Делене на сметки

• 23 563
  • 997
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Все пак чуждите схеми не винаги работят за всеки, много зависи от общия доход и от процентния дял на двамата в него.

# 136
Живея в голям град, но не става на всякъде с карти, в малките квартални магазини не приемат карти и трябва да имаш кеш. А относно това всеки да има карта от сметката на другия за мен лично не е изгодно, защото банката искаше някакви допълнителни такси. Та няма как да е всичко по картите и от там идва и въпроса с паричките, портфейлите и масите.
Не си разбрала правилно,сметката е една обща на името на двамата с две карти ,на негово и нейно име.Написах го някак си по детски обяснено.Нищо сложно.Не е ли актуално в България това банкиране и разплащане?Общ банк акаунт тоест парите пак са на една купчина,както казахте по горе.С безконтактни карти всичко е много лесно разплати мо на правилните места ,разбира се.Изключвам сърдити лелки в гаражни бакалин без посттерминал. Има ли все още такива всъщност?
Изключвам да живееш в България? От колко време не си си идвал/а насам. Има ли всъщност още хора, които отиват за някой друг месец в чужбината и забравят как е тук.😀

# 137
И ние сме с общ бюджет..
Плащаме сметки различно,някой път от моите пари,друг път от неговите.Зависи кой,кога колко е взел.
Случвало се е да вземем и двамата наведнъж,аз плащам битовите сметки,той купува храна за вкъщи и обратното.
След това всичко останало е на едно място..
Той не излиза,съответно не харчи.
Ако вземе нещо, то пак е за вкъщи и за децата..
Така процедираме от 9години и до сега сме нямали спорове за финанси..И двамата сме доволни от начина,който сме избрали..

# 138
С безконтактни карти всичко е много лесно разплати мо на правилните места ,разбира се.Изключвам сърдити лелки в гаражни бакалин без посттерминал. Има ли все още такива всъщност?
Лесно за търговците, че не се занимават с пари в брой. Реално самото плащане е по-тромаво. Особенно с безконтактните карти.

# 139
Имам три лични случки в София, които са показателни как малките търговци не умират от кеф, че клиентите плащат с карта.
В един магазин за обувки на Раковски, срещу Лидл (верига магазини са на българска фирма производител) ми отказаха да приемат плащане с карта на намалени обувки. Доводът беше, че обувките са намалени и аз вече съм на плюс, а те вътре. Ако платя с карта те ще загубят и от таксата за търговеца. Накараха ме да отида да изтегля пари.
В кварталната аптека редовно отказват плащания под десет лева с карта.
И другият пример е от разговор, на който е свидетел ММ. В кварталното магазинче за кафе и подобни са отказали на хора да платят кафе и цигари с карта със същото обяснение. Таксите за търговеца са вдигнати и като се плаща не в брой му се изяжда печалбата. Това се случва в Красно село.

# 140
Бакалията и аптеката как да е, но доводът при обувките ме втрещи No Mouth

# 141
В онлайн магазините има доволно намалени обувки.
Физически магазини, бакалийки и малки аптеки да се оправят.
Завишени цени и залежала стока не правят продажби.
И понеже сме много умни преди време имаше призиви да пазаруваме именно от там. Явно понеже сме горди българи трябва да плащаме повече пари за еднообразна стока, лошо обслужване и изтичащи срокове на годност.

# 142
Аз обичам да пазарувам след като съм видяла стоката. Имам опити онлайн но кефът и сполуката в избора не е същият.
Няма нищо по-хубаво от разходка и спонтанна любов с обувки или 👗 от витрината. Лично мнение.

# 143
За малките магазини е така относно парите, големите спестяват от инкасо и излизат на сметка, а банките връщат част от таксата на клиентите с кредитна карта.
Малки магазини със залежала стока все по-рядко се срещат. Цените често са по-ниски, като изключим промоциите. Това с още няколко неща ми ги прави фаворит за пазаруване.

# 144
призиви ... горди българи
А!
Нищо не може да се сравни с цялата кампания с постери и всичкото му за повече раждания, подета от хора с едно или николко деца.
Ти за едни призиви за пазаруване се кахъриш.

# 145
  • пустинята Гоби
Днес ходихме на сладкарница семейно е центъра на София, не можеше да се плаща с карта и мъжът ми търча да търси банкомат. Сещам се, че съм виждала табели в малки магазинчета - може да се плаща с карта само над определена сума.

# 146
  • Great Britain
Не ровете в чатовете на любимия, влезте в електронното му банкиране и си пратете малко пари, спрете да бъдете глупави.
М да възползвайте се от съвета на Ms.Gorgeous,звучи чудесно,не бъдете глупави.Пратете си може и много.Одобрявам и подкрепям.

# 147
  • София
Добре де, а тези дето делят всяка сметка на половина еднакво ли ядат? Мъжа не яде ли повече? Жената не нагъва ли шоколадови лакомства? Някак ми се струва, че това "по равно" ощетява някого.
......
А се поддържа заради двамата, защо само тя да плаща от нейните пари? Simple Smile
.....
На всичкото отгоре според мен все още има сексизъм и  мъжете вземат по-високи заплати. Тогава защо да делят по равно, а не процентно спрямо дохода?
Е, и без това бяхме осъдени тези, които нямаме общ бюджет, остава и да си смятаме кой колко яде.
Давала съм го и друг път за пример: ММ пътуваше много години 50 км на ден до/от работа. Защо това да е мой разход, а после да му искам пари за моята поддръжка, защото било за двамата Smile...
Изборът си беше негов (не е като да нямаше други варианти), както и свързаните с това разходи. Ако не бях против, може би щеше да е другояче..

Много еманципирани съфорумки, обаче все още се твърди как МУ пере гащите и затова й се полагат пари. Няма що. У нас и двамата пускаме пералня и простираме, та някак нямам очи да искам пари и за това.
Фенките на общия бюджет си има своите причини. Сигурно при определени числа и аз бих била ЗА

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 14:11 от Cuckoo

# 148
Много точно наблюдение, че всичко зависи от числата. Когато редовно остават пари, е едно отношението, а ако редовно не достигат, сметките са съвсем други. С много пари, както и да ги разпределиш, все добре излиза. Simple Smile

# 149
  • София
Аз някак винаги съм си плащала за "моите неща" - дрехи, козметика, процедури - от моите пари.

Общи условия

Активация на акаунт