Онлайн консултации с д-р Невена Миронова - специалист по дерматология и венерология

• 65 665
  • 790
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте! Започнах процедури лазерна епилация интим и мишници. Мога ли да приемам витамини Б комплекс, по-специално Б12 и витамин Д. Четох, че има някакви ограничения в приема на витамини, които могат да повлияят на резултата.
Здравейте,
Да, трябва да спрете приема на тези витамини, тъй като има риск от увреждане на кожата. Витамин D предизвиква активация на пигментните клетки ( меланоцитите).

# 286
Здравейте, от какво може да е бебе на 3м излизат най- вече по лицето червени петна и се скриват от самосебе си бяха ми казали че развива дерматит възможно ли е да е от него. Не е кърмено детето

Здравейте,

Има ли и по бузките? За колко време изчезват? Каква козметика използвате за него? В семейството има ли някой с кожни проблеми, сенна хрема или астма?
Има някой път между бузите и ушите, скриват се бързо мога да кажа примерно до час нещо такова. Изписаха ми топикрем и нямаме болни в семейството
Забелязали ли сте кога се появяват - след къпане, след хранене, след разходка навън?
Не съм зобелязала кога точно, но мисля че няма след точно определено нещо
Дерматит е доста общо понятие, означава възпаление на кожата. Детенцето има зачервяване и пъпчици, които са едни от признаците на възпаление. Все пак хубаво е да се види и на живо. В момента времето навън е сухо и студено, което може да обостри състоянието.

# 287
Здравейте, д-р Миронова!
Днес забелязах странна “пъпка” на ръката си- над китката. Няма връх, не е косъмче, не сърби, не боли..нищо. Не е пъпчица, по-скоро е във формата на прозрачна надигната, плоска бенка или брадавичка, която със сигурност преди не е била там. Проблема е, че прегледах детето и видях, че има същите 2 пъпчици на вратлето🤦♀ Какво може да е това, имам ли повод да се притеснявам?
Освен това от около месец ми излизат червени точици по дланите и пръстите. Накои от тях са релефни, някои-не. Понякога ми боцкат, все едно са се забили трънчета по ръцете. Ползвах много дезинфектанти, да не би да е от тях или е нещо друго?
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 14:11 от *Joy

# 288
Здравейте, д-р Миронова!
Имам два въпроса към Вас. Първо, кожата ми по принцип е комбинирана (дори бих казала мазна), но от известно време насам стана много суха, чак на люспички понякога през зимата. Не съм стриктна в използването на крем, но и съм объркана какъв да използвам? На 28 години съм.
Второ, откакто започна пандемията, постоянно съм с маска, като където е горният ѝ ръб забелязвам по бузите ми червеникави петънца като спукани капилярчета. Дали се дължи на носенето на маска и как да реша проблема?
Благодаря Ви!

# 289
Здравейте д-р Миронова,
моят проблем е по-скоро козметичен. Имам много хубава кожа на лицето и тялото, но по гърба положението е зле.Постоянно ми излизат ситни пъпчици по раменете и черни точки. Кожата изглежда нечиста. Нямам хормонални проблеми, менструацията е нормална. Ползвам редовно ексфолиант и изстривалка с луфа. Пия пречистващи билки, но няма резултат. Можете ли да ми препоръчате подходящ крем за проблемна кожа. Благодаря!

# 290

Здравейте, д-р Миронова!
Много съм притеснена забелязах,че на ръката на дъщеря ми се появи нещо като бенка, но е издута и не е с кръгла форма. Не я бях забелязала, имам чувството че се е появила за ден или два. Струва ми се,че не расте в диаметър ,но може би малко е станала по- издута. Имам ли място за притеснение?
Благодаря предварително!

# 291
Здравейте, д-р Миронова!
Днес забелязах странна “пъпка” на ръката си- над китката. Няма връх, не е косъмче, не сърби, не боли..нищо. Не е пъпчица, по-скоро е във формата на прозрачна надигната, плоска бенка или брадавичка, която със сигурност преди не е била там. Проблема е, че прегледах детето и видях, че има същите 2 пъпчици на вратлето🤦♀ Какво може да е това, имам ли повод да се притеснявам?
Освен това от около месец ми излизат червени точици по дланите и пръстите. Накои от тях са релефни, някои-не. Понякога ми боцкат, все едно са се забили трънчета по ръцете. Ползвах много дезинфектанти, да не би да е от тях или е нещо друго?
Скрит текст:

Здравейте,
Пъпките, които ви притесняват е добре да се прегледат с дерматоскоп. Относно червените точици по ръцете най-вероятно причината е дезинфектанта, старайте се да намалите употребата му. След всяко мокрене на ръцете прилагайте хидратиращ крем.

