Майчинството счетоводно - 91

• 35 979
  • 759
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте.  Сигурна съм, че въпроса който ще задам е задаван и преди,  но не успях, да открия. Предварително се извинявам ако е банално питането ми. Ситуация ми е следната - започнах работа през септември и съвсем скоро след започването се оказах бременна. Термина ми е в края на месец май. Към момента на раждането ще имам стаж тъкмо 9 месеца 🙂 Колежка ми каза,че когато дойде септември, ще ми се съберат необходимите 12 месеца стаж и ще мога, да подам документи за да взимам майчинство. Въпроса ми е наистина ли е така? Предварително благодаря, ако някой намери време да ми отговори.

# 436
  • София-Младост
Документите си се подават когато им дойде времето, а именно от началото на 45 дневния. Без значение имате ли необходимия стаж.
Когато го придобиете, ще започнете да получавате и обезщетение.

# 437
Много благодаря за отговора! Значи наистина ще получавам обезщетение, макар и от септември 🙂 Аз се тревожех, че изобщо няма да получавам. Благодаря отново! Пожелавам ви спокойна неделя 🌞

# 438
Здравейте,
Болничният 45 дни преди раждане започва на 03.02.
В момента съм в болничен, който изтича днес.
Може ли да бъде продължен, ще се получи застъпване с 45-дневния ?

# 439
Здравейте,
Няма да се застъпи. Ще ти дадат болничен до 2-ри включително.

# 440
Здравейте,
Няма да се застъпи. Ще ти дадат болничен до 2-ри включително.
Не знаех, че има такава опция. Мислих, че е 30 дневен. Благодаря ! Simple Smile

# 441
  • София-Младост
Просто когато отидеш з апродължението, кажи че влизаш в 45 дневен от 03,02. И да се застъпят, 45 дневния ще прекъсне другия.

# 442
Здравейте на 04.01 изтече 135-дневен болничен. Кога започва майчиството и кога се изплаща

# 443
  • София-Младост
Майчинството е втората година. Сега имате обезщетени до 410 дни. Всичко се заплаща от НОИ, след подаване на необходимите документи.

# 444
Здравейте, след като вече имам акт за раждане на детето, къде се подават документите за еднократната помощ? Намирам различна информация, в общината, в социални, но съм сама с детето и нямам много време да намеря кое точно е вярното.

# 445
Здравейте!
Искам да попитам някой наясно ли е дали отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст един път прекъснат (в случай, че се завърна на работа през 5-ия месец след започването му, работя 1 седмица и след това желая да продължа правото си на отпуск за отгледжане на дете до 2-годишна възраст) може да бъде изполван и остатъка му? Какъв е редът? Някой сблъсквал ли се е с подобен казус? Благодаря предварително!

# 446
Здравейте. Интересувам се какви са тези данъчни облекчения за първо дете. Родих преди 4 месеца и съм осигурена при работодател. В момента ползвам отпуск за остатъка до 410 дни. Мъжът ми също е само на трудов договор. Тогава са какво са тези данъчни облекчения, при положение, че работодателите ни внасят данъка общ доход, а не го внасяме ние самите?
Интересувам се АКО НЕ ЖЕЛАЯ да ползвам данъчно облекчение за раждане на първо дете, трябва ли да подавам годишна данъчна декларация? (Досега, бидейки само на трудов договор, преди да забременея, не съм подавала годишна данъчна декларация, защото от 10-ина години мисля, че отпадна това задължение за хора, които са само на трудов договор. Сега като съм в отпуск за остатъка до 410 дни, не знам как стоят нещата и дали трябва да подавам годишна данъчна декларации, ако НЕ желая да ползвам данъчни облекчения за раждане на първо дете.

# 447
Аз лично отидох до социалните и там подадох за еднократната помощ!

# 448
Здравейте. Интересувам се какви са тези данъчни облекчения за първо дете. Родих преди 4 месеца и съм осигурена при работодател. В момента ползвам отпуск за остатъка до 410 дни. Мъжът ми също е само на трудов договор. Тогава са какво са тези данъчни облекчения, при положение, че работодателите ни внасят данъка общ доход, а не го внасяме ние самите?

Това облекчение е всъщност възстановяване на взет данък. Вие не го внасяте, но, ако си погледнете фиша, ще видите, че ви е удържан всеки месец. Просто работодателят Ви е посредник м/у Вас и НАП в това отношение

Интересувам се АКО НЕ ЖЕЛАЯ да ползвам данъчно облекчение за раждане на първо дете, трябва ли да подавам годишна данъчна декларация?

Това е Ваше право, но не е задължение.

# 449
Тоест да разбирам, че ще ми изплатят тези 450 лв или колкото са, но ако не желая да се възползвам от тях, не съм длъжна да подавам данъчна декларация?

Общи условия

Активация на акаунт