Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 261
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 120

На абсурдния пазар на труда в София най-доброто съотношение на труд/пари днес е точно при прохождащите, в масовия случай.

Това “абсурдно” положение май новото нормално в IT и то от доста години. При положение, че има огромни международни IT фирми, извършващи развойна дейност в София, няма как заплатите в тази сфера да са “нормални”, тоест близо до средните за страната. Същите тези фирми на друга локация извън България ще плащат повече за талант, а нашия талант или ще емигрира на Запад или тук ще работи пак същото, пак за платежоспособни чужди фирми, само че като freelancer. Конкуренцията за таланти вече е глобална. Аз виждам само позитиви за България.

Относно shared services, там действително се получават аномалии - нищо можещи  младоци, без опит, получават доста повече от редови счетоводител с години опит в българска фирма. Съгласна съм, че ситуацията не е win-win, но тъй като тези фирми са тук за да останат (поне в средно /краткосрочен план, даже прииждат нови), по-скоро конкуренцията ще трябва да се напасне, за да не остане без работници. Сигурно някои ще фалират, но това е пазарът - ако една фирма вече не може да произвежда стойност защото работната ръка и е скъпа, то тя няма място на пазара.

Разбирам фрустрацията на HR, които се занимават с набиране на кадри от години, виждайки как се променя пазара на труда. Но ако не бяха тези “сътресения”, адски много българи щяха да са в чужбина, една немалка част от БВП и данъци щеше да липсва (едни от малкото сектори на светло!), а нивата на заплащане в София сигурно щяха да са като във Видин.

# 121
Друга положителна тенденция е, че се разкриват офиси и извън София, защото ми е супер противна тази тенденция и плюнка да е, в София да е.
Ясно е, че се прави за икономия, но същевременно дава възможности.

Shared Services процъфтяха преди години в Централна Европа, сега виждам диви съкращения на бройки и изнасяне на работа към Индия (това специално за Словакия, явно почнаха да идват скъпи).
Факт е как се плюе с храчка срещу политиките на Полша и Унгария и същевременно е наблъскано със западни компании.

# 122
Каква фрустрация в HR? Добре, че се наема куцо, кьораво и сакато та некадърни девойчета да просперират, като рекрутъри. ( моито уважения към професията, познавам и стойностни професионалисти в сферата, но са по-скоро изключение).

# 123
Да просперират като рикрутъри?
Това е най-ниското стъпало в HR-a, честно казано. И е частта от HR, от която, ако не излезеш навреме, най-бързо стигаш до burn out. Много натоварена, напрегната и неблагодарна работа. Особено в растящите компании, където непрекъснато те натискат да затваряш позиции и тъкмо си затворил 20, излизат 30 нови.
Не виждам особено поле за просперитет точно в рикрутмънт-а. Ако до 5 години си стигнал до Head, успял си. Но и тези, които са стигнали до Head, да изкарат 7-8 години. После пак трябва да се пренасочат, а всъщност знания за друго в HR сферата нямат.
Не познавам някой, който да е в подбора повече от 10 години. Но всички правят стъпка назад в даден момент. От Senior Recruiter стават Junior Generalist, от Head стават HR Manager и то само в start-up-и, на които им трябва един HR за всичко и затова са склонни да наемат хора с опит само в подбора.

# 124
  • Бургас
Друга положителна тенденция е, че се разкриват офиси и извън София, защото ми е супер противна тази тенденция и плюнка да е, в София да е.

Определено е положителна тенденция. В нашата глуха провинция допреди няколко години доста IT-та взимаха под 1000лв. и ги осигураваха на минималната за длъжността. За допълнителни придобивки не бяхме и чували. И все още има такива местни фирми. Последните години отвориха някои офиси на софийски фирми и им отнеха кадърните кадри.

# 125
С риск да бъда груба, под просперират имах предвид работят прилична работа за прилични пари, със знания и умения нула.

