Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 443
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 900
Ирен, таксито при редовно работно време е за добре заплатените. Глезотия е. В момента казваш, че си съгласна фирмата Х да не ти плаща тази част от заплатата, която даваш за глезотията 'такси'. Фирмата Х при това положение може да ти сметне консумация от 20 квч ток дневно, 2 кубика вода месечно, един хляб, едно кисело мляко и щафетка салам и да ти плати колкото за тях. Все пак работиш, за да живееш, не да се глезиш.

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 22:52 от Нарцùса

# 901
.... Честно, не знам колко ниска заплата взимаш, че ходенето в офис да заема 20% от нея.
Не са само разходите от и до работа. Времето също е ценно. Стрес, досада, неприятни контакти. Не ти се налага да гледаш как колежка обядва на бюрото си... В къщи ми е спокойно, тихо, чисто, безопасно. Интернет и без това си имам, отоплението на една стая не е кой знае колко скъпо.
Давам си сметка сега, че съм подходила неправилно като съм поискала да съм хоум офис. Би трябвало да им кажа, че не искам, тогава сигурно щеше да ме огрее...

# 902
Пандемията свършва, свършва и хоум офисът по желание. Беше съвсем логично, нищо че фирми си освобожаваха офисите и тръбяха колко много предимства има работата от къщи. Сега ще си наемат нови, спестени пари от наем за 2 години не са малко и никоя компания нямаше да признае, че изпитва трудности и търпи загуби заради дистанционната работа.
Разбира се, че няма да се съглася да ми плащат по-малко, защото работя от къщи. Но ще стане като казуса с осигуровките на минимална заплата в провинцията - на теория никой не е съгласен и веднага би си тръгнал, но на практика всички се примиряват, защото нямат избор.

# 903
  • София
По-големи разходи за отопление нямам, защото сме на централно парно, даже по - добре да сме вкъщи и да се топлим. Дават ни за Интернет и някакви дребни пари за консумативи. Но определено вкъщи ми е по - спестовно.

# 904
  • Бургас
Ирен, таксито при редовно работно време е за добре заплатените. Глезотия е.

Не знам дали съм добре платена, но щом този разход не ме удря по джоба, значи не е глезотия. Казвам само, че аз така или иначе тази сума мога да я прежаля - дали като разход за транспорт и храна или като по-ниска заплата при хоум офис. Само дето във втория случай би ми било по-комфортно.

# 905
.....
Разбира се, че няма да се съглася да ми плащат по-малко, защото работя от къщи. ...на теория никой не е съгласен и веднага би си тръгнал, но на практика всички се примиряват, защото нямат избор.
Няколко обобщения, които не са задължително верни в само две изречения.
Аз писах по-горе, че съм съгласна да ми ми се намали заплатата за хоум офис, и не само аз писах това.
Не всички се примиряват "на практика" на всяка цена. Които нямат избор да се "примиряват". Има и по-важни неща от парите. Още няколко банални обобщения - за всеки влак си има пътници и няма незаменими нито служители нито работодатели, нали.

# 906
По-важните от парите неща в този конкретен случай са над определена сума пари. Падне ли ти възнаграждението под въпросната сума - рефренът ще стане друг.

# 907
  • Бургас
Е именно де. Всеки казва за себе си как му е по-добре от неговата камбанария. Потребителката точно това питаше. На този етап съм претеглила плюсове и минуси и съм решила към сегашния момент, не агитирам никого. В друг момент и при други условия може нещо друго да ме удовлетворява.

# 908
  • София
По въпроса за хоум офиса и намаляването на заплатите.

Генерално - в България законодателството не позволява едностранно намалявне на заплата от страна на работодателя. За да се случи това служителят трябва да е съгласен и да подпише анекс. Реално с дистанционната работа се появяват и доста други казуси, като например, дефиницията за трудова злополука, изискванията от законодателството за работно място, квадратура и един куп ей такива, за които работодателят се грижи в офиса.

