Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 490
  • 798
  •   1
Отговори
# 540
Така е Кате, нито децата са еднакви, нито родителите, нито целите... освен това и ситуациите и хората се променят и нещо, което До 4 клас е ок, в 5-6 не е.
Например, ако се абстрахирам от всичко, до 4 клас малък брой деца 12-13 в клас ми е ок. После става неприятна пречка. Децата растат, имат нужда от по-голяма среда, от повече от една компания, от различни лидерства... и бутиково училище, независимо колко добре се преподава, престава да ми е опция.
Сигурно си права. 🤔
Особено за промените...всичко търпи промяна, дори и ние. От там и целите.
Нямам много за сравнение, до тази година са били все в едно училище, включително и предучилищната. Класа беше 25-30 деца. Ужасен опит. Учителите особено класната в 4ти клас и преподавателите в 5ти се стараеха много. Обаче самите те казват, че в малък клас се работи много по-лесно. Дисциплина, шум...
Затова сега, когато попаднаха децата в клас от 12-14 деца, съм доволна .. за нас това е плюс.
Подкрепям те и че не е нужно посноянно да се сравнява, СС и Питагор са си академични с високи постижения, не всеки обаче търси това. Отделно не винаги са подходящи 🙈 .
Хубаво е всеки родител да намери подходящото училище за неговото дете. 😇 Би било идеалния вариант. Аз тепърва ще разбера дали съм се спряла на правилен избор 🤷‍♀️ Зная само, че е по-добре от предходното. Разбира се трябва и детето да положи усилия, че перфектното и идеалното не съществува сигурно.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 18:28 от katia_13

# 541
В СС и Питагор се учи. Много. Ако на детето не му се учи, да, не са за него тези училища. Всичко останало за състезателност и прочие, подклаждани и стимулирани от училището са митове и легенди. Или просто родителски амбиции. Къде с покритие, къде без. И от там отзивите по този параграф.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 19:05 от Fancy

# 542
Аш, сега видях твоя пост.. 🤦‍♀️
Напълно възможно е да греша! Изобщо не изключвам тази възможност.. 😔
Не само не познавам децата там, не познавам лично и родители с деца в тези училища. Четейки, че се учи много, виждайки че са сред първите в класациите от изпити, логично да предположа, че моите няма да се справят. ДУ в което бяха на НВО беше около 60то място.. след 7ми клас. Какво като там са били отличници децата ми. Моята логика е, че в училищата които са в десятката на НВО, моите деца ще са изоставащи. 🤣 Сега аз съм си малко критична  та...
Ако ги допуснат на олимпиадата по МАТ, защото организираха нещо като пробен изпит в училище и вземат, че се класират ще отчета че имат шансове и в по-академично училище. 🤣  
Скрит текст:

В СС и Питагор се учи. Много. Ако на детето не му се учи, да  не са за него тези училища. Всичко останало за състезателност и прочие, подклаждани и стимулирани от училището са митове и легенди. Или просто родителски амбиции. Къде с покритие, къде без. И от там отзивите по този параграф.
[/quote]

На мен позната, която е преподавала мисля в Питагор...или нейна позната, вече не помня точно, но тя ми каза пролетта, че е желателно да ходят по състезания. И едва ли не обръщат повече внимание на децата, които са амбициозни и със състезателен дух. В това аз не виждам нищо лошо, просто реших че не би било подходящо за моите деца (конкретно единия).
Може би след 7ми клас ще са в различни училища и така всеки от двамата ще се развива според неговите интереси.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 19:30 от katia_13

# 543
  • София
Катиа, до първият кръг на НОМ (училищен/общински) не се допуска, олимпийски принцип - всеки има възможност да участва, следващият кръг вече има допускане.

# 544
@sylviana, ако детето Ви е в Maple Bear, може ли отзиви за училището? На лични също става Simple Smile Бях го гледала преди време, после нещо ми изчезна от полезрението.
А, също и за Дорис Тенеди, ако някой се осмели, че аз по локация ги подбирам първоначално. Нищо конкретно не намерих за там, общо взето не блести с нищо, ни положително, ни отрицателно.
Благодаря!

# 545
Катиа, до първият кръг на НОМ (училищен/общински) не се допуска, олимпийски принцип - всеки има възможност да участва, следващият кръг вече има допускане.
Да, но учителката в училище даде пробно задачи от олимпиада, за да ги решат за 4 часа и ако изкарат поне 16т, да ходят на първи кръг..ако не поне да не се излагат и разкарват. 🤷‍♀️
Разумно ми се стори. Ще видим като ги провери колко точки имат. А самия първи кръг е на 11.12, но аз не вярвам да се класират за втори дори да отидат на първи. 😇

# 546
  • София
Общинската олимпиада не е кой знае колко трудна и почти всеки отличник, който е в час с текущия материал може да стигне до втори кръг. На втория кръг е интересно къде ще се класира, но като цяло децата, които се занимават по-усилено с математика са на предните места. Първи кръг е на олимпийския принцип, а и децата добиват някаква представа къде са, а на втори вече има известно желание за победа. Не мисля, че "ако изкарате 16 на пробната, тогава се явявайте" е правилен принцип, защото нищо не се знае на самото явяване, а с тези пробни само демотивира децата. (с моите навремето бях свикнала, че като дойде времето за олимпиадите, се зареждаха няколко почивни дни с ранно ставане, но за сметка на това им останаха хубави спомени и състезателен дух, на всички възможни олимпиади ходеха, беше ми писнало по едно време)

# 547
Напр. на мен ми беше много интересно да прочета от Нединка за българското училище в Брюксел. Тя спомена около 300 деца мисля, а аз го знам от времето, когато ползва сградата на посолството, с 12 (!) деца.

