Майчинството счетоводно - 91

• 35 897
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, пак съм аз с моя казус... Ако си прекратя основния (първия) трудов договор и започна работа отново на трудов договор, който ще стане основен, това значи ли, че ще се прекрати обезщетението? То нали идва от държавата, а не на база трудов договор? Всъщност има ли някакъв начин да се запази обезщетението, но при условие да напусна работодателя, при когото се водя в майчинство? Благодаря!

# 586
Аз съм СОЛ. За м. Ноември имам 14 дни болничен заради ковид и за останалите работни дни плтени осигуровки. В НОИ За м. Ноември ми илиза осигурителния доход, върху който платих осигуровки и на отделен ред дохода, въз основа на който ми беше изчислен болничният. Ще прикача снимка за яснота.
Сега при изчисляването на майчинството ще вземат ли предвид и дохода, въз основа на който ми платиха болничния (т.е. 1300 +814.64) или ще вземат само 1300 лв.

# 587
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Имам един казус относно мъжа ми. От края на Октомври 2021г. е на нова работа на трудов договор. Дефакто от 3 месеца насам. Преди това работеше на друго място без договор от май м. до октомври, когато се махна, а преди май месец работеше на друга работа на договор, но на минималната го осигуряваха. Скоро ми предстои второ раждане към 20.02 (термин) и исках мъжа ми да излезне бащинство, но получи писмо от НОИ, че не могат да му изплатят едни 2 дни болничен понеже няма право, заради това, че няма 6м. осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство. Това ме наведе на мисълта, че няма да може да излезне в бащинство и няма да му се плати обещетение. Дали съм го разбрала правилно? И дали наистина няма право? А също така, ако няма право на бащинство, възможно ли е като вариант да му внесем сумите за 3 месеца по общо заболяване и майчинство и горе долу имате ли напредстава, каква сума,  ще да е? Ако се внесът за тези 3м. след това, ще има ли право на бащинство и дали, ще му се плати нещо?
Извинявам се за дългото обяснение. Дано сте ме разбрали и да дадете някакъв съвет, че и от НОИ не ми вдигат да ги питам!
Благодаря предварително на отзовалите се!
Някой от счетоводството на новата работа е объркал нещата или мъжа ти не си представил старата/старите трудови книжки, за да му впишат стажа.
Ако той има стаж през живота си над 6 месеца по трудов договор (а не в сивия сектор), то има право на болничен и после на "бащинството" при изписване.Не нужно да е при този работодател.Нека си представи всички документи пред счетоводството и да направят корекция за болничния, ако има нужния стаж.

Здравейте, пак съм аз с моя казус... Ако си прекратя основния (първия) трудов договор и започна работа отново на трудов договор, който ще стане основен, това значи ли, че ще се прекрати обезщетението? То нали идва от държавата, а не на база трудов договор? Всъщност има ли някакъв начин да се запази обезщетението, но при условие да напусна работодателя, при когото се водя в майчинство? Благодаря!
Лично аз не помня кой с какъв казус е.Ако си в майчинство и започнеш работа на втори тр.договор имаш право на цялото обезщетение.Ако си прекъснеш първия договор и втория стане основен, то имаш право само на 50% от обезщетението.

Аз съм СОЛ. За м. Ноември имам 14 дни болничен заради ковид и за останалите работни дни плтени осигуровки. В НОИ За м. Ноември ми илиза осигурителния доход, върху който платих осигуровки и на отделен ред дохода, въз основа на който ми беше изчислен болничният. Ще прикача снимка за яснота.
Сега при изчисляването на майчинството ще вземат ли предвид и дохода, въз основа на който ми платиха болничния (т.е. 1300 +814.64) или ще вземат само 1300 лв.
Скрит текст:
Няма да се вземат само 1300лв, а 1300+базата от която е изчислено това 814.64лв.

# 588
Благодаря много за отговора и съвета, Пантера! Наистина май от там идва проблема, защото той има няколко години трудов и съответно осигуротелен стаж. Благодаря отново за насоките!

