Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 36 537
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Принципно,до 15 kW са достатъчни за къща,освен ако не искате проточен трифазен бойлер,електрически котел или ще сте с някаква много мощна термопомпа.
Както е писала Gerundiq,до 15 kW присъединяването е 700лв ,а от 15 до 50 kW e 2300лв.
 До Пловдив съм ,но не мога да бъда полезна за фирма за груб строеж.За довършителните  работи(Ел,ВИК,турбозол,гипскартон) мога да препоръчвам майстори.

# 616
Видях цените в сайта на ЕVN  - до 15кв -700лв., от 16-50кв - 2300лв.
Още мислим как точно ще се отопляваме/охлаждане. Струваше ни се толкова далече това като въпрос, но то всичко е свързано и  трябва да се предвиди от самото начало.
Селото е газифицирано (или поне нашата улица) - това ни беше първия вариант. След това разглеждахме опцията за термопомпа... Но за мощността не сме се замисляли... Затова реших да ви попитам. Може би трябва да се срещнем с фирм, предлагаща термопомпи, да видим какво ще ни е нужно като мощност.
 А ако поръчаме 15кв, а след това се окаже недостатъчно и допълним до 25кв, доплащаме до 2300лв. или ще имаме две табла - едното 15кв, тругото 25кв-трифазен ток и плащаме нови 2300лв?

# 617
Ние като променяхме мощности към ЧЕЗ доплащахме разликата.
Мисля имаше идеи малко по-назад в темата да се направи втора партида за гараж например, която да е и тя със своя мощност, за да се спести (става 2х700).

П.П. Към един имот имахме няколко складови помещения и ни направиха от ЧЕЗ отделна партида след време като поисках, за да не плащам за увеличаване на мощността, така излизаше по-евтино.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 11:49 от drago_2008

# 618
ImposiBelle, наистина е добре от сега да обмислите отоплението/охлаждането (в Пловдив си трябва и охлаждане), защото това може да повлияе на височините на етажите.

Знам, че Нелина са с канален климатик, което може би е добро решение за вашия регион.
Ако сте се насочили към ТП , може би конвекторите също са вариант, но не знам те дали  се отразяват на височината на помещението.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 13:44 от nellytan1

# 619
  • Пловдив
Това,какъв вид и мощност да е отоплението,трябва да си го обсъдите с ОВК проектантът.Много често,само си правят някакво проектче да отговаря на Наредба 7 и нямат никакъв контакт с инвеститора.
  Ако сте в някое подбалканско село,може и да се разминете с охлаждането,но пак ще има некомфортни летни температури.
 В момента, цената на газта е ужасяваща,но и предишни години сме били свидетели на двойно завишаване на цената(макар ,че тази година е ×3) и идна година с цени по-ниски от преди повишението. Говори се  за алтернативен доставчик на газ -USA,който снабдява Европа,на уж по-ниски цени от Газпром,но докато няма договорни отношения ,нищо не се знае.
Наистина,още на етап проект трябва да сте се спрели на вид отопление.
Днес,при нас бе  -6°,климатикът си поддържаше температурата чудесно ,въпреки дефростите.Сега разбрах,защо аз не усещам дискомфорт от климатика,а такова е всеобщото мнение за този вид отопление.Разковничето е,че каналният климатик правел, така наречения ,ламинарен въздушен поток,или иначе казано,това което се усеща като "духане"от климатика го няма.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 12:46 от nelina_london

# 620
Как стои въпросът с промени по проекта, след като вече официално е завършен и е минал през общината?
Не говоря за някакви сериозни реконструкции и размествания, а например за увеличаване на една от стаите с 30-50см?
В момента с мъжът ми сме се захапали за размерите на едната спалня и имам усещането, че ще е дълъг спор. Grinning

# 621
  • Пловдив
Това си се води конструктивна промяна.Малките промени-размер на прозорци,място на врати и т.н.минават само с екзекутив,но тук ще трябва да се преработи въпросната част и да се одобри отново от общината.За местене на вътрешна стена ли става въпрос или разширяване навън?
Ако е вътрешна стена и го обсъдите с конструктора,никой от общината няма да разбере,но при външната стена се изменят и геодезичните точки и размера на сградата.

# 622
Neli, мерси за отговора!
Външна стена ще е, така че ще гледам да излезна с ММ на глава преди да финализираме проекта.
Simple Smile

# 623
Щом е външна направете го преди да входирате проекта или поне преди да стартирате строителството, защото и основите се променят и геодезията и т.н.
Ако бях на ваше място и се колебая, бих го направила по-голямо. После ако се окаже, че стаята е по-малка от колкото очаквате ще е трудно да я разширите.

# 624
Nellytan, абсолютно си права!
И аз това обяснявам, ама ината работа.
Просто ние тръгнахме с идея за къща около 120кв.м.
В момента по проект е 185кв., като имаме да увеличим тук-таме някои неща и ще стане 200кв. Та мъжът ми мрънка за всеки сантиметър. 😆

# 625
Много добре те разбирам Simple Smile!
Успех!

# 626
  • Пловдив
Rocket,разбирам те,защото първоначалната ни идея винаги е на принципа  събиране на квадратури по помещения.Тези помещения,обаче,си имат и стени,коридори.А,ако се прибави и веранда и стълбище,нещата добиват съвсем друг облик.
С какво предназначение е въпросната стая и каква е квадратурата и?

# 627
Nelina, родителска спалня, като самото спално помещение е 3.45/3.95 или 13.5кв.м
Има и гареробна, която е 11кв.
Та за спалното мисля, че трябва да е по-голямо с една идея.

# 628
  • Sofiа
Просто ние тръгнахме с идея за къща около 120кв.м.
В момента по проект е 185кв., като имаме да увеличим тук-таме някои неща и ще стане 200кв.
И ние тръгнахме с идея за 200, а в комента РЗП е точно 300:flushed:
Решихме, че ще е на принципа "като е гарга, дс е рошава". Доста разточително се получи, но не бях готова да се откажа от нищо!

# 629
  • Пловдив
Rocket,реално погледнато,ако е апартаментска  спалня,всичко е точно.Не е малка при наличието на дрешник.
Бих  прибавила част от коридора към спалнята,тоест бих изместила вратата близо до вратата на спалнята в ляво и ще преместя вратата на дрешника също в тази посока,за да стане близо до вратата на банята.Количеството гардероби в дрешника няма да се промени.
 Нашата спалня има такова малко коридорче и въпреки,че е еднаква квадратура с детските дава усещане за по-голям простор.

Общи условия

Активация на акаунт