Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 629
  • 798
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Няма да стане, Лейка, както казах вече, няма да наруша писаните и неписаните правила, за да угодя на теб или на друг.

Да уточня - нека децата да си учат чужди езици, но при избор на училище базата е нивото по български, а езиците са допълнение. Дете, което е още на етапа на ограмотяване на родния си език и все още усвоява правилата на родния си език, полага основата. Както се научи да усвоява родния си език, така ще се научи и за чуждия. Все пак говорим за български училища, по българската образователна система, а не за чужди училища.

# 331
  • София
Аз в случая съм съгласна с Andariel. Чуждият език в начално училище ми е много важен, но още по-важно ми е децата да са грамотни и да могат да ползват родния си език красиво и пълноценно (нищо, че не е някакъв "конвертируем" език). По този критерий ми отпаднаха Френския лицей, на който иначе много симпатизирах и немското училище, за което чак после четох негативни отзиви. Изненадвам се, че спорите с нея, обикновено тезите ѝ са крайни, но конкретно тази е споделяна многократно в темата и е съвсем разумна и основателна. Освен това корелацията между владеенето на родния език и лекотата на ученето на чужд след това не е нещо, което не бихме очаквали. Специално се зарових дали има изследвания. Със сигурност има, но нямам достъп до публикациите, ето обаче резюме на едно изследване:
Скрит текст:
Fifty-four students were tested at specific time intervals over 10 years to determine best native language (NL) predictors of oral and written foreign language (FL) proficiency and FL aptitude. All participants completed two years of Spanish, French, or German. Each was administered measures of NL literacy, oral language, and cognitive ability in elementary school. A measure of FL aptitude was administered at the beginning of ninth grade and FL proficiency was evaluated at the end of the 10th grade. Among the variables, NL literacy measures were the best predictors of FL proficiency, and NL achievement and general (verbal) intelligence were strong predictors of FL aptitude. Results suggest that indices of NL literacy as early as first grade are related to FL proficiency and FL aptitude nine and 10 years later. Findings provide strong support for connections between L1 and L2 skills, and for speculation that "lower level" skills in phonological processing are important for written language development and oral proficiency in a FL.
Родният език освен това определя и базисната структура, през която осмисляме чуждия език и затова е по-трудно ако нямаш съгласуване по род и число в родния си език например, а си се хванал да учиш немски. Ето още едно резюме с линк в края към пълно изследване, който обаче не работи:
Цитат
Fluency and literacy in the native language can lead to a transfer of skills to the second language. Therefore, the more literate a student is in his/her first language, the easier it is for the student to transfer skills from the first language to the second language with the appropriate support and instruction. This is where the interdependence and relationship between the first and second language can be seen clearly. ... The more academically sophisticated the student’s native language knowledge and abilities, the easier it will be for that student to learn a second language.

# 332
Подкрепям последното мнение. Чела съм какви ли не проучвания и мога да ги цитирам, ако имате желание Simple Smile развиването на родния език е тясно свързано с интелектуалното развитие. Т.е добре е да има водещ език. При билингвалното обучение има особености и изводите, които съм чела е, че е добре майчиният език да има няколко години преднина. Само не разбрах как стигнахме до тази дискусия, при условие, че в СС английският не е за сметка на българския Simple Smile Изказването на Анди го свързвам по-скоро с училищата, които набутват и други предмети на чуждия език.

# 333
  • В офиса
Ами може би защото имаме и примери и за обратното на това, което пише Анди. От личния ми частен опит не намирам връзка между нивото на владеене на български и нивото на владеене на английски. Сигурно и моите случаи са аутлайнъри. Но два аутлайнъра в малка извадка може би пък е сигнал, че не са такива.
Мисля, че в статията иде реч за големи ученици, където процесът на учене на чужд език е по-малко интуитивен и повече въз основа на правила. Освен това българската граматика, или поне онова което учат по БЕЛ в часовете хич не е интуитивно, напротив, намирам го за доста изкуствено. Четенето - ок - но модерните в момента детски книжки са доста постни откъм богатство на езика и това е умишлено. Щом всичко трябва да се обяснява на елементарен език, или например употреба на остарели/диалектни думи е обект на подигравка и повдигане на вежди, без някой да допусне, че може да е направено съзнателно и с идея. Иначе тази теория всички я знаем, но на практика виждаме друго.

# 334
  • софия
И аз не съм съгласна с Анди. Такова твърдение е отживелица и няма да казвам колко "анти" развитието на децата ми звучи. По-скоро ми избива на патриотизъм  и спретнатост - да си научиш родния език, чест, уважение и сие.
А в света е толкова глобализарно вече общуването, толкова е богат и пъстър на всякакви комбинации семейства и езици, че е абсурдно да се защитава теза за родния език и неспособността за учене на друг, видиш ли - слаб си в едното няма да овладееш и другото. Особено малките деца са толкова попивателни и толкова интуитивно поемат езиците, че е смешно да се твърдят връзки за недобро учене ако не е на лице другото. И при положение, че с всяко поколение се вдига летвата на възможности за поемане на информация, защо да не се използва тази възможност за развитие?

