Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 429
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 270
Helene,  да се местиш като си на 20-30г, ама на 40+ да повлечеш мъж, деца, да живееш под наем, като прибавиш и родители на възраст, и хоп сметката лееко не излиза .. Бургас все пак не е Горно Сусурлево
+ да се преместиш в София са само парите, всичко останало лично за мен си е минус - трафик, мръсен въздух, намаляло свободно време.

А и фирмите вече се ориентираха да се клонират и извън София, защото кадри има и заплатите+ наемите една идея по-ниски.

# 271
  • София
Разбира се, че съм сериозна. Говоря само и единствено от личен опит. Имам и семейство, и деца. Когато има нужда, се намира начин. Основният проблем на българина е в окопаването му на дадено място. Не, нямам предвид изобщо само и единствено София. Опции има и другаде. И то не е задължително да си в чужбина. Но на никой не му се излиза лесно от зоната на комфорт. Докато чакате работодател да се осъзнае, животът ще си мине.
Като се клонират фирмите, защо е това непрекъснато мрънкане тука? Хубаво е на морето, знам, но няма пари там. Това е истината. И да скачате, и да не скачате, стандарт на живот във Варна и Бургас имат само капитанските семейства.
Да се допиша - отдавна не съм на 20 години, имоти нямам никакви, та нищо никъде не продавам. Ходя по земята в България и това е реалността и скоро няма да бъде друга.
Пак да се допиша - приятели имаме навсякъде, където сме живели. Свикваме бързо, както ние, така и децата. Всичко е въпрос на нагласа.

Последна редакция: пн, 13 дек 2021, 22:50 от Helene S

# 272
  • Бургас
Какви опции извън големите областни градове, какъвто всъщност е Бургас? А да ти идва на ума, че трудовата миграция към големите градове подбива пазара на труда? Изкривява го? Сваля конкуренцията? Точно така, сваля я, колкото и нелогично да звучи. Ама айде, на това майната му. Както се обезлюдиха и западнаха цели райони с по-малки градове, да се обезлюдят и други ли? Защото така се започва...

# 273
  • Бургас
Накрая ще станем като в онзи роман на Артър Кларк - един единствен град и около него безкрайна пустош Grinning

# 274
  • София
На ум ми идва всичко, но в магазина искат пари, за да си купиш стока. Та принципно можете да си философствате безкрайно дълго. И моля, успокойте малко тона, срещу вас не стои човек на 20 години, който да поучавате.

# 275
  • Бургас
Ами там е работата, че не философстваме ние... Също не сме на по 20 години, впрочем😉

# 276
  • София
Твоя начин е добър за теб, един вид "номадстването" те влече. Приеми че си изключение и хората работят, за да живеят, а не живеят, за да работят.
Не е лошо и ти да успокоиш тона, защото за мен примерно да нямам никакви имоти не е равносилно на голям просперитет.
Да , има държави в който да живееш под наем и да сменяш жилища постоянно е по-изгодно, но България все още не е от тях.

# 277
  • София
Това е така, това е моят избор. Но очевидно е от последните постове, че е само мрънкане. Ами променете нещо, което зависи от вас, а не от друг. Иначе може да си мислим и разсъждаваме за обезлюдаващите района много, но това не виждам как ще ни напълни джоба.

# 278
  • Бургас
Как се очаква да променим нещо, което е обект на държавна политика и институционален контрол? Аз лично отказвам оферти, които не са съгласно КТ, напускам работа, която не отговаря на първоначалните заявки и т.н. Боря се за правата си на работното място, опитвам да
инициирам промяна, но на кой му пука? Казват ти, като не ти харесва, знаеш къде е изхода. И аз това и правя, не седя да мрънкам и да чакам. Но докога така?  При положение, че масово в нашият град положението е такова, каквото го описват съгражданките. Да влезе следващият....
Няма как целият град да се изнесе, разбираш ли? Не е това решението на проблем от такова естество. Както казах назад, това е обект на държавна политика, на контрол от страна на съответните органи, на някаква базова регулация. Нищо не се прави, за да не е София България. И Софиянци редовно мрънкате от столичаните в повече. Пък после ги съветвате да се преместели, където имало работа. Голям майтап. То там червен килим са опънали а цялото народонаселение.
Нали си даваш сметка, че не може всички да са мега топ специалисти и ценни кадри в някаква сфера, но за сметка на това, всеки човек заслужава да живее достойно, след като се труди. Всяка работа някой трябва да я върши, но не всяка е достатъчно добре платена. У нас пък, направо си е подигравка. Страната на работещите бедни...
Дано не се налага сега за обясняваме и какво е бедност, че отиде ...

# 279
  • София
sixsens, моля те, успокой се. Давам си сметка за всичко, което си написала. Факт е, че трябва да е държавна политика, но не е. Това е истината. Не съм ядрен специалист повярвай ми, но каквото зависи от мен правя. Никой не казва, че в София е мечта. Не е, но всеки прави своите избори по една или друга причина. Няма нужда от агресивен тон. Много неща защитавам и аз, и в протести участвам, и петиции подписвам, но нищо не се променя. В крайна сметка каквото зависи от мен ще направя, но няма да мрънкам във форума, защото просто няма смисъл.

