Навън може да трещи и да вали, а ЯНУРЧЕТО на топло в мама сладко спи!

• 43 762
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Аз съм с късогледство от много години, около -2 са ми диоптрите, нося основно контактни лещи(ако трябва да бъда точна преди първото раждане работих над 8 часа на компютър, диоптри: -2.75 и -2.50. След края на кърменето(2 години) на прегледа се отчете корекция в зрението: -2.25 и -1.75). В края на 7 месец ми казаха, че е желателно да посетя кабинета във връзка с раждането. Преди дни бях на преглед, диоптрите са ми все така същите, обстойно провериха всичко с очите, разширяваха ми зениците. Написаха ми заключение, че нямам противопоказание за естествено раждане. Трябва да се извърши преглед и така ще стане ясно.
Любопитен за мен факт беше, че през последните 3 месеца и 30 дни след раждането не е желателно да нося контактни лещи(или поне само за кратко време да е). Причината за тази препоръка е, че роговицата в този период омеквала. Не го знаех, при предната бременност знаех, че съм секцио към края на 7 месец и не ходих на преглед на очите. По време на раждане каза категорично не с лещи. Направо нямам спомен на операцията как бях. Мисля, че бях с лещите, но бях със спинална упойка(но е възможно да не помня точно). Та имайте предвид всички, които предпочитате лещите.

# 106
Ах, благодаря за тази информация. Аз напоследък съм основно с очила, но слагам лещи понякога. Ще го имам предвид.

# 107
  • Ботевград
Привет💐
Вчера бях на консултация и моята докторка потвърди,че водите са увеличени и бебка е доста по-едра.. Та другата седмица ще правим обременяване с глюкоза 😒
Последен болничен имам около 19 дни и излизам в 45 дневен.
Качила съм 2кг и общо вече са 16..
Друго няма.. Но това ме притесни.
Според нея няма да има проблем, все пак всички бебета са ми родени "големи".. Имам и едно 4100..Дано просто бебка си е по - едра..
С очите нямам проблем - 0.25 имах дълекогледство.. Май е много малък диоптър. Дори нямам очила.
В процес на подреждане сме на стаята и гледам да мисля по-ведро😔

# 108
Привет, дами Nature High Brightness

Успях да ви прочета и имам няколко въпроса Relaxed

Темата за позициите на бебето в легнало положение, дали да се завърта, колко често, за и против позционера, кога и как да се използва и т.н. Може ли мамите с опит, а и тези, които са се подготвили с решение за тях си по темата, да споделят как се случва това чудо в действителност. Чета, гледам и се губя в море от мнения. Не мога да си го представя как се слага бебето на една страна, слага ли му се възглавничка, как си стой върху рамото или е някакъв лек наклон, а не точно 90градуса. В кой период започва да се поставя така от ден 1 или по-късно? Някак си не си го представям по 18 часа да лежи по гръб само...Animal See No Evil Моля ви, ако имате времева възможност и желание, да споделите какъв ви е екшън плана Innocent

За чувалчетата някой беше публикувал много хубава графика и аз се ориентирах по нея. Обаче като ми се намеси темата за завъртането в различни пози и тотално се обърках как се прави това нещо с чувалче.

Това за офталмолога ми беше супер напомяне и аз съм с диоптър около -2,00 и силно изразен астигматизъм. Може би доктора, при която ще раждам, ще ме препрати при специалист. Но и аз ще си го запиша, за да си го добавя в календара, че е някакъв ад през декември откъм активности.

