Майчинството счетоводно - 91

• 35 858
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, бременна съм в 9 седмица . Работя на трудов договор от 3 години. Тъй като работата ми е с дълги смени и започва да ми причинява силни болки в гърба, искам да ползвам болнични. Интересува ме от кога мога да ползвам болнични до края на бременността? Преди две седмица говорих с гинеколога, който каза, че е прекалено рано за болнични, каза че евебтуално ако има проблеми се дават след 13 14 седмица. По -рано не можело, това така ли е, защото прочетох, че след 12 с. може да се излезе в болничен?

# 631
Синът ми се роди десет дена преди термин.От болницата ми издадоха 42 дневен болничен от датата на раждането,който прекъсна 45 дневния преди термин,а педиатърката ми издаде третия  от 58 дена.Фактически всичко се изравни като дни.
Редактирах се след като си проверих ЛАК.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 10:59 от лещичка

# 632
От счетоводството ми пратиха по скайп бележка за доходите за 12 месеца назад, която съм разпечатала. Ще свърши ли работа за социалните или искат оригинал?

# 633
  • София-Младост
Категорично няма такъв 30 дневен болничен от датата на раждане!
Отпускът поради бременност и раждане е в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

за 45 календарни дни преди раждането. Началото на отпуска за бременност се определя от предполагаемата според медицинските критерии дата на раждането и болничният се издава за 45 дни преди тази дата от съответния лекар, който осъществява наблюдението на бременната. В болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
    за 42 календарни дни непосредствено от раждането - от лекаря, който е водил раждането. Ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от личния лекар на родилката;
    за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист) - от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката. В случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение - болничният лист се издава от ЛКК на АГ отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете. Когато детето почине, дадено е за осиновяване или е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42 дни от раждането му, този болничен лист не се издава.

Chory
Ако подавате по ел. път няма да е проблем.

goodfeel
Това не е въпрос за счетоводители, а към лекари.

# 634
Този 42-дневен болничен предния път го получих от болницата, даже ми искаха амбулаторната карта. Сега от чие име е бил издаден не помня, може следящата/израждащата лекарка да го е оставила там, но мисля че беше от болницата и завеждащия отделението, който не е бил израждащ. Както и да е, нямам представа, но на изписване имах болничен със сигурност. След това лекарката я видях чак след 40-50 дни след раждането и не съм била без болничен през това време, за да ходя специално до нея.

# 635
Здравейте,
Изправена съм пред следния казус. До няколко месеца трябва да изляза майчинство. Работя във фирма на постоянен трудов договор и съм осигурена. От друга страна съм собственик/управител на фирма, където ще започна внасяне на осигуровки от този месец, тъй като осигурителният ми доход на постоянната ми работа не е максимален.
Въпросът ми е следният, тък като фирмата ми ще продължава да извършва дейност и съответно аз ще продължавам да си внасям осигуровки там, дали би имало някакъв проблем с майчинстовото ми и изплащането му?

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 19:10 от Daria Di 711753

# 636
  • София-Младост
Ще си назначите управител и  ще взимате болничен и за двете фирми. Няма как в едната да работите, а в другата да ползвате болничен за бременост и раждане.

# 637
Здравейте, момичета, моля за малко помощ и разяснение.
Към момента съм безработна и бременна в 6-ти месец, общо досега имам осигурителен стаж над 12 месеца, чета какви са условията за получаване на майчинство и се обърках малко:

"В случая, за да има право лицето на парично обезщетение при бременност и раждане, е необходимо да има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство и към началото на първия болничен лист за 45 календарни дни да упражнява трудова дейност (т.е. да работи), по която да подлежи на задължително осигуряване за общо заболяване и майчинство. Стажът в размер на 12 месеца не е необходимо да е положен непосредствено преди началото на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

Ако не отговаря на посочените условия, лицето няма качество на “осигурено лице” по смисъла на КСО и няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО. В този случай, следва да се обърне към съответната Дирекция “Социално подпомагане” по местоживеене."

Т.е. за да получавам някакво майчинство трябва да съм назначена на работа преди 45-дневния болничен, така ли? В противен случай получава ли се нещо и каква е сумата на майчинството при безработица?
Благодаря ви предварително за помощта! Simple Smile

# 638
  • София-Младост
Получава се социална помощ...нещо от порядъка на 150 лв. мисля беше.

# 639
Сега почетох по темата и в сайта на НОИ пише че, СОЛ не са задължени на внасят осигуровки към фонд "Общо заболяване и майчинство", което означава че аз не мога да получавам майчинство от моето ЕООД. Значи не би трябвало да има проблем.

# 640
Здравейте  подадох си 45 дневния болничен преди раждане на 10.01. Кога следва да ми бъде обработен на 10.02 ли

# 641
  • София-Младост
Сега почетох по темата и в сайта на НОИ пише че, СОЛ не са задължени на внасят осигуровки към фонд "Общо заболяване и майчинство", което означава че аз не мога да получавам майчинство от моето ЕООД. Значи не би трябвало да има проблем.
Да, те имат право на избор да внасят или не. Ако не са внесени, нямат право на обезщетение. Но това не означава, че можете да работите през това време, вие ползвате болничен, но без обезщетение.
Здравейте  подадох си 45 дневния болничен преди раждане на 10.01. Кога следва да ми бъде обработен на 10.02 ли
Срокът на работодателя е 10.02. а кога ще го подаде, може само да гадаем.

# 642
Здравейте. При подаване на документи за месечни помощи след 1г на детето, необходимо ли е да подавам и служебна бележка за доходите при положение, че изминалата година съм била в майчинство и не съм получавала възнаграждение по трудов договор?

# 643
  • София-Младост
Здравейте. При подаване на документи за месечни помощи след 1г на детето, необходимо ли е да подавам и служебна бележка за доходите при положение, че изминалата година съм била в майчинство и не съм получавала възнаграждение по трудов договор?
Да, необходимо е. Работодателя ще я издаде и ще впише нула срещу всеки месец. А вие ще си сметнете полученото обезщетение и ще го декларирате като доход.

# 644
Здравейте, може ли малко помощ.
На 14.10 ми започна майчинството като съм сметнала 410 дни до 27.11.2022г.
На 20.01 бебето стана на 6м и искам да го прехвърля на бащата. Подадох приложение 10 за промяна в обстоятелствата за майката, но сега се чудя какво да подам за бащата. Отново приложение 10 но какви трябва да бъдат датите за периода от 20.01 до 27.11, или 14.10-27.11?? Мъжа ми ходи и НОИ и там му казали, че има право  от 14.10 до 15.07, но нещо не виждам логика. 😳
Ще бъда благодарна, ако някой помогне 🙂

Общи условия

Активация на акаунт