Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 507
  • 798
  •   1
Отговори
# 525
Аш, хубаво е, че поставяш под съмнение подобни нападки, това също е полезно за всички заинтересовани, за да си направят изводите.
Но също така, може да има и истината в казаното ("няма дим без огън"). Може детето на авторката да е имало проблеми с училището и да си ги е изживявало наистина по болезнен начин, да са провеждани разговори с директорката и т.н., но предполагам, че потребителката вече няма да иска да предостави повече информация. Както се видя и от последващите коментари, нещата са субективни, за един може да е недопустимо крещене, за друг - начин да се поддържа дисциплината.
За СС и аз съм чувала лоши отзиви, от приятели с изключени деца (всъщност, поканени да си тръгнат, за да не им прекратят договора). Те са обидени и гневни на училището, тях ако ги питаш - това е най-кофти училището. Но ето, знам им ситуацията, ако ми трябва по-обективно мнение, няма да го търся от тях.
Аз също съм си споделяла с теб, че СС по никакъв начин не беше избор за голямото ми дете. Поставено в среда, в която се насърчава състезателността, моето дете ще даде най-лошото от себе си. Но пък има много други силни страни и аз се насочих към училища, където ще се чувства добре. Предполагам, че и други хора са в това положение.
А в поста си нямах предвид само последните коментари, а това, в какво се обърна темата в последните месеци.

# 526
Принципно винаги има частни случаи. Във всяко училище. Но те само пoтвърждават общото правило. Кофти е да те поканят да напуснеш, да.
Темата се обърна на такава в резултат на опити да се опровергават както лъжи, така и обобщения.

А последното мнение за СС и Изи дори няма нужда от коментар или опровергаване. То говори само за себе си и умните ще си направят изводите.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 13:03 от Fancy

# 527
Аз не бих се ангажирала да определя дадено мнение за лъжа, ако не съм присъствала и не съм видяла нещо с очите си. Субективно, емоционално- да, но не е сигурно, че е лъжа. Учителка си била изтървала нервите, ами голям праз. СС е топ училище от както има понятие ЧУ в България. Ами, не е за моето дете, на мен не ми харесва, но да отричам успехите и постиженията му е невъзможно. Иначе е нормално тези училища да са най-коментирани, дори хора без деца или с деца извън образователната система са го чували.
На мен проблемът ми е точно в двойния стандарт с обобщенията. За едни училища може да се обобщава, за други се търси скрит смисъл във всяка запетая.
Мога да дам пример с ПБ, ако се спомене, започват такива обобщения. Аз познавам хора с по две деца там и са много доволни. Факт, познавам много повече, които не са. Но да се правят заключения за емоционалното и интелектуално развитие на хората, които са го избрали....
Просто ми се иска тази тема да е малко повече информативна и по-малко дискусионна.

# 528
Под лъжа имам предвид едно друго изразено мнение. Което беше съвсем лесно за опровергаване, просто защото има доказателства, които са общоважащи за цялото училище и не зависят от субективно мнение.

Разбира се, че има и доволни от ПБ. Но всичко зависи от критериите за харесване. Не можете да опровергаете обаче масовото напускане на училището след 4 клас. А и понякога на 80-90% от класове. Което ясно говори за едни различни очаквания на родителите при старта(не без внушенията на ръководството), които училището не е покрило.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 13:13 от Fancy

# 529
  • София
Силве, благодаря ти най-искрено за отговора. Ти беше човекът, който до последно ми стиска палци и за Питагор, и за СС, докато си чаках резултата и щях да минавам на хапчета Confused

Аз съм напълно съгласна, че има крещящи учители в СС - просто не съм сългасна с твърдението, че има такива, които хвърлят учебници по децата. Това е факт - или го има, или го няма.

Иначе за строгостта - нека всеки сам си прецени дали училището е за неговото дете, или не - с това също съм съгласна. Познавам родители, които преместиха едното си дете от ПЧМГ, а другото от СС (това от СС отиде в Мейпъл Беър в 1 клас), защото не можаха да понесат реда и дисциплината в СС. Още дишат. Аз за себе си съм преценила, че искам училище с ред, дисциплина и отговорност децата да научат материала, който им се преподава. Ние с баща им сме учили в такива училища и сме се справяли блестящо, като до 4 клас в обикновеното кваратално училище на мен ми беше скучно и затова знам какво искам за децата ми.

sewind, няма как хвърляне на учебници от страна на преподавателИ и те да са останали да работят в училището да не е лъжа. Поне един родител можеше да се е оплакал на някоя от институциите и срещу това щяха да се вземат мерки. Нито директор, нито родители, нито институциите биха толерирали такова нещо.