Много се разви училището наистина. Предполагам покрай българите, които работят в и около институциите. Но успяха да съберат и много силен екип от преподаватели, който през годините се запази стабилен. Директорката също отстоява много решително интересите. За съжаление обаче училището така и не се сдоби със сграда въпреки че има една много подходяща за целта, намираща се на много добро място в Брюксел, която е собственост на българската държава и вече десет години стои празна и се руши.

Сега училището наема помещения. Преди две години беше в помещения на университета и беше много добре. Сега използва сградата на едно белгийско училище, но ситуацията е доста нажежена - живущите наоколо се сърдят, че децата вдигат шум в събота, а пък самото училище - от хиляда неща. Но поне я има и е на сравнително удобно място.

# 548
@fictrix, моето дете е в Maple. За момента съм доволна. Програмата е разделена на българска и английска, а всеки клас има по 2 учителки. Има регулярни посещения от канадския директор. Тази година беше за една седмица тук, миналата беше онлайн, заради пандемията. Учебният материал е разделен на теми и каквото учат по български, това е и по английски. Класовете са по 18 деца и в часовете работят на малки групи, като ми прави впечатление, че постоянно се разменят децата в групите, за да не стане групичка от 4 приятелчета, които само се забавляват. Съответно и домашните са персонални. Понякога има и през седмицата по някоя страничка, основно са през почивните дни. В часовете по четене избират интересни за децата теми и развиват любопитството им. Например още в предучилищна, малкият започна да ми разказва какви витамини има в компонентите на обяда и с какво са полезни, как трябва да се грижим за природата и да пестим водата. Учебният ден е от 8:30 до 16:00. След това има избор да се запише детето на daycare от 16:00 до 18:00 и/или допълнителни дейности, които са за тази година над 10. Ние ползваме транспорт и бусовете тръгват в 17:00. Имат малко по различен академичен календар, разделен на теми от по 6 седмици, последвани от ваканция. Така имат 2 седмици допълнителна ваканция в средата на октомври и после имат една през февруари. За да компенсират тези 2 седмици, учебната година приключва през средата на юни. По време на ваканциите има опция за зелено или бяло училище.

# 549
  • София
Това с ваканциите е супер, отдавна си мисля, че бг календара с ваканции е за смяна и има нужда от повече междинни ваканции за сметка на дългата лятна.
Увекинд също са направили нещо подобно, само че започват по-рано през септември.
Определено на мен тези варианти ми харесват повече, но знам, че българският родител надава вой до луната, ако се заговори за намаляване на лятната ваканция:)

# 550
След като ни информираха за академичния календар, пуснаха и анкета сред родителите и почти всички бяха съгласни. Лично аз съм много доволна, защото си планираме семейните почивки в тези ваканции и когато не съвпадат със стандартните е по-спокойно по хотелите. В същото време има и опция да си ходи на зелено училище, ако нямаме възможност за отпуск. Относно лятото, последните години забелязвам, че се измести времето и началото на юни си е неприятно времето за пътувания и почивки, така че ми е екстра да си ходи на училище тогава.

# 551
Софтуни Светлина също започват по-рано учебната година.
Съгласна, че ваканциите трябва да се пипнат. Дано.

# 552
  • Пловдив/София
В тази връзка, според вас ще има ли удължаване на учебната година в начален курс? Иска ми се да планирам почивки през юни, но миналата година се получи много тъпо като увеличиха до края на юни и де факто не се възползвахме от компенсацията.
Според мен с тестване уж няма да са повече онлайн и не би следвало да има, ама знам ли..
За ваканциите съм на кантар, ние винаги почиваме семейно през юни и септември, че мразя тъпканицата юли и август. Тогава ходим по вили/баби/ лятно училище. Ако съкратят лятната и без това претъпканото Черноморие ще стане вече ужас.
От друга страна е много гадно да не можеш една екскурзия да планираш извън лятото- октомври е супер медец за ваканция, ако започват на 01.09…

# 553
  • София
Аз съм твърдо против да се пипа лятната ваканция.

# 554
Ако се пипа нещо, то това е учебното съдържание. Към преструктуриране. Не ми е фатално да съкратят лятната със седмица и да имат зимна/междусрочна. Имат нужда от почивка след края на 1срок.  01.09 не е време за училище.

Общи условия

Активация на акаунт