Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 648
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 795
  • СИ

... Ако ще ти олекне, и мен още ме сърбят ръцете да потърся HR-a на една компания, където бях кандидатствала, просто за обратна връзка какво не им е харесало. От любопитство. Там покривах всичко 10 от 10 + изключително рядко бонус know-how, което щеше да им е безценно. Мислех, че не само ще получа интервю, ами и че ще имам право на претенции, а те дори за phonescreening не звъннаха...

То не е някаква рядкост обявата да е за една длъжност, но на практика да търсят съвсем друго. И това ти го сервират на интервюто. Ти ако искаш, твоя работа. Не знам, защо точно го правят. И аз съм бил така и доста познати. Последно май преди няколко месеца се разправяхме с бивша колежка точно за това. Обява за еди какво си, с еди какви си изисквания. На интервюто: Търсим офис асистенка, тоест секретарка. И беше бясна, че я разхождаха до друг град за интервюто.

# 796
  • София

Ако ще ти олекне, и мен още ме сърбят ръцете да потърся HR-a на една компания, където бях кандидатствала, просто за обратна връзка какво не им е харесало. От любопитство. Там покривах всичко 10 от 10 + изключително рядко бонус know-how, което щеше да им е безценно. Мислех, че не само ще получа интервю, ами и че ще имам право на претенции, а те дори за phonescreening не звъннаха.

На мен ми прилича, че някой от компанията те познава и е дал лоша обратна връзка за теб.

# 797
Мисля, че едно стегнато, но лично мотивационно писмо грабва вниманието. Писала съм 3 пъти за конкретни места, и на трите места ми казаха, че заради това ме викат. Но аз си знам цената и на живо се продавам още по-добре. Трябва си самочувстие, дар слово и чар. Особено за позиции, за които кандидатите са страшно много.

# 798
Човек никога не знае  каква е истинската ситуация зад една такава обява. Неслучайно има един така наречен "айсбергов модел", като името идва от там, че при айсбергите 1/12 се вижда над водата, а останалите 11/12 са под водата. Така е и с всяко едно решение във фирмата - наемане на човек, разширяване, внедряване на ново производство, договор за доставка и прочее - официално се дефинират някакви политкоректни и приемливи цели и условия, а неофициално може решението да зависи от съвсем други неща, невидими "над повърхността".
Вече са ти казали някои причини, аз да добавя, че ако става въпрос за толкова уникална квалификация това значи, че може да те познават и да не те искат (дали защото си прекалено добра, дали защото не те смятат за такава, или вече сте имали конфликти като конкуренти), може този, който ще ти е нов началник, да не те иска, защото не се чувства, че ще ти е началник, може да е друго... Помня случай, когато съм получавала CV от бащата на съученичка на моето дете. Ми директно отиде в кошчето (даже и без оглед на това, че не пасваше по квалификация).
Аз самата мога да извадя доста добро CV,  но ако (хипотетично) реша да кандидатствам някъде, шансът да ме повикат на интервю е практически нулев. И не само заради ЕГН-то (макар и то да е предостатъчно), а и заради самото ми CV.
To затова се пращат, и пращат, и пращат докато човек намери някъде неговото. И после ако реши да напуска пак почва да праща, и праща, и пращам и чако ако има нещо сигурно, тогава напуска.

# 799
Аз не мога да си позволя да пращам сивита преди да обявя, че искам да напусна. Веднъж го направих на предишна работа и веднага ме привикаха на килимчето - ама какво, как, не те пускаме и няма да те вземат. Все работя за хора, които са широко познати и могат да им звъннат един телефон и да приключи начинанието ми. Затова проактивно не търся работа, макар че тук там се позагледам в някоя възможност. Но си казвам - ако е моето следващо, те ще ме намерят, съдбата си знае работата 😁

# 800
  • София
То по принцип е много кофти на повечето места с 2-3 месеца предизвестие. За мен 2 месеца за неръководна длъжнст означава, че компанията просто има маниера на робовладелство, да ти прецака шансовете да си намериш нова работа. Защото на много малко места някой ще те чака по 2 месеца, а пък неръководни кадри рядко се откупват.

# 801
Ние чакаме определени специалисти х 6 мес. и до 9 месеца сме стигали. Имат сложни обвързвания, ангажименти по проекти, релокация от чужбина... Въобще няма и възможност за откупуване, както има при предизвестие. Ценен ли е кадърът, чакането не е проблем, бизнесът планира напред и си чака.

