Като родители всички искаме най-доброто за нашите деца, а за един цялостен по-здравословен начин на живот е от ключово значение да ги научим от ранна възраст да следват принципите на балансираното хранене. Знаем, че пълноценната закуска е важна част от балансираното и здравословно меню на всеки малчуган, а ако тя е освен това питателна, ще подобри не само паметта и вниманието на детето, но и неговата концентрация през целия ден.

В тази статия сме обобщили най-важното от интервюто, което нашият екип засне със специалиста по диетика и хранене, д-р Мария Николова.Кога и в какви количества трябва да присъстват зърнените закуски в менюто на децата?
 
Д-р Николова: Зърнените закуски са от изключително голямо значение и трябва да присъстват в ежедневното меню на децата, а и на всички възрастни. Препоръчително е до три пъти в седмицата да ги включваме в менюто, като количеството зависи от възрастта. Една порция зърнена закуска е около 20 – 30 г.
След навършване на 1 година бавно и постепенно трябва да бъдат представяни пълнозърнестите зърнени продукти и под формата на хляб. Те съдържат повече протеин, разтворими и неразтворими фибри, витамини от група Б, желязо, фосфор и манган.

 
Трябва ли да присъства прясното мляко в менюто на децата?

Д-р Николова: Да, смятам, че млечните продукти и прясното мляко трябва да присъстват в менюто на децата. Препоръката е за поне 30 – 40 г млечни продукти на ден, около 400 г прясно и/или кисело мляко. Тези продукти са източник на пълноценния протеин, лесно(био)достъпен калций, магнезий. Млечните продукти са от изключително голямо значение при профилактиката и превенцията на кариесите при децата.

Детето ми не яде месо. Трябва ли да включа в менюто му хранителни добавки за компенсация?

Д-р Николова: Рисковано е да ограничаваме месата, независимо дали птичи, или червени, поради риск от желязодефицитни състояния. Алтернатива на месото, ако детето категорично отказва да го консумира, са рибата и рибните продукти. Известно количество желязо и витамин B12 откриваме също така в яйчния жълтък. Ако ограничаването на месо продължи прекалено дълго, бих посъветвала всеки родител да направи пълна кръвна картина, нива на желязо, феритин, витамини от група Б и при нужда да се суплементират установените дефицити.

Трябва ли да присъстват плодовете в менюто на децата?

Д-р Николова: Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват ежедневно в менюто на децата. Препоръчаният прием зависи от възрастта на детето – около 200 – 250 г зеленчуци и 180 – 200 г пресни плодове. Зеленчуците могат да бъдат поднесени под формата на салати или супи, термично обработени. Но е добре да знаем, че обработените термично плодове и зеленчуци губят част от своите биологично активни вещества – витаминен и минерален състав се променят.

Да даваме ли на децата да консумират сладки храни със захар? Ограничаването им в ранна възраст ще помогне ли за по-добра хранителна култура в бъдеще?
 
Д-р Николова: Трябва да ограничаваме захарта в менюто на децата – сладкиши, бонбони, торти, пасти, шоколади. Те са източници не само на добавена захар, но и на наситени мазнини, трансмазнини. Децата търсят сладкия вкус, бързо привикват към него, а тези храни внасят много излишни калории, особено ако става въпрос за следобеден или вечерен прием. Важно е да насърчаваме децата, винаги когато е възможно, да си доставят сладкия вкус от пресни или сушени плодове и така бавно и постепенно да се изгради здравословен модел на избор на храни. Важно е децата да могат осъзнато да направят своя избор.
 
Как да се справим със злоядите деца?

Д-р Николова: Не карайте детето насилствено да консумира конкретни храни.
На първо място винаги е личният пример – особено малките деца копират това, което правят родителите. Предлагайте по-често нови храни, поднесени атрактивно, докато детето постепенно свикне.
Проявете търпение, дори когато детето отказва. И в крайна сметка – не трябва да залъгваме детето да изяде храна, която не харесва, за да му дадем след това нещо любимо и сладко.


До колко часа е редно да даваме храна на детето?

Д-р Николова: Препоръката е да изградим режим – това важи не само за детето, но и за нас като възрастни. Добре е последното хранене да бъде поне 4 часа преди сън. Вечерята не трябва да бъде основното хранене за деня, а около 20 – 25% от количеството, което детето е получило за деня. Възпитавайте децата да закусват! Доказано е, че децата много по-рядко боледуват и се справят значително по-добре в училище, когато закусват.

Как да отслабват децата здравословно?

Д-р Николова: Проблемът с детското затлъстяване е много сериозен – около 30% от децата в различна възраст имат свръхтегло или затлъстяване. Основните съвети тук са – режим на хранене, наличие на закуска, по-ограничено вечерно хранене и засилена физическа активност.

Каква храна да приготвяме, за да бъдат децата здрави и със силен имунитет?

Д-р Николова: Спазвайте правилата на здравословно хранене. Няма само една храна или само едно биологично активно вещество, което максимално да укрепи имунитета на децата. Консумирайте пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, меса, риби, яйца, бобови култури и добри мазнини.

Гледайте целия разговор с д-р Николова:

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 12:20 от Редактор**