В предишния пост не бях писала много за себе си, но и аз си минах през нормалните (според мен) проблеми съпътстващи бременността. Да, за някои щастливки са по-малко, за други повече, но с времето се забравя или поне аз забравям. В началото имах контракции достта, после направих няколко уроинфекции, още се боря с тези проблеми. Младежът ми е натиснал уретрите и задържам урина в бъбреците, разширяват се тазовете им, не мога да чишкам често, не се пречиства мехура, оттам се инфектира чудничко. До момента съм пила два АБ, утре съм на преглед, още си имам бактерия след втория АБ и въобще не знам какво ще каже нефролога. Не ми се пие трети АБ. Пия дрениращи, сироп от червена боровинка, старая се да пия течности, ама... Успокоявам се, че без всики усилия сигурно ще е по-зле No Mouth Та съм на принципа може "има и по-зле накъде" Smile

Каква е позицията на младежа към момента не знам ще ми кажат в четвъртък на късната фетална. На предходни прегледа е бил всякак - главично, седалищно, косо, пак главично, последно беше седалищно. Но наистина на този етап не го мисля, доктора ми каза до 36 седмица е без значение, въртят се. Така че слушам и не мисля по темата, докато не дойде момента. Според мен е главично, защото усещам как ми хълца в пикочния мехур Simple Smile)))))))))))))))) Ще разбера в четвъртък дали са ми верни усещанията.

Моят хемоглобин също е зле, аз си тръгнах зле, бях 116 на старта, паднах до 94, пия желязо, обаче не се вдига толкова лесно. Другата седмица ще го видим. Преди да забременея 16 години бях нещо като вегетарианец, ядях риба и яйца. Сега хапвам месо, защото осъзнавам, че е важно за бебето и то да оцелее, моите дилеми с животните ще си ги решавам живот и здраве като свърша с кърменето (ако ми се получи там).

Общо взето се напрягам на три теми - в какви пози го слагам да лежи (въртенето), кърмене и пъпчето. Всичко друго за себе си ще го решавам според ситуацията. Искам да родя нормално, но ако не се справя, няма да се самоизяждам, че не е станало.

На бързо и в ретроспекция толкова Stuck Out Tongue Closed Eyes Много питанки имам, някои ги решавам по интуиция, за други чета. За себе си взех едно важно решение - да се водя от това, което е близко до мен и считам за правилно за себе си, за да може да съм максимално спокойна и адекватна, било то и моите решения да се неправилни за друг. За сега уж ми се получава и пускам някакви неща покрай ушите си за фоноф шум, да видим като се появи младежа как ще съм Animal See No Evil

# 109
За позицията на бебето в бг акушерките поставят цялото дете настрани, като след всяко хранене завъртат накъде да гледа.
На запад препоръчват бебето да е по гръб и само главичката да се върти. Било по-правилно така, ако почне да връща мляко. При такова поставяне трябва да се внимава главичката да се завърта на всяко хранене, да не стои само на едната страна, поне докато не почне само да си я върти.
Навсякъде казват да не е по корем поне докато не почне да се върти самостоятелно.
Отначало като се роди бебето, както го оставиш, така си стои (или поне моите така правеха). Някъде на 1м почваха да се катурват от настрани да са по гръб. Пробвах да намествам отначало, после реших да се доверя на западните препоръки и да не ги мъча.
Мисля, че не е правилно да се подпира с одеалце откъм гърба (заради препоръката да няма нищо в леглото на бебето). За твърд позиционер нямам мнение, до момента не съм ползвала и няма да ползвам.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 20:18 от vesibu

# 110
Dandelion.Wish, Welt, snowwhite : благодаря за успокоението / мненията.
За втвърдения корем продължавам да си мисля, че не е нищо притеснително, тú като нямам болки и не ми пречи. И все пак, понеже днес беше вече трети ден така (само ако се залежа или заседя по-дълго омеква) мисля утре да звънна поне да попитам дали е нормално Persevere . Но е хубаво да прочета, че и други са така (и в другите отчетни го срещам). Магнезиú си пия по 400 мг на ден, т.е. явно не ми помага за корема...но може и тази доза да е прекалено ниска.
За обръщането на бебето: четох и аз за тези упражнения, варианти има много, даже четох за слагане на звънче на колана Sweat Smile . Спира ме да ги пробвам фактът, че реално не знам към този момент бебето как лежи (то през няколко вечери прави такива салта и движения като преминаващ влак, че съм сигурна, че се обръща пак и пак). Та страх ме е да не би вече да си лежи правилно и аз да взема да го обърна на грешната страна (един портативен видеозон би ми свършил добра работа Stuck Out Tongue Winking Eye ).

