Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 467
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 870
Всеки момент ще има нова тема, но искам да ви споделя един линк, който ме втрещи:
https://www.techspot.com/news/93081-most-workers-willing-take-pa … ose-benefits.html
Според вас резонно ли е като идея? С брат ми разменихме 2-3 реплики и според него има резон, защото служителят намалява личните си разходи , свързани с ходенето до работа - ГТ, гориво, обяд. Аз смятам, че няма никакъв резон, защото изначално работодателят не се интересува какви разходи ще покрива работникът със заплатата си, той плаща за свършена работа в работно време.
Може да изкоментирате и доколко е достоверно - в моите очи е абсолютна фантастика служител да разсъждава така.

# 871
За мен лично въобще не е фантастика, дори казах на шефката че бих била съгласна на намаляване на заплатата само и само да остана WFH.
Но тя предпочита да плаща космически сметки за ток, пред това да не ни контролира. Което е толкова тъпо. Смятай какво доверие ни има.

# 872
Аз виждам резон. Хоум офисът е удобство за много хора и със сигурно има такива, които са склонни да направят подобен компромис. Не защото са съгласни, че заслужават по-малко, заради по-ниските си разходи, а защото по-ниските разходи им позволяват да направят тази жертва, с която пък работодателя вероятно ще опита да откаже/накаже хората, които не искат да се връщат.

# 873
Аз бих се отказала от някои бенефити за хоум офис, но не и от заплатата, защото съм доказала, че си върша ефективно работата и вкъщи и заслужавам тези пари. Виж, за свежи плодове и тиймбилдинги не съм примряла.

# 874
Намаляване с 30%?
Не помня в тази тема ли бяхте коментирали служебния банан. Аз бих се отказала от служебния банан, но заплата и бонуси за свършена работа да бъдат намалявани за мен е безумие. Работодателят вече пести от това, че не плаща ток и не зарежда служебната кафемашина. Защо трябва да реже и заплатите?

# 875
И аз бих отказала глупави бенефити като корпоративен банан/портокал, но не бих се съгласила изобщо на намалено възнаграждение. Ако работодателят тръгне да ми прави сметка без какво мога да мина, защото не работя в офис, много лоши неща ще ми минат през ума.
Иначе някои от големите компании и по света обмислят разлика в заплащането на хора, които са офис и тези, които са вкъщи, не е нова тема и тепърва ще става още по-актуална.

# 876
Всеки момент ще има нова тема, но искам да ви споделя един линк, който ме втрещи:
https://www.techspot.com/news/93081-most-workers-willing-take-pa … ose-benefits.html
Според вас резонно ли е като идея? С брат ми разменихме 2-3 реплики и според него има резон, защото служителят намалява личните си разходи , свързани с ходенето до работа - ГТ, гориво, обяд. Аз смятам, че няма никакъв резон, защото изначално работодателят не се интересува какви разходи ще покрива работникът със заплатата си, той плаща за свършена работа в работно време.
Може да изкоментирате и доколко е достоверно - в моите очи е абсолютна фантастика служител да разсъждава така.

Забележи, че работодателят не ги кара да приемат това, а е опция - ако искат. Аз бих искала. Може би не 50% или даже не 30%, но принципно е ОК от гледна точка на служителя. И това е така, защото за служителя има доста бонуси:
- не пътува, тук освен разходи пести време.
- всички знаем, че работното време масово не се уплътнява, ама скатаното време в службата не е пълноценно, докато скатаното време у дома е 100% аванта.
- разходите за дрехи спадат драстично.

Та ако има такава опция всеки си решава, нали така пише в линка?

# 877
Има обезщетение за настъпили вреди в резултат на задържана трудова книжка.
Например, ако имаш трудов договор, но не можеш да започнеш да работиш, защото нямаш трудова книжка, тогава можеш да претендираш обезщетение.
Но трябва да докажеш вредите, а не задържането. Т.е. само това, че не ти е върната трудовата книжка не е основание за изплащане на обезщетение.
Да, трябва да се докаже вреда в съда. Примерно не си могъл да се регистрираш в Бюрото по труда и съответно получаването на обезщетение ти се забавя до момента в който си представиш трудовата книжка; не можеш да започнеш друга работа; не можеш да участваш в конкурс за държавен служител, защото нямаш с какво друго да си докажеш стажа по специалността и т.н.