Колкото до заплащането хоум офис и на място не може да се прецени еднозначно. Има бизнеси, където е важно да работи офиса, както и да има хора на място, които да подпомагат работата на отдалечената работа. В този смисъл, ако се налага да има "дистанционни ръце", за да можете да си вършите работата от къщи, би имало резон заплатата да бъде по ниска: трябва да се назначат допълнителни служители, които да са вашите дистанционни ръце. И тук не говорим за системния администратор, който поддържа мрежата, а хора на същата позиция, които трябва да подпомагат работата на отдалечените (например, да рестартират техника, да подменят устройства и т.н.)

Има, обаче, много професии, където всичко е съсредоточено в един компютър и с дигитализацията е включен и телефон, т.е. служителят има всичко необходимо му, за да си върши работата. За такава позиция - ми не, няма резон да се намалява заплатата.

Колкото до социалните придобивки. Някои от тях биха могли да се запазят (ваучери за храна, допълнително здравно, карти за спорт, ...), но има такива, от които служителите хоум офис със сигурност ще бъдат лишени - например безплатно ползване на парко място. Много си зависи от компанията, сферата и т.н.

Едно обаче съм съвсем сигурна: след края на пандемията определено ще има промени на трудовия пазар.

# 909
здравейте,
от известно време работя нещо като manual tester в ай ти фирма
искам да стана automation qa, защото искам да се преместя в друга фирма. А виждам, че automation се търси най-вече и е по-добре платено, разбира се
моля някой, който го работи, да даде съвети откъде да почна да уча?
език не знам, може би от него? кой обаче? java?
имам малко опит с някои automation тулове, обаче не мога да пиша код, тъй че тоя опит никой не го брои
мерси много

# 910
Нещата стоят така - работодателят предлага, а работникът се съгласява или не. Това става още при започване на нова работа. При вече течащи трудови правоотношения, когато е договорено какво и как,  работодателят няма право да намалява едностранно заплатата, но и не е длъжен да разрешава работа от вкъщи, ако не е била описана в договора, а това е масовият случай сега.  И тогава работодателят може само да предложи опцията, а служителят си решава - работа от дома за (ПРИЕМЛИВО) по-малко пари, или ходене в офиса за договорената заплата.  Мисля, че работодателят има и още една опция - да съкрати длъжността "работещ в офиса" и да открие нова "работещ у дома". И да предложи уволнение поради съкращаване на щата или приемане на новата работа. Тук вече си зависи от детайлите кое е по-изгодно, кой е в силна позиция и прочее.

# 911
Ayiga, защо не си направиш проучването на база реални обяви и изискванията там? Нашите например ги търсят с C#.
Python също съм чувала, че се учи с такава цел. Приятелка - manual - беше споменавала пък точно Java. Или виж статистически кое е най-масово, или виж какво се търси в сектора, който вече познаваш.

# 912
  • Бургас
здравейте,
искам да стана automation qa, защото искам да се преместя в друга фирма. А виждам, че automation се търси най-вече и е по-добре платено, разбира се
имам малко опит с някои automation тулове, обаче не мога да пиша код, тъй че тоя опит никой не го брои
мерси много

Ами няма как без език. Те тестовете именно на това се пишат. Освен това в някои случаи QA трябва да знае езика колкото и програмиста, който е писал кода, който ще се тества. Започни с някакъв език, който и да е. Като научиш логиките, елементарните структури от данни и ООП, после е по-лесно да превключиш на дпуг език. Принципите на ООП са еднакни на всички езици, само има леки разлики в синтаксиса.
Ако никога не си писала код и не са ти ясни принципите в програмирането няма да стане от днес за утре. Ще ти трябват поне една-две години усилено учене докато стигнеш някакво начално до средно ниво.

# 913
благодаря ви, значи ще почна от езика Simple Smile

# 914
  • нейде там, където ....
здравейте,
мерси много

Най-лесно е да започнеш от езика, който се ползва от developers или от други automation qa (ако има такива) в сегашната фирма (или някой приятел, работещ вече това).
В Udemy има прилични курсове, с различни езици, който сега ми излизат на цена 25 лева.

Общи условия

Активация на акаунт