Градинарство - моето хоби 29

• 40 988
  • 759
  •   1
Отговори
# 180
Мариета, личи си кой няма басеин, нали Grinning Grinning Grinning

Дриада, и от семена се отглежда много лесно рудбекия, може и от разсад. После започва да се самозасява отгоре, да пуска грудки отдолу, и превзема градината Grinning но като нацъфти е приказка наистина.

# 181
Обикновено рудебекията с жълт цвят е многогодишна, а тези с оранжево-червен са едногодишни. Не бих слагала цветя точно до басейн защото ще се пълни с листенца и боклучета.

# 182
Флокс, аз нямам. Просто се интересувам от доста неща. А и ако ходиш на басейн и се замислиш - не миришат на хлор както едно време… Simple Smile
Мои близки имат + 3 внучета с много био родители… та от там зная
Пусто големи са ми ушите Simple Smile

Ефи, права си. Въпросните роднини имат прекрасен Индийски люляк в близост. Кърваво Червен. Но знаете кога цъфти…. Винаги се оплакват от цветчета във водата.
Колкото до настилката край басейна, има си плочи за басейн, с закръглени чела и обратен наклон и т.н не се предоверявайте на “майстори”. Това се прави за дълго Simple Smile
Обожавам да плувам, но си е голяма грижа

# 183
Включвам се, понеже сте зачекнали темата за настилките. Ние сме много далеч от този етап все още, но ще се радвам да дадете акъл. Пред къщата имаме асма, а настилката е бетон... ММ иска да слага гранитогрес отгоре като най-устойчив на атмосферни влияния, но на мен не ми допада. Но не мога да предложа алтернатива. Този тип плочки издръжливи ли са на вода, сняг, студ, слънце? И да не са хлъзгави, че да не стане беля. Има ли други варианти?

https://decking-bg.eu/product.php/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD … %D0%B2%D0%BE/1096

# 184
Ние сме с големи плочи гнайс. Но наистина големи. Положени са в спец посипва и бетонът помежду им е също с добавки.

Също имаме и комбинация с павета.

Може да погледнете продуктите на Земелрок. Бетонни са, но са хубави. Специално за вън настилки. С традиции и технологии. Ползват се много в последните години. Имат серии наподибяващи камък, и т.н ( и за басейн стават Simple Smile
https://www.semmelrock.bg/za-iztegljane/katalogi-e-book/

# 185
Този тип плочки издръжливи ли са на вода, сняг, студ, слънце? И да не са хлъзгави, че да не стане беля. Има ли други варианти?
E продават си се плочки за навън, издръжливи, нехлъзгави. Има и разни покрития от камък, такива неравномерни форми едни. И от бетон може да се направят формички да приличат на калдаръм и на какво ли не. Това дървеното на снимката изисква поддържане, мазане и миене, иначе става лигаво, мухлясва и се скапва, а и е добре първоначалния материал да е импрегниран и добро качество. То и с плочките е така малко, мисля че с камък е най-лесно и сигурно, че няма да стане фал. Евентуално по някое време за в бъдеще може да се наложи поправяне на фугите. Най-издръжливо покритие са едни блокчета като тухлички/павенца. Всичко е въпрос на визия и пари. Може би се разходете до някой магазин тип Бриколаж да погледнете на място, там май се продават разни такива. Съществено е и около вас да има майстори да го направят качествено, всъщност това е най-същественото.

# 186
  • На морето!
Супер сте, момичета, много благодаря отново! Рудбекията е много красива, ще търся сега семена и ще си направя разсад.
Басейнът няма да е вкопан, а от твърдите които се поставят върху плочи, няма и да е много голям- 3,70 някъде беше дължината, всички сме плувци, но Аркутино, Созопол и Приморско са ни съвсем близо, та плуваме в морето, басейна ще е по-скоро за коктейли и мързеливите дни, в които не ни се ходи на плаж. Ще почистваме с био препарати и основно с филтри и помпи, а като не ползваме се покрива със соларно покривало, за да не се пълни с боклуци и водата да се затопля. Това ми е романтичната представа, а какво ще стане- предстои да видим.

