Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

• 37 618
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Здравейте.Има ли такива от вас ,които имат котел и парно на газ.Интересуваме дали имате програматор и ако се развали парното спира ли?
От градината днес ни вкарват в едни филми и искам да знам дали не ни лъжат.
Здравей, отговор от ММ - НЕ спира, продължава да работи, но температурата на помещенията ще падне с няколко градуса. Не се развалял самият програматор/термореле, а биметалната пластина, температурата на водата пада до около 50 -60 градуса. Всичко това - вследствие от липса на профилактика и почистване на филтрите.

# 556
  • Сливен
Благодаря за отговора.
Извинявам се предварително,че не е по темата.Но съм бясна  в 12ч пишат във фейсбук ,има проблем с парното елате си вземете деца.Първи работен ден,между Коледа и Нова година градината не работи,спасявайте се.
По-късно : развален програматор ,проблема ще продължи със седмици, техниците не могат да го оправят.

# 557
  • Велико Търново
Моля ви, ако някой има вече акт 15 и има поставена мълниезащита да ми пише на Лс!
Не отдавна беше коментирано тук, но нямам спомен от кой потребител. На нас ни остава само мълниезащита за акт 15, а се явява проблем голям. На 200м по въздух има огромен трафопост с голям периметър на покритие от мълний и съотв. Нашата защита се явява напълно излишна. Същевременно с това, в Ел частта на проекта фигурира и няма как да не я поставим.

# 558
Моля ви, ако някой има вече акт 15 и има поставена мълниезащита да ми пише на Лс!
Не отдавна беше коментирано тук, но нямам спомен от кой потребител. На нас ни остава само мълниезащита за акт 15, а се явява проблем голям. На 200м по въздух има огромен трафопост с голям периметър на покритие от мълний и съотв. Нашата защита се явява напълно излишна. Същевременно с това, в Ел частта на проекта фигурира и няма как да не я поставим.
Не ти разбрах въпросът, но ако търсиш фирма за мълниезащита, то това е тази, с която ние работихме. https://euroengineering.bg/

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 14:43 от fatalina

# 559
  • Varna
Сигурно е коментирано, но не намерих нищо.
Какво правите на първа копка?
Някакъв ритуал има ли?

# 560
Здравейте! Имаме незастроен парцел в София и искаме да вкараме вода и ток в парцела. Направихме проект за водомерна шахта и същевременно и ревизионна шахта, но е много трудно и неразбираемо. Някой използвал ли е услуги на някоя фирма, може ли да препоръчате. Канализационната трябва да е дълбока 270см  и широка цели 170см, водомерната почти е готова

# 561
  • София
Здравейте!
Имам питане относно тухли KEBE. По проект сме с Винербергер, 1 етаж къща. В процес на груб строеж сме. Строителят предложи да използва КЕБЕ, защото били лесни за наместване, а Винербергер, трябвало да се режат със специална машина, а няма вода на парцела, и т.н. До колкото разбирам от мнения в др форум, КЕБЕ са с тънки, ронливи стени и би било проблем при дюбелиране за топлоизолация. Ако някой от вас се включи с компетентно мнение, ще съм ви благодарна! Лек ден!

# 562
  • София/Варна
Нашия зидар ги ряза Винербергера със саблен трион вертикално, никаква вода не му е трябвала. Истината е, че за опушване на последния ред тухли ползва тънки итонгчета, а под прозорците където трябваха "филии" му взехме единички.

skk007 според мен може да внесете екзекутив за мълнезащитата. Това са несъществени промени-т.е. не засягат конструкцията. Електрото да напише становище , защо не е нужна мълнезащита и ги внасяте с документите за УВЕ-то. Между другото, като подавахме документи за УВЕ ноември месец, не ни искаха замерване на мълнезащита, а амо заземяване на инсталацията.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:33 от Gerundiq

# 563
Ние сме с Винербергер. Рязаха ги със специална машина както са Ви казали. При нас ги рязаха за последния ред, за кошмар на майсторите. Те често обръщат на последен ред тухли единички, което ММ категорично отхвърли, защото релно килийките се явяват отворени, вместо затворени.
Според ММ при дупчене после се пробиват на въртене, не на биене като всички керамични тухли, защото се пръскат (да не бъркам само).

# 564
Ние заради 38цата си купихме трион за рязане на тухли. Сроителят ни не беше осигурил необходимата техника за рязане на тези големи тухли и ние решихме, че е по-добре ние да си купим трион от колкото да гледаме как съсипват тухлите.
Трионът се справи чудесно с всички тухли, които използвахме - Винербергер 38, Младост 25, Младост 12 (или 10 беше - не помня). Тези за последния ред също са рязани с триона,, никакъв проблем.
Вода не трябва на триона, но трябва за разбъркването на разтвора за тухлите.

Само да допълня, че за покрива част от тухлите са рязани под ъгъл (има снимки от покрива ни по-назад в темата), също не е имало проблем за триона.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 10:12 от nellytan1

# 565
  • София/Варна
drago_2008 ние за това дозиждахме горе с итонг, а и те бяха филии до 3-4см. А под прозорците сложихме единички(с вертикални дупки), а не четворки(с хоризонтални дупки).
Ние като зидахме също нямахме вода. Носихме на зидарите в туби вода. Реално къщата ни е зидана с минерална вода, защото най-близкия водоизточник за пълнене на тези туби бяха селските чешми с минерална вода. По спомен не им беше нужно някакво голямо количество вода.

# 566
Ние имахме някаква драма с ВиК-то и имаше вероятност да не направят навреме водопродното отклониение, за това се бяхме замислили да купим бидони (за кисело зеле) и да ги пълним с вода.

В крайна сметка ВиКто направиха отклонението и имаше вода, когато зидахме, та не се наложи да пробваме дали ще се справим с бидоните.

# 567
  • Пловдив
Нашите тухли бяха Младост и ги рязаха с машина,но имаме една стеничка с Поротерм 38ца,е..ами невъзможно бе да ги отрежат под ъгъл за ската,така че и при нас последния ред там е с итонг.

При нас ,поискаха да напишат данните на мълниезащитата в замерванията за УВЕ(декември месец),но ние нямаме изведена кутия и ползваха данните от протокола за инсталирането и.
Дано при SKK стане с екзекутив и не се заядат,защото винаги могат да кажат,че ако голямата мълниезащита падне под номиналното съпротивление,те ще останат без защита.Обаче,си струва да пробва.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 10:58 от nelina_london

# 568
защото релно килийките се явяват отворени, вместо затворени

Драго, може ли да ми разясниш това?

На мен ми е интересно какво сложихте над вратите и прозорците?

# 569
  • София/Варна
Не съм Драго, ама да се изкажа Simple Smile . Над вратите и малките прозорци се слагат керамични щурцове, всички които правят тухли мисля, че имат и щурцове.  Над големите прозорци ние имаме бетонни греди от конструкцията. Виждала съм като няма греди да лепят итонг.

Тухлите на Винебергер и още 2-3 вида са с вертикални кухини и така като се зида няма дупки по фасадата и теоритично разтвора затваря всяка тухла като отделен обем. Нормалните четворки са с хоризонтални кухини и има дупки по фасадата, а тъй като разтвор слагат само на хоризонталната плоскост и не се получава затворен обем на всяка тухличка. Това със затворените обеми е малко пресилено като обяснение, но за да се придобие представа става.

Общи условия

Активация на акаунт