Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 631
  • 798
  •   1
Отговори
# 345
Вече чухме за втори и трети ешелон при ЧУ. Добре, че поне на Питагор му се отпусна място в първи, заради едната математика. Ама пък е в мръсен квартал,  така че не знам колко е в първи и то.
Темата наистина е супер информативна и неслучайно в нея не пишат родители с деца от други ЧУ.

Аз наистина няма какво да пиша в тази тема, при 2 деца в 2 различни ЧУ, защото моите деца са по съвсем различни причини в ЧУ.
За мен цялото това "състезание", "мерение" на постижения и езици е супер вредно и излишно. Аз търсих среда, която да подходжа на характера и индвидуалностите  на децата ми. Поради тази причина са в различни училища, защото са с различен темперамент и нужди.
Нямам никакви скрупули при оценка на средата и при нужда, местя на момента. Забавянето при голямото ми дете, му донесе достатъчно негативи.
Имаме страхотни ЧУ с вдъхновяващи учители, които в този живот пълен с Ковид, ме изпълват с удоволствие и усещане, че да си учител е призвание и страст.

За езиците: С малкият ни сън, подходихме различно. За него английският е водещ. Граматично, смислово, във всички направления. Мисли и говори на английски и му е трудно да намери думи на български, въпреки че винаги е живял в България. Дори в училище продължава да говори предимно на английски, когато не може да намери правилната дума на български. За моя радост, се оказа, че в класа е пълно с деца, на баби преподавателки по английски, които са използвали същият подход. Чисто съвпадение. Сега имаме клас, който общува от първи клас на чудесен английски, вкарва втори чужд език и се учи да чете и пише на български, като втори език. И родители и учители сме на една линия с този подход.

При големият, този подход липсваше. Пак е с 2 езика, но вкарани по-късно и виждам огромната разлика при боравенето и функционирането на мозъка, когато търси думи и изразяване.

Отглеждам "емигрантни" осъзнато и  целенасочено!
В държава, в която няма наука, изкуство, технологии, иновации и каквото и да било развитие, последна грижа ми е нивото на академичен български, визиран от Andariel. БАН поддържат деннощна линия за консултации, ако се стигне до там, да трябва да отговарят на тези академични критерии, за да пишат във форума.

Бойко управляваше 12 години с: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".

# 346
  • София
Някой питаше за домашните в Питагор. Синът ми е трети клас и са чувствително повече от миналата година. Става тако, че не можем спокойно да мръднем уикенда някъде, защото няма време кога да се пишат. Отделно през ваканциите дават огромни домашни. Всичко започва да стига до степен, че синът ми намрази училището и ме моли да го изместя някъде с по- малко домашни. Определено се замислям за смяна след четвърти клас, но все още нямам визия към къде. Ако в пчмг натоварването е подобно, предполагам, че макар синът ми да му се отдава природно математиката и да е от най- добрите ученици, ще потърся място, където да не е толкова натоварен и да има някакво лично време все пак.

# 347
  • София
Аз само не разбрах как се сравняват 7ми клас на Иззи, с този на Питагор? Иначе казано, нещо имагинерно, защото все още нямаме 7ми клас. За резултати трябва да почакаме, към момента е със състезанията. Не съм чула децата да са се явявали за сертификати, може би тази година ще са първите.
Основна разлика между мен и голяма част от пишещите в темата е, че аз не си сравнявам детето с другите, а само с него от предния месец. Това е и основната причина училища, като СС и Питагор да не са Ок за моето семейство. Те сравняват с Иванчо с Драганчо, а аз искам да се сравнява моето дете, с моето дете преди Х период. Не знам дали се схваща разликата.

# 348
  • в страната на чудесата
Тя се схваща разликата Рейни, ама ти точно как разбра дали в СС и Питагор сравняват Иванчо с драганчо... или госпожите от СС като дойдоха в Иззи тъй започнаха...
Просто се прекалява понякога...