# 530
  • в страната на чудесата
Темата спокойно може да стане пак информативна ако не се правят непрекъснати сравнения със СС.
През годините всички сме писали с различни мнения за ПБ, ЕСПА, школото, прогресивно, ТЕ, златараски, британика без сравнения с Питагор и СС. Но всяка есен с началото на кампанията за прием в тези две училища се започва едно и също.
Аз за осем години съм видяла много борбени потребителки, които след няколко битки и оплаквания не споделят повече.
Личният ми опит показва, че предпочитам да зНам негативите, позитивите училищата добре ги показват.
Никой не гони дете просто така. Родителите са склонни да неглижират простотиите, които децата им правят и да възлагат на психолозите да решават нерешени проблеми у дома.

# 531
. ..Поставено в среда, в която се насърчава състезателността, моето дете ще даде най-лошото от себе си. Но пък има много други силни страни и аз се насочих към училища, където ще се чувства добре. Предполагам, че и други хора са в това положение.
А в поста си нямах предвид само последните коментари, а това, в какво се обърна темата в последните месеци.
И аз като Вас! Пролетта като проучвах ЧУ, говорих с познати учители първо. Така набелязах някои и отхвърлих други. Единствено и само, защото не са подходящи за моите деца. Поне не на този етап. 🤷‍♀️ Старая се да имам реална оценка за тях. Дете, което изобщо не е амбициозно, не обича да се конкурира, предпочита да отстъпи..концентрацията му куца и го мързи..🤣, в училища като СС и Питагор, ще е на опашката ако изобщо го приемат..той ще е нещастен и учителите няма да са доволни.🤷‍♀️
Сигурно обаче са хубави училища, предвид местата които заемат в класацията техните възпитаници! ✌

# 532
  • в страната на чудесата
Така е Кате, нито децата са еднакви, нито родителите, нито целите... освен това и ситуациите и хората се променят и нещо, което До 4 клас е ок, в 5-6 не е.
Например, ако се абстрахирам от всичко, до 4 клас малък брой деца 12-13 в клас ми е ок. После става неприятна пречка. Децата растат, имат нужда от по-голяма среда, от повече от една компания, от различни лидерства... и бутиково училище, независимо колко добре се преподава, престава да ми е опция.

# 533
Според мен няма как да не се правят сравнения. Тези няколко училища са се наложили като еталони. Не всички хора успяват да овладеят емоциите си при сблъсъка с кандидатстване или да кажем приемане последвано от преместване. Дали гроздето е кисело или подобна причина, ще се сравняват. Важното, е че това не променя нищо и не е необходимо да се вълнувате от тях толкова много. Пак повтарям, че разбирам и ветераните в темата, ама оставете младите да си разбиват главите.
И накрая всички говорим за едно и също, но по различни канали.
А относно дали учителката е хвърляла. Тя едва ли е хвърляла като умопомрачена цял ден. Може да е било инцидентен случай. Още повече, че в очите на малките деца понякога фантазията идва малко повече. Моят син веднъж каза, че го боли главата, защото детегледачката го удряла с една книга. Добре, че го гледаше от бебе и бях сигурна, че историята не се връзва. Реалната ситуация беше, че тя го тупнала с едно помагало с меки корици, подканвайки го да приключва с играта. Той побеснял, че го кара да учи и от яд си засилил главата ръба на масата. Ето така той не е излъгал реално, тя го е тупнала по главата, а след случката главата го боли, но ако същата ситуация се беше разиграла в градината, а не с човек когото познавам, сигурно нямаше да подходя с такова спокойствие.

