Градинарство - моето хоби 29

• 40 991
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Можете ли да ми препоръчате някое лесно за отглеждане цвете за градината, което не изисква ежегодно вадене?
Дотук имам известно количество лалета, кокичета, мускари и зюмбюли, които обаче не успях да извадя миналата година и не съм сигурна какво ще поникне тази.
Имам 20-тина рози, като около тях миналата година насадих 20тина  далии и г40-тина ладиоли, извадих  ги, надявам се да оцелеят и да мога да си ги насадя отново пролетта.
От миналата година имам поръчани три намалени корена божури, май се хванаха, ще видя тази година как са. Имам и три клематиса, на които им беше първа година. Лятото около зеленчуковата градина садя тагетис, който си отглеждам от семена. Това е засега цветната ми градина плюс няколко корена мушкато и бегонии в саксии. Сигурна съм, че има с какво да я разнообразя. Тази година се надявам да успеем да подкараме и капковото, миналата година бихме сондаж, защото имахме проблеми с предишният.

# 196
Можете ли да ми препоръчате някое лесно за отглеждане цвете за градината, което не изисква ежегодно вадене?

Флокс, маргаритки, кукуряк, гаура, aлиум, здравец, астилбе, хемерокалис, иберис... Точно от многогодишните цветя има десетки видове, които не искат абсолютно никаква грижа след като ги засадиш. Само плевя треволяците около тях. Кажи какви са ти условията, да ти предложим подходящи. Слънце, сянка, сухо или влажно, камениста почва и т.н...
Също цъфтящите храсти, стига да имаш място за тях, най-много да поискат подрязване веднъж годишно.

# 197
  • addicted
Хости и хойхери бих ти препоръчала, особено ако имаш сенчести места за запълване. С хостите просто не трябва да забравяш къде са, защото през зимата листата ги няма Simple Smile
Ирисите не се вадят и се саморазмножават бързичко. Нисък флокс също е добра идея. Високите също не са за пренебрегване, просто аз обичам повече ниските туфички.
Ниски карамфили също - важи същото като за флокса Simple Smile

# 198
О, като каза карамфили - това няма прецъфтяване !!!
Тези дни нали е топло използвай да ги по изрежа и пак имаха цветове и пъпки …

# 199
  • София
Благодаря много за предложенията, записвам си. Зимата ще имам време да разгледам предложенията и да видя откъде мога да си ги купя или насея.
Мястото на което са в момента е на Г около двете огради зад батута и отдясно на него, но най-вероятно ще има някъде и сред полянката, просто не съм стигнала да го измисля. Просто не ми се отдава планирането.
Оградила съм на втората снимка парцела, вдясно има още постройки. Като защрихованото е в момента планирано за цветя Г образно, дългата страна е слънчева, при късата има дървата на комшийката, които пазят сянка отчасти. Пред оранжерията също има няколко рози и луковици, като приключим с ремонтните дейности може и пред къщата да се отдели място. На полянката засега има само дървета и  трева за по-лесна подръжка, докато не се приключи с ремонтите.
Качвам две снимки на рози и далии, общо парцела е 1,7 декара, като част е зеленчукова градина, повечето е полянка и около двете огради е отделеното място за цветя. Борбата с плевелите и конкретно с поветицата е безмислостна Simple Smile Почвата е доста плодородна,  без никакво торене и зеленчуците и цветята са справят доста добре, а и предните две години оцеляваха без поливане общо взето, защото бяха много далеч от чешмата, а все още нямахме помпа.
Скрит текст:

# 200
Айла, идея от мен. До оградата бих насадила цъфтящи храсти, а пред тях пак можеш да си оставиш цветна леха.
Ако си подбереш разнообразни храсти, все нещо ще ти цъфти от март до октомври. Под храстите се мулчира, за да не расте трева. Лесно и цветно Heart Eyes

# 201
  • София
Айла, идея от мен. До оградата бих насадила цъфтящи храсти, а пред тях пак можеш да си оставиш цветна леха.
Ако си подбереш разнообразни храсти, все нещо ще ти цъфти от март до октомври. Под храстите се мулчира, за да не расте трева. Лесно и цветно Heart Eyes
Мъжът ми втора година постоянно копае тази леха, но тревата е все още доста упорита. Целият двор беше полянка, само сме фрезовали и постепенно си извоюваме място за цветя и зеленчуци. Въпреки това  плевелите ни водят в неравната битка. Опитах да мулчирам ягодите с много слама, но проклетата поветица пак се появява. Постоянно се самозасяват и глухарчета както и овчарска торбичка Simple Smile
Храсти цъфтящи май досега не съм гледала и нямам. На късата страна на оградата, но на сенчесто имам три корена клематис и ако са оцелели три корена божури. Както и около 20 корена рози. Какви цъфтящи храсти бихте препоръчали? Има място и за такива на полусянка, както и за изцяло огряваната част. А имам и 3-4 корена лавандула.

# 202
Тези всичките според мен са непретенциозни и лесни за гледане, пиша ги горе-долу по реда на цъфтеж:
Зимен вибурнум, лоницера пурпусии, дрян, форзиция, спиреа, глог, котонеастер, рододендрон (само за сянка), гениста/гинстер, декоративна дюля или ябълка (наесен имат миниатюрни плодчета), люляк, филаделфус, дойция, пролетен тамариск, бъз, вайгелия, керия, будлея, хибискус, есенен тамариск, смрадлика, хортензия (обича много вода).
Щом имаш място за катерливи - орлови нокти, вистерия.

