Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 626
  • 798
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Математика, забавна математика, английски и БЕЛ. Не ходи на спорт, на обмислям да започнем  от новата година. Домашните са събота и неделя. През седмицата имат самоподготовка. Изобщо справяме се трудно напоследък. Отсега ми се изправя косата за зимната ваканция, какво ни чака.
На мен проблемът са ми основно огромните домашни. Другите неща ми допадат - липсата на телефони, дисциплината. Но домашните се удвоиха на фона на втори клас, като ваканциите другите деца играят, а моят пак пише домашни.
Какво означава самоподготовка? Дават им час-два докато са в училището за да си подготвят домашни, книги да четат, рисуват, т.е. като занималните към училищата ли? Проблемът ми с това е, че те обиквено си бъбрят с приятелчетата и на края на деня свършената работа от самоподготовката в писмен вид е нула.
И моето дете преди време ходи на забавна математика в ПУК.  Рязаха тем лентички, някакви ластици опъваха, но в крайна сметка нищо не научи, не знаех, че я има и за 3ти клас. Относно домашните напълно разбирам, класика е да се готви например за черноризец или да е слънчево времето навън, а те да им дадат няколко листа задачи от учебниците/сборниците на МОН и проект Simple Smile И в Питагор със сигурност има деца с различни нива на подоготовка, така че не ми е ясно как им дават домашни, които да имат смисъл както за по-напредналите, така и за по-изоставащите.
Самоподготовката си е сериозна според мен, доколкото съм присъствала по време на онлайн. Забавната математика всъщност ни е най- големия препъни камък. Там са домашните, които отнемат много време. Така, че както казва моят син, няма нищо забавно в забавната математика.

# 361
  • София
Аз не виждам нищо лошо да се определя къде спрямо класа седи детето и на тази база да се дава оценка, просто не е моят начин.  
Никога не е имало такова оценяване в СС. Пълни глупости са това. Има си съвсем точни критерии за оценка и тя е само и единствено на база изкараните точки на съответния тест, по съответната предварително приета скала. Няма нищо общо с представянето на другите. И никога не е имало.
Точно си описала това, което и аз имам предвид. Значи си е съвсем така. Така сравняваш Иванчо с Драганчо, по моята дефиниция на това. Аз обаче слагам коефициент на детето колко е надградило, т.е. Иванчо влиза с входно ниво 70/100 точки, а излиза с изходно 80/100, постоянно Иванчо се справя и получава 6. Драганчо влиза с входно ниво 40/100, достига до изходно 80/100, но през годината Драганчо е изкарвал по-лоши оценки. Според сравнителната схема и средно аритметично Иванчо има 6, а Драганчо 5, а според моята Иванчо и Драганчо имат 6, защото Драганчо, въпреки че не е постигал целите през годината е достигнал до същото крайно ниво + има огромен напредък.  Не ме бийте с камъни, това са си мои теории и е чисто хипотетично, но трябва да се сложи коефициент на бонификация, когато ученикът е надградил много над себе си. Всичко в рамките на разумното разбира се, не може цяла година 3ки, накрая 6ца Grinning

# 362
  • София
Нищо разумно няма в това. Това прави оценяването изцяло субективно. Никъде не съществува такова нещо. Понеже Иванчо по принцип си е тройкаджия, ако надскочи себе си и знае за 4, дай да му пишем 6. Това е крайно несправедливо спрямо тези, които наистина са учили за 6 и с които въпросният Иванчо рано или късно ще се конкурира. Дай да бонифицираме посредствеността.

Това, което аз съм описала изобщо не е сравняване на Иванчо с Драганчо, а поставяне и на двамата при еднакви условия и обективни критерии. Иначе оценката не е средноаритметично. По закон тя се формира по преценка на учителя. Той може и е правилно да отчете напредъка /например детето, макар и по-бавно е достигнало необходимото ниво на знания/, но спрямо обективни критерии, а не спрямо самият себе си. Ако е усвол за 6, макари и с предходни по-ниски оценки на същия материал, учителят може и дори би трябвало да му пише 6.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 14:19 от sanaka

# 363
Ами един тройкаджия, ако изкара 6-ца си е напълно бонифициран за напредъка и усилието на научи за 6. При това напълно обективно.

