ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 4

• 37 893
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Ее, мерси момичета! Заповядайте всички, а вино има доволни количества в мазата. Кати, истинска е камината, на дърва. Топлим с нея цялата къща. Много е красиво, ама си е хамалогия. Добре, че си имам мъже, та аз съм само по красотата. А каква скара става вътре, един път.
Dive, той си избра език. Английският му е перфектен, особено в говоренето. Та отдават му се според мен, но га мързи, та дрънчи. Помня първите му стъпки в английския. Записах го на частен учител и тя след вторият урок ми се обади да не го водя повече. Толкова бил зле, нямало шанс да го научи и тя не може да му помогне. Едвам й се примолих да му даде шанс. Е след доста време тя ми се обади, да каже, че е сбъркала и е много доволна от него, един от най-добрите. Но той английският от клипчета, филми и от запознанството с един американец в игрите на плейстейшън го научи. Всяка свободна минута всичко му беше на английски. Сега предпочита с брат си на английски да си говори, което ме дразни много, защото не хващам много много. Забраних му да гледа на английски, да почва на немски. Не може да няма интересни неща в нета на немски. И брат му помолих, да му изслушва урока, като го чете.

# 511
М, даа, Pisa, много топла обстановка, предразполагаща към релакс и удоволствия! Страхотно сте се справили!
За езика - щом и двамата учат/владеят немски, то според мен е добре да ги насърчаваш да го говорят помежду си. Наборът може би не се чувства уверен и може да си мисли, че прави много грешки и затова брат му трябва да е снизходителен, обаче. И, мисля, че е минало прекалено малко време от началото на годината, за да се правят генерални изводи за възможностите на детето по немски. Поне да ви беше пълноценно ученето, че да има повече основания за умозаключения!

# 512

Pisa, снимай, моля, дясната стена... Опитвам се да разгледам това, дето го няма на картинката, голямо любопитство ме гони, пуууу...
За забравянето... не ми се говори, ама по всички показатели го бия.
Wink

Кати, ето дясната страна:

Ох, сега звънях на госпожата му. Оплака ми се, бил зле с езика. Ни в произношение го има, ни в знаене на думите. Какво да го правя и аз не знам. Много съм нещастна, нямам сили. То и на уроци да го запиша, няма да научат думите заради него.
Pisa,уют! За немски, защо не опиташ с кабината? И да пускаш някой немски канал да слуша.

# 513
  • София
Pisa, ако ми кажеш сега, че и това е истински камък, а не фалшива облицовка, се преселвам трайно при вас и се кандидатирам за котка, куче, канарче... каквото там си нямате. Ако има такова нещо, де - дето да си го нямате из областта на домашните любимци...

# 514
Кати, плочки са на камината. А домашен любимец нямаме. Като малка имах един сиамец, открадваха го от прозолеца и беше голяма травма за мен. Оттогава не искам да се привързвам, а и нямам сили да се грижа за още едно живатно в нас, стигат ми 3мата, които имам.
Ох, госпожата и днес ми се обади. Кара ми се на мен, нямал домашно. Кажете ми какво да направя, чувствам се в безизходица. Било от петък домашното, той не разбрал, не знам какво се случва. Търся частни учители, но не знам доколко ще помогнат. Но те са космически суми. Има си събрани някакви пари, ще ги дава да уроци колкото му стигнат. Аз не мога да му помогна по никакъв начин. Но така не са ми се карали никога. Аз съм била толкова съвестна и изпълнителна ученичка, сега го отнасям заради него. Така да ме излага.

# 515
  • София
Гита Ог, как върви онлайн обучението по китайски?
Миналата година и двете ми деца, докато са присъствено, имаха поне по един учител, който "преподаваше" онлайн. Но никой не го повдигаше като проблем, защото точно те и присъствено и онлайн само маркираха преподаване.
За китайския се надявам, че е сериозно.

ПП Pisa, синът ти ще стане отговорен човек, в това съм сигурна. Преценката на учителката касае само този момент. Освен това тя е прекалила с натиска към теб. Стискам палци!

