Градинарство - моето хоби 29

• 40 985
  • 759
  •   1
Отговори
# 165
Дриада, без да ти се меся в избора, ще ти препоръчам многогодишен флокс от ниските пълзящи сортове.
Цъфти също толкова красиво, но напролет, и всяка следваща година е по-голям и по-хубав. Когато не цъфти е хубаво зелено килимче, пречи на плевелите. Особено за алпинеум е много подходящ.

Едногодишен гледах веднъж от разсад, не е претенциозен никак. Гледах го в саксия, расте като тревичка. Проблемът за мен е само, че на следващата година мястото е празно или тревясало, а аз съм от мързеливите градинари. Затова предпочитам многогодишни растения.

От семена успеваемостта ми е горе-долу 50%. Говоря принципно, точно за магазина на сортови семена не мога да кажа нищо. Зависи и от производителя, но и как са съхранявани след това.
Аз на почти всичко правя разсад в тарелки, и чак като порасне го премествам в градината. Така съм сигурна, че няма да го оплевя или да го опасат охлювите.
Едногодишните се засяват между февруари и април вътре, на пакетчето семена ще прочетеш точно кога и как да засееш - например дали да покриеш семената с пръст, спазвай указанията точно. Като пораснат малко, се пикират в единични саксийки, като пораснат още малко им се прищипват връхчетата, за да се разклонят. И след последните слани се садят навън. Може преди това за два-три дни да ги привикнеш към външните условия за по няколко часа. Това е всичко, не е трудно. Важно е да имаш подходящо място за разсада вътре - светло, нито студено, нито твърде топло. Разсадът може да завъди разни досадни мушици.

Благодаря за съветите, ще се опитам да го отгледам от семена. За многогодишните цветя си права, но при мен градината е малка и не е проблем всяка година да експериментирам с различни цветя, поради което засега съм се ориентирала към едногодишните. Четох за тях, че цъфтят по-дълго през лятото, отколкото многогодишните.  Права го за релакс най-вече Simple Smile
Весело посрещане на новата година Simple Smile

# 166
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
така е. цъфтят дълго, мног оса красиви и изглеждат много добре в група. самостоятелно се губят между другите.
от смена станаха при мен, но аз ги засявам в сандъче и после местя разсада в градинката.
засявам пролетта, когато се затопли, не знам дали семената издържат зимата навън, но може би да, защото от всичките ми едногодишни после са се появявали саморасляци на най-невероятни места.
Simple Smile препоръчвам ти и астри. има ниски и много красиви, има двуцветни, има запълнени и най-обикновени, подобни на цветни маргаритки. всичките са прекрасни и не изискват много грижи.
от тагетесите също има различни - ниски, високи, обикновени, двуцветни, има прекрасни слънчево жълти, сравнително високи са и са много добри като единични цветове. страшно изпъкватна фона на тревата.
и космос - може би най-любимот оми цвете. нежно, обемно, но е сравниетелно височко.
за алпинеум може и каскадната вербена. и там има двуцветни, има и с едни особени венчелистчета, като срелички.

# 167
Честита нова година! Здраве, късмет и благоденствие на вас и семействата ви Simple Smile
Благодаря за отговорите, всичко споделено тук ми е много полезно Simple Smile Тази година съм решила да си напраправя и разсад от цветя, че като гледам цените по разсадниците така ще ми е доста по-бюджетно. Поне за флокс, циганчета, циния и астри може би. Приемам съвети и за качествени семена за цветя, места откъдето сте пазарували и сте доволни:)

# 168
Честита Нова година момичета!Да сме здрави,за да градинарстваме!
Днес ме изненадаха кокичетата...

Последна редакция: пн, 03 яну 2022, 20:56 от Vanja66

# 169
  • На морето!
Честита Нова година! Нека е цветна и красива!

Ние тези дни леем бетон, правим барбекю и площадка за басейн, в края на седмицата разчистваме и започвам да мисля какво да посадя около площадката с масата и тази с басейна. Иска ми се да е нещо, което гони комари (мушкато, лавандула или не знам какво), а около басейна трябва да е нещо, което да търпи мокрене.
Отделно гледам и чадъри и шатри. Имате ли опит и препоръки за споделяне? Засега съм се спряла на този: тип камбана.

