Майчинството счетоводно - 91

• 36 059
  • 759
  •   1
Отговори
# 285
  • София-Младост

VyaraVelikova
Прехвърляйки отпуска на бащата, вие или се връщате наработа или ползвате друг вид отпуск. Вие сте ползвали отпуск за временна неработоспособност, която се изчислява на база 18 месеца назад. През тези 18 месеца осигурителния доход е бил почти същия като за първото дете, вероятно.
Но при горния случай, ако няма застъпване, майката си ползва втората година за първото дете, то 45 дневния ще и се изчисли на база 24 месеца назад, като 12 от тях на МРЗ.

# 286
С две деца с разлика година и три месеца има около месец и половина на минималното обезщетение, ако останете в майчинство втората година. Имайки предвид, че обезщетението за второто дете се смята от месеца,предхождащ месеца, в който излизате в 45 дневен, може да се окаже,че само 15тина дни се включват в сметката от общо 24 месеца. Така че разликата в обезщетението е незначителна.

# 287
Здравейте ,пак ще попитам защото отговор не получих! Някой може ли да разясни това,което рсботодателя ми е подал в НОИ за целия този период ли се отнася и всеки месец ли се подава ? И за какво точно иде реч това заявление ,защото пише ,че по случая е започнало плащане !

# 288
  • София-Младост
Това ти е заявлението за обезщетение до 410 ден. Подава се еднократно и важи за целия период. Просто ще излиза ред за всеки месец по отделно

# 289
Аз съм написала, че съм била в болничен т е неработоспособност. Жената пита дали да си взима болничен, вие й казахте, че трябвало да има застъпване, за да не й намалеят парите.
Доколкото разбирам казвате, че ако от болничен за неработоспособност вземе 45 дневен ще й намалеят парите защото ще има ново изчисляване 24 месеца назад.
Обясних, че при мен не е било така. А двете майчинство са абсолютно равни.
Ако е имало преизчисляване щеше да е по-ниско.

# 290
Blush Здравейте мили майки и бъдещи майки. Имам един счетоводен въпрос, който не мога да реша. След две седмици започва моята 3-та, неплатена вече, година майчинство. Налага се да си остана и последната година в къщи, защото малкото ми дете не е прито в ясла. От месец насам се занимавам с изработване и продаването на персонализирани постери онлайн (чрез фейсбук, инстаграм). Нямам лична фирма, като планирах март месец 2022г да подам декларация при НАП, които да ми одържат 15% от наложените платежи и това да е за 2021г. Въпросът ми обаче се задълбочи, и сега се чудя нужно ли е нещо да правя сега - да се регистрирам като "нещо" в НАП, заятчия или друго, или може без подобна регистрация да си платя данъците без глоби? Ако се регистрирам като занаятчия или Свободна професия, това би ли прекратило майчинството ми?

# 291
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Blush Здравейте мили майки и бъдещи майки. Имам един счетоводен въпрос, който не мога да реша. След две седмици започва моята 3-та, неплатена вече, година майчинство. Налага се да си остана и последната година в къщи, защото малкото ми дете не е прито в ясла. От месец насам се занимавам с изработване и продаването на персонализирани постери онлайн (чрез фейсбук, инстаграм). Нямам лична фирма, като планирах март месец 2022г да подам декларация при НАП, които да ми одържат 15% от наложените платежи и това да е за 2021г. Въпросът ми обаче се задълбочи, и сега се чудя нужно ли е нещо да правя сега - да се регистрирам като "нещо" в НАП, заятчия или друго, или може без подобна регистрация да си платя данъците без глоби? Ако се регистрирам като занаятчия или Свободна професия, това би ли прекратило майчинството ми?

Такова понятие като трета година майчинство няма.Излизате в неплатен отпуск за гледане на дете.Ако се регистрирате като СП или занаятчия, реално няма какво да ви се прекъсне.

# 292
Имам един въпрос. Извадих си ПИК на Ной и влязох да проверя кога ще ми изплатят болничните, но пак не ми е ясно. Ще кача снимка, моля някой да му каже кога да очаквам плащане, че много се забавиха.

# 293
Обработват ги, вероятно другата седмица. Във вторник и четвъртък ги изплащат.

# 294
Здравейте 😊 Имам една питанка. Какво ще означават тези 0.00 на осигурителния доход за месеците 9,10,11?

# 295
  • София
При мен е почти същото

Само че чакам вече 2 седмици

# 296
А всички ли, които са в режим на обработване ще бъдат изплатени този месец?

# 297
  • София
А всички ли, които са в режим на обработване ще бъдат изплатени този месец?
Включвам се към това питане

# 298
  • Пловдив
При мен е по същия начин, в момента болничният се обработва. Във вторник съм сигурна, че ще ги преведат. Никога досега не са се бавили.

# 299
  • София
Icerose кога са ти пуснали БЛ от счетоводството?
Моя е на 23 ноември

Общи условия

Активация на акаунт