Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 37 608
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Е,значи, всичко ви е точно.Изолацията е там,където трябва.
 Аз говорех за рекуператорче(модерен вентилатор на фасадата ,с малки загуби на топлина,на принципа  изходящият въздух да затопля входящия).Иначе имаме влагоабсорбатор с вместимост 15 литра,в Англия бе небходим .На ден,само от една стая можеше да събере 10 литра,но определено е временно решение.
 Да попитам тези от вас с УВЕ,трябва ли скица от кадастъра на  вече нанесените сграда или само документът ,от кадастъра на който заявяват,че са нанесли изменението(къщата) на кадастралната карта?

# 601
Здравейте, ние наскоро закупихме парцел и се надяваме тази година да строим. Идеята ни е да си построим къща за целогодишно живеене, в района на София сме.

Следя тази тема от доста време и определено научих много неща. Благодаря на всички, които споделят опит.

Ние сме в много начален етап - архитектурният проект. Още в този момент изникна един принципен въпрос - как съчетавате архитектурата с интериорният дизайн?

Доколкото разбирам, в архитектурният проект няма много детайли откъм интериор, само най-основни неща. Нашата идея беше да имаме нещо на 70-80% готово като архитектурен проект и тогава да включим интериорните дизайнери. Целта на това е интериорните дизайнери да могат да дадат някакви идеи преди всичко да е предадено в общината и ако трябва нещо дребно да се смени.

Архитектите, с които говорихме, не са много щастливи от идеята да променят нещо заради някой интериорен дизайнер.

Ще се радвам ако някой сподели опит в тази посока. Благодаря!

# 602
Според мен интериорният дизайн следва архитектурата и това, което сте решили не е правилен подход. Хората, които се занимават с интериорен дизайн трябва да разполагат с помещенията и да имат прецизирани отвори, стени, конструктивни елементи... Това означава, че сградата ви трябва да е изцяло решена, а не на 70-80%.

# 603
Аз се консултирах с двама интериорни - единият не хареса прозорците, но каза че разпределението е страхотно и дава поле за работа. Другата пък каза, че холът трябва да е на юг, а не на север както е при нас (има възможност и да ги разменим, но аз държа кухнята с трапезарията да са близо до двора, който е на юг). И двамата ми казаха да се обадя като почна груб строеж преди да се изградят инсталациите. Също понеже къщата е голяма ме посъветваха да направя дизайн на общите помещения и банята за гости. Нищо не пречи да си направите консултация за разпределението преди да сте завършили къщата, но не е ок да правите и големи промени в архитектурата, заради трети човек.

Не знам в коя община сте, но в София е много оптимистично да мислите, че ще почнете тази година, освен ако нямате вътрешен човек Simple Smile

# 604
  • Бургас
Ние изпозваме архитектурно студио, което е затворило целия цикъл: проект, интериор и изработка на мебели.
Изключително съм доволна. Не съм попадала до този момент на такива професионалисти.
В момента правят стълбището в къщата: обличат го в дърво. Ще копирам имейла, който получих от архитекта за реденето на паркетините онзи ден:

Скрит текст:
Изпращам план на стълбата, изгледи и детайли.
Задачата на майсторите е да разпределят така стъпалата,
започвайки от второто ниво към междинната площадка,
че да се получат 6 стъпала с височина 17.3см. и широчина 28.5 см.,
като паркета да започва от стъклото и да стига до стената.
Ако има някави монтажни луфтове или кривини, ,
да ги оставят до стената.  Линията на паркета, да следва линията на стъкления парапет,
допирайки се максимално близо до него.
По цялата дължина на стъклото на второто ниво, допирайки се до
самото стъкло, да минава ъгловия профил и да продължи като ръб на първото стъпало(горе).
Последното стъпало, преди междинната площадка, ще надстърча
и ще трябва да се облицова и от ляво с паркет (стоейки на междинната площадка и гледайки нагоре).
Трябва да се получи зъборез,
след ъгловия профил, продължават облицоването с паркетина,
която да бъде  с него в една равнина във вертикала.
След като направят второто рамо, да започнат и първото рамо.
Особеното при него е, че ръбът на първото стъпало (долу),
ще трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, да бъде изравнен със стъклото.
Трябва да се монтира така, че вертикалата на стъпалото и стъклото,
да са изравнени.
Паркетът започва от стъклото и свършва до стената.
  Ако има някави монтажни луфтове или кривини, ,
да ги оставят до стената. Линията на паркета, да следва линията на стъкления парапет,
допирайки се максимално близо до него.
По чертеж, трябва да се получат 8бр. 17.2см/28.5см. и две с височина 17.3 см.
Молбата ми е, да се постараят да изравнят ( с подлагане не OSB и други "хватки"),
стъпалата във височина и широчина.
Междинната площадка ще бъде облечена последна. Там има усукване на бетона.
Нека ми звъннат задължително, преди да започнат или аз на тях.
В план 5. Детайли стълба, ще видят как точно подравняваме паркета и бетона.

