Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 53 317
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Големите заплати си вървят със съответните отговорности и квалификации. Трябва да се взимат важни решения, за които после носят и отговорност. Да, често се наемат такива хора по препоръка, но професионална , а не такива каквито вие визирате.

# 1 111
  • Бургас
Аз нямам собствен бизнес, но ако имах бих давала висока заплата на някой, който съответно може да ми я възвърне, че и отгоре, а не защото е син на най-добрата ми приятелка. Аз не съм благотворително дружество.
Едно е да назначиш някой по препоръка, т.е. дадена ти е оценка над работата му, друго е на принципа "имам тука един братовчед дето е безработен".

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 22:26 от Irene Adler

# 1 112
Аз лично не разбирам едно нещо. Ако съм от град Варна, примерно, и мога там да взимам заплата 800 лева, защо бих отишла в София да работя същото за 1250, като ще плащам 500лв наем, ще дишам мръсен въздух, ще търча по ГТ да се бутам в навалицата или ще се чудя къде да паркирам.

# 1 113
  • София
Защото възможностите на София са в пъти над тези на Варна. Създавайки среда, има голяма вероятност да не си вече нито на 800, нито на 1250 лв.

# 1 114
А, де? Но познавам рекрутърки, които бяха в шок, че аз не искам да се преместя в София... само защото е София, едва ли не. Мисля, че тези случки ги разказвах назад по темите. Радвам се на новооткритите места във Варна, Бургас и Пловдив.

И да, наистина е различно да назначиш някого по препоръка и по препоръка. В мои позиции съм ги имала и двата случая - работили са заедно, препоръчителя знае, че препоръчания разбира от естеството на работата, сработва се добре, в крайна сметка си минава двете интервюта и си стискаме ръцете. Но е имало и другата крайност на "абе той е много хубаво момче, не покрива дори минималните изисквания, ама не може ли да му намерим нещо" ама просто няма как, първо, че аз няма да си плюя на професионализма и да го одобря, второ, че никой от чуждестранните не го е еня дали ти е бати, стринка и т.н. Честно казано, това е едно от нещата, които харесвам на международните компании.

Но аз имах див късмет да попадам на свестни места с големи структури, които не позволяват хън-мън. Но знам за случаи, в които хората от буквална тъпотия и поддържане на връзкари и любовници си фалираха фирмите. Та и връзкартвото е до време.

# 1 115
Аз лично не разбирам едно нещо. Ако съм от град Варна, примерно, и мога там да взимам заплата 800 лева, защо бих отишла в София да работя същото за 1250, като ще плащам 500лв наем, ще дишам мръсен въздух, ще търча по ГТ да се бутам в навалицата или ще се чудя къде да паркирам.
Ако си от Варна - да, ама е по-вероятно да не си от Варна. Понеже, ако някой още не е чул, Варна също се напълни със селя...пардон, с хора от други населени места. И ако съотношението заплата/наем в София е 1000-1250/500, във Варна е 800/400 и сметката излиза по-трудно. Разбира се, Спиди работят за всички и транспортират колети с буркани.
Иначе на варненци никой не им пречи да си живеят в бащиния дом, да работят за 800 лв и да казват, че България не е София. На провадийци не им пречи също да са в такава ситуация, само заплатата е 470 или колкото там е МРЗ в момента. В Русе също при 6-800 лв.

Между другото - във Варна също движението е адски натоварено и се чудиш как и къде да паркираш, а и въздухът с такъв трафик не е точно свеж планински.

# 1 116
  • София
Хората във Варна също вероятно плащат наем, не всеки живее в собствено жилище.

# 1 117
По същия начин, по който не се възприемат ниските заплати извън София, не се възприемат позициите по обяви със заплата над 4к в София. И не, не са само в ИТ. Всеки опитен и квалифициран мениджър на процеси, проекти, регулаторен, деливъри мениджър, къмплайънс, финансов, архитект на процеси и т.н в чужда фирма взима 4 и нагоре. Синиър мениджърите и над 5. Наблягам на опитен и квалифициран - не става за една нощ.