# 802
  • София
Да, при нишови умения и тесни или много висококвалифицирани специалисти, факт. Simple Smile

# 803
В предишната ми работа беше така. 2 месеца предизвестие.... и особено ако разберат, че си си намерил друга работа. Когато тръгнах да напускам, най-човешки исках да се разберем за месец и да ме пуснат по взаимно съгласие.  Обаче не.... тогавашната ми шефка ми вика - Ако искаш болничен си вземи, обаче няма да те пусна. Попитах я какъв е смисълът на това. Ей, така, нямало да стане по моята. Нямало да ми разреши да си тръгна толкова лесно.... и това жена на 70 години, а се държи като някоя пикла, на която не са й се получили нещата, както иска.
Просто си платих обезщетението за неспазване на предизвестие и приключих с тези селяндури!
После говорила глупости пред другите за мен. Не, че ми дреме особено,  просто се чудя как може да има такива луди и най-вече на себе си, че съм търпяла....

# 804
  • София
В предишната ми работа беше така. 2 месеца предизвестие.... и особено ако разберат, че си си намерил друга работа. Когато тръгнах да напускам, най-човешки исках да се разберем за месец и да ме пуснат по взаимно съгласие.  Обаче не.... тогавашната ми шефка ми вика - Ако искаш болничен си вземи, обаче няма да те пусна. Попитах я какъв е смисълът на това. Ей, така, нямало да стане по моята. Нямало да ми разреши да си тръгна толкова лесно.... и това жена на 70 години, а се държи като някоя пикла, на която не са й се получили нещата, както иска.
Просто си платих обезщетението за неспазване на предизвестие и приключих с тези селяндури!
После говорила глупости пред другите за мен. Не, че ми дреме особено,  просто се чудя как може да има такива луди и най-вече на себе си, че съм търпяла....
В сферата, в която аз работя 2 месеца са стандартно предизвестие. Но мои подчинени, които желаят да напуснат - задържам между седмица и месец. 2 месеца е ОК да остане човека, само ако така си е организирал нещата и иска да изработи цялото предизвестие по ред негови си причини.

Няма абсолютно никакъв смисъл да се задържат немотивирани хора. Те вече ясно са показали, че компанията не ги интересува (напълно ОК, не са женени за нея), а като се почне с този тип цигански номерца - могат даже да са вредни. Освен това, такива ядосани хора могат лесно да нанесат поражения по реномето на компанията и после да не можем да ги оправим с месеци. Стискаме си ръцете, пожелаваме си попътен вятър и оставаме с добри чувства.

# 805
Това е така, но колко от мениджърите го осъзнават и прилагат при прекратяване на договора?

# 806
Съгласна съм със Слънчезара. Демотивиран кадър повече може да навреди, отколкото да бъде полезен. В някои фирми е възможно да се договори по-кратко предизвестие.

# 807
Сферата, в която аз работех предизвестието беше 3 месеца, но когато отидеш и кажеш, че искаш да напуснеш никой не те задържаше. Ако се договориш с тях, могат да те освободят по взаимно съгласие без предизвестие.

# 808
  • Бургас
Какъв е смилъла предизвестието да е 3 месеца и после да се договаряш по взаимно съгласие за една седмица примерно.

# 809
Понякога може да се наложи да задържиш човека за определено време, защото няма кой да поеме работата, ако го пуснеш от днес за утре или от днес за другата седмица - съответно предизвестието защитава.
Имаме 2 месеца предизвестие официално. На практика един човек освободихме с 1 месец, втори - с 6 седмици, трети - с 1 седмица. Естествено вторият нададе вой до небето, че е лично и съм му правила мръсно на инат, за да го накажа. Не, не беше така. Трябваше да си довърши проекта, нямаше как да се направи  handover-a точно в този случай в този момент при тези обстоятелства, за по малко време. Третият седеше без работа в момента, можехме и от днес за утре да го освободим - остана седмица заради бюрокрацията и през тази седмица вече се готвеше за новата длъжност. Сега, трябва да се отбележи, че става дума все за вътрешни трансфери, но и там има голям натиск - просто е върху мениджърите.

Общи условия

Активация на акаунт