и така е  за всяко едно нещо. Всичко го обсъждат с нас и ни обясняват аргументирано защо настояват да е по съответния начин.

# 605
Принципно архитектите би трябвало да могат да направят и интериорния дизайн. Виждала съм във ФБ проекти, които са от А до Я. Ако сте се спрели на външен интериорен дизайнер може би е добре да работят заедно с архитекта, за да не се налага в последствие да правите промени в проекта. Важно е да имат еднаква визия за позицията на прозорците, какви да са прозорците и т.н. Аз например си представях, че лесно от проекта, който имахме ще направим плъзгаща врата. Да обаче не бях права и се наложи да променим проекта и да обединим прозореца с вратата, за да стане добре плъзгащата врата.

Относно времето за издаване на разрешение за строеж. Ние го внесохме в началото на юли 2019 и в края на септември 2019 имахме вече разрешение. Нямаме човек в общината, но за всяко нещо, което не ми хареса подавам сигнали където се сетя! Архитектите доста ни забавиха. Проверете в съответната община какви документи изискват. Аз ги гледах от сайта на община Панчарево.

LaDiDa, браво! Много е хубаво когато работиш с професионалисти! Разликата с тези, на които не им пука какво правят е огромна. От личен опит го казвам Simple Smile!

# 606
Минавам само да се похваля, че договорът с ЧЕЗ е подписан. Стана за около седмица, а срокът за изработването му беше 30 дни… даже служителката се изненада, че толкова бързо са го изготвили. Срокът за изграждане е зададен за 2 месеца, надявам се да го спазят!

# 607
  • Пловдив
Когато се срещнах с нашия архитект за първи път,се уточнихме какво да има на първи етаж и какво на втори,като прецизирахме формата на двевната-исках да е на Г,за да може,ако впоследствие решим,да прегради кухненската част.
След като,харесах всичко отвътре,пристъпихме към външния вид на сградата.Преди това прецизирах всичко в кухнята и баните.
 Ако има нещо, което харесвате на картинка,като цялостен вид на дневната част, го покажете на архитекта ,и ако вашето ситуиране на къщата го позволява,той ще се съобрази..При просторни помещения всеки интериорен дизайнер ще се справи,без съществени промени.Както са писали преди мен,дизайнерът може да променя инсталациите,а може и някой отвор на врата(обикновено на бани или дрешник).Затова след идейния проект на архитектурата,трябва да се прецизира   размерът и разпределението на точно тези помещения-бани и кухня.
Всичко останало,като осветеност на различните зони  ,добавяне на детайли,може да се случи след грубия строеж.
Вярвам,че още отначало имате собствена идея за  визията и размерът  на прозорците.Там не бих слушала интериорен дизайнер,къде да ги позиционирам,за да му е удобно на него,защото променят много фасадата.