# 534
Аш, помниш ли, на мен Питагор пО ми беше на сърце (но все пак знам, че направи най-добрия избор за децата си) Smiley Аз и сега го харесвам и с голямо съжаление научих за собственичката, и то пак тук, от форума. Ако останем в страната, ми се иска да пробвам малкия за там и обмислям някаква комбинация с допълнителни курсове по език. Той е с астма и аз неслучайно споменавах мръсния въздух, защото едва диша в София през зимните месеци. Чудя се накъде ще поеме училището сега, кой ще го стопанисва, ще съумее ли да запази учителите и нивото на обучение...
Maple Bear е ново у нас, но са система от училища, и ме интересува, защото е удобно при смяна на държавите (както френските училища на AEFE), така че дори и ново, информацията за него може да е полезна за други потребители.
Напр. на мен ми беше много интересно да прочета от Нединка за българското училище в Брюксел. Тя спомена около 300 деца мисля, а аз го знам от времето, когато ползва сградата на посолството, с 12 (!) деца.

# 535
  • София
Дете, което изобщо не е амбициозно, не обича да се конкурира, предпочита да отстъпи.
Такова дете ще вирее съвсем нормално в СС. Мога да дам пример с поне 2 от моите деца, които учат там. Изграждаш много подвеждащ профил на децата, които учат там, без да ги познаваш.

на такова ще е по-трудно, макар че моите доста ги мързи и въпреки това се справят нормално в СС.

Силве, хах - помня, че ти ме навиваше за Питагор Blush Абе хубаво си е да имаш дружки в такива моменти.

# 536
  • София
Здравейте,

някоя/й от вас има ли скорошни впечатления от училищния живот и обучението в АЕА (Американо- английската академия) в Лозен за гимназиален етап?
Благодаря предварително за отзивите!

# 537
Темата отдавна изгуби предназначението си.
На нови потребители се реагира като на натрапили се заблудени, дето са поредните, застанали на грешното гише в държавно учреждение.
+1

Обменът на информация и опит във форума ми е помогнал много през годините. Моля ви и тази тема да бъде такава, защото мисля, че всички тук търсят едно и също и имат сходни ценности, в които възпитават децата си.
Присъединявам се към молбата.

# 538
  • София
Според мен няма как да не се правят сравнения. Тези няколко училища са се наложили като еталони. Не всички хора успяват да овладеят емоциите си при сблъсъка с кандидатстване или да кажем приемане последвано от преместване. Дали гроздето е кисело или подобна причина, ще се сравняват. Важното, е че това не променя нищо и не е необходимо да се вълнувате от тях толкова много. Пак повтарям, че разбирам и ветераните в темата, ама оставете младите да си разбиват главите.
И накрая всички говорим за едно и също, но по различни канали.
А относно дали учителката е хвърляла. Тя едва ли е хвърляла като умопомрачена цял ден. Може да е било инцидентен случай. Още повече, че в очите на малките деца понякога фантазията идва малко повече. Моят син веднъж каза, че го боли главата, защото детегледачката го удряла с една книга. Добре, че го гледаше от бебе и бях сигурна, че историята не се връзва. Реалната ситуация беше, че тя го тупнала с едно помагало с меки корици, подканвайки го да приключва с играта. Той побеснял, че го кара да учи и от яд си засилил главата ръба на масата. Ето така той не е излъгал реално, тя го е тупнала по главата, а след случката главата го боли, но ако същата ситуация се беше разиграла в градината, а не с човек когото познавам, сигурно нямаше да подходя с такова спокойствие.
Е, тя може да е хвърлила веднъж, но е написано така сякаш е хвърляла постоянно и то не само тя - а сякаш е практика на няколко учители. Четейки, човек остава с впечатлението, че в това училище в класните стаи хвърчат учебници. Твърдението е обявено публично, във форум за ЧУ и е редно пишещият да може да го защити с доказателства. Също така твърдението, че до ден днешен нищо не се е променило. Значи и сега хвърчат учебници над главите на децата Flushed

Моля ви и тази тема да бъде такава, защото мисля, че всички тук търсят едно и също и имат сходни ценности, в които възпитават децата си.
Минус 1.

Не мисля, че моите ценности съвпадат с ценностите на голяма част от пишещите в тази тема. Или поне образователните ми ценности със сигурност се разминават с очакванията на много от потребителите. Единственото, по което си приличаме, е че заплащаме за образованието. С хората от темата, с които си приличаме, комуникирам отделно. Тук съм само, за да опровергавам дезинформацията.

# 539
  • в страната на чудесата
Впрочем Силвиана и Фран, споделете малко повече за училищата, в които учат децата ви. Да се върнем към темата, която харесвате с личен пример.

Общи условия

Активация на акаунт