Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 641
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 810
Всъщност тези срокове задължителни ли са? Какво ми пречи да си тръгна още същия ден?

# 811
Дължиш неустойка. Вече колко често и по какъв път се събират, не съм запозната. Не познавам хора, които са избрали този път.

# 812
В сферата, в която аз работя 2 месеца са стандартно предизвестие. Но мои подчинени, които желаят да напуснат - задържам между седмица и месец. 2 месеца е ОК да остане човека, само ако така си е организирал нещата и иска да изработи цялото предизвестие по ред негови си причини.

Няма абсолютно никакъв смисъл да се задържат немотивирани хора. Те вече ясно са показали, че компанията не ги интересува (напълно ОК, не са женени за нея), а като се почне с този тип цигански номерца - могат даже да са вредни. Освен това, такива ядосани хора могат лесно да нанесат поражения по реномето на компанията и после да не можем да ги оправим с месеци. Стискаме си ръцете, пожелаваме си попътен вятър и оставаме с добри чувства.

+1
Все пак нека не обобщаваме, ама в болшинството случаи от напускащ човек няма полза, а може и вреда да има. Даже и да не напакости нарочно, на него не му пука за работата. А някои и пакостят. Казвали са ми например как се уволнява ИТ мениджър - най-неочаквано една сутрин не се допуска до работата, стои на столче в приемната без достъп до нищо и новият сменя всички пароли за достъп Grinning

# 813
Дължиш неустойка. Вече колко често и по какъв път се събират, не съм запозната. Не познавам хора, които са избрали този път.

Аз, както писах, в предишната фирма.
Подаваш предизвестие, след което започва да тече въпросния месец/два/три. В момента, в който решиш да си тръгнеш, писмено заявяваш, че от еди кой си ден няма да работиш повече и ще заплатиш остатъка от неспазеното предизвестие. От ТРЗ ти изчисляват колко е, внасяш го и веднага те освобождават. Можеш да започнеш нова работа още на следващия ден.

ПС: Отново искам да подчертая, че бях положително настроена, исках да предам работата за месец, но не срещнах разбиране.

# 814
  • София
Нали си писахме, че на прага на нова работа аз избирам/преценям фирмата и тя мен. Т.е. процесът е взаимен, щом е така в началото, защо да не е същото и в края? Значи аз искам утре да си тръгна, щото видиш ли съм намерила нещо друго и след мен да става потоп, ами ако работодателят би подходил по същия начин и утре не ме иска?! Ще кажете, как така? Еми нали процесът все е двустранен, взаимен. Има си договор, условия, всичко останало е на добра воля. И да, в днешно време са склонни да те чакат повече време.

# 815
Почти всички фирми освобождават от днес за утре, дори с цената на плащане на обезщететие.

Въпросната ми предишна работа пък дори изнудваха хората да си пишат молба по взаимно съгласие.

В началото винаги е различно, дори и условията може да се окажат различни от тези на интервюто.

# 816
Нали си писахме, че на прага на нова работа аз избирам/преценям фирмата и тя мен. Т.е. процесът е взаимен, щом е така в началото, защо да не е същото и в края? Значи аз искам утре да си тръгна, щото видиш ли съм намерила нещо друго и след мен да става потоп, ами ако работодателят би подходил по същия начин и утре не ме иска?! Ще кажете, как така? Еми нали процесът все е двустранен, взаимен. Има си договор, условия, всичко останало е на добра воля. И да, в днешно време са склонни да те чакат повече време.
Някои фирми откупуват. Плащат ти неустойката и те взимат веднага, ако им е много спешно.

Честно казано един случай има, в който си тръгнах за 1 ден от работа и казах на мениджъра, че няма смисъл да продължаваме, очевидно не върви. Бях много положително настроена в началото, но се оказа място, на което не се спазва особено работната етика. Това нямаше как да го знам като започвах. Понеже не бяха минали 6те месеца изпитателен срок, се уговорихме да си тръгна същия ден по чл 71.

# 817
В моята фирма, където предизвестието за всички е 3 месеца, но до колкото съм чувал не те пускат по взаимно съгласие след като си минал 6те месеца изпитателен срок.

# 818
Почти всички фирми освобождават от днес за утре, дори с цената на плащане на обезщететие.

Въпросната ми предишна работа пък дори изнудваха хората да си пишат молба по взаимно съгласие.

В началото винаги е различно, дори и условията може да се окажат различни от тези на интервюто.

Как така изнудваха хората?

# 819
  • София
Е, как изнудват - предлагат ти да напуснеш по взаимно съгласие.
Ако откажеш заплашват с дисциплинарно уволнение. Да, знам - не е толкова лесно и има предварителни стъпки. Но някои хора не знаят, страхуват се и се съгласяват.
Виждала съм и 2 подписани заявления - едното за назначаване, другото за напускане по взаимно. Второто е без дата и се пази в папката на служителя. Когато Биг боса реши само попълва датата.

# 820
При нас също е 2 месеца предизвестието, но наистина е условно. Има хора, които искам на момента да си тръгнат - проблемни са и поради сложни и тегави процеси за ескалиране, буквално съм си казвала - дано да напусне сам. Има и такива, които по ред причини търсят развитие навън и сме в много добри отношения - не виждам смисъл да ги задържам, достатъчно е да си организират предаването на работата. Трети пък искат да си отработят предизвестието и го правят съвсем съвестно и отговорно. За мен този срок дава известен комфорт, че имам все пак някакво време да търся човек за екипа, който по всяка вероятност също ще има някакво предизвестие. Случвало се е да плащаме въпросното на другия работодател.

# 821
Аз пък искам да напусна по чл. 327, с ТЕЛК съм. "Поради невъможност да изпълнявам работата от здравословни проблеми". Ако някой има опит с това моля да сподели, ще съм много благодарна.
Много ме блазни възможността да ида на борсата за 1 година и да си почина.

# 822
Аз напуснах така.Няма предизвестие,изплащат ти неизползвана отпуска.ТЕЛКа трябва да е минимум  91%.Една година борса,60% от брутната осигуровка.Можеш да си вземеш и 50% от сумата от ДЗПО.

# 823
Това с 91% не видях никъде да го пише в КТ? Да не би да е грешка?
Искаха ли ти някакви документи?

# 824
Телковото решение.И на трите места оставих ксерокопие- с молбата за напущане, в БТ и в ,,Доверие".Аз напуснах преди три години,сега може да има промени,провери.Вземах си обезщетението,пенсията и на курс ме записаха от БТ,за който ми плащаха отделно.Курса не е задължителен.

Общи условия

Активация на акаунт