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 11:27 от ЗаСлон

# 516
оф , и аз съм много изискваща , очаквам отговорност от него, но хич не ми се получава
чак ми е жал, че така го тормозя, на така съм устроена
всеки ден си повтарям, че каквито и  да оценките, каквото и да не е научил, по-добре да си замълча, ама не мога
а той малко да му се скарам и започва да реве, такъв голям мъж, не знам защо така
дали е от пубертета, дали не е много стабилен психически, чак се плаша

# 517
  • София
Pisa,
Скрит текст:
Според мен трябва да поговориш с него, не да му се караш, а да поговорите спокойно. Изслушай го. Възможно е да има някакви притеснения, за които ти дори и не подозираш. Крайната ти цел трябва да бъде убеждаването, че трябва да си седне на д-то и да учи. Имахме един такъв период в началото на учебната година и с моя син. Мислеше си, че нещата са си като в старото училище, по стария начин, където той не отделяше време за учене вкъщи. За него, щом ходеше на училище, с това се изчерпваше неговият ангажимент. В 7 клас видя, че нещата не стоят по този начин и че трябват усилия и извън учебните часове. Но в началото на 8 клас реши, че може да се плъзне пак по лесното. След първите две двойки по ИЕ го хванах на къс пас и много сериозно си поговорихме, така да се каже по "мъжки". Акцентирах на факти, които бяха обусловени от неговите лични решения - изборът на училище, изборът на паралелка със специалност, изборът на първи и втори чужд език. Припомних му как заедно разглеждахме учебните планове, как му обяснявах разликата между ИИЧЕ и РИЧЕ, и как при ИИЧЕ ще се случи 8-ми, че и 9-ти клас, за да си направи сметка. Никой не му е обещавал, че ще му е лесно, даже напротив, говорили сме. Акцентирах, че с нехайството си той плюе срещу себе си, срещу своите решения и срещу своите потенциални възможности, които биха му се отворили при едно съвестно учене. При нас този разговор имаше ефект. Разбра, че ако не отделя време всеки ден за ИЕ вкъщи, ще го закъса много яко. И лека полека започна да си вдига успеха. Много се надявам да се пребори за срочно 5, а през втория срок да вдигне до 6. Защото може, а и защото вече сам видя, че когато е положил усилия нещата се случват в негова полза и той самият после е страшно доволен от себе си.
Та, нещо такова си мисля, че можеш да направиш и ти. С каране и скандали поне при моето дете съм забелязала, че не става. Само спокойно разговаряне, точни аргументи, изслушване на отсрещната страна и изводи, които самото дете да си направи след това. Не знам дали този подход ще подейства на твоето дете, но си струва да опиташ. Те вече са големи, /ако и да не са възрастни все още/ и когато някой се държи с тях като с равен възрастен чуваемостта като че ли се повишава. Иначе ти можеш и 50 учителя по немски да му ангажираш, няма ли я вътрешната мотивация, нищо няма да се случи. Дано заедно да успеете да намерите пътя, по който той да продължи градивно за него си. Трябва да осъзнае, че метафорично в момента гради къщата на мечтите си и всичко се случва с постоянност, отговорност и много, много труд. Не е лесно, но е единственият начин.
Дано не съм те отегчила с тези мои размисли, че дългичко стана.
Gift HeartFlowers Four Leaf Clover

# 518
  • Пловдив
Pisa,
сякаш за мен говориш.
И аз - съвестна и ученолюбива като ученичка, сега бера срам заради децата!
Още на първата родителска в първи клас на набора - пред всички родители госпожата като ме нареди - нямал респект от авторитети, развалял й дисциплината, постоянно си говорел с някого - колкото и да го размествала...
За сестра му ... писах ви наскоро - по телефона (обикновено българичката! тя е влюбена в тази по математика и в предмета като цяло, де...)! - "разсеяна е в часовете, не чете, говоря й - не реагира!" ... Срам! Срам!
Disappointed Relieved

# 519
  • София
Абе, какви са тези учители, които звънят на родителите да се оплакват от ... от какво точно се оплакват? Че децата се отнасят несериозно, че не учат, че не се справят... Ми, то това са проблеми на учителите. Сменят подхода, сменят системата си на преподаване и намират подход персонален. Правило ми е впечатление, че учителите чужденци винаги успяват да прикоткат, да намерят варианти, докато нашите (или, поне голяма част от тях) са супер праволинейни... но, това не е проблем на родителя... Много "обичам" някой да ме хока, заради несвършена от него работа.

