Счетоводител в нужда се познава 18

• 34 484
  • 784
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Вчера близки ме питаха за данъчните облегчения за деца.
Те са семейство с 2 деца, майката работи от 10.2021 г. на МРЗ и уж бонус. Но последния още не го е получила. Бащата не работи, дава под наем няколко имота, декларира и плаща данък в НАП. Всъщност някои от имотите са СИО и двамата декларират и плащат.
Полагат ли им се новите облекчения, има ли смисъл да подават документи?

# 46
  • София
Вчера близки ме питаха за данъчните облегчения за деца.
Те са семейство с 2 деца, майката работи от 10.2021 г. на МРЗ и уж бонус. Но последния още не го е получила. Бащата не работи, дава под наем няколко имота, декларира и плаща данък в НАП. Всъщност някои от имотите са СИО и двамата декларират и плащат.
Полагат ли им се новите облекчения, има ли смисъл да подават документи?

Ако са внесли или трябва да внесат данък за 2021 могат да ползват облекчението.

# 47
Здравейте,
проблем ли е липсата на трудов стаж за лицето с договор за управление?

# 48
  • София-Младост
Не е проблем.

# 49
Може ли повече яснота? Това отразява ли се на правото на пенсия или стаж за пенсия или защо се гледа трудовият стаж, ако няма проблем?

# 50
Трудовия стаж "се гледа" заради комунистически остатъци в Кодекса на труда. Един вид по-дълъг стаж, по-голям опит, допълнителен финансов стимул (клас за прослужен време) заради това не равно уравнение.
Класа за прослужено време има отношение само към трудовите договори, сключени на основание Кодекса на Труда.
Договора за управление и контрол НЕ Е такъв договор. Дори право на платена отпуска няма управителя, ако не го е изрично договорил. Така че - има или няма трудов стаж преди да започне "да управлява" няма никакво значение.
Добавките към работната заплата също така нямат никакво отношение към правото за пенсиониране след време. Значение има само упражняването на всякакъв вид труд и осигуряването за пенсия през времето на полагане на труд.

# 51
Доходът на лица, които имат решение за телк 50 и нагоре проценти е необлагаем с данък общ доход до сумата от 660 лева. Данъкът е в размер на 10% върху дохода на физическо лице и отстъпката си е лично за лицето, не засяга пряко работодателя.
Как така не засяга пряко работодателя?!
Не съм счетоводител, но работодателя също плаща данъци!
Хубаво е, че не сте счетоводител Confused
ДОД е данък върху доходите на физическите лица. Работодателят го удържа и внася от името на служителя си.
Сега с новите данъчни облекчения нещата се променят и за някои работодатели, но е добре да отидете при счетоводител, който ще ви ги разясни.
Разбира се, че е хубаво, че не съм счетоводител!
В случая работодателя ще удържи и внесе с 660 лв по-малко данък.
Какви са новите облекчения? И за кои "някои работодатели"?!

# 52
dariVale, да разбирам, че щом има осигурителни вноски, има и право на пенсия и не се губи стаж за пенсиониране? А къде може да се види  този договор в НАП, декларира ли се? Защото трудовите договори могат да се проверят с ПИК.

# 53
  • София
Bamzita_new,  никъде не съм казвала, че работодателят ще удържи и внесе 660 лева по-малко данък. Нищо не сте разбрала.Новите облекчения са описани в страницата на НАП. Под "някои" работодатели имах предвид тези, които принудително ще кредитират държавата  за да може тя да облекчи родителите.

# 54
dariVale, да разбирам, че щом има осигурителни вноски, има и право на пенсия и не се губи стаж за пенсиониране? А къде може да се види  този договор в НАП, декларира ли се? Защото трудовите договори могат да се проверят с ПИК.
С ПИК влиза в раздел данни за осигуряване (или нещо подобно беше) и там вижда месец по месец дали е осигурен. В този раздел го има дохода върху който лицето е осигурено, като какъв е осигурен, за колко дни в месеца и др. подобни данни. Това е единствения вид справка, която дава информация за осигурителен стаж за пенсия. Договора за управление не се декларира в НАП. Но дори трудов договор да има лицето и той да е декларира, ако я няма в НАП информацията за осигурит.стаж за месеца (подава се от работодателя с декларация Обр. 1) стаж не се зачита.

# 55
Bamzita_new,  никъде не съм казвала, че работодателят ще удържи и внесе 660 лева по-малко данък. Нищо не сте разбрала.Новите облекчения са описани в страницата на НАП. Под "някои" работодатели имах предвид тези, които принудително ще кредитират държавата  за да може тя да облекчи родителите.

Добре че нищо не съм разбрала!:sunglasses:

# 56
Служител със задължения отпреди години си подава декларация като декларира, че няма задължение. Правил го е и досега, просто сумата сега е значително по-висока. Работодателят не го проверява естествено. Служителят носи отговорност но колко реална е възможността да го санкционират от НАП.
според НАП, в семинара поне, твърдяха,че отговорността е на декларатора. На мен не ми се вярва,но нямам избор, ще ги облекчаваме. Чак писма пращат НАП,че не можем да откажем
Няма лошо. Само после да не търсят както винаги от р-ля парите,за по лесно, а той да ги дири от лицето...НОИ така обичат

# 57
  • Пловдив
Хепи, спокойно можеш да откажеш...по е така чете в наредбата колежката.
Виж пак писмото...не трябва да е задължително.

# 58
  • В полите на Пирин планина
Хепи, спокойно можеш да откажеш...по е така чете в наредбата колежката.
Виж пак писмото...не трябва да е задължително.

То не е задължително, но трябва да има причина за отказа от работодателя.

# 59
Р- ля държи хората да си получели паричките. Весели празници Imp

Общи условия

Активация на акаунт