Майчинството счетоводно - 91

• 36 065
  • 759
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,тъкмо започна втората година от майчинството ми и  трябва да пусна декларация за детските.Взех всички необходими документи ,но на бележката ми от счетоводството пише доход 0 лв.Въпроса ми е там където трябва да напиша брутния доход трябва ли да включа и майчинството или само на бащата дохода,защото по-надолу пише "В това число обезщетения за майчинство".
Извинете за глупавия въпрос,но нещо омотах с тези бележки.Ще се радвам някой да помогне.

# 271
Момичета, майчинството месец назад ли се изплаща( моето влиза в сила, считано от 1.11.2021)? Началото на декември имам превод (ноември нямах превод, заради адмистративни неуредици) , но се чудя дали трябва да имам още един, в рамките на месеца. Съвсем се обърках.

# 272
  • София-Младост
Здравейте,тъкмо започна втората година от майчинството ми и  трябва да пусна декларация за детските.Взех всички необходими документи ,но на бележката ми от счетоводството пише доход 0 лв.Въпроса ми е там където трябва да напиша брутния доход трябва ли да включа и майчинството или само на бащата дохода,защото по-надолу пише "В това число обезщетения за майчинство".
Извинете за глупавия въпрос,но нещо омотах с тези бележки.Ще се радвам някой да помогне.
Трябва, втората година нали получаваш 380, сега 650...иначе работодателя не ти плаща нищо, затова е0.
Пошеш общо дохода твоя и на бащата, а твоя го пишеш отдолу"в това число.."

Boymama
Да, текущия плащат за предходен. Но няма как да гадаем трябва ли да имате втори превод, като и вие самата не знаете;) ПИК и се проверява превода за колко дни е и за кой период.

# 273
Здравейте 🙃 Моля за помощ, виждам, че сте много готини всички. В непрекъснат болничен съм,бременна в 7 ми месец. Извадих си ПИК, който е 12 цифрен, а когато искам да си проверя дали са предадени в Ной и кога ще има плащане. В сайта ми се изисква егн и 10 цифрен код, който всъщност нямам. Прилагам и снимка на бланката, която го иска този 10 цифрен код. Трябва да вадя друг ли?

# 274
  • Пловдив
Здравейте 🙃 Моля за помощ, виждам, че сте много готини всички. В непрекъснат болничен съм,бременна в 7 ми месец. Извадих си ПИК, който е 12 цифрен, а когато искам да си проверя дали са предадени в Ной и кога ще има плащане. В сайта ми се изисква егн и 10 цифрен код, който всъщност нямам. Прилагам и снимка на бланката, която го иска този 10 цифрен код. Трябва да вадя друг ли?

Моят пик от НОИ е 10-цифрен (всъщност 9 цифри и 1 буква), а от НАП е 12-цифрен. Да не сте си изкарали този от НАП?

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 17:33 от me4eto__

# 275
  • София
Моят е 9 цифри
Ето малко инфо и от мен
Надявам се до Коледа с ами преведат!

# 276
Здравейте мили майки и бъдещи майки. Имам един счетоводен въпрос, който не мога да реша. След две седмици започва моята 3-та, неплатена вече, година майчинство. Налага се да си остана и последната година в къщи, защото малкото ми дете не е прито в ясла. От месец насам се занимавам с изработване и продаването на персонализирани постери онлайн (чрез фейсбук, инстаграм). Нямам лична фирма, като планирах март месец 2022г да подам декларация при НАП, които да ми одържат 15% от наложените платежи и това да е за 2021г. Въпросът ми обаче се задълбочи, и сега се чудя нужно ли е нещо да правя сега - да се регистрирам като "нещо" в НАП, заятчия или друго, или може без подобна регистрация да си платя данъците без глоби? Ако се регистрирам като занаятчия или Свободна професия, това би ли прекратило майчинството ми?