# 203
  • София/Варна
Phloxx като енциклопедия си. Благодаря за списъка, много ще ми е полезен и на мен.
От мен магнолия, което може и да се окаже не храст, а дърво. Но са много красиви.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 08:11 от Gerundiq

# 204
  • В един копнеж!
Една година сях семена на билки. Тези, които поникнаха бяха едно върху друго, омотани и нагъсто. Изцифеляха след като ги поразредих, за да ги докарам до пикиране.
Сега за тази година си взех разградими кофички за сеитба. И си мисля, да сложа 3-4 семцичи да има, защото едва ли ще е 100% кълняемостта. За да не правя пикиране и пак да съм на нула. И после като им дойде времето за разсаждане, кофичките директно в почвата и там се разпадат.

# 205
  • София
Aila, прекрасен имот! Как успявате да го стопанисвате само през уикенда, адмирации!
И аз си запазвам супер полезният списък на Phloxx, мога да добавя като ниски храсти фотиния червенолистна, евонимус, махония. За справяне с плевелите - винка, защото тя също превзема всичко.
Ето и извадка от една градинарска книжка:

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 10:20 от sofyia

# 206
  • София
Phloxx много благодаря за списъка!
Ще прочета подробно за всеки храст и ще видя, кое къде мога да сложа.
Можете ли да ми препоръчате откъде е най-добре да си поръчам? Част от тях могат ли да се захващат от клонки като розите? Имам вкоренени 4-5 от Розариума, който е навън на улицата и се чудя дали сега докато е топло да не ги преместя или напролет, както беше първоначалният ми план.

От мен магнолия, което може и да се окаже не храст, а дърво. Но са много красиви.
Магнолии още първата година през есента насадих две. Напролет дори цъфнаха нищо че бяха малки, но като начинаещ градинар след като са дървета изобщо не ги поливах цяло лято и чак като изсъхнаха и окапаха листата се усетих какъв е проблема. Едната умря изцяло, другата тази година изби нови клонки, но са ниски все още и са като храст малко, все още и се притеснявам и не смея да оставя само едно стъбло. Засега ще изчакам и няма да взимам други магнолии. На мястото на изсъхналата и около тях на полянката насадих ябълки, круши, смокиня и тн. Миналата година тях поне ги поливах и към есента все още бяха живи. Не пораснаха много, но се надавям да са правили корени и тази година да дръпнат повече.

# 207
  • София/Варна
Аз знам, че магнолиите и рододендроните трябва да се поливат много август месец, защото тогава залагат цветни пъпки. След като го разбрах и обърнах внимание на магнолийката порастна изключително много и цъфти много повече. Рододендрона нямаше чак такава впечатляваща разлика.

# 208
  • София
Аз знам, че магнолиите и рододендроните трябва да се поливат много август месец, защото тогава залагат цветни пъпки. След като го разбрах и обърнах внимание на магнолийката порастна изключително много и цъфти много повече. Рододендрона нямаше чак такава впечатляваща разлика.
Мерси за информацията! При мен не много, аз изобщо не ги поливах, а явно и не са били добре вкоренени. Не цветни пъпки, те направо изсъхнаха, едната изцяло, а другата след усилено поливане съвсем отдолу изби нови клонки. Миналата година пораснаха малко тези клонки, но още е малка.
Ще я поливам повече август месец тази година и дано да се получат нещата.

Имам един въпрос. Първата година си бях взела на гол корен от практикер мисля , черен касис. Хвана се и миналата година имаше няколко шепички. Иска ми се да поръчам сега още няколко корена и черен и червен касис. Дали мога и тях да ги ползвам като акцент в цветната част на градината на заден ред. Чета, че могат да станат доста големи, сегашният ми един корен не е много висок, но той е на много сенчесто и забутано място.

Общо взето досегашната ми тактика не е особено успешна. Първо поръчвам нещо, след което почвам да се въртя из целият двор и да се чудя къде да го насяда. Това се случва както с цветята, така и с дръвчетата и храстите. По-късно и за зеленчуците не ми стига мястото. Как при толкова голям двор, не успявам да измисля кое къде да насадя е специално умение или по-скоро липса на усещане. За цветните храсти ще опитам възможно най-близо до оградата да г сложа, макар че там има доста рози, но те са една идея по-навътре. Но за подобни храсти като касиса, не знам дали направо да не заделя някаква част от двора или да продължавам на принципа, където ми попадне в даденият момент.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 12:40 от Aila

# 209
Касиса спокойно можеш да го  сложиш между цветните. Само винаги съобразявай колко високо и широко ще стане всяко растение, да не се окаже касисчето сбутано между два по-едри храста. Ако ги насадиш нагъсто, ще стане като жив плет и вероятно няма да ражда толкова много плод.
Почти всички храсти се размножават успешно от клонка или отвод. Повечето се засаждат в много ранна пролет. Огледай при съседите какво расте Grinning Жалко, че няма как да ти дам резници, имам за цяла градина да озелениш...
Магнолиите по принцип са по-капризни растения, затова и не ти ги препоръчах. Първите няколко години са им най-трудни.
Моят съвет е - три пъти мислИ, веднъж садИ, защото преместването на пораснали храсти е тегава работа Hug

Общи условия

Активация на акаунт