Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 700
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 660
[/i]. Чичето хлъцна и казва аз такава заплата всеки месец не мога да си позволя. Това е нещото, което най-много ме впечатли в цялото интервю - не цялостното разминаване в информацията, което само по себе си беше безумно, а че не можел да си позволи заплата, която още тогава беше вече ниска.

Обаче сигурно колата пред офиса му е била за 200 бона и, докато другите бачкат "тая лесна работа", той обикаля по плажовете на някои острови.... Обаче 600 лв. била огромна заплата и повече не може да даде....

# 661
  • Бургас
Аз май съм писала тук как преди няколко години в местните новинарски сайтове имаше новина, че чужда ИТ фирма отваря офис в Бургас. Обещава огромни заплати. Бяха цитирани конкретни суми над 3000. Като кандидатствах какво се оказа в действителност - фирмата е чужда, но основана от българин, който живял там и решил да изнесе част от процесите тук за по-евтино. Не е ИТ, а в сферата на недвижимите имоти, като за някои длъжности търсят хора със доста добра компютърна грамотност за да поддържа бази данни и да цвъка обяви по платформите тип Букинг и airbnb. Цитираните суми нямат нищо общо с реалните. Като си поисках 1200лв се стъписаха и казаха, че това е голяма стартова заплата за тях. Ами толкова за легендите тип "една жена каза"...

# 662
Ох, Нарцѝса, напомни ми на едно много силно мое интервю преди 6 години. Обявата - търговец към една верига магазини обзавеждане за баня, българска, семейна, както после разбрах, фирма. Отивам аз, пращат ме при шефката (дъщерята на собственика), която супер тежкарски  и гледайки от високо обяснява какво представлява работата (оказа се, че реално е за нейна секретарка, която в същото време и трябва да осъществява продажби). Офисът беше яко кич в стил Версаче, гланц, лъскаво...тя също беше лъскава, с тунинг, ала бала. Работното време беше от понеделник до петък от 8 до 19 и в събота от 10 до 15 часа. Заплата - първия месец на 700 лева, след това на хиляда, "осигуровките...бе не помня колко бяха, май 550 лева, бе на минимума там"."Ако си съгласна да продължим напред за друго интервю, пиши мейл." Е, не писах.
Та това ми е доказателство, че и в София има ниски заплати за много часове работа, осигуровки на малко и т.н.

# 663
Джип някакъв караше, от коли не разбирам и не знам дали е скъп, или евтин. Бизнесът му иначе не беше нещо огромно, пак дребен семеен бизнес. Сега се сетих, че се оплакваше, че искал да маха единия склададжия, защото не продавал достатъчно, само носел.
Аз разбирам, че има хора, които нямат амбиции, аз самата, въпреки че имам някакво образование, не блестя с амбиция, но точно такива интервюта ме хвърлят в недоумение. Що за хора се навиват да работят на подобни места, след като с едно хелоу, уелкъм ще взимат същите пари при далеч по-малко натоварване на хотелска рецепция. В смисъл, алтернативи точно в София има. Не е чак толкова спокойна и сигурна работа, че да се навиеш за 100-200-300 лв по-малко.

# 664
  • София
Да не става въпрос за Баня стил, които имат обяви за едни и същи позиции в джобса вече поне 5- та година?

# 665
Хехе, не, за Хикови говоря.

# 666
  • София
Аз за своя кратък трудов стаж 5г. си спомням как преди 4г ходих на интервю в София, беше близо до вкъщи. Искаха образование и специфични познания, имах дори малко стаж на същата позиция. Собственикът селски бек доведе целия офис, показа децата, жената и любовницата /сам я представи за такава/ и ми каза 900лв ама срещу осигуровки на минималната - тръгнах си.
За нискоквалифициран труд съм чувала легенди - чистачка в Овъргаз с 3000лв заплата. Чистачка в офис с връзки взимала 2000 чисто. Лично аз не го вярвам.
След 4години работа в банка, на все още ниска позиция, с много отговорности и изисквания, без връзки,но с добро образование, съм в търсене на по-доброто за себе си.
Има нещо вярно за връзкари на добри позиции, но парашутистите сами си тръгват, в даден момент.
ПП
Интересно ми е на пазара на труда в момента, кой е с по-голяма тежест, образован със стаж или млад без опит, може би различно образование или без, но говорещ чужд език, на прилично ниво.

