Майчинството счетоводно - 91

• 35 972
  • 759
  •   1
Отговори
# 450

Здравейте,
През последните 6м бях на Бюрото на труда с право на обезщетение, поради фалит на фирмата ми.
Някой има ли представа на база каква сума са ми внасяни осигуровки за майчинство и временна нетрудоспособност?
Дали на минималната работна заплата или на това, което реално съм получавала, което е много повече от минималната.
Благодаря!

# 451
  • София-Младост

Здравейте,
През последните 6м бях на Бюрото на труда с право на обезщетение, поради фалит на фирмата ми.
Някой има ли представа на база каква сума са ми внасяни осигуровки за майчинство и временна нетрудоспособност?
Дали на минималната работна заплата или на това, което реално съм получавала, което е много повече от минималната.
Благодаря!
Този период се признава за трудов и осиг. стаж без да се внасят осигуритени вноски. Ако периода влиза в база за изчисление на последващи обезщетения, се смята на база МРЗ.

Тоест да разбирам, че ще ми изплатят тези 450 лв или колкото са, но ако не желая да се възползвам от тях, не съм длъжна да подавам данъчна декларация?
Ще ти ги изплатят, ако си ги поискаш...ако не искаш да получиш парите, не си задължена да подаваш ГДД (ако работиш само по ТД).

# 452
Здравейте, след като вече имам акт за раждане на детето, къде се подават документите за еднократната помощ? Намирам различна информация, в общината, в социални, но съм сама с детето и нямам много време да намеря кое точно е вярното.
В съответната община и отделно имате право и в Социалните.

# 453
  • София-Младост
Здравейте, след като вече имам акт за раждане на детето, къде се подават документите за еднократната помощ? Намирам различна информация, в общината, в социални, но съм сама с детето и нямам много време да намеря кое точно е вярното.
В съответната община и отделно имате право и в Социалните.
Какво ще идадат в общината?
Тези помощи, еднократната за родено дете е по ЗСПД, изплаща се от АСП.

# 454
При нас дават и от двете места. В общината подадохме с ММ когато взехме акта за раждане на детето. В социалните на другия ден. В общината (понеже аз имам висше образование) помощта е 500лв. В Социалните е 250лв.

# 455
  • София-Младост

gabby92
Трябваше да напишеш и за кой град става въпрос...защото това си е местан политика за подпомагане на раждаемостта в съответната община. В Сф например не дават нищо:))

# 456

Здравейте,
Благодаря!
Този период се признава за трудов и осиг. стаж без да се внасят осигуритени вноски. Ако периода влиза в база за изчисление на последващи обезщетения, се смята на база МРЗ.

Тоест да разбирам, че ще ми изплатят тези 450 лв или колкото са, но ако не желая да се възползвам от тях, не съм длъжна да подавам данъчна декларация?
Ще ти ги изплатят, ако си ги поискаш...ако не искаш да получиш парите, не си задължена да подаваш ГДД (ако работиш само по ТД).

Благодаря за бързия отговор.
А мога ли сама да си внеса осигурителните вноски на по висока сума за периода?

# 457
  • София-Младост

Semana15
Не.

# 458
Различно е в различните общини. В София не се дава такава помощ, а само тази от държавата.

# 459
Вече 2 пъти чета в групата на ноемврийските мами , че и в София дават, но малко хора били запознати и не си ги търсели. Дали е вярно нямам идея. Нашата община дава еднократна помощ на всяка мама с минимум средно образовнаие.

# 460
При нас дават и от двете места. В общината подадохме с ММ когато взехме акта за раждане на детето. В социалните на другия ден. В общината (понеже аз имам висше образование) помощта е 500лв. В Социалните е 250лв.
Къде е регламентирана финансовата помощ от общината и каква се води точно? Какви документи се изискват?

# 461
Майчинството е втората година. Сега имате обезщетени до 410 дни. Всичко се заплаща от НОИ, след подаване на необходимите документи.

Къде и до кого се подават тези документи, предполагам до работодателя-нещо декларация или ..

# 462
  • София-Младост

Sunshine202
До работодателя, прил .2
https://nssi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 463

Че кой бяга от 450лв?

# 464
Защото в момента имам много ангажименти покрай детето и здравословни проблеми. Точно сега не ми се занимава с документи и галимации, но може би бих се възползвала, просто не ми е супер спешно в момента. Свързвам ходенето по обществени места с висене по опашки, излагане на вируси и неприятни изживявания. Нямам и ПИК код. Ще видим като се постопли и малко се подобри епидемичната обстановка може да отида, ако не съм изтървала сроковете.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 16:09 от mariamp28

Общи условия

Активация на акаунт