И последно: snowwhite, (но и за другите е може би интересно) аз бях много стриктна с тези упражнения за таза и болките ми изчезнаха, но снощи на курса за родители акушерката каза, че не препоръчва да се правят повече от 2-3 пъти седмично, за да не се претренира мускулът Rolling Eyes Защото те нали са за стягането му, а тоú като e стегнат, това било контрапродуктивно за раждането. Направо ме шокира с това, толкоз бях горда, че ги правя, но ú имам доверие (все пак изражда ежедневно) и ще взема да ги намаля...

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 21:02 от N.Diaz

# 111
N.Diaz, моля да споделиш, ако звъниш на наблюдаващия лекар, какво е казал за това втърдяване. Аз днес съм малко по-добре, но и пак основно си почивах.
_Мама_, стискам палци всичко да е наред, все нещо да ни тревожи изскача.
Относно позицията на бебето съм чувала, че наистина и Боуен помага. Нашият класически хомеопат също каза, че до 8 месец според него има как да повлияе. С първото дете така се тревожих за тази позиция, въртеше се постоянно, накрая седалищно основно беше. Преди датата на операцията се завъртя перфектно, но уви. Simple Smile
Относно позициите за сън ще напиша по-долу. Аз също бях удавена в морето от разнопосочна информация. За щастие педитърката на детето(уговорена в 7-8 месец) ме посъветва да отида за консултация в 9 месец. Каза ми какво трябва да приготвя за бебето след болницата. Педиатърката  дойде и в деня на изписване, даде  отново насоки, но е хубаво да я разпитате преди това, ако имате възможност. Има разминаване по доста въпроси между лекари и всички източници, накрая действате на интуиция. Копирам записките ми в скрит текст, че ще стане дълго, това е каквото ми каза тогава и ще я попитам актуално ли е според нея все още:
Скрит текст:
•   Стерилни марли 5x5, те са 5 броя в комплект, чистим очите на бебето с тях(и с физиологичен разтвор), всяко око с отделна марля от ъгъла към носа по горен клепач и после връщаме от носа към ъгъла по долния клепач. Купих си на първо време около 10 пакетчета. В училището за родители ни казаха и с тях да почистваме пъпа, според педиатърката ни памук е добре за почистване на пъпа.
•   Памук 1 пакет. С него почиствахме пъпа на бебето.
•   Спирт 95 процента за почистване на пъпа. Това почистване се прави, докато падне пъпа, на всяка смяна на памперса/понякога пада в болницата, при нас 10 дни след раждане/ и 2 седмици след това.
•   Кремче с което мажете бебето при всяка смяна на памперс. На нас ни каза да мажем като гащи, някои родители мажат само гънките. Повечето кремове против подсичане са с цинк, който изсушава. За ежедневна употреба трябва да е без цинк, с цинк се слага вече, когато се подсече.
•   Термометър дигитален – не е спешно, хубаво е да имате някакъв, не се вманиачих да купувам скъпи, взех съвсем обикновен. Само около ваксини използвах и до 2-та година за щастие не е боледувал.
•   Физиологичен разтвор на малки дозички, веднъж отворен, след 2 часа мисля не е годен, ето защо се вземат най-малките възможни дози, марки всякакви.
С него почистваме нослето на бебето – капе се вътре и после с аспиратора се теглят секрети, ако има. Не се запушват ноздрите на детето, както пише на упътванията на аспиратора!!! Изрично ни предупреди, става вакуум и може да повреди ушите на бебето. С разтвора и марличките почистваме очите на детето. Педиатърката каза, че може и с вода на Мустела за очите, може също с преварена вода.
•   Памперси използвахме Pampers Premium care/newborn за начало като размер, той е от 2-5 кг/. Опитах и други, не ми харесваха, вие ще опитвате различни и ще си изберете. Не купувайте много бройки, вижте колко кг ще е бебокът. Нашият много бързо наддаде и бързо минахме на следващ размер. Основен индикатор е: ако често памперсът започне да пропуска, освен и кг на бебето, разбира се(приближи ли долната граница на следващия размер, би трябвало да е добре той, например при 4.5 кг може би вече 2ката от 3 до 6 кг ще е по-удачна).