# 608
  • София
Ние не строим от нула, а пристрояване и надстройка, но като документи е същото. Намерихме фирма, която да може да изготви всичко- от архитектура до интериорен дизайн и това беше най-доброто решение. Още от начало се съобразявахме с разпределението, което ще се търси в интериора и нещата се получават много добре.
Относно започването на строеж в София, ние започнахме проектирането юли. Края на септември подадохме документите за виза за проектиране. Получихме визата на 16 декември. В Софийска вода се оказа, че не знаят че има отклонение към къщата, въпреки, че им плащам. Ще идват в понеделник да гледат, а кога ще получим изходните данни…ЧЕЗ тепърва ще правят проучване. Най-бързо стана в Овергаз, за три дни ми издадоха виза за присъединяване. Чакаме частите от проекта, за да ги предадем на надзира, архитектурата им я дадохме вече, чакаме да видим дали имат забележки. Ако на пролет имаме разрешение за строеж ще е чудо. Та след всичко това, заредете се с търпение. Успех!

# 609
Принципно архитектите би трябвало да могат да направят и интериорния дизайн. Виждала съм във ФБ проекти, които са от А до Я. Ако сте се спрели на външен интериорен дизайнер може би е добре да работят заедно с архитекта, за да не се налага в последствие да правите промени в проекта. Важно е да имат еднаква визия за позицията на прозорците, какви да са прозорците и т.н. Аз например си представях, че лесно от проекта, който имахме ще направим плъзгаща врата. Да обаче не бях права и се наложи да променим проекта и да обединим прозореца с вратата, за да стане добре плъзгащата врата.

Относно времето за издаване на разрешение за строеж. Ние го внесохме в началото на юли 2019 и в края на септември 2019 имахме вече разрешение. Нямаме човек в общината, но за всяко нещо, което не ми хареса подавам сигнали където се сетя! Архитектите доста ни забавиха. Проверете в съответната община какви документи изискват. Аз ги гледах от сайта на община Панчарево.

LaDiDa, браво! Много е хубаво когато работиш с професионалисти! Разликата с тези, на които не им пука какво правят е огромна. От личен опит го казвам Simple Smile!

Някои архитекти не правят интериорен дизайн.

Точно за същата община вместо 14 дни, разрешителното им отне 3 месеца и 10 дена. При това се наложи да се срещам всяка сряда с тях. Първият месец нищо не се случи…

Цвети, Софийска вода често са препъни камък. Това е заради водопроводите на стопански начала без никакви документи. Нашите съседи са минавали със собствен водоизточник заради това, въпреки че си имат водомери и абонатни номера. Аз примерно това не го знаех преди да се сблъскаме с него.

Ладида, много добре звучи. В кои градове работят?

# 610
Благодаря на всички за споделените мнения.

Аз съм работил с фирма за интериорен дизайн преди, те предлагаха и да изпълнят проекта, който са направили. Много съм доволен, че тогава използвах този вариант, спести ми много разправии.

Планираме да ползваме такава услуга и за къщата. Не си представях, че може да има една фирма, която да прави архитектура, интериорен дизайн и изпълнение и то да го прави добре. Та ако някой има да препоръча такава, която да работи в района на София, ще съм благодарен ако ми даде контакт.

Всъщност, от тези фирми, които ние разглеждахме, имаше само една, която предлагаше всичко, но пък техните проекти не ни паснаха.

# 611
  • София
Ние работим с IRchitect, на фаза проекти сме, но за сега сме доволни, даже повече от доволни.

https://irchitect.com/

# 612
Благодаря, Нелина за отговора!

Ако някой има информация за читава строителна фирма в Пловдив, да я похвали Simple Smile

# 613
Здравейте,
И аз ще съм благодарна на координати на добра строителна фирма.

Искам да ви попитам и колко киловата (ток) заявихте за къщите си?
Архитектът при нас е заявил 25 киловата. Не мога да се ориентирам това достатъчно ли е или е много...
Планираме да строим къща в село до Пловдив - приземен етаж +два етажа над него. Ако успеем до март да внесем документи в общината за разрешение за строеж ще е страхотно.
От няколко месеца чета темите....

# 614
  • София/Варна
Повечето сме с ДО 15kW, защото цената за ЕРП-то е по-човешка, от 15 нагоре става страшно.

Общи условия

Активация на акаунт