Посочвам тези цифри не, за да се подигравам на някого, а за да кажа, че има такива заплати и то не малко и човек трябва да се бори за тях, а не да казва - ами те всички са на хиляда лева. Ако иска.

# 1 118
  • София
Аз и друг път съм го споменавала, но препоръчвам на хората да учат езици, а ако имат и специалност към тях още по-хубаво. Пандемията отвори много възможности за дистанционна, добре платена работа.

# 1 119
Много се извинявам, но предния ми коментар не обижда никого. Тук говорим за позиция HR с 12 години стаж на 1200 заплата/така и не уточнихме бруто или нето/. За мен това е супер неадекватно и самата HR-ка съответно не си знае възможностите или просто за тези 12 години си е стояла с кръстосани ръце и е чакала на готово. И да HR няма да намерите в някой малък град като Враца или Сливен. HR позиция има само в големите градове - Пловдив, София, Бургас и т.н. /даже за Бургас не съм сигурен/ Та сметнете човека колко не се самооценява след като е в голям град и взема 1200 лева за 12 години стаж Simple Smile Предвид факта, че аз работя най-неблагодарната работа/сами се сетете/ на позиция junior на заплата 1500+ нето.

# 1 120
Защото възможностите на София са в пъти над тези на Варна. Създавайки среда, има голяма вероятност да не си вече нито на 800, нито на 1250 лв.
Може ли примери, не се заяждам, според мен е важно хората да знаят. Честно си признавам не познавам нито Варна, нито дори Пловдив, не съм пътувала много отдавна, не знам как е.
Заплата 1250 лв взима един офис асистент примерно. Кога ще получи "възможност"? След 10 години - като офис мениджърката се пенсионира. Ако тук аз имам 2 еднакво способни кандидата - единият от Сф с искане за 1500лв заплата и един от провинцията съгласен да работи за 1200 лв, познайте кого ще взема. Високата конкуренция повишавала качеството на материала...Това е масово. Унищожават се малките населени места, а в  големите се подбиват заплатите.

# 1 121
  • София
Човекът от провинцията ще трябва да плаща квартира. Не ги мислете за толкова прости.
Идвам в темата, че пак съм на пазара.

# 1 122
Силно се съмнявам някой квартирант от София с 1500 лв заплата да отиде пак квартирант във Варна за 1200. А те май не бяха и толкова, нещо за 800 се спрягаше.

# 1 123
  • София
Ще търси правилната социална среда извън работата на секретарка - на евенти ли ще я търси, на спорт ли, на семинари ли, на курсове ли, и т.н., възможностите дебнат от всякъде. Само едно е ясно - който търси, намира. Универсално е това изказване, важи за всичко. Ако стои на секретарската позиция и се прибира директно вкъщи след 17.00ч.Е,няма никой да дойде вкъщи да я покани, а и среда няма да създаде.
Казвате опит? Важен е, ценен е, но това, че някой някъде е седял 10+ години, не го прави хич опитен, ако той е бил на принципа ден да мине, друг да дойде. Друг с 3 г опит може да е на светлинни години пред него.

# 1 124
Само да кажа, че забравих одеве - това, че някой е подписал за офис асистент и офис мениджър, изобщо не значи, че това работи на практика. Аз съм офис асистент, но съм и преводач, продавач, касиер-счетоводител, консултант, склададжия, чистач, автор на съдържание, рецепционист, правя поръчки от доставчици. Мисля, че голяма част от секретарките в големите градове са като мен, а не са някакви девойчета, които вдигат телефони и поръчват тоалетни кърпи за диспенсърите. Впрочем, когато поръчвах кърпи за диспенсърите, издавах и фактури, не носех тежко, нямах никакви странични задължения и заплатата ми беше 900 лв. Последно за това пей-сърце място пускаха обяви за 1200, защото хората просто не се справят дори с такива баламски задачи.
Зависи шефовете какво търсят - много търсят някой да им върши работа, но някой собственик на магазинче за дрехи ще търси човек колкото да му пази дрехите, да приема плащания и да връща ресто.

Общи условия

Активация на акаунт