Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 36 522
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Neli, много ти благодаря за идеята, виждам какво имаш предвид! Flowers Hibiscus
Изобщо не се бях сетила за такъв вариант.

# 631
  • Пловдив
Принципно коридорчето,което се получава е някак празна площ,нищо не може да се сложи в него,но като отвориш вратата за спалнята дава илюзорно по-голям простор.А,и ако изместиш вратата на дрешника,няма да се минава покрай леглото и вратата му да се набива на очи.
Ето нашето коридорче

Също  скъсената дължина на основния коридор,ще го разшири пространствено.Колкото по-дълъг е,толкова по-тесен изглежда ,особено,когато няма прозорец.

# 632
Здравейте, ние все още сме доста далеч от строене, търсим място все още, но понеже обсъждаме с архитекта разни идей идвам с въпрос относно една такава. Той предлага плосък покрив, като  плюс дава това, че цената пада доста и че може да се сложат примерно слънчеви панели отгоре, които пък впоследствие също биха допринесли за сметките. Някой правил ли го е или да има впечатление относно плюсове и минуси, цена. Thinking

# 633
Прочетете темата, пасиха вече по въпроса доста обстойно Blush.

# 634
  • София
Да, по-назад се обсъждаше темата с покривите. Само да кажа, че моят архитект, когато му казах да помислим за вариант плосък покрив, защото се притеснявам за цената на сегашно проектирания от него (висок два етажа, с чупки и прозорци) той ми каза, че плоският е по-скъп заради плочата и изолацията.

Здравейте, ние все още сме доста далеч от строене, търсим място все още, но понеже обсъждаме с архитекта разни идей идвам с въпрос относно една такава. Той предлага плосък покрив, като  плюс дава това, че цената пада доста и че може да се сложат примерно слънчеви панели отгоре, които пък впоследствие също биха допринесли за сметките. Някой правил ли го е или да има впечатление относно плюсове и минуси, цена. Thinking

# 635
  • София

Според мен първо зависи къде ще е ситуирана къщата, защото ако е на място с много снеговалежи плоския покрив не е решение. Относно стойността, не бих могла да кажа кое би излязло по-евтино, но може да се направи количествена сметка и при двата варианта и да прецените. А за сметките всичко зависи от изпълнението и при двата варианта, каква изолация е поставена.

# 636
  • София
И слънчеви колектори могат да се сложат на скатен покрив, така че не схващам какво предимство е това всъщност за плоския покрив.  
jalapeno е права за плочата, но само ако говорим за скатен покрив с гредоред вместо подпокривна плоча, а повечето архитекти проектират и скатните покриви с плоча, понеже хората искат да ползват таванското помещение за обитаемо.
Общо-взето, зависи просто от препдочитанията ни за подпокривното/покривно пространство. Ето, nellytan имат батут в таванското, други хора са избрали да имат тераса на покрива. Ние пък нямаме ни едното, ни другото, а таванското ползваме за склад Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 11:48 от ToniShu

# 637
  • Пловдив
Според мен,изтъкват преимуществото на плоския покрив за фотоволтаици,когато имат въртящ елемент тип слънчоглед,за улавяне на слънцето във всяка посока,иначе Тони е написала основните възприятия.
 Хидроизолацията на плоския покрив може да варира в много голям диапазон ценово.Същото се отнася и за цената на керемидите и специалните им елементи в раздвижените многоскатни покриви.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 11:39 от nelina_london

# 638
  • София
Rocket, идеята на Nelina за приобщаване на част от коридора категорично ще помогне.
Аз бих допълнил следното:
- намаляване ширината на сервизната зона с 20 см (от 260 на 240 см; гардеробна , бани и т.н.) за сметка на родителската спалня
- увеличаване ширината на родителската спалня с до 45 см (от 345 на 390 см), в случай, че няма да наруши композицията на фасадата (колегата ще потвърди дали е възможно)