# 126
Aaa ИТ сектора с Junior позициите сами си го направиха - появиха се знайни и незнайни академии, които за 3м изкарват Juniori като за 1000 лв.
Като се наводни с Juniori пък започнаха да се пробват не могат ли да водят Junior някой с доста повече познания, просто защото си търси нова работа.
Аз лично не познавам програмист, но завършил ФМИ или ТУ, който да работи за под 1000 лв още от 2005г
И да в момента България краде центровете от Чехия, Словакия и други, Но когато се качат още малко заплатите и в БГ, фирмите ще се преместят в страни като Молдова.
За Индия вече много от фирмите не искат и да чуят, имаме контрактор, който е бил в Източна Европа, преместил е в Индия и сега пак се връща .. за три години тотално се е разочаровал

# 127
Ако взема да разправям на шефа колко съм търсена по LinkedIn, няма ли да се получи обратна реакция? Да каже "ми, отивай, като си толкова търсена"?[/quote]

Това не е изключено. При всяко положение, в подобен случай човек следва да е готов да си тръгне, ако получи отказ. Ако не го направи, възможни са различни хипотези, някои от които неблагоприяни за него:

1. Мениджмънтът вече ще знае, че си неудовлетворена и гледаш към изхода, предвид което ще спрат да инвестират в теб.

2. Да заключат, че служителят просто блъфира с твърденията за други оферти и всъщност няма по-добра алтернатива. Като резултат ще продължат да го товарят, без да му предложат нещо повече.

[/quote]
Иначе, да му се казва, че не ти стигат парите, за мен това не е аргумент, това не го интересува него или фирмата. Нали дават работа за пари. Аз съм я приела рази работа и съм се съгласила на парите.[/quote]

Така е, личните потребности на служителя нямат отношение към възнаграждението и останалите придобивки - те следва да се определят от неговия принос за работата.

[/quote]
В нашта фирма има много позиции, но към други мениджъри и не знам как ще реагира, дали ще иска да ме пусне. Не е добре да се пита HR преди шефа?
[/quote]

Ако си ценен служител, вероятно няма да е склонен, тъй като ще трябва да те замени. Така всъщност рискува да се изнесеш изцяло от компанията, но на много мениджъри не им стига акъла да го осъзнаят, или просто не им пука.

[/quote]
Аз търся кариерно развитие, защото ми поомръзва вече старото. И съответно повече отговорности, значи и и повече пари.
[/quote]

Отдавна е известно, че най-бързият път към тези неща минава през смяна на работодателя.Wink

# 128
  • София
Чакайте сега - попита се как и дадох варианти, които при мен са сработили и се приеха добре.

Как шефа ще каже, като те искат от Линкед ин бЕгай - не е точно така.
Колкото и в BG mamma всички да сме супер-дупер квалифицирани, експерти и най-ценните кадри за компаниите си, истината е, че качествени кадри няма достатъчно. Но за сметка на това, се е напълнило с младши кандидати, които не могат на две магарета да разделят сено, в същото време имат очаквания като за заплащане на директорски позиции.

Най-доброто е компанията да има политика в насока корекции на заплати на служителите и мениджърът да следи тенденциите. Честно казано, едва ли има човек, чиято кутия да не препълва от рекрутърски напъни да му разкажат за поредната позиция, където ще потекат реки от материални блага. Т.е. в този ред на мисли, шефът едва ли ще е изненадан. Служител, който е готов да поема повече отговорности, защото харесва компанията и би желал да се развива в нея е ценен служител, защо да го накараме зорлем да напусне? После за мястото може да се окаже, че с месеци няма да можем да намерим човек, да прехвърлим тези дейности на останалити служители, които след месец-два също да искат да си ходят, защото не издържат. И какво - не е ли по-добре да вдигнем една заплата с 15%, например? Шефът също е човек, той/тя също иска да му е по-леко и да има възможно най-малко сътресения в екипа си, защото гони метрики като атришън, например. А и понеже HR се спомена - той е стъпка едва след като сте се разбрали с прекия си ръководител.

Колкото до тийм лидерска позиция в друга компания - няма да си взема тийм лидер без опит отвън. Та този човек нито ще е запознат с конкретните неща в нашата компания, нито пък ще има подкрепата на екипа - за тях той ще е един парашутист, когото от какъв зор да обучават. А и като не е бил на такава позиция хич, ама хич не е ясно дали става за нея. Това, че някой разбира от процесите и работи прекрасно, не го прави подходящ да супервайзва/менажира хора. За това се искат съвсем други качества.

Все пак желая успех. Това са тегави разговори, само още един съвет - не изнудвайте шефа си. Няма да ви доведе до нищо добро.

