Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 37 616
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Искам да кажа,че кофраж на 35-45 лв ми се вижда евтино,по сегашни цени.Кофражът не включва желязо.
Нашият кофраж бе 29 лв/м2 преди 2,5 г,когато дървения материал и кофражните плоскости бяха два пъти по-евтини.

# 586
Ами аз попринцип мисля, че блъфират малко в тия оферти. Бяха заложили по ниска цена на желязото примерно от актуалната. За кофража - трябва да е на плоскостите, права си. Отделно е армировката, аз нещо се обърках.

Две оферти имам и тоталът е почти един и същи, така че вярвам, че дори при различни цени, както е в случая - имат начин да ги надуят по друг начин 😂

# 587
  • Пловдив
О,разбира се,че обикновено има тактика в офертите.На нас за всичко ни бяха дали сносни цени ,а за двойната скара на покрива  - 8 хил.лв,при реална цена 1500лв.
 Цената на кофражът(труд и материали)  в различните оферти е едно от перата в най-голям диапазон.Разбира се,има значение с какви кофражни платна работят-китайски,български,жълти.Китайските след второто им използване са за боклука,българските са по-добри,а жълтите(не им знам произхода) са най-добри,но всичко това си има своята цена.
 От всичко което съм чела,най-важното е да не са силно завишени цените на работите по основата на къщата  -изкоп,насип,бетон,арматура и хидроизолация,защото те предполагат,че фирмата може да иска да изпълни само тази част и после умишлено да направи така,че вие да прекъсне
те договорни взаимоотношения.Макар,че знам,че всички се натискат за покрива,защото е най-добре платен на база заработка на ден.

# 588
На отворите на вратите имаме щурцове, над тях зидани тухли, нищо не е хващано с шпилки. Според ММ няма никакъв смисъл нито там, нито на прозорците. Зидовете при нас са 25 см външните, а дограмата 10 см широка, така че според него достатъчно подпира зида.
ММ каза, че има дълги щурцове по 2.5 м, които могат да се сложат над прозорците и да зидате над тях стига да имате височина, но се слагат два един зад друг.

Относно дограмата, нещо което направихме при нас е да оставим "трупчетата". От монтажната група бяха казали да ги махнем след 24 часа, но гледах схеми спрямо отваряемостта и размера, че има такива, които трябва да останат завинаги. Затова сложихме пластмасови, не дървени.

За височината при нас сега е 2.85 м.  Така е прието на новото строителство и ми се вижда височко. Мислехме да купуваме стар имот в центъра, където таваните са 4 м и беше уникално, това тук е стария стандарт 3.5-4 м. Ама при нас зима почти няма и не е проблем топленето.
Това, което строим сега в БГ остана светло 2.50 м, защото изолирахме таваните и с вата и мембрана отвътре. Не съм възхитена от мисълта, че не съм го виждала от като беше 2.80 м, но какво да се прави.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 00:45 от drago_2008

# 589
Погледнах си височините:
270 - 320 - 270 по етажи. Първият го увеличихме в последния момент - и мисля, че архитектът беше прав - имаме помещение от 44 квадрата, което има пряка видимост към друго голямо. Само за тоалетните се притеснявам дали няма да изглеждат като фуния 😂 но винаги може да сложим окачен таван.

Драго, защо решихте да слагате изолация и отвътре на тавана, а не само отгоре?

# 590
Нали сме с плосък покрив и не бяхме сигурни колко ще ни изолират тези 12 см XPS въпреки, че ММ го бяха уверили, че са абсолютно достатъчни и не е добре да се преизолираме. После се консултирахме и с архитекта на nelina_london, който каза, че 20 см щяло да е по-добре, но все пак е вариант изолацията отдолу, за да компенсираме. След много мислене решихме, че не искаме да топлим покривната плоча и взехме крайното решение, да не отлагаме ватата за по-късно при нужда от изолация от топлина или изстудяване, защото ще е сложно с всички мебели, а да се застраховаме. От една страна съжалявам, че няма да мога да тествам и може да са пари на вятъра, от друга - силно се надявам, че е правилното решение. Мислех, че това лято ще разберем има ли нужда от вата, но ММ седя малко на строежа и не натрупа впечатления. Не ставало въобще жега според него и плочата била не по-топла от стените, но реши, че не може да носи отговорността и да е категоричен, че ватата е излишна Laughing

# 591
dreamingfly, на първия етаж ли височината ще е 270? Мислили ли сте за изолация на първата плоча или имахте мазе?
На какво ще се отоплявате? Ако в даден момент решите да сложите подово височината дали ще ви е достатъчна?
Добре го обмислете.

# 592
  • София/Варна
Предполагам,че всички си знаете, ама..............Гледайте светлите височини, а не архитектурните коти. При архитектурни коти примерно на първа плоча нула, втора плоча 3м., светлото е максимум 2,8м.( примерно 12см. плоча, 5см. за замазка, 2 см, настилка, 2см. мазилка на тавана), ако има подово става по-малко от 2,75. Тези сметки са без всякакъв вид топлоизолации, които в общия случай се налагат.

