Майчинството счетоводно - 91

• 35 674
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
  • София-Младост
Здравейте , ако жена , която се осигурява на 1200 лв. , взима болнични през цялата бременност , как ще се отрази на майчинството ? Ако не се лъжа ще взима 60% от болничните , но какъв ще е прага , който ще вземат за калкулацията после ?

Цитирам не отговорен въпрос и имам още един .

Ако лице е 12 месеца на МОД , колко удържан данък ще има ?

Благодаря предварително !
Сто пъти е писано за това. Колко време се осигурява на тези 1200. АКо дохода е постоянен последните 2 години примерно, няма да се отрази. Последното изречение от първия въпрос изобщо не то разбирам.
Втория въпрос...МОД колко е за вас. Калкулатори поне има в нета доста.

Yaneva533
Вие работита на ТД, но не ви стигат месеците, така ли?
Когато натрупате необходимия осиг. стаж, ще започне изплащане и на обезщетението.
Помощите обикновено Социално подпомагане ги дават, така че декларации там се подават.

# 676
Благодаря , Ала бала … не всеки преглежда хилядите страници назад , за да открие отговор на въпроса си , и не всеки има време да се рови в сайтове за калкулатори , които редовно не работят или са неразбрани . Не очаквах , че е трудно някой , който работи това да напише - около 50 лв. е данъка примерно . Нали за това е темата тук 🤷♀
 Както и да е …

# 677
  • София-Младост
Пак питам, колко за теб е МОД. Кажи цифра, ще ти кажа данъка...
МОД е минимален осигурителен доход и преди години въведоха такъв а всяка длъжност. е очакваш да знам какво работиш и колко ти е МОД, нали:)
МОД служи за изчисляване на осиг. вноски, ако си назначена на по-ниска брутна заплата...
А темата е за взаимопомощ и всеки помага както прецени и колкото може.

# 678
Здравейте! Подадох си последния болничен на 01.12.2021, заедно с декларацията за първата година майчинство, тя трябва ли да излезе при болничните в сайта на нои като подадена? Не я виждам, а болничния е до 16.02.2022, той си се изплаща.

# 679
Здравейте, имам въпрос относно ваучерите за храна и допълнителното здравно осигуряване от работодател. При майчинство и болнични при бременност, полагат ли се?  И при годишното увеличение на заплатите, работодател има ли право да откаже увеличение, тъй като съм бременна?
Благодаря

# 680
Здравейте, имам въпрос относно ваучерите за храна и допълнителното здравно осигуряване от работодател. При майчинство и болнични при бременност, полагат ли се?  И при годишното увеличение на заплатите, работодател има ли право да откаже увеличение, тъй като съм бременна?
Благодаря

Здравей, за първите две мога да ти отговоря - да, полагат се и ваучери и допълнително здравно осигуряване. И двете ги ползвам в момента. И през първата, и през втората година. Дори би могла да застраховаш и детето към твоето здравно, за да си възстановяваш разходи от прегледи, изследвания, лекарства...

За увеличението не знам, но ми се струва недопустима, защото вс пак ти се води трудов стаж и би било дискриминация. Но... В България, защо не, зависи колко е голям работодателя.

# 681
За първото и второто и аз потвърждавам, че имате право. За увеличението законово не знам как е. Аз работя в голяма международна фирма. Точно преди да изляза в майчинство трябваше да имам увеличение, което не се случи и ми казаха, че като се върна ще ми преизчислят заплатата.

# 682
За първия въпрос … Ще се опитам да съм по-точна … въпроса ми беше , ако жената е на осигуровка 1200 лв. от години , но излезне в болнични за всичките 9 месеца , ще се отрази ли това на ставката и при калкулация на майчинството ? Защото от счетоводството я съветват да не излиза в болнични , понеже ще се отрази негативно на сумата през първата година майчинство .
Следя темата бегло и не съм срещала точно този въпрос .

За втория въпрос , моя грешка , че съм написала МОД , а не МРЗ…

Напълно съм съгласна , че всеки помага колкото може , но тона е на първо място .

# 683
За първия въпрос … Ще се опитам да съм по-точна … въпроса ми беше , ако жената е на осигуровка 1200 лв. от години , но излезне в болнични за всичките 9 месеца , ще се отрази ли това на ставката и при калкулация на майчинството ? Защото от счетоводството я съветват да не излиза в болнични , понеже ще се отрази негативно на сумата през първата година майчинство .
Следя темата бегло и не съм срещала точно този въпрос .

За втория въпрос , моя грешка , че съм написала МОД , а не МРЗ…

Напълно съм съгласна , че всеки помага колкото може , но тона е на първо място .

Мисля, че може да използвате калкулатора от първа страница/първи пост, където са често задаваните въпроси, за да симулирате сумата на майчинството съответно с и без болничен.

# 684
Здравейте. В момента ми тече 45 дневния  болничен, който е до термин 21.02.22г. Знам, че след като се роди детето се издава от родилното 42 дневен болничен, нали така? Та, въпросът ми е, какъв документ се подваа след това за майчинство, има ли срок и къде? Благодаря

# 685
Мисля, че може да използвате калкулатора от първа страница/първи пост, където са често задаваните въпроси, за да симулирате сумата на майчинството съответно с и без болничен.
[/quote]

Благодаря , Джери , но въпроса е хипотетичен по-скоро . Не е за мен и не знам сумите на жената . Не я интересува точна сума дори , а само дали болничния ще се отрази . Ще си намери отговор другаде предполагам .

# 686
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Колежката Ала-Бала вече отговори - щом доходът е еднакъв, няма да се отрази.

# 687
Здравейте. В момента ми тече 45 дневния  болничен, който е до термин 21.02.22г. Знам, че след като се роди детето се издава от родилното 42 дневен болничен, нали така? Та, въпросът ми е, какъв документ се подваа след това за майчинство, има ли срок и къде? Благодаря
След това имаш още 1 болничен от педиатъра. Общо трите тр да са 135 дни. Ние си подаваме останалите документи за отпускане на майчинството, но нз организацията на счетоводството във вашата фирма каква е. Питайте дали ще ви ги подадат те.

# 688
  • София
Дали можете да ме насочите, какви са условията за получаване на социални помощи от самотни майки? Във фирмата отказват да ми съдействат и да се звъняло на социалните а те казват елате на място, във сайта им също не откривам ясна информация. Знам , че трябва служебна бележка за дохода за една година назад. Но какъв трябва да бъде за,да се кандидатства?

# 689
Здравейте, бременна съм в 7г.с.+4. Майчинството ми с предходното ми дете изтича на 02.02.2022г. Не искам да се връщам на работа до раждането поради рисковите фактори в работната среда и предшестващ аборт преди 5 месеца, но все още е рано да се запиша за ЖК, за да взема болничен от ЛКК. Бихте ли ме посъветвали как и от къде мога да взема болничен?

Общи условия

Активация на акаунт