Частни училища - информативно-дискусионна тема 49

• 43 612
  • 798
  •   1
Отговори
# 375
Ама това не е извън рамките. А проста липса на обективност. И ти казваш, че в Изи поощряват децата по този начин? Хм.
Започвам да се питам как разбирате до колко реален е всъщност този напредък? И доколко поощрение?

Между другото всяко ново училище започва с подобни "революционни" идеи, но накрая тихом мълком си се връща към традиционното.

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 15:43 от Fancy

# 376
  • София
Познавам много родители, които изобщо не искат оценяване на децата им и са намерили подходящите училища.
Чудесно, но оценяването след определен клас е задължително според законите в тази страна и няма как да избягаш от него, освен ако не искаш да си в нарушение. А насмешливият ти тон относно това, че Питагор/СС спазват закона (да не цитирам примера за Иванчо и Драганчо, вплетен в противоречието със семейната ценност) е показателен за подигравателното ти отношение към нещо, от което не може да се избяга. Фактът също, че и Изи няма да избягат от това, показва, че си в заблуда или не си, но целиш да заблудиш околните. Просто е Simple Smile

# 377
  • Пловдив/София
Аз разбирам какво казва Рейни с уточенението, че според мен не важи за Изи Wink Чувала съм, че са доста строги там към по-зле справяшите се деца и че е от клас до клас сериозна разлика.
Но извън контекста в кое училище как е- според мен поне до трети клас следва именно детето да се оценява на база на положените от него усилия и надграждане спрямо себе си преди време.
Вече наближавайки четвърти клас и вкарвайки детето в матури и оценки, няма как, започва осредняването.
Давам пример. Едно дете идва в първи клас без особена подготовка, играло до вчера по дърветата. Друго учи с часове от втора- трета група. Първите месеци първото дете си скъсва дупето от учене и постига космически напредък. Второто е на същото ниво, но реално без положени особени усилия. Естествено, че първото дете трябва да бъде стимулирано много силно. Оценки в първите класове така и така няма.
Самопоготовката не знам защо се нарича така в ЧУ. За мен си е обикновен час по бел или мат. Едва ли в час бел само обяснява, а в следвящия по самоподготовка само упражняват- редува се и в двата часа преподаване- упражнение. Реално просто хорариумът е по-голям и няма домашни извън училище през седмицата.
Притеснително е това за трети клас за Питагор. И при нас на моменти го има това- другатчета в ДУ играят, моето учи. Поносимо засега, но да не се усили през ваканциите и с годините… Все пак балансът е най-важен. Идеята не е да се случва всичко основно вкъщи си мисля. Ако подготовката в училоще е добра, би следвало до трети клас да са само по час-два домашните уикенда. Иначе това определено е към минусите на ЧУ.

# 378
  • София
Аз разбирам какво казва Рейни с уточенението, че според мен не важи за Изи Wink Чувала съм, че са доста строги там към по-зле справяшите се деца и че е от клас до клас сериозна разлика.
Точно.

За радост на много от родителите там Simple Smile

# 379

Самопоготовката не знам защо се нарича така в ЧУ. За мен си е обикновен час по бел или мат.

Предполагам заради някакви нормативни изисквания за броя на часовете, включително и факултативни, избираеми и т.н. Това Санака и Дидева ще го знаят много по-добре от мен, но мисля, че няма как да имат толкова часове БЕЛ и МАТ, ако и самоподговките ги кръстят БЕЛ и МАТ - вероятно е нормативно забранено такъв брой часове. И не знам как е при по-големите, може и наистина да е самоподготовка, а при малките просто няма как - нормални часове са именно за да не приличат на занималните към ДУ, където уж се самоподготвят, а реално наистина си губят времето през по-голямата част.
В ЧУ елемент на самоподготовка има и в "редовните" часове, които си се наричат БЕЛ и МАТ - в част от времето децата си работят самостоятелно. Учителят преценява как да си построи часа и тези часове са ефективни, затова сме и в ЧУ. Как се наричат, за мен няма никакво значение;)

# 380
При големите си решават задачи и упражнения давани от учителя. Изобщо не е тип занималня в ДУ. Просто час за упражнение на взетия материал. Но не е и самоподготовка.

# 381
  • в страната на чудесата
Да, и аз познавам такива. Децата бяха в демократичното, експлораториум и разни други псевдо образователни общности. В 4 клас изпищяха и децата са в столични ДУ..

Последна редакция: пн, 29 ное 2021, 16:31 от Leika_moja

# 382
  • София
Аш, форумско е излезнало насмешливо, може би заради имената, които избрах, но не е така.
Нали знаете, че детето ми е малко и няма още оценки? Все още си витая в това, че получавам прогрес, надявам се и натам да се запази, но реално не мога да гарантирам.  Надявам се поне до 4ти клас да са с Прогрес (т.е. обяснение какво са учили и как се е справило детето, ако куца нещо какво е и ако предния път е куцало нещо как върви оправянето).

# 383
  • в страната на чудесата
Добре де, ама в примера ти за децата, които познаваш от СС и Питагор има оценки. На същата възраст като тях децата в иззи с прогрес ли са? Спрямо изходното собствено ниво ли се оценяват или спрямо някакви критерии извън детето?
Теоето ПУК/1 клас ли е?

# 384
Не е редно да се обобщава.
В какъв смисъл не е редно? Аз не говоря само за моето дете или само за нашия клас.
Става въпрос за тригодишен опит с ТРИ паралелки, не само с нашата.
И неслучайно казах "особено помагалата по БЕЛ".
Твърдя, че става въпрос за огромно количество тестове/помагала, които останаха непопълнени.
По математика, ако не беше лятното домашно с над 930 задачи (броила съм и подточките) децата нямаше да имат физическата възможност да решат голяма част от сборника.
П. Т. вероятно има друг подход, а и повече опит.
Хубаво е да има единни действия между различните преподавателски екипи във всяко училище.

# 385
  • в страната на чудесата
Ами да, хубаво е.
Но аз също имам наблюдения извън класовете на Тодорова. Изобщо не е непосилно или свръхнатоварващо нито домашното през годината, нито през лятото. 930 примера не са 930 сериозни задачи. Както и да е.
Разкажи за новото училище, ще е толкова полезно, предстои кампания. И без друго изборът не е голям.

# 386
При нас са с два сборника в училище - 6 клас. Просвета и Книга за ученика. И двата успяват да изрешат почти на 90% от групи А и Б. А и някои части на 50% от B раздел. В час и за домашно.

# 387
Разкажи за новото училище, ще е толкова полезно, предстои кампания.
Със сигурност, но чаааак след 5 години. Smiley
Накратко: чудесен избор (към момента).

# 388
  • в страната на чудесата
За да нямаш вече дете в съответното училище ли? Не разбрах. Ако е тъй, хитро... може би реагират по дребному
Книга за ученика?! Ей това е истинска досада Simple Smile
При нас сигурно с историческа цел се ползва, но при вас?

# 389
За да нямаш вече дете в съответното училище ли? Не разбрах. Ако е тъй, хитро... може би реагират по дребному
М?
Нямам представа кой как реагира.
Моля, не си прави погрешни изводи.
Към момента нямам забележки, а да хваля без да е минало достатъчно време, се въздържам.

Общи условия

Активация на акаунт