•   Клечки за уши с ограничител. Не се бърка в ушите. Само се попива и забърсва в мидата и зад ушичките.
•   Мокри кърпички – вие ще си решите как да почиствате бебето при смяна на памперс. Мен ме тревожеше факта да го нося до мивка всеки път предвид разположението на стаите, това е най-доброто, може и с топла преварена вода и тампони(има бебешки такива по-големи, за грим, памук), аз използвах кърпички Water wipes, но са доста скъпи, на Бебо с 99 процента вода също не са никак лоши. Преминах към тях, когато мина силно бебешкия период.
•   Ножичка с ограничител за рязане на нокти, с нокторезачка не съм пробвала. Една пила също няма да е лошо да имате, аз така и не купих, но понякога чувствам, че има нужда да изпиля малко, че ми драскаха ноктите му. Ноктите се режат без заобляния, право. Сега купих направо комплект от трите неща.
•   Комплект четка за коса с естествен косъм и гребенче – защо с косъм: обира крустите, даже ако се намаже главичката с продукт за тях или бебешкото олио преди баня, след това с четката се почиства каквото падне, гребенчето даже рядко го ползвах, при заплитания е.
•   Аспиратор за нос: за теглене на секрети от носа.
Има такива, с които теглиш с уста, купих, така и не го използвахме. Има и за теглене с прахосмукачка, много ги хвалят, нас ни беше страх да ги използваме, добре се справяхме с този тип:
https://www.pakostnik.com/bg/aspirator-za-nos-nuk
•   Залъгалка - купувам по една плюс кутийка на Nuk, по принцип съобразени със захапката на бебетата. Не съм фен, но ни спасяваше, когато започнаха ужасните колики.
•   Козметика за бебето – гел за измиване /използва се отначало 1-2 пъти в седмица, през останалите дни само с вода/, олио за мазане в студените месеци, иначе по-лека текстура като мляко, балсам, когато е топло. Аз търсих био козметика и ползвахме Topfer, Aderma Exomega по препоръка на педиатърката, Uriage ми допадаше също.
Някои педиатри препоръчват къпане само 1-2 пъти в седмицата по принцип, пак ще чуете препоръките на вашия и ще си решите.
•   Шишета, четки за тях - не съм използвала, не се е налагало да се цедя и да давам така кърма(или адаптирано). Нямах проблеми с кърменето и засукването, освен първоначалния дискомфорт със слизането на кърмата.
•   Стерилизатор – крайно наложащ за шишета, когато бебето е на адаптирано мляко, често ги продават в комплект с шишета. Повечето майки си избират марката шишета и гледат стерилизаторът да е съвместим с тях – да се побират. Има много видове. На мен ми дадоха и сега пак. Използвах за залъгалка, лъжички за лекарства.
•   Прах за пране, отделен кош за дрехите на бебето – използвах на Bambino mio понеже беше пречистен и без аромат. Много използват на Сано, Персил бял, Тео. Омекотител не е препоръчително да се използва. Колкото по-малко химии, по-малка опасност от алергии на кожата.
•   Препарат за почистване на бебешки съдове – с него мия залъгалките и лъжичката, нещо друго ако се наложи, приборите за хранене след захранването. Харесвам на Friendly, хубави са и на Frosch, Бочко. В Зоя има също добри алтернативи.
•   Хавлии за баня – имах 2, даже бих искала 3. Няма да забравя колко доволни бяхме след първата баня, че сме се справили и в същия момент хавлията се напълни със златни... Simple Smile Та заради това си трябват бройки. Simple Smile
•   Пелени от плат – обожавам тези на Motherhood. Мултифункционални са по принцип пелените: за компреси в болницата на гърдите, слагах на рамо и отгоре бебето, като мини чаршаф за позиционер, като хавлия, за количката, за повивалник. За каквото се сетите.
•   Легло, протектори, одеялце, матраци, дрехи, повивалници, вани и всички други джаджи са ясни и няма накъде без тях. Пластмасовата поставка тип анатомична в нашата вана не ни беше удобна, използвахме това след като падна пъпа(дотогава миехме на струя вода на ръка в мивка):
https://aiko-bg.com/product-54865050004
Относно позиционера и позициите. Педиатърката ни препоръча да използваме от този вид:
https://www.hippoland.net/kikkaboo-memori-vazglavnitsa-s-ogranic … elvet-31106010091