# 292
Здравейте, д-р Миронова!
Имам два въпроса към Вас. Първо, кожата ми по принцип е комбинирана (дори бих казала мазна), но от известно време насам стана много суха, чак на люспички понякога през зимата. Не съм стриктна в използването на крем, но и съм объркана какъв да използвам? На 28 години съм.
Второ, откакто започна пандемията, постоянно съм с маска, като където е горният ѝ ръб забелязвам по бузите ми червеникави петънца като спукани капилярчета. Дали се дължи на носенето на маска и как да реша проблема?
Благодаря Ви!
Здравейте,
Кожата е предимо суха и залющваща се къде? В областта на веждите  , около носа или и по бузите? Капилярите само в областта на края на маската ли са или по целите бузи?

# 293
Здравейте д-р Миронова,
моят проблем е по-скоро козметичен. Имам много хубава кожа на лицето и тялото, но по гърба положението е зле.Постоянно ми излизат ситни пъпчици по раменете и черни точки. Кожата изглежда нечиста. Нямам хормонални проблеми, менструацията е нормална. Ползвам редовно ексфолиант и изстривалка с луфа. Пия пречистващи билки, но няма резултат. Можете ли да ми препоръчате подходящ крем за проблемна кожа. Благодаря!
Здравейте,
Подходящи са продуктите съдържащи ретиноид, може да го прилагате на засегнатата зона вечер след изкъпване.

# 294

Здравейте, д-р Миронова!
Много съм притеснена забелязах,че на ръката на дъщеря ми се появи нещо като бенка, но е издута и не е с кръгла форма. Не я бях забелязала, имам чувството че се е появила за ден или два. Струва ми се,че не расте в диаметър ,но може би малко е станала по- издута. Имам ли място за притеснение?
Благодаря предварително!
Здравейте,
Посетете и дерматолог, за да се прегледа и под увеличителна лупа. Преди това имало ли е нещо на същото място, да се е ударила или нещо да я е ухапало? Най-вероятно се касае за пиогенен гранулом. На колко години е детето?

# 295

Здравейте, д-р Миронова!
Благодаря предварително!
Здравейте,
Посетете и дерматолог, за да се прегледа и под увеличителна лупа. Преди това имало ли е нещо на същото място, да се е ударила или нещо да я е ухапало? Най-вероятно се касае за пиогенен гранулом. На колко години е детето?
Благодаря за отговора ви, не не е имала рана или нещо подобно на рана, дъщеря ми е на 13 години. Опасно ли е, ако се окаже  пиогенен гранулом?

# 296
Здравейте, докатор Миронов.
Имам следния проблем на лицето, ще приложа снимки. До скоро не му обръща внимание, но мои близки ми обърнаха внимание, че расте. Според вас какво може да е това и описано ли е? Естествено съм запазила час за лекар, но е след доста време. Живея в чужбина и се чака много време за час. Благодаря предварително.

# 297

Здравейте, д-р Миронова!
Благодаря предварително!
Здравейте,
Благодаря за отговора ви, не не е имала рана или нещо подобно на рана, дъщеря ми е на 13 години. Опасно ли е, ако се окаже  пиогенен гранулом?
Не е опасно, може да нараства и кърви понякога. Ако ви притеснява може и да се премахне. Другият възможен вариант е чери ангиом. Така или иначе образуванията са доброкачествени, но след преглед може да се установи какво е най-точно.

# 298
Имам следния проблем на лицето, ще приложа снимки. До скоро не му обръща внимание, но мои близки ми обърнаха внимание, че расте. Според вас какво може да е това и описано ли е? Естествено съм запазила час за лекар, но е след доста време. Живея в чужбина и се чака много време за час. Благодаря предварително.
Здравейте,
На колко години сте? Имате ли други подобни образувания и придружаващи заболявания?

# 299
Здравейте,
На колко години сте? Имате ли други подобни образувания и придружаващи заболявания?
Здравейте, На 33 години съм. Нямам други подобни образувания, нито придружаващи заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт