Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нов работодател

 • 1 570
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 26
Здравейте!
Скоро започнах нова работа, която като цяло не е точно "мечтаната работа", но на този етап ме удовлетворява като часове и тип заетост, заплащане и сфера на дейност. Имам доста години в тази област и това ми дава добър поглед над работата, може и да звучи нескромно, но съм добра в това, което правя.
Тук, обаче, идва проблема. Работя вече почти половин месец, а договор не са ми изпратили за подпис. Дистанционна е длъжността ми и седалището на фирмата е много далеч за да ида до там. Отделно тази работа е с изпълнение на цели, които в общия случай зависят само от служителя - както казах работила съм го много време и знам как се работи на таргет. Но! За да изпълня целите си, работодателя ми дава клиентска база за прозвъняване, на които да предлагам определени продукти. От типа хора, които досаждат да си купувате продуктите на Топ Шоп или Бяла карта примерно. Та тази клиентска база се оказва ужасно неактуална - буквално се излагам като кифладжия и съвсем резонно клиентите се дразнят. Освен това се очаква да ползвам личния си телефон за служебни нужди, което не съм убедена, че е ок за мен в дългосрочен план. Все пак фирмата е с претенции за мащаб, редно би било да имам служебна линия.

И така сега се чудя да продължавам ли работата там или да бягам докато не са ме завлекли и с пари... Обучението беше символично, добре, че знам къде да си търся информацията. Опитвам да потърся обратна връзка от ръководството през вайбър (комуникацията е по-бърза от официален мейл), но винаги тази връзка се бави с дни, а работя от съвсем скоро. Може и да не съм права, може пък това да е съвсем нормално и аз да имам нереалистични очаквания към работодателя, но според мен едно е да оставиш обучен кадър да работи на самотек, друго е нови служители да трябва сами да се чудят какво и как.

Като цяло приех работата въпреки символичното заплащане, защото възможността за бонус е реална и като работила на такава система винаги съм била доволна от заплащането като се добави бонуса, даже в голяма част от месеците бонусите са били 3-4 пъти повече от заплатата. Чиста база без бонус не е оферта за никой, който работи по това заплатообразуване.

Ще съм благодарна да чуя мненията Ви!

# 1
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 1 649
Т.е. ти искаш да работиш, да продаваш или там каквото се очаква, а отсреща работодателя няма интерес да се справиш успешно, така ли? За мен това е сериозен червен флаг, още повече да работиш без договор означава, че спокойно могат да не ти платят (това едно на ръка) и да те осъдят ако администрираш лични данни без нужните права. Имай си още едно наум!

# 2
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 3 218
На мен това ми звучи много халтаво, но за съжаление в България това е нормално, 2 седмици не са чак толкова много. Това че няма с кого да се свържеш директно за мен е най-големия сигнал, че нещата не са съвсем наред. Но пък казваш че фирмата е "с претенции за мащаб", ако имат реално присъствие на пазара от доста време може би нещата не са чак толкова зле, иначе само си губиш времето.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 399
Работите без договор вече 2 седмици, за мен това е огромна сигнална червена лампа. Независимо от локацията, тези неща отнемат дни или часове, а не седмици.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 846
Аз не бих започнала нова работа, преди да съм подписала договора си с тях.
Това е първият лош сигнал.
А да си звъня от моя телефон и то без договор, е абсурд.
Според мен, бягайте веднага от тази фирма, независимо дали е с претенции или без.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 22:34 от denizara

# 5
 • Мнения: 26
Преди да започна ги проверих в търговския регистър, основно дали са реални или са измамници. Според думите им са със солиден пазарен дял, но реално фирмата е със скромен капитал (до колкото това може да е фактор). За петте години от регистрацията на фирмата насам са извъртяли разни схеми явно, защото са сменяли управители и собственици, но това не знам има ли отношение към казуса.

И един конкретен въпрос - договорът преди моя подпис ли се носи в НАП или след? За мен няма логика да се носи неподписан, но това ми казаха - че бил занесен в НАП и след това ще ми го пратят 🙄

# 6
 • София
 • Мнения: 7 399
Договорът се подписва и от двете страни и се обявява в 3-дневен срок от датата на подписване. За дата на започване се счита датата на потвърждението на уведомлението от НАП. Повечето фирми го правят по електронен път, но се допуска и на хартия.
Понякога зад честата смяна на собствеността се маскират данъчни и осигурителни задължения.

# 7
 • Мнения: 6 157
Много е възможно накрая да останеш с голяма сметка за телефон и никакво възнаграждение. То цялото нещо е голям червен флаг, чак не мога да повярвам, че си се съгласила.

# 8
 • Мнения: 2 050
Това, на което пише "трудов договор" в никаква НАП не се носи.

# 9
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 1 649
Аз от одеве се опитвам да се сетя дали са ми казвали такова нещо на някое работно място... Договорите са по три екземпляра - за мен, за работното място и за счетоводството или там където си ги съхранява фирмата. Не знам носили ли са някъде за заверка някое копие, но винаги моят подпис е бил последен, защото направо моето копие остава в мен.

# 10
 • Мнения: 6 937
На мен цялата работа ми звучи крайно съмнително. Няма да повтарям, ти си изброила фактите. Това, че по техни думи са с голям пазарен дял, не означава, че наистина са. Малък уставен капитал не е тревожно изобщо. Но смяна на собственици, неполучен договор преди назначаването (та ти даже не знаеш какво пише в договора ти!), невъзможност за лесна връзка и неотговаряне с дни, телефон за твоя сметка... Така ли се бяхте договорили, ти да си плащаш телефона?
Общо взето, аз не бих се занимавала при тези условия.

Трудов договор се сключва ПРЕДИ да постъпиш на работа (КТ, чл.61). Уведомлението до НАП се изпраща до 3 дена след това в НАП (според член 62).
Ето цитат от Кодекса на труда, след този цитат не виждам изобщо какво трябва да се коментира:
Чл. 63. (1) Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.
(2) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави документите по ал. 1.

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 27 630
Като е далече седалището, телефони сигурно имат. Обаждаш се и питаш - кога ще имаш договор и служебен телефон. Толкова ли е трудно?

# 12
 • Мнения: 3 133
Можеш да провериш в сайта на НАП  (ако имаш издаден ПИК код) дали са ти регистрирали трудов договор.
 Ако нямаш такъв, вероятно освен с голяма телефонна сметка, ще останеш и без заплата.

# 13
 • Мнения: 26
Добро утро! Сега отворих сайта на НАП, имам ПИК и проверих - нямам договор. Приключвам с тази пародия, благодаря на всички включили се с мнение и съвети. Искаше ми се да се получи, но явно съм попаднала на измамници. Сметката ми за телефон няма да е голяма, то вече всеки е на план с безкрайни минути. Но въпросът е принципен! И се убеждавам за себе си, че ако съм изискваща (в рамките на нормалното) работодателите да си изпълняват задълженията, не съм удобна, но поне получавам каквото ми се полага. Стана ли "разбираща" - отидЕ коня у рЯката...

# 14
 • София
 • Мнения: 7 399
Наличието на трудов договор е абсолютно задължително при започване на работа. Изобщо не се лъжете да започвате без. Работодателите ми са в Азия, назначаваме хора за часове - в БГ има пълномощник, а ако няма - праща се договора по мейл, връща се оригинал по DHL и отнема точно 3 дни. Извинението с разстоянието е нелепо.
Успех в търсенето на работа!

Общи условия

Активация на акаунт