# 878
Статията, споделена от Нарциса.. струва ми се безумно. Не бих се отказала от бенефитите си, имам нужда от допълнително здравно например, няма значение дали съм вкъщи, или в офиса.
Заплатата ми е договорена и съм се съгласила с нея, за да извършвам определен труд. Дали съм вкъщи или в офиса - няма значение. Не бих предложила и не бих се съгласила да ми режат дохода, за да си стоя в нас.

# 879
При мен разходите не намаляват особено. Дрехи почти не купувам - 1-2 максимум месечно, ако въобще. Транспорт - при всички положения трябва да заредя картата, независимо дали хода на работа, или не. Храна - готвя и си нося, дали ще я ям вкъщи, или на работа - все едно.
Стоенето вкъщи повишава разходите за отопление и , освен ако не ме оборудват, ме вкарва в разходи за техника и имущество, които после се и амортизират пак за моя сметка.

Иначе някои от големите компании и по света обмислят разлика в заплащането на хора, които са офис и тези, които са вкъщи, не е нова тема и тепърва ще става още по-актуална.
Това има смисъл, ако се поемат ясно разходите по разликата между двете. Което е почти сигурно по-скъпо, отколкото да дадат заплата и да кажат оправяй се.

# 880
Не само, че не съм съгласна, ами и искам увеличение. Trollface Когато започнах работа в тази фирма, бензинът беше 1,20, сега е 2,50. Всички цени са поне двойни, но не и заплатите. Ако не е хоумофиса (при нас е по избор и ходим отвреме навреме), направо да съм си хванала чантето. Стартовите заплати за моята позиция са поне 20-30% над заплатата ми в момента.
За пестене - пестя време, но пък работя повече. Ето сега например е 20 ч., аз продължавам да поработвам нещо, което мога и утре да свърша, но сега ми е дошла музата. Пестя от гориво, но пък давам за отопление. Плюс ми е, че не се гримирам и глася, както за в офиса.
Вкъщи или в офиса работата ми чака мен и имам срокове, като дори предавам предсрочно или ми скъсяват сроковете, когато се налага....
Та, има и плюсове, и минуси, но, след като работата е свършена, не виждам драма да си пуснеш пералнята по обед като си хоумофис....

# 881
Аз работя на камера през 90% от времето - имам един куп срещи, така че нито от грим, нито от коса, нито от дрехи мога да спестя. Сега, ако работодателят тръгне да ми смята износването на подметките и честотата на купуване на обувки, заради което смята, че може да ми намали заплата, ще повдигна вежди Grinning

# 882
Абсолютно съм съгласна с последните мнения - нито крачка назад!
Не мисля да "подарявам" нито стотинка на работодателя, защото съм избрала да работя 100% хоум!
Това ще е голям минус за работодателя и хубав мотив за напускане 🤣
Все ще се намерят фирми, които няма да приемат това безумие и заплатата ще е еднаква за всички без значение как са избрали да работят служителите им.

# 883
Във фирмата, която работя и която е от 13.03.2020 изцяло хоум офис и са започнали с 40 човека, а вече наброяват 250 всички са доволни от хоум офиса, но има супер много скатавки типично по български. Та вече има служители, които са ценни и такива, които не са чак толкова, че ако не продължат хоум офис няма да останат във фирмата, което е тъпо по принцип, но както и да е. Според мен най-логичното - новите служители, трябва да са поне 3 дни в офиса/когато пандемията приключи говоря/, а вече по-старшите да могат да си избират кога да са в офиса и кога да не. Аз поне започнах от позиция junior и в офиса ми е в София, но съм от друг град/на над 250км/ и ходя от време на време за разнообразие като другите ме гледат като полезно изкопаемо и ми се радват де Grinning, че как никой не е виждал от новите джуниъри в офиса поне да се запознаят с 2-3 човека от екипа.

# 884
Лека смяна на темата - я кажете, какво казват вашите работодатели за ваучерите?
На нас днес ни казаха, че ще ги получим със закъснение накуп (ако се натрупат за 2 месеца например).
На въпросите кой ще плаща ДДС-то, дали ще се вдигне тавана на ваучерите за храна и дали с тях ще може да плащат битови сметки, се отговори, че нищо друго не се знае на този етап, само че ще има забавяне.

Общи условия

Активация на акаунт