# 349
  • София
Лейче, не. От родителите на 4 деца, които са ми съседи и приятели. Като да подчертая, че 2 от децата си продължават в СС и са супер доволни. Аз не виждам нищо лошо да се определя къде спрямо класа седи детето и на тази база да се дава оценка, просто не е моят начин.  Да не би да не съм разбрала и оценяването да е сменено? Т.е. на базата на входно ниво и прогрес на детето спрямо него, без да се гледат другите деца в клас, ако е така се извиянвам и ще разпитам, че последно говорихме за това Септември.

Междудругото никой от учителите, които са от СС при нас, поне пред мен не е коментирал как е било там.

# 350
Лейче, не. От родителите на 4 деца, които са ми съседи и приятели. Като да подчертая, че 2 от децата си продължават в СС и са супер доволни. Аз не виждам нищо лошо да се определя къде спрямо класа седи детето и на тази база да се дава оценка, просто не е моят начин.  Да не би да не съм разбрала и оценяването да е сменено? Т.е. на базата на входно ниво и прогрес на детето спрямо него, без да се гледат другите деца в клас, ако е така се извиянвам и ще разпитам, че последно говорихме за това Септември.

Междудругото никой от учителите, които са от СС при нас, поне пред мен не е коментирал как е било там.

Аз мисля, че няма човек в тази тема, за когото да не е важно как напредва детето му. Напротив.
Но, ако не беше важно и къде е спрямо другите, Изи нямаше да имат входен подбор и толкова високи изисквания по английски например. Щяха да приемат по реда на входящия номер и без изисквания.

Никога не са сравнявали детето ми с някой друг персонално. Статистиката винаги е била за випуска и анонимна. Школо, което ползват доста от училищата дава далече повече неанонимност. Оценяването е при еднакви критерии за всички и никога не е зависело от представянето на останалите.

Единствените учители по "сериозни" предмети, които отидоха при вас са Богданова и Демебукова. Богданова вече напусна. Учителите по физическо и музика бяха/са чудесни, но все пак...нали.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 13:41 от Fancy

# 351
  • София
Rainy, аз не разбирам какво точно имаш предвид. Какво означава "сравняват Иванчо с Драганчо"? Децата имат оценки, понякога има и статистика за тестовете, в която виждаш как е детето спрямо випуска (но това е рядко, не е като в повечето електронни дневници, които автоматично дават подобна статистика за всичко). Никой не ги сравнява едно с друго. Имам предвид, не съм чула учител да каже "вашето дете е по-зле от децата А, Б и В". Или пък да каже на детето "Виж Иванчо, виж ти какви ги вършиш". И на родителски срещи се дава обратна връзка на база личния му напредък и никога не съм чула коментар, рефериращ към другите. Как стигна до извода, че в Света София конкурират децата едно с друго?
Единствените учители по "сериозни" предмети, които отидоха при вас са Богданова и Демебукова. Богданова вече напусна. Учителите по физически и музика бяха/са чудесни, но все пак...нали.
Аз имам сериозни коментари за учителите по спорт и музика, които се преместиха, чудесни не бих ги нарекла.

# 352
Някой питаше за домашните в Питагор. Синът ми е трети клас и са чувствително повече от миналата година. Става тако, че не можем спокойно да мръднем уикенда някъде, защото няма време кога да се пишат. Отделно през ваканциите дават огромни домашни. Всичко започва да стига до степен, че синът ми намрази училището и ме моли да го изместя някъде с по- малко домашни. Определено се замислям за смяна след четвърти клас, но все още нямам визия към къде. Ако в пчмг натоварването е подобно, предполагам, че макар синът ми да му се отдава природно математиката и да е от най- добрите ученици, ще потърся място, където да не е толкова натоварен и да има някакво лично време все пак.
Това домашни само по математика ли са и не им ли оставя време да подготвят част от тях по време на целодневното им обучение? И кога успяват да отделят време ако тренират спорт, други хобита, почиват? Дали и в ПЧМГ е същото и знаете ли ПЧМГ полудневно или целодневно училище е? Изясни ли се собствеността/бъдещето след това, което се случи и има ли още наплив по-голям от кандидастващите, предивид новата локация и разширението?