# 639
За много години на всички! Отдавна не съм се включвала, но следя редовно. Вчера имах няколкочасова среща с архитекта и все още ме държи въодушевлението Blush Нахвърлихме заедно основните неща, които да бъдат включени в проекта. Още сме на съвсем начална фаза в проекта и много неща тепърва трябва да бъдат уточнявани и финализирани, но както споменах вече, е много вълнуващо да видя мечтите ми визуализирани дори и на груб модел. При нас става въпрос за преустройство, което  ни ограничава за някои параметри. Не мога да си представя, какво развихряне на въображението щеше да е, ако работехме с празен парцел. Имам толкова идеи и тогава сигурно щях да тормозя горкия архитект с моите включвания многократно повече отсега Joy Браво на тези от вас, които са успели да финализират вече архетектурния проект!
Взех и визата от общината и договора от ВиК за прехвърляне на партидата, с което наборът на всички документи е пълен. Дори споделих с архитекта, колко лесно ми се получиха нещата с администрацията без никаква бюрокрация и ми каза да не дърпам дявола за опашката Joy
Това лято може би ще се заемем с покрива, а другите неща по-нататък, но си е голямо предизвикателство от разстояние да организираш такива дейности.
Ако някой може да препоръча сериозна бригада/фирма за покриви за Пернишка област, може на лични да прати контакти. Естествено разчитам и на препоръки от личното ми обкръжение, не само във форума 😜
Засегнахме и темата за отоплението,което още не сме какво да бъде.
Успех на всички, захванали с това начинание! Споделяте много опит и съвети, които на мен са ми много полезни!

# 640
  • София
Много е вълнуващо, само за това мисля и аз. Stuck Out Tongue Winking Eye Ние също правим реконструкция и въпреки всички ограничения си мисля, че за нас това е по-добрия вариант.
За парното, ние се спряхме на подово отопление. Живях известно време на последен етаж от къща с подово отопление в Прага и от тогава съм изключително пристрастна. Няма такъв комфорт.
Успех и на вас!

# 641
Cveti, Hug, решили ли сте вече с какво да захранвате плодовото? Ние обмисляме хибридно решение:подово на партера, където ще е хола и кухнята, а на горните два етажа, където са спалните и баните евентуално радиатори, захранващи се с пелетно котле. Чета днес цял ден за различни системи и решения:соларни системи, слънчеви колектори и какво ли не. Събирам информация и ще ни е нужна консултация, кое решение ще отговаря най-оптимално на нашите нужди.д
Дали навсякъде подово без радиатори, или подово с радиатори... Мисля си колко ще е конфортно едно подово в баните зимно време Simple Smile

# 642
  • София
На газ ще сме, за баните ще сме с лири, но те са малки и не сме сигурни дали ще има кой да ги изпълни качествено, имайки в предвид и минаващите тръби за канализация. Стълбището ще е с радиатори, но ми обещаха архитектите различен вариант, че аз бях много против да има където и да е.
Иначе там където живях с подово трябваше да отварям зимата прозорците, защото ставаше много горещо. Подово и радиатори в едно помещение ми се струва излишно.

# 643
  • Пловдив
Сveti,подовото може да работи и с термопомпа,но радиаторите не.Компромисен вариант е само ако са преозмерени,за да може в тях да тече вода с по-ниска температура и пак да топли.
 Споделям го ,само за да помислите да нагласите системата така,че да може да се използва и с алтернативни източници,ако решите в последствие.Втори съсед ми споделя ,че фактурата му за декември е 800лв за газ,за къща под 200м2,изолирана с 10 см EPS и хубава дограма, при почти 22° вътре и Пловдивски климат.А,за Януари ще е +30 %

# 644
nelina_london , има нискотемпературни радиатори. Обикновено те се ползват ако захранването е с ТП. Не знам обаче подробности за тях. Знам, че са по-скъпи от другите.

Cveti, в баните ще сте само с лири ли? Има и стенно отопление, ако не искаш лири, но май няма много майстори, които могат да го направят.
Дали може да споделиш каква беше настилката над подовото в Прага? Аз много харесвам паркет и хич не ми харесва плочки в спалните, но подовото не е много ефективно с паркет Sad. Та ми е голяма драмата с този паркет върху подово Sad.

Общи условия

Активация на акаунт