулча, по веднъж на 10тина дни скубя, но не е масово.
Понеже почвата е новонасипвана миналата есен за сега няма нужда от торене, но ще измисля и него как да го направя.
Като рових онзи ден ми се стори степана под мулча, но беше и доста мокра, може да е за това.

# 639
Едвам ме навихте да го изпробвам Joy
Наистина изглежда много добре ..

# 640
  • Бургас
Касия,жива е хойхера ти.Всяка пролет като започнат да излизат нови листенца чак тогава падат миналогодишните.Тя е листопадна, просто по различен начин.
Всичко това е вярно. Още- с нарстването хойхерата пуска разклонения, които се издължават и лесно могат да се вкоренят, ако се отчекнат. Просто се откъсват и се бодват в земята. И цяло лято тя се вкоренява. За съжаление, имам само 3- вида, които са оцелели. Всичките много видове, които купувах, изчезнаха за няколко години.

# 641
DariVale,
Изрежи до дъно изсъхналите клони.

# 642
Така изглежда мулчираната градина от далеч.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 23:15 от dariVale

# 643
  • Майнатаун
И аз следя изкъсо темата за мулча. Още от миналата година съм се зачудила как и какво точно да сложа на нашите лехи. Искам да намаля максимално изникването на плевели, защото хич нямам време и възможност да ги премахвам постоянно. Чудя се дали да не сложа платно отдолу?! Притеснява ме че капковото ще остане под платното и мулча, това дали ще е проблем?

Аз също се възползвах от дъждовните дни и хвърлих нови тревни семена по оголените участъци, дано тази година тревния килим бъде по-гъст.
Довечера ще снимам лехичките, имам боднати и новите едногодишни циганчета, които обожавам.

# 644
  • Пловдив
Аз смятам да не слагам геотекстил ако така се казва . Чудя  се друго .Като си взимам растения в саксийка  и ги засявам наравно с почвата, как да ги покрия с 5 см мулч ?Няма и как да отнема толкова сантиметра от пръстта в саксийката.

Общи условия

Активация на акаунт