# 364
  • София
Дадох някакъв пример, накрая написах в рамките на разумното и че няма как тройкаджия да получи 6, бонус би бил + 1 единица да кажем. Да, малко субективно трябва да има. Говоря за лек стимул, за да може детето от посредствено да стане с повече самочувствие и да напредва наравно с другите. Ясно ми е, че мислите по различен начин, просто казвам, че има и друго тип родителски разсъждения.

# 365
Самоподготовката си е сериозна според мен, доколкото съм присъствала по време на онлайн. Забавната математика всъщност ни е най- големия препъни камък. Там са домашните, които отнемат много време. Така, че както казва моят син, няма нищо забавно в забавната математика.
"забавна" според мен е маркетингов термин от рода на монтесори и други подобни алабаланици Simple Smile
А дали се води от учител самоподготовката, т.е. им се казва, направете сега упражненията по БЕЛ, после тези по МАТ. Или се оставят сами да си разпределят времето и да се подготвят?
Относно евент. преместване мислили ли сте за СМГ/НПМГ? Предполам някои деца продължават там (най-малкото е безплатно). Те също имат много домашни, но доколкото знам, не се следи с чак такава строгост, ако пропуснеш някой друг проект/предмет. Например, ние не държим детето да е пълен отличник и с това, че понякога ще има 4/5 и непълно домашно сме се примирили .. както се казва, какво толкова ще се случи, ако не предадете домашното след ваканцията Simple Smile

# 366
  • София
Малко бонус за стимул и при положени усилия всеки нормален учител дава. Но това няма нищо общо с оценяване спрямо самия себе си, а не на база предварително заложени общи обективни критерии.

# 367
Дадох някакъв пример, накрая написах в рамките на разумното и че няма как тройкаджия да получи 6, бонус би бил + 1 единица да кажем. Да, малко субективно трябва да има. Говоря за лек стимул, за да може детето от посредствено да стане с повече самочувствие и да напредва наравно с другите. Ясно ми е, че мислите по различен начин, просто казвам, че има и друго тип родителски разсъждения.

Не мислим различно, а просто смятаме обективността в оценяването при равни критерии за всички за първостепенна.
Да изкараш висока оценка след положен труд си е достатъчен стимул и отразява точно и само твоя напредък.
Стимулирайки по твоя начин по-изоставащите, демотивираш по-напредналите.

# 368
  • София
Самоподготовката в Питагор е като редовен час. Води се от учител, който им казва как и какво да правят. Цари същият ред и дисциплина.

# 369
  • София
Ами пак зависи как се прави лекото стимулиране, за да не се демотивират и останалите. Влизаме в неща по-скоро за другата тема, не за тук.

# 370
... бонус би бил + 1 единица да кажем. Да, малко субективно трябва да има. Говоря за лек стимул, за да може детето от посредствено да стане с повече самочувствие и да напредва наравно с другите.
Според мен е добре  да се знае и как е детето на фона на останалите. Може пък учителят да е нов и нещо да доказва  и да им дава сложни тестове или пък да не може да обяснява... Ето на он-лайн тест, оценките на всички бяха малко по- ниски-нещо не доглеждат на екрана или мислят, че са кликнали на отговора, ама то не се е отразило или не могат да получат дребна уточняваща подсказка от госпожата (от рода на -"това нещо, което тук е нарисувано и на нищо не прилича, го считайте за банка" -моето дете не беше разпознало картинката на един тест по английски Flushed)
А за 1-ца бонус към оценката, едва ли е някакъв стимул-децата   са съвсем наясно какво са направили на конкретен тест, който се оценява и в точки -например 37/40, което не е същото като 25/40...