# 353
  • в страната на чудесата
Изясни се бъдещето.
Светло е и напливът расте.

# 354
  • София
Това домашни само по математика ли са и не им ли оставя време да подготвят част от тях по време на целодневното им обучение? И кога успяват да отделят време ако тренират спорт, други хобита, почиват? Дали и в ПЧМГ е същото и знаете ли ПЧМГ полудневно или целодневно училище е? Изясни ли се собствеността/бъдещето след това, което се случи и има ли още наплив по-голям от кандидастващите, предивид новата локация и разширението?
Математика, забавна математика, английски и БЕЛ. Не ходи на спорт, на обмислям да започнем  от новата година. Домашните са събота и неделя. През седмицата имат самоподготовка. Изобщо справяме се трудно напоследък. Отсега ми се изправя косата за зимната ваканция, какво ни чака.
На мен проблемът са ми основно огромните домашни. Другите неща ми допадат - липсата на телефони, дисциплината. Но домашните се удвоиха на фона на втори клас, като ваканциите другите деца играят, а моят пак пише домашни.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 13:08 от insane

# 355
Дали и в ПЧМГ е същото и знаете ли ПЧМГ полудневно или целодневно училище е?
Домашните в ПЧМГ са прилични. Вече писах, че за ваканциите обаче са обемни и напълно излишни.
Дано вземат мерки.
Друго, което намирам за "минус" и излишен разход е закупуването на МНОГО (огромно количество) помагала по бел и мат, особено по БЕЛ. (всяка учебна година за периода 5-7 клас)
Хайде, парите ги прежалвам, но това са едни огромни купчини с тестове, които остават и непопълнени.

# 356
  • в страната на чудесата
Не е редно да се обобщава. Досега не сме имали незавършено и непопълнено помагало, а се наложи доп по мат.
Вероятно има някаква особеност за преподавателя или класа, в който е било детето на Франи, тъй като домашните нито са били обемни, нито е било драма. При класа на моето дете и още два, в които имам наблюдение.

# 357
  • София
Аз не виждам нищо лошо да се определя къде спрямо класа седи детето и на тази база да се дава оценка, просто не е моят начин.  
Никога не е имало такова оценяване в СС. Пълни глупости са това. Има си съвсем точни критерии за оценка и тя е само и единствено на база изкараните точки на съответния тест, по съответната предварително приета скала. Няма нищо общо с представянето на другите. И никога не е имало.

# 358
Математика, забавна математика, английски и БЕЛ. Не ходи на спорт, на обмислям да започнем  от новата година. Домашните са събота и неделя. През седмицата имат самоподготовка. Изобщо справяме се трудно напоследък. Отсега ми се изправя косата за зимната ваканция, какво ни чака.
На мен проблемът са ми основно огромните домашни. Другите неща ми допадат - липсата на телефони, дисциплината. Но домашните се удвоиха на фона на втори клас, като ваканциите другите деца играят, а моят пак пише домашни.
Какво означава самоподготовка? Дават им час-два докато са в училището за да си подготвят домашни, книги да четат, рисуват, т.е. като занималните към училищата ли? Проблемът ми с това е, че те обиквено си бъбрят с приятелчетата и на края на деня свършената работа от самоподготовката в писмен вид е нула.
И моето дете преди време ходи на забавна математика в ПУК.  Рязаха тем лентички, някакви ластици опъваха, но в крайна сметка нищо не научи, не знаех, че я има и за 3ти клас. Относно домашните напълно разбирам, класика е да се готви например за черноризец или да е слънчево времето навън, а те да им дадат няколко листа задачи от учебниците/сборниците на МОН и проект Simple Smile И в Питагор със сигурност има деца с различни нива на подоготовка, така че не ми е ясно как им дават домашни, които да имат смисъл както за по-напредналите, така и за по-изоставащите.

# 359
СуперМарио, вие със сигурност знаете или си разсъждавате просто какви деца може да има?

Общи условия

Активация на акаунт