Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 692
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Едно време стажовете бяха далеч от платени и чак накрая предлагаха оферта на 1-2-3 от най-добре представилите се. Зависи какъв е приоритетът за дадения човек в дадения момент.

# 706
Едно време стажовете бяха за едва завършили степен на образование, не за курс за вече работещ и търсещ работа. Тука не говорим ли точно за работещ и курс?
Аз не бих си губила времето и месеците с доход за обученийца и стажченца без гаранции за работа. Ако е нещо в университет, тогава пò може, ама курс?

# 707
Напротив, има и тази практика - обучение и след това оферта. Въведоха я академиите към IT фирмите. Дори има такъв вид договор, който е регламентиран от КТ, но не е трудов.
Обикновено се подписва точно такъв договор, в който често присъства и задължение, ако след обучението ти отправят оферта, да трябва или да я приемеш и да работиш определено време за компанията, или ако откажеш, да си платиш обучението.
Съвсем легална практика е. И няма нищо общо със стаж.

# 708
Но предварително се уточняват условията на започване на работа като заплата например, което в случая на питащата не е така.

# 709
Ние не знаем дали е така. Тя предава нещо, което уж са ѝ били казали, но не даде важни детайли. Като например, как точно е оформена тази уговорка за обучение? Дойде, пусна някакъв фишек и изчезна. Според мен нещата далеч не са такива, каквото ги описа.

# 710
  • София
Но предварително се уточняват условията на започване на работа като заплата например, което в случая на питащата не е така.

Ако говорим за академия или за безплатно организирано обучение - не, не е така.
В общия случай, компаниите организират безплатни обучения за желаещи. Няма никаква гаранция, че обучаващите се ще покрият критериите на компанията за позицията, за която ги подготвят.
Обичайно, след такава академия, на база на резултатите се предлага на човека договор или не се предлага, ако са много слаби. При предложението на договор се дават и конкретните параметри. Няма как да се знаят нива на заплащане, защото всъщност, хората не кандидатсват за работа, а за участие в обучение.

Ако говорим за стаж - стажовете са безплатни и платени. Най-често стажантските позиции не са на трудов договор и предлагат някакво брутно почасово заплащане. След стажа - отново нямаме гаранции, че човекът ще получи предложение за постоянна позиция, така че освен часовата ставка, нищо друго не се знае.

Ясно е, че никой не си назначава хора с ясната идея да ги разкара, но съгласете се, че не са само знанията водещото. Има хора, които са си криви и не биха се вписали навсякъде; има хора с невероятно висока самооценка и очаквания, която, уви, не се припокрива с вижданията на останалите хора за тях; има и хора, които разбират, че не е това тяхното и самите те не искат да продължат.

# 711
Вие прочетохте ли питането на съфорумката? Интересува се от порядъка на заплащане, понеже са ѝ обещали място след обучението, но без да ѝ кажат за каква заплата. Не става въпрос да академия или стаж.

Ясно е, че никой не си назначава хора с ясната идея да ги разкара, но съгласете се, че не са само знанията водещото. Има хора, които са си криви и не биха се вписали навсякъде; има хора с невероятно висока самооценка и очаквания, която, уви, не се припокрива с вижданията на останалите хора за тях; има и хора, които разбират, че не е това тяхното и самите те не искат да продължат.

Затова има изпитателен период, който е обикновено 6 месеца и в полза на работодателя. Обаче от ден първи са длъжни да подпишат договор и за плащат труда на хората. Някои обаче се правят на тарикати и "обличат" работата като обучение.

# 712
Според вас как би се приело, ако някой, който е правил повече от нужното,все е помагал на сульо и пульо, изразил си е желанието за растеж, престане да прави extra, а гледа да си върши само своите неща и то не прекално настървено.
От личния ми опит по- скоро в лични отношения, когато си се раздавал и престанеш, изведнъж ставаш егоист, по- голям егоист от човек, който още в началото си е задал границите.

Базирайки се на своя опит, бих казал, че и при служебните взаимоотношения е така. Определен тип мениджъри имат интересната способност да не забелязват и да не оценяват служители, които полагат усилия над минимално изискуемите. Когато на служителите в един момент обаче им омръзне с оглед на липсата на положителна обратна връзка, на същите тези мениджъри това веднага им се набива в очи.

Също от моя опит - ако си стигнала до този етап, определено е време за трансфер някъде другаде, тъй като оттук нататък пътят обикновено е само надолу.

# 713
Ако реша да звънна в ГИТ ще трябва ли да се индетифицирам по някакъв начин - имената ми или  фирмата в която работя?

# 714
Ако реша да звънна в ГИТ ще трябва ли да се индетифицирам по някакъв начин - имената ми или  фирмата в която работя?

Ако ще подаваш сигнал - да. Линк:

https://www.gli.government.bg/bg/node/11323

# 715
Здравейте. От скоро (има, няма 15 дни) почнах да си търся работа. Имам няколко въпроса относно св-то ми. Някои от длъжностите, които са описани в трудовата ми книжка са фиктивни (с цел последващо раждане и майчинство- говоря за период преди повече от 13 години) и  в тоя ред на мисли фигурират в ниска категория, която сега не звучи добре, когато я описвам в св-то си. Как се постъпва? Аз, така или иначе не съм я работила.
Другият ми въпрос е следния- по трудов догоров/трудова книжка съм с една длъжност, но де факто съм заемала по- различна и по- престижна такава. Това е направено от работодателите, които искаха да плащат по- ниски осигуровки. Коя длъжност да напиша в св-то- тази по договор или реалната, която няма как да докажа?
Мога ли да не описвам длъжности в св-то, които смятам, че няма да ми донесат очакван резултат, когато кандидатствам за определена позиция? Благодаря.

# 716
mariat, пишеш в CV-то истинската ти длъжност с истинските ти задължения. Няма проблем да оставиш само опита, който е релевантен за работата, за която кандидатстваш - особено ако става въпрос за малки като времетраене дупки и то преди повече от 10г - едва ли ще имат значение. Ако случайно те питат на самото интервю, аз бих казала истината - всички знаем как се случват нещата в България, няма от какво да се срамуваш.

# 717
  • Бургас
Никой никога не ми е гледал трудовата книжка на интервю или при постъпване на работа. Винаги е била у мен и съм я давала при напускане да ми отразят стажа.
Е, ако кандитатстваш за държавна работа там вече може и да ти я поискат за доказване на стажа.

# 718
  • София
Никой никога никъде не ми е сравнявал трудова книжка със CV. Пиши си спокойно cv-то. Също така оферта ще получиш преди някой да ти е видял великата трудова книжка в България. Те ще харесат твоето представяне, твоята личност, а не кой какво писал някога някъде. Успех!

# 719
Знаете ли работодатели в България, които предлагат участие в допълнително доброволно пенсионно осигуряване? Доколкото разбирам ако работодател прави до 60лв / месец вноска в такъв фонд в полза на служител, тези 60 лв са данъчно признат разход. Но не съм чувала за фирми, които да предоставят подобна придобивка, дори и в IT сферата.

Общи условия

Активация на акаунт