Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 404
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 225
Не забравяйте, че по-голямата част от осигурителната тежест е върху работника.
Това не е вярно. В България работодателят плаща по-висок процент осигуровки от служителя.
Да, така е, моя грешка.

# 226
  • СИ

... Нали работната ръка вече е кът навсякъде...

Кой ти го каза това? Работна ръка има, колкото искаш.

# 227

... Нали работната ръка вече е кът навсякъде...

Кой ти го каза това? Работна ръка има, колкото искаш.

Казват ми го всички медии (следя предимно сериозни такива), познати и приятели, включително работодатели/мениджъри, за които става все по-трудно да намерят кадри.

Например БНР:

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101543456/balgarskata-ikonomik … -spasitelni-merki

# 228
  • София
Да бе, има, въпросът е каква - с немски език няма, качествен персонал не виждам да има.

# 229
Хаха, заповядай да се пробваш. И аз мислих така и отказвах. И си стоях безработна дълго време. И накрая се принудих. Трябва да си някакъв супер дупер рядък ценен специалист за да диктуваш условията. В масовия случай нямаш шанс, защото пазара е изкривен - малко фирми (броят се на пръстите на едната ръка) и мнооооого кандидати. Хем съм в голям град, а представяш ли си ако си от малък град от селски тип.

Когато забременях си доплащах осигуровките за да ме осигуряват на по-висока заплата. Тогава се гледаше 6 месеца назад. После се усетиха и го направиха да се смята 2 години назад за да се изчисли майчинството.

Irene, ти не беше ли в ИТ сектора в Бургас? (зле съм помненето на имена и детайли на потребителите)
Ако да поне от 10г във Варна не знам ИТ фирма, която не осигурява на реална заплата, включително и стажантите, получаващи чисти 700-1200лв.
Напротив надпреварват се с допълнителни здравни, ваучери, спортни карти..

# 230
  • София
Ама на повечето работодатели не им трябва качествена работна ръка. Трябва им някой да поработи, да дойде следващият и готово. Все се оплакват, но повечето политики са точно за транзитивност. Ставаш, сяда следващият и т.н

# 231
  • Бургас
Хаха, заповядай да се пробваш. И аз мислих така и отказвах. И си стоях безработна дълго време. И накрая се принудих. Трябва да си някакъв супер дупер рядък ценен специалист за да диктуваш условията. В масовия случай нямаш шанс, защото пазара е изкривен - малко фирми (броят се на пръстите на едната ръка) и мнооооого кандидати. Хем съм в голям град, а представяш ли си ако си от малък град от селски тип.

Когато забременях си доплащах осигуровките за да ме осигуряват на по-висока заплата. Тогава се гледаше 6 месеца назад. После се усетиха и го направиха да се смята 2 години назад за да се изчисли майчинството.

Irene, ти не беше ли в ИТ сектора в Бургас? (зле съм помненето на имена и детайли на потребителите)
Ако да поне от 10г във Варна не знам ИТ фирма, която не осигурява на реална заплата, включително и стажантите, получаващи чисти 700-1200лв.
Напротив надпреварват се с допълнителни здравни, ваучери, спортни карти..

Съм. Ама тука колко ИТ фирми има знаеш ли? Мога да ги изброя поименно. Да, последните месеци има раздвижване. Отварят офиси на софийски фирми. Там нещата са ОК, обаче много бавно стават нещата. Все още пазара е изкривен.

# 232
Ама на повечето работодатели не им трябва качествена работна ръка. Трябва им някой да поработи, да дойде следващият и готово. Все се оплакват, но повечето политики са точно за транзитивност. Ставаш, сяда следващият и т.н
Така е до някъде. Незаменими хора няма. Аз ако "стана" обаче, на моето място ще трябва да седнат трима нови. Много се изкушавам, но първо да видим как ще се раздадат бонусите...

# 233
Здравейте!
Следя темата от известно време, защото обмислях да сменям работата. Засега си оставам в старата фирма, докато пазарът не се размърда или не стане наистина нетърпимо положението.
Изключително много се радвам, че се обсъжда темата Аутсорсинг. Аз самата работя в една от аутсорсинг фирмите е София и се радвам, че тук срещам същите хора като мен. 🙂
Лошото обаче е, че като ви чета, стигам до извода, че навсякъде проблемите са едни и същи...
Но исках да изместя малко фокуса на темата, ако позволите и да си кажете мнението за следното:
Бг работодател VS. чуджестранен

Преглеждайки офертите за работа, се хванах, че определено не искам да напускам "комфорта" на големите компании, а и да си призная, имам лоши спомени от бг работодатели (не че имам голям опит, де, само в 2 бг компании съм била).
Та отностно бг работодателите, мислите ли, че нещо се е променило? Че са се научили да си ценят служителите? Че са се научили как да ръководят въобще?
Да отворя една скоба - не че в аутсорсинга фирмите не се побългаряват, но някакси по-друго е.

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 12:22 от IV_GG

# 234
Така е до някъде. Незаменими хора няма. Аз ако "стана" обаче, на моето място ще трябва да седнат трима нови. Много се изкушавам, но първо да видим как ще се раздадат бонусите...
Това обикновено е само в нашите глави. Като си тръгнем се оказва, че половината работа можело и да не се върши, сроковете са само понятие и не било нужно да се влага толкова старание. Виждала съм какво се случва, когато някой кадърен човек напусне, включително и когато аз съм напускала. Гледаш и се чудиш защо си блъскал, като луд, като можело и по-леко. На мен ми е много трудно да не давам всичко от себе си, но се научих. С годините човек помъдрява.

# 235
Чуждестранен работодател. Нищо не се е променило в бг работодателите, независимо в кой сектор са.

# 236
Има ли български работодатели в аутсорсинга?

И аз гласувам за чуждестранен работодател, но по-добре от Европа, защото съм чувала кофти неща за няколко големи израелски фирми, както и не чак толкова хубави за американски. Не ме учудва, работната култура е доста различна в тези държави.
Български работодател само ако е при близки или технологичен старт ъп.

# 237
Затова от къде да е чуждестранния работодател - от вътре ми идва да споря, но истината е, че няма верен отговор.
Аз лично си хармонирам най-много с американците и винаги бих ги избрала пред всичко. Много от негативните, който дразнят повечето хора, на мен всъщност ми допадат и ми липсват в европейските.
Също, ако е международна, понякога е по-важно с кого ще работиш, а не каква е компанията оригинално. Може да е израелска или американска, но да работиш повече с европейците.

# 238
И на мен американците са ми сред любимите работодатели, работила съм в две големи американски компании. Сегашната ми е манджа с грозде - от цял свят, хед офисът е в Хон Конг, но пък СЕОто е европеец. Много зависи.
Единствено индийците са ми голямо НЕ под всякаква форма, ако ще и 50к заплата да ми предлагат на месец.

# 239
Какви са разликите между европейските и американските компании? Кои неща се посочват като негативни при вторите?

Общи условия

Активация на акаунт