Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 37 617
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
dreamingfly,вашите прозорци са големи и над всички ще има бетонени греди.Е,ако конструкцията е безгредова и прозорците са догоре,вероятно опират в бетонната плоча.Ние ,също ,само над интериорните  врати има керамични щурцове.

# 571
Понеже Драго спомена за тухли единички и се зачудих те също ли имат такива отвори Simple Smile

# 572
Ето за това говоря, съжалявам за лошата снимка. Много често немърливи майстори не режат тухлите по размер, а обръщат тухли единички.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 14:36 от drago_2008

# 573
С какви височини е оптимално да са етажите?

# 574
При нас е така:
Скрит текст:
Ето каква беше последователността: иззидаха тухлите, сложиха парчета рязани на машина, където успяха; след това ММ запени всяка малка дупчица с пяна.
Скрит текст:
Над прозорците има или бетон или Итонг в зависимост къде се падат. Долу ММ никъде не искаше обикновен Итонг. За съжаление не сме ползвали споменатите от nelina_london тухли за първи ред https://www.ytong.bg/bg/docs/YtongMassiv.pdf

След това шпаклова цялата фасада. После не сме слагали фибран около отворите, но всички тухли преди да се монтира дограмата са със запълнени килийки (шпакловани). Тук се вижда долу на праговете още прясно. ;
Скрит текст:

Шпакловката е за да може да се залепи мембраната отвън за фасадата и отвътре  около прозореца. Монтажът при нас беше в предния ръб на тухлата, т.е. на равно с фасадата и с котви (заради тях не сме слагали фибран, защото казаха, че ще се натроши от котвите).
Скрит текст:

Преди да монтираме изолацията налепиха хидроизолация по стените долу и после XPS, EPS и пак XPS на козирките (бетона).
Скрит текст:

Понеже обсъждахте плоските покриви по едно време да опиша при нас как е:
1. върху излятата плоча застлаха найлово фолио;
2. наредиха 12 см XPS;
3. направиха армирана замазка с наклон към воронки/барбакани;
4. нанесоха битумен грунд;
5. залепиха 3мм хидроизолация без посипка с разтопено по всички снадки;
Скрит текст:
6. кръстосаха долния гладък пласт с 4,5 мм хидроизолация с посипка.

Малко се отплеснах, за което моля да ме извините Simple Smile Хубав ден на всички!

# 575
  • София/Варна
Поточе минимума за жилище е светло 2,6м.
За мен 2,6м. е ниско, но за спални,бани и коридори да речем, че става. Колкото е по-голяма стаята трябва да е по-голяма светлата височина, за да не изглежда схлупено. Примерно на стая 30-40кв.м. да речем, че 280см. става, на стая 50-60кв.м. обаче по-скоро около 3м. Височината придава простор и комфорт според мен. Е и после миенето на прозорци е по-трудно Simple Smile.

# 576
  • София
Аз мисля, че дали ще изглежда схлупено зависи много и от светлината в помещенията. Нашият хол е 32 м2 и сме на 2.60 височина - никой никога не е казал, че му се струва ниско.
С което в никой случай не искам да споря. Разбира се, че по-голямата височина си има предимства (както и недостатъци) и всеки строи според нуждите си. Просто казвам и че 2.60 не е чак толкова ниско, колкото ми се струва, че се налага във форума.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 15:46 от ToniShu

# 577
  • София/Варна
ToniShu напълно си права, осветеността е много важна за усещането.
Някой човек е измислил и доказал, че 2,60 светло е минимума за да се чувства човек комфортно, всичко останало е субективно.
Вярно е, че голямата етажна височина води до по-голям разход за отопление.

# 578
В темата за сглобяемите къщи скоро имаше дискусия за височината на етажите.
Моето лично мнение е, че една съвременна къща би трябвало да се строи със светъл отвор поне 2.80м. При нас на първия етаж крайния резултат ще е 2.50м, което на мен лично не ми допада.

За повдигане на големи прозорци тази фирма - https://www.triotherm.bg/ имат профили. Ние не сме ги ползвали (късно ги намерих).  Споредлям ги, защото на някой може да са му от полза.

# 579
Драго, много благодаря.

Личи си, че разбирате за какво става дума и всичко е изпълнено перфектно.

Още един лаишки въпрос тогава... този итонг над прозорците никога не ми е харесвал. Не е ли идеята да е подсилено над големи отвори, заради земетръс? Имам спомени, че съм виждала над вратите при демонтаж даже едни шишове, които държат тухлите над вратите. Предполагам, че най-добре е да е изпълнено както каза Нелина, с греда над отвора. При нас не знам как е, защото не мога да се ориентирам по проекта. Ще разгледам и архитектурата при разрезите. Със сигурност имам прозорци с бетон над тях, защото си говорихме с архитекта, че сега трябва да решим колко да са големи, че после не е добре да правим такива промени.

Момичета, имаме разрешително за строеж! Още не съм го видяла, но наистина беше голяма драма това при нас.

Когато ви правиха оферти за груб строеж, стълбището смятаха ли го отделно на по-висока цена?

# 580
  • Пловдив
Драго,прекрасно си обяснила всичко със снимков материал!Адмирации за изпълнението!
 dreamingfly,честито ви РС!Дано си намерите бързо качествен строител .
Убедена съм,че ще имате бетонови греди под плочата.Керамичните щурцове на Поротерм са доста слабички.Имат арматура вътре,но стават само за много малки отвори-врати и малки прозорчета за баня.
 На въпроса за стълбището..Бетонът и желязото са на еднакви цени с останалите етапи,но кофрирането е малко по-пипкаво и обикновено слагат малко по-висока цена на м2( 2-5 лв повече).Обаче,вие с бетонно ли сте или плаващи стъпала?Макар че,последния вид не влиза в грубия строеж.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 18:40 от nelina_london

# 581
  • София/Варна
Стълбището е по-пипкаво като кофраж и връзване на армировка, но пък количествата не са големи. Колкото оферти съм виждала, там цената е по-висока, отколкото на плоча или колони.

# 582
Стълбището е по-пипкаво като кофраж и връзване на армировка, но пък количествата не са големи. Колкото оферти съм виждала, там цената е по-висока, отколкото на плоча или колони.
С бетонно стълбище сме, при това съм се отпуснала там. Но цената за кофраж ми е двойна в едната оферта  (над 70лв) и това малко ме шокира

# 583
  • Пловдив
Ако ,кофражът на другите части е на половина на тази цена си е истинска далавера.

# 584
Ако ,кофражът на другите части е на половина на тази цена си е истинска далавера.
Нелина, какво имаш предвид 😂😂😂 между 35 и 45 е за другите неща, но офертата е стара и не е на актуалните цени на желязо.

Общи условия

Активация на акаунт