Лавандула от семена май трудно с езахващаше и беше по-добре да е разсад, нали?

# 187
Сестра ми сложиха такъв басейн това лято и е много добър вариант.
Отдолу трябва да е равно !

# 188
Сестра ми сложиха такъв басейн това лято и е много добър вариант.
Отдолу трябва да е равно !
Още по добре да се сложат стиропорени плоскости ( фибран май се казваше) за да няма контузии ако някои ( примерно деца, а може и пораснали деца) реши да скача от стълбата. Проверено! Ние сме с такъв басейн на средата на поляна е. Цяло лято децата скачат вътре и вода хвърчи навсякъде, поддържаме го с хлор+ някакви други препарати не им запомних името + помпа с пясъчен филтър + нагреватели. Поражения по тревата няма. Не знам с био препарати колко добре се получават нещата, ние се опарихме първата година като слагахме по-малко химия и от тогава тази грешка не я повтаряме. От което по колкото си трябва. Иначе миеш жабунясъл басейн. Не че е нещо особенно ама си е хамалогия.

# 189
За лавандула не бих се занимавала със семена. В началото ми беше интересно и сях какво ли не, от едно или две пакетчета семена лавандула имах само едно мижаво растенийце, като го пресадих в градината не оцеля. Тези от разсад станаха огромни растения още първата година.

# 190
И моята е купена разсад, беше около 30 см пролетта, сега може би е двойна, и определено обича слънце. Иначе и аз се запалих да си правя разсади за цветя, утре ми пристигат доста от семената.shop, дано да са качествени. Поръчах и рудбекия едногодишна - два вида, ще ги снимам непременно. Та в тази връзка си купих специална почва и торфени саксиики. Мисля да пробвам и варианта с течен вкоренител, капва се в разтвор от калиев перманганат за първото поливане на семената, когато се поставят. Незнам дали ще има ефект, но в един клип го видях. Така се стимулира покълването и оформянето на силни корени. И не можах да разбера, в някои клипове засаждаха семената в контейнери и когато малко пораснат ги прехвърляха в по-големи кофички за разсад, т.нар. пикиране. Това не му разбрах смисъла и затова си мисля директно да ги засадя в кофичките. Може и да бъркам, ако някой има идея, пишете … Пустия мерак по градинардтване ме е обзел Grinning

# 191
Ами не от всяко семенце ще изникне сигурно .
Но трудно си е пикирането. Някой ако знае как да стане по -ефективно да каже.
Аз доста от растенията ги изгубих именно при пикирането

А ето и първите кокичета

# 192
За мен е най-лесно да засея директно в саксийки по 2-3 семенца, и като пораснат оставям най-силното от тях. Но така заемат много повече място още от началото, ако ще правиш много разсад едва ли ще е удобно.

Мариета, това на снимката ти е било прекалено нагъсто засято, така се сплитат и корените и трудно се разделят без да ги повредиш. Ако са ситни семенца, се смесват с пясък и тогава се сеят, по-нарядко. Ако все пак покълнат много нагъсто, проскубвам най-слабите още в началото, за да имат повече място останалите.

Пикирането не е трудно, но е трудно да се обясни с думи Blush най-добре вижте някое клипче в ютуб. Важно е да не се нарани коренчето при изваждането, да се засади изправено /  без да се прегъва корена, и след засаждане да се притисне почвата към него отстрани. Поливане много внимателно на капчици, за да не се разместят стръкчетата.

# 193
Мерси Флокс!
Петунии и Тагетис станаха най-добре!
Ще пробвам с пясъка!

# 194
Ще опитам директно със семената в кофичките и после - прореждам. Мисля да ги засадя в края на седмицата, незнам дали е рано, при условие, че в градината ще ги засаждам началото на април?!

Общи условия

Активация на акаунт