# 277
me4eto, да явно ☹️ Как да си извадя 10 цифрения?

# 278
  • Пловдив
me4eto, да явно ☹️ Как да си извадя 10 цифрения?

Трябва да отидеш до НОИ. Точно за 2 минути ми го издадоха. Ти до НОИ ли беше? Защото аз двата пик-а си ги вадих от различните институции.

# 279
ПИК от НОИ може да се издаде и по електронен път.
https://www.nssi.bg/eservicesbg/epik
В линка има подробни указания. Много е лесно.

# 280
ПИК може да си извадите и през приложението evrotrust. Напълно безплатно.

# 281
  • София
Здравейте, детенцето ми ще навърши 1 годинка на 25.04.2022, бременна съм с второ в 7ма седмица (термин 21.07.2022).  Застъпват се майчинствата, като от първото съм била болнични от септември 2020 (8ма седмица) заради рискова бременност. Въпросът ми сега е: какво да правя- да пускам ли болнични с втората бременност или да си стоя спокойно и да чакам 45дневния преди раждане? И какво става с паричното обещение за дете 2, за дете 1 ми е ясно че ще е на 50%.
Осигурителният ми доход допреди да изляза болнични септември 2020 с първото беше 1500лв.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 23:59 от Sia_go

# 282
Здравейте, може ли някой да ми каже дали болничният за бременност и раждане (този 45 дни преди термина) може да бъде издаден от друг лекар, а не от този по "майчино здравеопазване"? Например да отида на частно при друг лекар и той да ми издаде болничния?

# 283
  • София-Младост
Здравейте, може ли някой да ми каже дали болничният за бременност и раждане (този 45 дни преди термина) може да бъде издаден от друг лекар, а не от този по "майчино здравеопазване"? Например да отида на частно при друг лекар и той да ми издаде болничния?
Това само лекаря може да каже. За счетоводството е без значение името. ОБикновено се издава от този следил бремеността. Но предполагам може иот друг АГ.
Здравейте, детенцето ми ще навърши 1 годинка на 25.04.2022, бременна съм с второ в 7ма седмица (термин 21.07.2022).  Застъпват се майчинствата, като от първото съм била болнични от септември 2020 (8ма седмица) заради рискова бременност. Въпросът ми сега е: какво да правя- да пускам ли болнични с втората бременност или да си стоя спокойно и да чакам 45дневния преди раждане? И какво става с паричното обещение за дете 2, за дете 1 ми е ясно че ще е на 50%.
Осигурителният ми доход допреди да изляза болнични септември 2020 с първото беше 1500лв.
Ако искате за второто дете да получавате обезщетение в същия размер като за първото, трябва да има застъпване. Т.е. когато ви издават 45 дневния за второто, да сте в отпуск за отглеждане на първото.
Може да ползвате болничен, но поне 2 седмици преди 45 дневния, трябва да се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст за първото.

# 284
Това само лекаря може да каже. За счетоводството е без значение името. ОБикновено се издава от този следил бремеността. Но предполагам може иот друг АГ.
Ако искате за второто дете да получавате обезщетение в същия размер като за първото, трябва да има застъпване. Т.е. когато ви издават 45 дневния за второто, да сте в отпуск за отглеждане на първото.
Може да ползвате болничен, но поне 2 седмици преди 45 дневния, трябва да се върнете в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст за първото.
Това може би не е точно така. Първото дете се роди на 7.09.2020. Бях в отпуск поради бременост и раждане когато забременях с 2рото. Това се случи май месец 2021 с термин 04.01.2021. От юни месец започнах да взимам болничен, а август прехвърлих на бащата отпуска до 410 дни. Тий все още го ползва, а аз бях в болничен до издаване на 45 дневния, тъй като карам твжк бременост и не мога да се справя сама. На 21.11.2021 взех 45 дневния. Вече имам плащане за ноември по него и се оказа на същата сума като първия отпуск за отглеждане на дете. Дори с 3 СТ. Повече.
Аз също бях притеснена, че ще намалее, но мисля че това което за изчислили за 45 дневния ще получавам и след подаването на декларацията до 410 ден.

Общи условия

Активация на акаунт