# 667
Чистачка в офис 4цифрена заплата съм виждала лично. Малката подробност е, че чисти и къщата на управителя и готви. Почти със сигурност не му е любовница, в предпенсионна възраст е Simple Smile

# 668
Що за хора се навиват да работят на подобни места, след като с едно хелоу, уелкъм ще взимат същите пари при далеч по-малко натоварване на хотелска рецепция. В смисъл, алтернативи точно в София има.
Веднага ти казвам. Хора, които са отгледани в бедни семейства с родители, които цял живот работят на минимална заплата и, които цял живот са коментирали как няма оправия без връзки. Това ти заляга толкова дълбоко в съзнанието като "нормално", че не може да си представиш алтернатива. Няма кой да ти каже, че другаде се предлага повече. Работа, често още от първата, ти трябва спешно и сграбчваш първата оферта, защото без опит никой няма да те вземе, а нямаш средства, на които да лежиш, докато пробираш условия. На тези работни места се срещаш със същите хора, които ти затвърждават информацията,че е така навсякъде. Средата ти често е от същия социален клас със същите проблеми. Ако някой изкарва повече, обикновено не говори с цифри пред по-бедните, за да не дразни. Не си знаеш алтернативите. Не вярваш, че са достъпни за теб.
Когато аз лично започнах да се развивам, майка ми и баща ми взимаха по 400. Аз бях ударила кьоравото на 650 и се чувствах късметлия. Реших да сменя работата с по-квалифицирана. Поисках 800,предложиха ми 900. Още помня еуфорията. ММ тогава ми беше бесен и не спираше да ми трие сол на главата, че мога повече, а аз се опъвах, че са добри пари и трябва да се радваме на това, което имаме. Нямаше кой да ми каже какво са добри пари.

# 669
Цитат на: Iv4EnCeTO link=topic=1387017.msg44110828#
ПП
Интересно ми е на пазара на труда в момента, кой е с по-голяма тежест, образован със стаж или млад без опит, може би различно образование или без, но говорещ чужд език, на прилично ниво.
Зависи от позицията. В типичен кол център ще вземат всеки с читав език. В повечето случаи има голямо текучество и хората се преприентират бързо или натрупват опит и израстват. За други позиции си е важен опита, аз съм с образование, по което нямам особен опит. Но пък имам6 г в ит сектора, определено тежат повече.

# 670
Същото щях да напиша - зависи от позицията. Младите с добър език се търсят в кол центровете, където обаче има текучество. Образование и най-вече стаж се търсят за по-високи позиции или такива с нужни компетентности. Понякога може и да се назначат хора без опит за по-малко пари и уговорка да се учат в движение.

# 671
  • София
На мен 2 пъти са ми предлагали повече, отколкото съм поискала. Това говори за настройката. Така че донякъде се разпознах в поста на evenfall. Гледам да се отърся от този манталитет, но е трудно.

Колежката, която е от 5 мин при нас и е била свиркаджийка на шефа си, иска да стъпи на няма да ви казвам колко, за да не ви дразня излишно. Не е проста, но не прави абсолютно нищо извън задълженията си, които са елементарни, защото вече всичко е построено и измислено. От други хора. Няма да казвам кои, ама е ясно. Та хората са нагли, искат си, пък тия с някаква самооценка докъде им се простират възможностите, обикновено се продават по- евтино. А българскияр работодател само това чака.

# 672
О, самооценка. При първата ми регистрация в БТ ходих на една групова консултация. Сега, наистина не харесвам и не искам да обиждам никого, но е смешно висшист, работил с години по специалността си, да самооценява уменията си като задоволителни, а трайно безработен тройкаджия от селското училище да е отлùчен във всичко. Или по време на следването 4ти курс филолог да си пише ниво на езика 'добро', а заек, тъкмо минал азбуката - 'отлично'.

# 673
Нарцѝса, описваш ефектът на Дънинг-Крюгер.
Аз често съм от хората, които подценяват уменията си и винаги съм с нагласата, че щом аз мога или знам нещо, то сигурно всеки го може или знае. Винаги ми е пречило това, особено при търсене на работа. Допълнително страдам и от синдрома на самозванеца и въпреки, че го осъзнавам, не съм намерила начин да се справя с това. Ще съм благодарна ако някой има съвети в тази насока.

# 674
Битието определя съзнанието са казали хората. Като ти кажат, че заплата от 1000 лева е върха и всички около теб взимат около тия 1000 лева и са доволни - и ти си доволен. Аз с очите си съм виждала хора, които не вярват, че не малко хора взимат четири пъти по толкова. За хора със заплати над 6к. пък изобщо не вярват. Но и никога няма да се напънат да изкарат тия пари. Едно време с първото ми дете учех за много важен сертификат, докато спеше, плюс готвене, чистене и т.н. Цъкаха ми с език, че не съм в ред. После с две малки деца карахме магистратура с баща им, докато работехме на пълен работен ден. Пак цъкаха. Още цъкат по площадките, аз взимам от заплатите, които не вярват, че дават. Всеки си прави изборите в живота. Каквото съм могла за себе си -направила съм. За съжаление вече навлизам във възрастова група, която е желана и то с компромиси, само за много високи, много квалифицирани или специфични позиции, а те съвсем не са много, та ще видим за напред. Но възрастта не зависи от мен. Старала съм се там, където зависи.

Общи условия

Активация на акаунт