# 280
Много хора се оплакват от работата на контролните органи, но е добре да се има предвид, че те се нуждаят от съдействието на самите служители за да налагат ефективни санкции на некоректни работодатели. За това е необходимо първо някой да сигнализира и (при необходимост) да потвърди писмено изложените в сигнала факти и обстоятелства, а също така да свидетелства пред съда при евентуално оспорване на наказателното постановление (там тежестта на доказване лежи върху административния орган).

Излишно е да казвам, че това се случва много рядко - обикновено при проверки всички отричат наличието на плащания "на ръка" и други подобни практики. Да не говорим, че много служители сами предпочитат такъв вариант, пред по-ниско нетно възнаграждение, но с пълни осигуровки. Предвид това, няма как да очаквате нещата да се оправят с магическа пръчица.

И преди някой да контрира с аргумента, че в "белите" държави всичко е ОК, ще напомня, че там живеят и работят "на черно" милиони нелегални или полулегални имигранти (вкл. българи), т.е. същите тези порочни практики процъфтяват въпреки усилията на съответните органи и по-ниското ниво на корупция.

Казват ти, като не ти харесва, знаеш къде е изхода.

Това е възможно по отношение на позиции, които изискват никаква или ниска квалификация, съответно постоянното превъртане на нови и немотивирани служители не влияе твърде отрицателно на работата. Там където действително са необходими квалифицирани служители, работодателите (с малки изключения) се адаптират, тъй като нямат избор.

Нали си даваш сметка, че не може всички да са мега топ специалисти и ценни кадри в някаква сфера, но за сметка на това, всеки човек заслужава да живее достойно, след като се труди.

Не е възможно, нито необходимо, всеки да е мега топ специалист, но е силно препоръчително човек да специализира в 2-3 области, което ще му даде много по-голяма сигурност в бъдеще, отколкото да прехвърча от една нискоквалифицирана позиция на друга в различни сектори.

# 281
  • Бургас
Казват ти, като не ти харесва, знаеш къде е изхода.

Това е възможно по отношение на позиции, които изискват никаква или ниска квалификация, съответно постоянното превъртане на нови и немотивирани служители не влияе твърде отрицателно на работата. Там където действително са необходими квалифицирани служители, работодателите (с малки изключения) се адаптират, тъй като нямат избор.

Ама то не може всички да са топ национални мениджъри. Нали трябва и някой да чисти тоалетните (с извинение). Защо и тези хора да не живеят достойно? Накрая като опре някой до болница, например, и веднага разбира, че санитарят е много важна професия.
Аз не искам да се развивам в смисъл да ставам ръководен кадър. Искам да си работя, да си пиша код и да си изпълнявам разни задачи. Нали и такива трябва да има.

# 282
  • София
Аз също мисля, че и служителите трябва да сигнализират, че работодателят не спазва законите. Това е БГ работодателят, който явно никога няма да започне....
Много се учудвам, че в голям град като Бургас могат да си позволяват да не осигуряват масово на реалната заплата.....
А няма ли международни фирми, те със сигурност го правят?
Ирене, бих те посъветвала да видиш обявите и в банките. Там също търсят технически кадри. В София плащат малко по-ниско от ИТ съпорта, но те осигуряват на реалната заплата и имаш и други социални бонуси. Ако искаш, ми пиши на лични. Аз също бях в ИТ съпорта, но се ориентирах към тях.
Успех! Дано излезе нещо качествено!

# 283
Helene S е права до някъде, но наистина народопсихологията ни е друга. Друго, което много променя нещата е ключовата дума "нямам имоти". Когато нямаш имоти и си под наем, мобилността е лесна. Когато имаш, вече сметката не излиза чисто финансово.
На скоро гледах много интересна позиция, но в Малта. Като си направих проучването, се оказа, че това, което мога да изкарам повече там, ще бъде изядено от наема. Ако и тук, и там щях да давам примерно 20% от заплатата си за наем, нямаше да го мисля.

И все пак - на тези, които не искат да разбиват комфорта на децата си с местене, ще кажа - много ми се иска родителите ми да го бяха направили, да ме бяха изкарали в чужбина, да ми бяха показали как човек трябва да се бори и да търси нещо по-добро. Ако не беше ММ да ми избие този манталитет на примирение, който дразни Helene, сигурно още щях да сменям работодатели и условия като тези, за които писах в последния си пост.
Ако не ти харесва статуквото, трябва да направиш промяна ти - дали на професия, дали на сектор, дали на локация, дали друго.

# 284
  • Бургас
Аз също мисля, че и служителите трябва да сигнализират, че работодателят не спазва законите.

По принцип така трябва да се действа, да. Лошото е, че в моменна, в който сигнализираш и си пътник. Ако не си си подплатил с намерена друга работа си траеш. Освен това, когато някой сигнализира е много трудно да се докаже. Разчита се на свидетелски показания, но работещите в момента там не свидетелстват пак поради горната причина. Накрая дори и да се докаже нещо, то глобите и наказанията не са толкова високи и фирмата може да мотае до безкрай и да не ги плати.

Общи условия

Активация на акаунт