Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 275
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
В големите компании има една оценка на служителите, която се прави по специална формула, включваща различни показатели - ниво на представяне, ниво на потенциал (с 4 критерия), ниво на критичност (колко ще са щетите, ако напусне), ниво на риска от напускане и готовност за повишение. Тази оценка я прави мениджърът и данните могат да се ползват за взимане на различни решения

Всичко това е тоооооолкова субективно.
Работила съм в голяма национална фирма. Мениджърката на нашия отдел беше една комплексирана женичка, която мачкаше наред. Редовно ни слагаше ниски оценки, на всички наред, за да изпъкне. Постоянно лъжеше как никой не се справя. Накрая на ръководството им светна, че ОК има хора, които може и да не са добри служители, но няма как всички да са еднакво лоши в целия отдел, а пък отдела да да има добри резултати. За съжаление късно, защото доста хора си отидоха заради нея.

# 136
Добре де, това като мениджър не го разбирам! На мен ми става лошо като трябва да сложа ниска оценка, защото считам, че се дискредитирам себе си в ролята на човекът, който първо го е наел тоя служител, после го е обучавал, след това отговаря за него и следва да следи за нивото на работата му. Ако екипът ти  е слаб, значи на теб ти куца нещо като мениджър.
Но напълно вярвам, че има много такива примери. Коментирам просто процеса, защото повечето хора не го знаят. При мениджър като гореописния мисля, че смяна на фирмата е единствен вариант, така или иначе.

# 137
  • Бургас
Добре де, това като мениджър не го разбирам!

Може би защото си добър и интелигентен човек и не страдаш от комплеси. В случая жената си беше такава и по принцип като човек. Явно такъв й беше характера, но от това страдаха всички. Като гледах как се отнася към децата й ми ставаже жал.

# 138
  • София
Когато работех във фирма , с посочения тип оценяване, мен също ме оценяваше екипа ми, както и аз тях.  Освен това, за да се избегне субективността, на всяка оценка различна от според очакванията, дали в минус или плюс се посочваха конкретни ситуации. При хора от екипа, които бяха оценени под очакваното, разговора на края на оценявания период се провеждаше в присъствието на шефа, не само между мен и служителя.

# 139
Здравейте,

Дали някой може да ми даде информация за Labcorp (бившите Covance)? Свързаха се с мен през ЛинкдИн за позиция, която е интересна и отговаря на квалификацията ми, но не намирам никакви данни за фирмата като заплащане, фирмена култура и тн, а е от няколко години в България.

Ако може някой да ми даде повече информация ще съм благодарна (може и на лично). Не съм в предизвестие и в период на активно търсене, но се оглеждам понеже нямам никакво развитие в настоящата си компания (почти 4 години работя в нея), водила съм вече разговор с прекия си ръководител, така че варинатът ми е смяна, но не искам да се хвърлям насляпо, ще бъда благодарна за всяка информация Simple Smile

Благодаря предварително.

# 140
Попаднах на една статия за плюсовете и минусите да работиш в малка или голяма компания. Вие какво мислите по въпроса - в каква сте в момента, а каква предпочитате?

# 141
И двете си имат + и -. Работила съм и в малки, и в средни, и в големи. Общо взето в средните май ми е най-добре. В малките изобщо нямаш никакво развитие, вероятно другите служители ще са близки на шефа, не винаги се спазват законите и кодекса на труда. В големите шефовете не винаги са наясно кой и какво работи, но пък се спазват правила и закони, има вероятност за израстване. В средноголяма фирма на мен ми е най-добре, понеже хем се спазват правила, хем не си съвсем безлично колело в голямата машина.

# 142
Все съм си мислела, че ако работя в малка фирмичка ще ми е по-добре и по спокойно, няма да има интриги и работата ще върви по-добре, но какво видяха очите ми като се случи...
Лично аз съм човек, който много мрази да бъде задушаван, а когато работиш в малък екип си постоянно с едни и същи хора, с които дори и да не си допадате си длъжен да си приказваш, защото ако не го правиш ставаш аутсайдер, докато в голяма компания с голям офис ти имаш по-голям избор с кого ще си допаднеш. Все пак освен работата, за мен е много важно да имам някаква поне обща приказка с дадения екип. Ако не се напаснеш някак с екипа, колкото и да ти харесва работата, няма да изкараш дълго. Друг голям минус е и това, че хората, които могат да те заместят в по-малката фирма или липсват, или са много малко, в сравнение с по-голямата, а това е много важно да бъдеш взаимозаменяем, всичко се случва.