JiD, и моят не е от онези, които признават авторитети, защото така трябва, или защото са учители, или по-възрастни... Признава авторитети, които са се доказали като такива. Всъщност, авторитет се гради, а не изисква.

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 11:38 от molive

# 520
  • София
О, миналата година така един ден преди края на срока мш звъни "асинхронната" госпожа по математика и започва да ми държи тон, сега видяла, че наборът пратил 4 домашни и 8 празни домашни... Аз трябвало да контролирам акаунта и какво се праща. Че като набрах... Как цял срок не е видяла, че не пише домашна, защо получавам обратна връзка в деня преди оформяне на оценките... "Госпожо,.ама нали сме в един отбор...", Неее, не се получи...

# 521
  • Варна
О, личната ми класация за неадекватни учители оглавява една дама, която ми каза: "Ама на мен ми омръзна по цял час да обяснявам какво им е заданието и те пак не разбрали!" Тук под "те" се визират ученици в МГ, които не могат, видиш ли да разберат какво точно иска госпожата да сътворят в шернат помежду им файл. В следствие на това, от група от 13 ученици има 11 тройки и 2 четворки... И пак не вдява дамата, че проблемът МОЖЕ и да е в обяснението й. Няма как да внуша уважение към такъв "специалист", като само доброто ми възпитание ми попречи да й кажа, че всъщност това й е работата - да обяснява така, че да я разберат.
А да ви питам като ви се обаждат така учителите лично, родителски срещи таз година някой имал ли е (изключвам тези преди началото на учебната година)?

# 522
  • София
Кати, плочки са на камината. А домашен любимец нямаме. Като малка имах един сиамец, открадваха го от прозолеца и беше голяма травма за мен. Оттогава не искам да се привързвам, а и нямам сили да се грижа за още едно живатно в нас, стигат ми 3мата, които имам.
Ох, госпожата и днес ми се обади. Кара ми се на мен, нямал домашно. Кажете ми какво да направя, чувствам се в безизходица. Било от петък домашното, той не разбрал, не знам какво се случва. Търся частни учители, но не знам доколко ще помогнат. Но те са космически суми. Има си събрани някакви пари, ще ги дава да уроци колкото му стигнат. Аз не мога да му помогна по никакъв начин. Но така не са ми се карали никога. Аз съм била толкова съвестна и изпълнителна ученичка, сега го отнасям заради него. Така да ме излага.

Идвам да съм ви домашен любимец тогава, няма нужда да се привързвате към мен, само да се свия да мъркам до камината...

А за домашното - какво да ти кажа... доста тъпо от страна на учителката. Съжалявам. Ама си е така.

Сега се сещам - навремето каквито и претенции и проблеми да имаха учителите с брат ми (няма 2 години разлика имаме, в училище - 2, в едно училище учехме) ги стоварваха при мен - не, че са си го изкарвали на мен в някакъв училищен смисъл, те бяха и мои учители, ами тежките разговори бяха с мен... Особено за глупости. Ама това не знам дали са истории за тук, да не се окаже, че някой наследник наднича над нечие рамо... Wink

# 523
Извинявам се, че не съм по темата, но искам да помоля Дидева, ако има възможност да и пиша на ЛС.

# 524
  • София
Dive, при нас досега имаше само една родителска среща - тази в началото на учебната година. Цялата комуникация с родителите върви през Школо или по мейл. С никого досега не съм разговаряла по телефона, изключвам директора относно административни дела. Дори с класния досега не сме си звъняли. Но на набора не му се е налагало да отсъства, не е пропускал час нито в ПО, нито в ДО; пише си и си предава домашните в срок; няма проблем с дисциплината или с ученето. Аз от своя страна нямам претенции към оценяването му или пък към преподаването и отношението на някой учител. С две думи всички причини, поради които могат да ме търсят да си говорят с мен или аз с тях не са налични. Дано си остане така.
Иначе, в моята лична класация на върха седи един "учител" по математика, който обясняваше на децата, че задачите трябва да се натамъняват към отговорите, а не да се търси точност в решенията Flushed .
И веднага след него оная българичка, която казваше, че Българският и Литературата са едно и също.

Общи условия

Активация на акаунт