# 335
  • София
Не бих го обобщавала като "слаб си в едното, и в другото няма да те бива". Всички познаваме деца, които говорят и на български с преобладаващи чуждици и си отдъхват ако просто могат да преминат на английски. Не бих спряла детето си да учи чужд език, освен в специфични ситуации (и през това се е налагало да минавам в ранните години, така че имам и личен болезнен опит). Моята теза е че има корелация, което не означава, че едното задължително обуславя другото. Такава корелация е доказана и доколкото аз разбирам касае по-скоро прецизното овладяване на езиковите норми, а не натрупването на речник в ранните години на децата.
При всичко това, определено смятам, че децата печелят от задълбоченото изучаване на чужд език в ранните си години, стига да не се неглижира родния.

# 336
Те знаеха повече отколкото ти научи на работа от университета си ли? Никой никого не спира да чете, но ми е много любопитно. Често сравняваме несравними темпорално и по същност явления...
Не, те са току що излезли от университетите, или преди година-две. Сравнявам техните знания, които виждам във фирмата, ако са ми колеги, с моите, когато аз излязох от университета. Ами нищо общо няма.

# 337
Те знаеха повече отколкото ти научи на работа от университета си ли? Никой никого не спира да чете, но ми е много любопитно. Често сравняваме несравними темпорално и по същност явления...
Не, те са току що излезли от университетите, или преди година-две. Сравнявам техните знания, които виждам във фирмата, ако са ми колеги, с моите, когато аз излязох от университета. Ами нищо общо няма.

Щото ми е малко работата записах поредната магистратура Simple Smile в БГ.
По стечение на обстоятелствата след БГ университета имам специализации в Швейцария и Австрия.
Към днешна дата това което уча е пародия - както каза една преподавателка на около 70 години. Половината от вас все не ги устройва работата и затова са тук, другата половина търсят с какво да се оправдаят пред семействата си, че ги мързи да работят и затова са тук.
Е аз не съм нито една от двете - видях 3 колежки (студентки) как учат две години вече и реших, че и аз мога Simple Smile Ей така за спорта.
Ама нивото е трагично.

# 338
Да, имам и пример покрай мен в УНСС в момента. Ами определено е трагично. Разбира се, който иска да учи, вероятно може, но да бъдем искрени. Младежта се повлича по околните и търси по-лесното.

# 339
  • София
Правилно ли разбрах, че нивото на английски в Иззи не знаем какво е, защото децата не полагат масово изпити, а нивото по български и математика знаем че е слабо, защото все още нямат проведени изпити? Не схванах как училище, което все още няма статистика, беше класифицирано като слабо, без личен опит. Същото важи и за Maple Bear, но мен все още живо ме интересува Иззи.

# 340
Правилно ли разбрах, че нивото на английски в Иззи не знаем какво е, защото децата не полагат масово изпити, а нивото по български и математика знаем че е слабо, защото все още нямат проведени изпити? Не схванах как училище, което все още няма статистика, беше класифицирано като слабо, без личен опит. Същото важи и за Maple Bear, но мен все още живо ме интересува Иззи.
А с какво измерваме нивата?

За Иззи знам, че големите класове не се супер по математика. Но то няма и как да е иначе. Децата там ги събраха бързо без особен подбор - та най-вероятно просто постигат средно статистически резултати.

# 341
Големите стартираха от 4 клас. Все за това време можеха да докарат ниво. Материалът не е кой знае какво.

А какво е нивото на Изи? Някакви доказателства. Не сме казали, че е ниско. А, че претендират за добро ниво, конкурентно на Питагор. Както и по наука. Същите претенции като на ТЕ.

# 342
  • Отвъд алеята зад шкафа
Вече чухме за втори и трети ешелон при ЧУ. Добре, че поне на Питагор му се отпусна място в първи, заради едната математика. Ама пък е в мръсен квартал,  така че не знам колко е в първи и то.
Темата наистина е супер информативна и неслучайно в нея не пишат родители с деца от други ЧУ.

# 343
Грозно и заядливо. Че и конкретно към теб непредизвикано. Адресатът за мръсния въздух е друг.
Но ще се въздържа да влизам в конфронтация с теб точно в този момент. Приемам, че съм ти отдушник сега. Приятен ден ти пожелавам!

# 344
  • София
Да дам и моите пет цента за езиците. Така или иначе всички, които завършват гимназия кандидатстват в университет, защото нямат професия. И там изпитът е по бел, евентуално история/география, ако си хуманитарно насочен, или е по точните науки математика, физика, химия/биология, ако това те влече. В крайна сметка как и колко езика знаеш е едно допълнително условие, и за бг университет, и за чужбински такъв. А дали имаш сертификат от 7 или от 12 клас пак никой не го интересува. Затова, за мен лично, е важно децата ми да усвоят един език на много високо ниво, или два ако са добри с езиците, но пет пъти по-важно ми е да имат какво да казват на този/тези езици.

Сега видях, че имаме и имейл за връщане на училище от понеделник. 20 минути по-рано ще ходят децата без сертификат, за да бъдат тествани.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 13:53 от EliG

Общи условия

Активация на акаунт