Отгоре слагам протектор(когато пишка и ака, ако памперсът пропусне да не попива в матрака, позиционера), пелена и така спа до  2,5 месец почти. Много сигурно за детето ми се струва и се развива хармонично според педиатърката така/главата е мека и ако спи на една страна само, става крива, изкривява се гърбът/. На детето се сменят страните, на които да лежи след всяко хранене. Този има и лек наклон, а нашето бебе връщаше от лакомия много мляко постоянно. Отделно е удобно и ако решите да го слагате между вас на спалнята, не се тревожите, че ще го смачкате, ако заспите и се завъртите от преумора. Но като цяло при нас избягвахме. Беше или в леглото до спалнята или на гърдите ни по време на коликите, не заспиваше по друг начин.
След него спеше върху възглавница против рефлукс(защото връщаше много мляко до 6 месец) и пак слагам протектор, пелена. Обиколници започнах да слагам след 3 месец, до 3 месец си лежеше неподвижно в позиционера, не счетох за нужно, но после взе да мята ръцете и ги сложих. А и като цяло ги считат за опасни, понеже спират притока на въздуха. Към момента отричат въртенето на детето на всяка страна, а препоръчват да се слага на гръб, главата да се върти настрани. Но аз се доверих на нашата педиатърка и с позиционера си беше супер. В болницата така слагаха бебето: на една страна и го подпираха в гърба с пелена на руло. Доста спорен е въпросът като цяло. Завивах с лека малка олекотена завивка под мишниците, която използвахме и за изписването. Нея я прикрепвах здраво под позиционера и го наблюдвахме винаги, за да не покрие лицето, ако се размърда някак и да не се задуши. Имах чувалчета, но с позиционера ми се струваше вече прекалено заклещено, до 2 месец бебетата си лежат както ги оставиш общо взето. Не бива да има излишни неща в леглото все пак, всичко става понякога. За пъпчето: педиатърката ни обясни в деня на изписване и от болницата също ни инструктираха, имаше разминавания пак относно процента на спирта и почистването. Слушах педиатърката.
Всеки в крайна сметка си е отгледал децата по негов си начин и все са здрави общо взето. Изберете това, което ви се струва логично и удобно за вас. За кърменето ми помогна много, че съм чела блога на Хедра, до книгата не стигнах, бях гледала и доста материали по темата, имах телефони на консултанти и за щастие проблеми не възникнаха(най-важното). Стана дълго, дано е било някаква насока все пак.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 01:26 от Dandelion.wish

# 112
Има ли някоя мама която вече си е купила гимнастическа топка,знаете ли дали е подходящо вече да ги ползваме,тъй като гледам клипчета в ютуб,но там се говори че предизвикват раждане

# 113
  • Ботевград
Аз съм си купила отдавна, но още седи неотворена. Аз ще изчакам да вляза в 9тия месец и ще я "яхам" 😁

# 114
Момичета, на някоя да се е налагало случайно да вади мъдрец повреме на бременността? След 1 седмица влизам в 9ти месец, а нещо мъдрецът доста ме тормози Sad
Не е нещо непоносимо, няма подуване, абцес или гной, но е неприятно и болката е по-скоро дразнеща. Та ако някой има опит, ще съм благодарна да сподели 😊

# 115
Аз нямам опит с мъдреци, но пък от няколко седмици имам много лека и непосноянна болка в един зъб и съм решила да не рискувам да стане нещо по-сериозно и другата седмица съм на зъболекар, като предупредих, че съм бременна и казаха, че няма проблем да ме погледне и да прецени какво да правим.
По-добре си говори със зъболекаря и ако сметнеш за необходимо и със следящия заради медикаментите, които ще използва зъболекаря ти.