# 371
  • София
Основна разлика между мен и голяма част от пишещите в темата е, че аз не си сравнявам детето с другите, а само с него от предния месец. Това е и основната причина училища, като СС и Питагор да не са Ок за моето семейство. Те сравняват с Иванчо с Драганчо, а аз искам да се сравнява моето дете, с моето дете преди Х период. Не знам дали се схваща разликата.
Това е много грозно изказване за училищата, изцяло невярно, а деветте потребителя, които са го лайкнали - не зная защо са толкова наивни да вярват на написаната измишльотина. Рейни не за първи път пише много крайни и грозни коментари за Света София и Питагор.

Недейте да мислите, че в Иззи - училище с подбор и изисквания към 5-годишни, ще толерират детето ви, ако е двойкаджия, системно се скатава и има проблеми с дисциплината. Все бях чела глупости, но това минава всички граници.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 15:18 от Аш

# 372

Какво означава самоподготовка? Дават им час-два докато са в училището за да си подготвят домашни, книги да четат, рисуват, т.е. като занималните към училищата ли? Проблемът ми с това е, че те обиквено си бъбрят с приятелчетата и на края на деня свършената работа от самоподготовката в писмен вид е нула.
И моето дете преди време ходи на забавна математика в ПУК.  Рязаха тем лентички, някакви ластици опъваха, но в крайна сметка нищо не научи, не знаех, че я има и за 3ти клас.

От самолет е видно, че не сте помирисвали частно училище, затова нека ви обясня някои работи;) Всъщност гледам по-нагоре insane ви е написала, че "Самоподготовката" си е нормален час във водещите ЧУ. Поне в малките класове. Нищо общо няма със занималните към държавните училища.

"Забавната математика" също само така се нарича, а всъщност в тези часове решават задачи от състезателна математика. Доста по-трудни от материала по МОН, и извън него - задачи, които се дават по трудните състезания. Разбирам вие за каква "Забавна математика" говорите с лентичките и ластиците, и моето дете ходи на такава преди ПУК и в ПУК и наистина нищо кой знае какво не научиха - но в ЧУ т.нар. "забавна математика" отново няма нищо общо, така както и часовете по самоподготовка нямат нищо общо с часовете в занималните.
Тази Забавна математика, на която вие сте ходили, я няма за трети клас, тя е до втори. Ние, като бяхме в ПУК, посещавахме часовете за 1 клас и след това спряхме, защото видяхме, че няма какво да ни даде. А тази в ЧУ, особено в ЧУ като Питагор и СС, е нещо съвсем различно.

# 373
  • София

Аз пък не разбирам защо трябва да се огъват обективни скали за оценка, за да се "стимулират леко" деца, които явно се сравняват с другите (иначе не виждам защо ще искат да имат същата оценка като Х). Не е ли по-логично самото дете да се сравнява със себе си, така да го учи и родителят и тогава като изкара 5 след няколко 4-ки, ще знае, че е напреднало и ще е доволно и изобщо няма да го е грижа колко имат Иванчо и Драганчо. Докато друго с 5:50 може да се чувства зле, защото е свикнало на пълно 6. Моето дете например има различни очаквания към оценките си по БЕЛ и Човек и общество да речем. По едното може да се радва и на петица, а по другото да не е доволно и от пет и половина.

# 374
  • София
Аш, нещо изобщо не си прочела правилно. Аз сега никъде не съм написала нещо негативно нито срещу СС, нито срещу Питагор. Санака, описа същия начин за оценяване - цитирала съм я и съм написала, че и аз това имам предвид.
Виж следващите коментари, ситуацията се изяснява.
Аз не казвам, че е лошо или грешно оценяването, просто аз обичам малко да излизам извън рамките. Вие не виждате защо?! Ами Ок, ваше мнение, просто за това и децата са в различни училища Wink Познавам много родители, които изобщо не искат оценяване на децата им и са намерили подходящите училища.

Общи условия

Активация на акаунт