# 589
Здравейте,
Ако някой има възможност ще се радвам да ми отговори на следния въпрос: в 5 месец съм и в момента съм в болничен за ковид. , но т.к. искам да изляза в болничен до раждане , след приключване на този болничен веднага ли трябва да застъпя с болничния от АГто , за да няма прекъсване между болничните и съответно да се отразят в намаля е размера на майчинството после.
Може ли между болничния за ковид и този от АГто да си изчистя оставащата ми отпуска за 2021 год. така че отново да няма промяна в базата за изчисляване на майчинството.
За база кои осигурителен доход ще се взима? Предполагам преди болничния за ковид, ако няма прекъсване след това?
Благодаря на отзовалите се.

# 590
  • София-Младост
Moni4ka2020
Само че тук се искат 12 месеца
КСО
чл.50, ал .6
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 дни през време на отпуска по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда, когато отговаря на условията по чл. 48а.

Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

milichka79
Можете идвата варианта, болничен от АГ веднага след настоящия, а може и да си ползвате платения отпуск, ако работодателя е съгласен и след това болничен.
Обезщетенията винаги се изчисляват от месеца, предхождащ този на издаване на болничния назад...без значение вие какво сте правили през тези месеци.

Christmas2021

Ще вземат 1300 +сумата, от която е изчислено това обезщетение.

# 591
Здравейте  пиша за първи път тук.Имам един въпрос, забременях инвитро в болница Надежда и реших даси водя ЖК там в 15 г.с съм и док ми каза ,че съм с ниска плацента.Въпроса ми е можели даси взимам болничен по ЗД каса от ЛЛ ,а даси ходя там на ЖК.Благодаря предварително Simple Smile

# 592

Здравейте, дали има някакъв проблем, че за януари все още не са почнали да изчисляват парите?

# 593
  • София-Младост
Дневния размер на обезщетението ще е същия...така че евъпрос на време да сложат ред и за м.01.
От няколко дни трудно влизам в сайта им, не помня  предните години кога правят някакви преизчисления и всичко се забавя.

# 594
Сърдечно ви благодаря за отговора.
Бъдете здрави:hugs:

Moni4ka2020
Само че тук се искат 12 месеца
КСО
чл.50, ал .6
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 дни през време на отпуска по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда, когато отговаря на условията по чл. 48а.

Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

milichka79
Можете идвата варианта, болничен от АГ веднага след настоящия, а може и да си ползвате платения отпуск, ако работодателя е съгласен и след това болничен.
Обезщетенията винаги се изчисляват от месеца, предхождащ този на издаване на болничния назад...без значение вие какво сте правили през тези месеци.

Christmas2021

Ще вземат 1300 +сумата, от която е изчислено това обезщетение.

# 595

Здравейте, дали има някакъв проблем, че за януари все още не са почнали да изчисляват парите?

Едва ли има проблем, на мен ми е по същият начин. Последна ведомост и изплатено обезщетение за 12м, от 29.12. Има още дни от януари, търпение.

# 596
  • София
На 1 февруари предполагам че ще имаме превод за януари

# 597
Здравейте в момента съм по майчинство 4година искам да го прекратя и да започна работа на друго място. Имам 80 дни платен отпуск който трябва да ми изплатят от фирмата, но искат аз да си платя осигуровките за тези 80дни. Така ли се процедира или те трябва да си ги платят?

# 598
  • София-Младост
При това обезщетение по чл 224 от КТ не се дължат здравни и социални осигуровки, а се удържа само данък. И да удържа, означава че е за ваша сметка. Но осигуровки няма.

# 599
При това обезщетение по чл 224 от КТ не се дължат здравни и социални осигуровки, а се удържа само данък. И да удържа, означава че е за ваша сметка. Но осигуровки няма.
А е какъв размер е този данък, благодаря?

Общи условия

Активация на акаунт