# 593
dreamingfly, на първия етаж ли височината ще е 270? Мислили ли сте за изолация на първата плоча или имахте мазе?
На какво ще се отоплявате? Ако в даден момент решите да сложите подово височината дали ще ви е достатъчна?
Добре го обмислете.
Това е от замазката до тавана. Вратите са 210 почти навсякъде. Подовото и изолациите не влизат в сметките.

Първият етаж е мазе, с изключение на антрето. По-скоро мен ме притеснява втория етаж, ако решим да сложим изолация отвътре. Но решихме, че по-скоро ще сложим отгоре повече.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 11:36 от dreamingfly

# 594
Щом първият етаж ще е мазе, то може би ще е добре на тавана му да сложите изолация.

Защо обмисяте изолацията да е отвътре? Няма да живеете постоянно в къщата ли? При външната изолация се ползва факта, че стените също акумулират топлина. Така ако се ползва постоянно къщата, стените ще са затоплени и ще трябва по-малко енергия за поддържането на толината.
Нелина ще го обясни по-добре Simple Smile.

Много топлина се губи през тавана, така че е добре там да заложите на повече изолация. Ако е добър ОВК инжинерът ви той би трябвало да обясни. Като цяло не обичат да обясняват - залагат стандартни неща.

Нашите врати по проект са 220 Simple Smile, но се надявам да се вместим в 210. Всеки път се обясняваме като ученици, че искаме високи врати, а майсторите все ни обясняват, че не ни трябват толкова високи. Въпреки, че виждат, че мъжът ми е висок 2м. Успех с вашите врати Simple Smile.

# 595
Гаражът и техническите са без отопление и там наистина имаме изолация по стените и таваните им. Просто гаражът е по-висок, защото е вкопан, а в техническите не ми дреме колко ще е височината и затова не го споменах Simple Smile

Не, че искам изолация, но и аз мисля за б план, при който се окаже, че нещо не ни е достаъчна изолацията на тавана. Също така въпреки, че не харесвам окачени тавани, все пак ми се иска да имам възможност за тях. Най-малкото може да се наложи за някакво окабеляване. За въздуховоди ме отрязаха към този момент Simple Smile

Забравих да кажа, че ние сме с плосък покрив, както е Драго, което много променя картинката.

# 596
  • Пловдив
При полувкопан,неотопляем етаж си мисля,че е разумно да си се изолира отвън,като останалата част на къщата.Скъпият компонент  на външната изолация е мазилката.
Ако нямате подово отопление,може са се изолира тавана на мазето,но ако сте с подово,би трябвало да се заложи стандартно хубава дебелина XPS над плочата на първи етаж.

drago,правилно сте постъпили.12 см XPS е равно на 13-14 см вата с ламбда 0,38.За мен,всичко под 20 см на тавана са вложени средства ,със незадоволителен резултат.

И понеже споменахме гаражите искам да попитам какво се случва,когато влизате в гаража с мокри гуми,след дъжд.Тази вода ще се изпари,но ако изолацията е вътрешна тип вата + паропреграда,виждам проблем с  влагата в зимния период.Ако има отопление -добре,но ако няма си мисля,че вътрешната изолация (освен на тавана) няма да доведе до нищо хубаво.Трябва да се мисли в посока дишане на стените,а това може да стане със или без външна изолация и паропропусклива вътрешна мазилка.
 Мен ме побъркват тези малки локвички (участъци мокър под)в гаража ,когато ги има.Покритието на пода е нещо като шлайфан бетон(защото го прави ММ) и запечатка от типа маркировъчна боя.

# 597
Нели, ние имаме изолация навсякъде. Просто имаме допълнителна вътрешна. Права си за влагата. Ще го мисля и този проблем. Аз попринцип си мислех за система за обезледяване. Тя дали ще помогне и за вода? Гаражите имат прозорци при нас, но изложението е кофти и зимата ще го има описания проблем.

# 598
  • Пловдив
Вътрешната изолация има смисъл само на тавана на отопляеми помещения и на тавана под тях.На стените е огромен компромис и е най-вече за ъпгрейдване на старо строителство.
Възможно е ,изолацията ви  там да е заради  терасите ,не знам къде е позиционирана.
И ние имаме прозорец в гаража,но ако го държим отворен,значи да имаме ледник и без това е доста студен с минималната си изолация.
Мислех,че онези малки стайни рекуператорчета със съмнителна ефективност,биха били разумен избор за контрол над влагата.
Системата за обезледяване,вероятно е  някакъв нагревател?Не съм запозната.

# 599
Аз нямав добри наблюдения над влагоабсорбаторите, поне не бих разчитала на такова нещо за постоянно решение. Вече нещо по-голяма може и да помага, но то ако влагата не се изпарява как ще помогне точно?

Мисля, че говорим за различни неща. Имаме по проект изолация между стената на гаража и къщата, както и на тавана му. Разбира се винаги можем да заложим и подово там, ама ХИч не ми се искаше да го топля.

Общи условия

Активация на акаунт