# 129
Да се изнудва шефа - не, но може така тъничко да се загатне в някои случаи. Аз имах такава ситуация наскоро. Директно много важен човек от европейска страна, с когото работехме, топ мениджър, се опита да ме хед хънтне, аз не поддадох заради конкретния човек, не го харесвам като мениджър, а и заради други обстоятелства, но не пропуснах да намекна където трябва, че имам реалната възможност за 2 пъти по-голямо заплащане и растеж в кариерата, но съм избрала засега да останем заедно. Абсолютно съм сигурна, че такова нещо никога не се е случвало за цялата история на фирмата, няма и да се случи, аз съм прецедента. Дори самите шефове бяха изключително изненадани, но нека...те хората на запад не спят, виждат кой какво може и си хънтват. И ако не искат да ме изтърват, ще трябва да помислят за моето израстване като позиция ( официално). То е ясно за всички ни, че неофициално съм повече от мениджър. Но повишението върви и с повишаване на основната заплата, там явно е препъникамъчето, защото ги смазвам от бонуси и нещо не им се нрави. 😏

# 130
Няма нито незаменими хора,нито незаменима работа.Ако не разчитате единствено на заплатата си,може да си предавате важности и да се пазарите.
В противен случай си подсигурете друга работа и след това си поставяйте претенциите.

# 131
Разбира се, че няма.....
Голямото текучество и за двете страни не е добре обаче. Фирми с текучество означава не могат да си задържат кадрите, условията и/или екипът не са добри.
Честата смяна на работа също говори, че човекът не сработва добре.

За мен лично опримално е между 5 и 10 г. да се сменя работа за по-високо ниво. Ако все пак на човек му допада, няма лошо да си работи и повече време.
За фирмите е добре да задържат кадрите си, понеже обучението на нов служител, колкото и да си разбира от работата (все пак нова фирма, нови правила, процедури и т.н.), носи разходи и по-ниска ефективност.
Но пак не всичко трябва да е на всяка цена.

# 132
Фирми с текучество означава не могат да си задържат кадрите, условията и/или екипът не са добри.

Така беше, ама преди 😃
Да не се повтарям, днес реалността е друга.

# 133
Фирми с текучество означава не могат да си задържат кадрите, условията и/или екипът не са добри.

Така беше, ама преди 😃
Да не се повтарям, днес реалността е друга.

Значи фирмите не са си преценили добре таргета на набиране на служители. Или подборът им не е добър.

Реалността не са само кол центровете и подобни изнесени услуги на чужди фирми. Ако и те имаха малко поглед напред, нямаше да наемат най-евтините и нахакани младежи, които постоянно се сменят. Текучеството никога не е било и няма да бъде добро за една фирма. Но, всеки си знае, разбира се...

# 134
В големите компании има една оценка на служителите, която се прави по специална формула, включваща различни показатели - ниво на представяне, ниво на потенциал (с 4 критерия), ниво на критичност (колко ще са щетите, ако напусне), ниво на риска от напускане и готовност за повишение. Тази оценка я прави мениджърът и данните могат да се ползват за взимане на различни решения - за заплати, за повишения, за съкращения. Такива решения обикновено трябва да се планират от рано. Та в този ред на мисли, ако искате повишение:
- Добре е да си говорите периодично с мениджъра за амбициите и мечтаната посока за развитие - периодичните ревюта са добър момент. Ако не е имало такова може да си поискате - кажете, че ви се прави нещо ново, че циклите и че това не е ок в дългосрочен план (има не лош шанс той/тя да не знае, че искате повече и сте недоволни). Поискате обратна връзка от шефа за представянето си, неща, които може да се подобрят (ей така от куртоазия);
- В ежедневната работа поемайте повече инициатива, отговорности, давайте една идея повече - за да има какво да изтъкне те в разговора "заслужавам повишение".
За развитие в нова или по-висока длъжност със смяна на фирмата и аз съм скептична. Много специфични личностни качества трябват, за да се получи - не всеки го може. Аз поне не. Смятам, че на място, където вече имаш изградено име и доверие, е по-лесно.

Последна редакция: вт, 30 ное 2021, 11:10 от evenfall

Общи условия

Активация на акаунт