# 116
На мен ми отложиха вадене на кътник наскоро. В 5 или 6 месец ме заболя жестоко един зъб, записах час. До часа болката отшумя, но се оказа, че тази болка е била предсмъртната агония на този зъб. С огромна пломба беше и се беше появила пукнатина в зъба. Започнахме със смяна на пломбата без упойка(има подходящи такива, предложиха ми), никаква болка не усещах и се оказа, че зъбът вече е мъртъв и имам тежка гангрена под пломбата. Приложиха ми биологично лечение на базата на калциев хидроксид, почистиха. Той ще се отделя постепенно и казаха, че ще ме удържи до другата година може би. Направиха временна пломба и след раждането, през пролетта ще ходя да ми вадят зъба и да слагам имплант.  Казаха ми, че ако ми се появи болка, ще се наложи вадене спешно, но е желателно да го избегнем сега по време на бременността, ако е възможно. Та: не отлагайте посещението при стоматолога. Инфекциите при зъбите често правят усложнения, не е желателно да останат нелекувани по време на бременност. Ако стоматологът е добър, ще предложи най-добрият вариант спрямо ситуацията.

# 117
Ако е за вадене, по- добре май след раждането. Ако е за ремонт само може ако е непоносимо да го направи, все пак упойката е локална, и от същия вид, които прилагат при анестезия при раждане. По принцип избягват заради стреса от зъболекар май, а не че е толкова невъзможно и вредно да се направи.
С предната бременност вадих мъдрец - в първите седмици, но не знаех, че съм бременна. Упойка, 4 часа се мота заради криви корени, даже антибиотик пих...освен обезболяващите. После един пулпит направих в 6-7 м, но не знаех на кой зъб- боляха ме два един до друг. Единият беше вече умъртвен, (от друг стоматолог)  и предложи първо да прелекува него ако е там проблема, че няма да се налага упойката и лекарства. И ми мина уж. По време на раждането ме обезболиха с епидурална, ако щете вярвайте, боля ме зъб...този, съседния на прелекувания се оказа пулпит. Оправих го после.
Тази бременност ме болят горните мъдреци, те не са ми поникнали, но от първите седмици се обаждат за по няколко дни от време на време.

# 118
Има упойки без адреналин,  има и щадящи начини на слагане. Ако е нещо спешно не е ОК да се отлага, за бебето не е полезно постоянно да ви боли и да страдате. Ако обаче не е- по-добре си го спестете. Стоматолог най-добре ще прецени.

# 119
Здравейте, здравейте.
За зъбобола не знам какво да посъветвам - мразя да ходя на зъболекари, цяла бременност не отидох и сега си казвам, че ще ида след.
В момента разглеждам шишета - спряла съм на Lansinoh.
Видях, че техният комплект съдържа шише 160 мл с биберон 0+, шише 240 с биберон 3+ и биберон 6+. Чудя се дали да го купя направо, макар че шишета му са пластмасови или да си го съставя сама, купувайки стъклени, обаче цената ще излезе повече от два.
Вие на какви шишета сте се спряли - стъклени или пластмасови? Аз по принцип съм твърдо за стъклени, но понеже се надявам да кърмя, не знам заслужавали си разходът. Бибероните на шишетата им обаче са доста хвалени.
Има ли някоя сред вас, която мисли да не дава залагалка? Аз съм в голяма дилема.
Иначе имаме дрешки за изписването - взех 56 размер с идеята да се носят поне първия месец, обаче мъжът ми се притеснява, че били много големи.

Общи условия

Активация на акаунт