# 143
  • Mars Hotel
Работя в международна компания, над 1000 души сме в България, в света - над 30 000. За мен големите компании са за предпочитане, защото първо има много по-разнообразна работа и второ, защото мога да общувам с много и различни хора. Покрай пандемията и дистанционната работа много увеличих съвместната работа и с колеги в чуждите ни офиси, което също е голям плюс за мен. Възможностите за развитие също за много по-добри в големите компании. Честно казано, аз лично не виждам предимства на малките компании, но това си е лично мое мнение.

# 144
Зависи колко малка е малката.
Ние бяхме малка 80 човека международна, дали имаше 20 в България - не помня. Станахме част от голяма международна и то далеч не от най-големите (примерно 2000). Щетите върху културата и атмосферата бяха по-големи отколкото можех да си представя. Нямам обективни оплаквания, но бих избрала това, което беше преди.

# 145
Все съм си мислела, че ако работя в малка фирмичка ще ми е по-добре и по спокойно, няма да има интриги и работата ще върви по-добре, но какво видяха очите ми като се случи...
Лично аз съм човек, който много мрази да бъде задушаван, а когато работиш в малък екип си постоянно с едни и същи хора, с които дори и да не си допадате си длъжен да си приказваш, защото ако не го правиш ставаш аутсайдер, докато в голяма компания с голям офис ти имаш по-голям избор с кого ще си допаднеш. Все пак освен работата, за мен е много важно да имам някаква поне обща приказка с дадения екип. Ако не се напаснеш някак с екипа, колкото и да ти харесва работата, няма да изкараш дълго. Друг голям минус е и това, че хората, които могат да те заместят в по-малката фирма или липсват, или са много малко, в сравнение с по-голямата, а това е много важно да бъдеш взаимозаменяем, всичко се случва.

Момичета, благодаря ви за бързите отговори и споделеното!

И моето мнение до голяма степен се припокрива с това - предимно заради затворения кръг от хора (които понякога дори не се знае как ще те приемат), шансовете за развитие и невъзможността за взаимозаменяемост. Като правя една вметка, че не съм работила в голяма компания (именно по тази причина се допитах до вас) и мнението ми е изградено на някакви мои представи, както и на споделен опит от приятели.

# 146
То зависи и голямата колко точно е голяма. И най-вече зависи от мениджърите.
Във фирмата, в която съм работила, голяма международна фирма беше сведена до типично байганьовско управление от директора. Назначават се кръг от приятели на високи позиции, които дори не разбират това, което е необходимо. Задачите се разпределят по веригата, тук там някой се скатава и от по-ниските нива, но като цяло, работата е свършена. Мениджърите си вземат големите бонуси, за другите макс. 13 заплата и то не всяка година. Иначе строго се следи да не закъснееш сутрин и случайно да не си тръгнеш 5 мин. по-рано... Разбира се, не всички фирми са такива. Мисълта ми е, че размерът не винаги има значение.

В малка фирма пък ставаш част от едно голямо семейство. Ако си ок с такъв тип отношения, няма лошо, но като цяло разбираш всичко за всички, правиш лични услуги и винаги трябва да "влизаш в положение", ако няма пари за заплати или трябва да отидеш изненадващо в командировка, да речем.....

# 147
В малка фирма сякаш времето е спряло. Дразни ме и това, че нещата се вършат с някакви първобитни методи и много неща не са както трябва да бъдат, защото толкова знания или пари имат. Аз май предпочитам повече големите фирми.

# 148
Ох, всичко е строго индивидуално. Такава шуробаджанащина и българщинА видях  в кока-кола (и хеленик, и европасифик партнърс), каквато не съм виждала и в средна българска фирма преди 15 години. Та, не се знае какво ше намерите. Когато шефът не е в България и не е българин най-добре се случват нещата. Но, като цяло предпочитам по-голяма компания заради повечето възможности. Макар че с годините вече търся други неща, писна ми да се доказвам.

# 149
Аз предпочитам малка фирма,последната беше такава.Със собственика и чистачката 60 човека.Админисърацията бяхме 4 и всяка можеше да върши работата и на другата с наставления по телефона от титуляра. Отсъстваш си безпроблемно когато си имаш работа,когато някоя имаше повече работа за деня,другите помагат и така.И парите бяха повече от добри.

Общи условия

Активация на акаунт