Майчинството счетоводно - 91

• 35 997
  • 759
  •   1
Отговори
# 420
Ала-Бала, много благодаря за бързия отговор Simple Smile

# 421
Здравейте !
Имам следния въпрос:
В болничен съм до утре 07.01. Термина ми е за 27.02 , но ще раждам секцио на 17.02 и се чудя след като ще съм секцио с точна дата, дали мога направо да изляза 45 дни преди раждане от утре или се смята според термина , който е за 27 и първо трябва да изляза болничен от 08.01 до 14.01 и след това тези 45дни преди термин?

И още нещо деня на термина влиза ли в тези 45 дни или 45ден е деня преди термина ?

45 дневният болничен се смята според термина, не може да се смята според назначената дата за секцио.
Денят на термин по спомен не влизаше, би трябвало да приключи болничният на 26.02 (вкл.).

# 422
Здравейте !
Имам следния въпрос:
В болничен съм до утре 07.01. Термина ми е за 27.02 , но ще раждам секцио на 17.02 и се чудя след като ще съм секцио с точна дата, дали мога направо да изляза 45 дни преди раждане от утре или се смята според термина , който е за 27 и първо трябва да изляза болничен от 08.01 до 14.01 и след това тези 45дни преди термин?

И още нещо деня на термина влиза ли в тези 45 дни или 45ден е деня преди термина ?
45-дневния е фиксиран точно преди термин. Не може да се вземе.ро-рано. Ще ви трябва междинен болничен.
Денят на термина не влиза в болничния лист.
Пример :при термин 20.01 се излиза в болнични на 6.12. Болничният е до 19.01 включително.

# 423
Някой знае ли след като счетоводството подадат болничния към НОИ  след колко дни това се вижда в системата онлайн за нас? Веднага или няколко дни трае?

# 424
  • София
След няколко дни
Последния ми БЛ е пуснат на 4 януари към 13 часа и в първият часове на 6 е отразен в сайта, но понякога е след 3 дни

# 425
Здравейте!Знаете ли отпуската по бащинството от кого се изплаща?От работодателя ли?

# 426
  • София
Здравейте!Знаете ли отпуската по бащинството от кого се изплаща?От работодателя ли?
Дава се на счетоводството
Изплаща се като болничен

# 427
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Ако се има предвид, този който е при изписването, се изплаща изцяло от НОИ.

# 428
Какво означава средно дневно брутно възнаграждение ? И 90% от него ,при бруто 900 лв

# 429
Ами аз го разбирам, като разделиш брутното възнаграждение на броя работни дни за дадения месец и ще ти излезне сумата, която е среднодневното възнаграждение. А от тия 900 бруто, 90% би трябвало да са 810лв.

# 430
  • София-Младост
Не е така.
СРеднодневно брутно е сумата на брутното възнаграждение за периода, разделена на брой работни дни. Тя се умножава по 80/90 %
Среднодневно нетно е нетното въъзнаграждение за същия период, разделено на същия брой работни дни.
Двете получени се сравняват и по-малката е дневнот обезщетение.
Пример
24м и брутно 1000 лв. е 24000/480р.дни=50*90%=45лв среднодневно брутно
775 нетно *24=18600/480р.д.=38.75 среднодневно нетно
Дневното обезщетение ще бъде 38,75лв.

# 431
Скоро ще ми бъде издаден 45-дневния болничен. Като го пращам на работодател трябва ли към него още нещо да приложа?

# 432
Благодаря, Ала-Бала за разяснението, как се изчислява. Беше ми полезно, понеже съм го разбирала по-друг начин, явно неправилен. Извинявам се, ако съм объркала дамата или някой друг.

# 433
Скоро ще ми бъде издаден 45-дневния болничен. Като го пращам на работодател трябва ли към него още нещо да приложа?
В повечето филми е до 2-3 дни след издаване. Друго не е необходимо.

# 434
  • Габрово
Привет на всички ,предварително се извинявам,ако някъде има подобен отговор на моя казус и не съм изчела всичко.Имам нужда от съдействие ,ще съм ви благодарна много. Става въпрос за следната ситуация:
Имам 15г стаж ,последната 1 година работих във фирма, която направи масови съкращения и се наложи да започна работа на сходна позиция в нова фирма .На ТД съм с изпитателен срок 6месеца в полза на работодател.Договора ми стартира на 24.9.2021г и месец по-късно съм забременяла ,това е чудо за мен т.к цели 6 г .това не се случи.Притеснено ми е защото този изпитателен срок тече с моята бременност паралелно сега съм в 3 месец ,взех вчера бележка от ЖК за потвърден бременност, но определено ме е страх да я предам и уведомя работодателя си .Моят директор е жена без деца близо на 50г и определено не обича деца особенно тези на съседа ,това което съм разбрала в бегъл разговор.Така че не очаквам да ме приветства с моята дълго чакана бременност. Бременността ми започна с проблеми кървене и терапии и все още не съм си позволила дори болничен .Моят лекар  има предпоставка да ми издаде болничен т.к съм рискова и професията ми е свързан с ежедневно пътуване и понякога носене на товар над 10кг.Но разбрах че дори да ползвам болничен могат да ме освободят и да рискувам малкото спокойствие на детенцето си вбъдеще.Мили мами моля ви за идеи.
Разпитвах познати с фирми и т.н всички ми отказват под различни предмети,така че нямам надежда да съм фиктивно назначена във фирма.
Проучих въпрос и относ СОЛ ,но не съм много наясно нямам и познати счетоводители ,бих си платила консултация и дори абонамент, ако има опция само за да знам, че подсигурявам основния доход на детето си в близките 2 години.Имам занаятчийски диплом за маникюристка и съответно съм вписана с ЕГН като Булстат .Има ли опция да вземам майчинство от НОИ.Прекъснала съм Трудова Борса на която има право 8 месеца в следващата 1 година.Това е май на дълго казано. Извинявам се за хаотичният си изказ и дано не съм прекалила и се надявам някой запознат да ми помогне с информация, идея или платена консултация. Няма значение как ще съм благодарна. Хубава вечер и бъдете благословен с децата си Heart

Общи условия

Активация на акаунт