# 170
Много от ароматните растения уж гонят насекоми, и са непретенциозни за отглеждане. Мащерка, розмарин, маточина, салвия, босилек, риган и т.н. Ще ти мирише хубаво през целия сезон и ще си имаш подправки за готвене. Но имай предвид, че като цъфнат, пчелите летят около тях. Плектрантусът уж също гони насекоми, и е симпатичен, но миризмата му не харесва на всеки.
Около басейна трябва ли да се ограничи видимостта (тоест по-високи растения), или цветята са само за красота?
За чадър или шатра, първо прецени колко е ветровито при теб, за да знаеш колко пари трябва да предвидиш. При мен си трябва стабилна конструкция, тези шатри от строителните магазини, които се сглобяват с едни кекави колчета, ще отлетят веднага Grinning а чадърът се подпира с големи циментови плочи, и въпреки това се клати понякога.

# 171
Rapariga,
И ние сме с Икейски, но 2 бр от този модел. Чупещи са. Реално покриват повече площ от 1 огромен. Покривалото се сваля, пере.
https://www.ikea.bg/products/garden-outdoor/parasols-gazebos/par … s-osnova/49325502
Но основите са ни от Юск. От гранит.
Внимавай при избора и с основата, често са огромни, повод за спъване ( аз съм от най-спънати те Simple Smile
Задължително виж на място .

# 172
О, да, за спъването в плочите подкрепям. И все пречат да си сложиш я столчето, я масичката, абе най-добре си е циментирана стойка в нивото на пода, ако сте си избрали вече постоянно място за чадъра...

# 173
  • На морето!
Благодаря за съветите!Точно заради стойката се спряхме на такъв тип- камбана, за да не пречи, но пък не знам колко е стабилен.

Phloxx, покрай басейна само за красота ще има растения и, за да попиват водата, за да няма кални локви. Майсторите препоръчаха камъни, но на мен ми се иска да са цветя- по-красиво ще е. Това с пчелите не го бях помислила, ще прочета сега и за предложенията за подправките, миналият сезон отгледахме босилек много успешно и мента в саксия, а из целия двор расте джоджен като плевел, но ако реша да го местя на избрано от мен място увяхва.

# 174
  • София/Варна
Джоджена е като троскота, размножава се с коренища. Т.е. трябва да изровиш сега или на пролет коренища и да ги преместиш там където искаш.

# 175
Лавандулата е вариант. Моята е българска и ми направи впечатление, че не мирише особено силно, тя е и още малка де, та незнам … Почвопокривните са вариант и здравец, като най-универсален и лесен за отглеждане? Проблемът при него е, че при силните жеги пожълтява, но ако е близо до вода може би ще се запази по-зелен?

# 176
Според вас много сложно ли е компостирането като хамалогия и обслужване
Няма никакво обслужване, но се зареди с търпение, нашият е от около 3г и това лято вадихме малко за лехите, и не беше съвсем готово. Най-добре става компостиране на открито, и да може да се разбърква, а това не става с бидони. Като е в тия бидонестите неща, нашето е такова, с отвор в долната част, е желателно да се слага добавка за компостиране, ние слагаме едно което е основно азот и варовик. И при нас има много листа, и трева основно, обелките и зарзавата отива при кокошките и в кофата ¯\_(ツ)_/¯ В компостера е хубаво и да идва малко вода, ние оставяме капака отворен от време на време. Но не събират кой знае колко много и не са ни особено полезни за оползотворяване на нападали листа, ако това ви е целта, имаме два. Ние му се кефим най-вече защото ММ гледа градинарски предавания и се радва да сочи екрана и да вика "И ние имаме такова!" Satisfied

# 177
Рапарига, сега се замислих, че водата в басейна сигурно ще е с някаква басейнска химия. Бих избрала много устойчиви растения, на които евентуално да не им пречи, ако се напръскат с тази вода. Например рудбекия, гайлардия, кореопсис са неизтребими, но и много инвазивни, особено рудбекията.

# 178
Рапарига, сега се замислих, че водата в басейна сигурно ще е с някаква басейнска химия. Бих избрала много устойчиви растения, на които евентуално да не им пречи, ако се напръскат с тази вода. Например рудбекия, гайлардия, кореопсис са неизтребими, но и много инвазивни, особено рудбекията.
Рудбекията, ако е тази която прилича на слънчоглед, баба я наричаше “офицерско копче” и наистина съм виждала засадени край басейни. Много красиво и слънчево цвете, та може би е подходяща. Определено я искам и в моята градина, но незнам многогодишната от разсад ли се засажда или трябва да се отгледа от семена.

# 179
Флокс,
Вече има доста по-био Simple Smile и щадящи препарати за басейни.
А ще го отоплявате ли? Ако да, то имай предвид, че това е всъщност като климатик и ще духа топло сигурно

Общи условия

Активация на акаунт