Сватба - Булките на 2021-2022 |Тема 9|

• 48 889
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Фотографи в зависимост от техника, умения, услуги съм срещала в диапазон 1200-3000лв. При нас фотото ще излезе около 1500-1600лв, но имаме и още толкова за видео.

За децата е сложно с поведението. Ако не са по-големи те не могат да разберат кой момент е важен, кога да не търчат и да не говорят (напр. на ритуал). Родителите могат и да обяснят, ама ако е дете на 1,5-2г много трудно ще му обясниш и накараш да стои мирно. Ние точно това не знаем как ще се получи с нашия малкия, защото няма как да му кажем "ще стоиш и мълчиш докато не ти кажем, че е позволено". Той е Денис белята х 100 и разчитаме, че бабите и дядовците ще се включат с помощ при нужда. За другите деца - достатъчно познаваме родителите и самите деца, за да сме спокойни, че няма да позволят прекалени своеволия и ще се съобразяват с ритуали/игри/важни моменти. Единствено за съвсем малките бебета няма как да няма рев по някое време, ама не ни пречи. 

# 526
Hug
Скрит текст:
Sherilyn , аз също искам да допълня моите впечатления от На върха. Първо и аз го бях набелязала, много ми хареса с гледка и всичко, кухнята им е много вкусна и градината е прилична. НО от градината настрани вляво се виждаше някаква грозна барака в съседния двор, освен това пясъчникът и някаква катерушка са почти до арката по спомен и трудно няма да са в кадър за снимки/видео. Имаше много допълнителни такси за изнесен ритуал (около 200 лв само защото има такъв), арка (около 300 лв по спомен беше, отделно от таската за изнесен ритуал) и още много такси и таксички. Другият проблем за нас беше шумът след 23ч, защото искаме да продължим и след това, а единственият вариант било ако влезем вътре, където както някой вече беше писал е доста вехто.
Определно бих избрала това заведение за друг повод, но не и за сватба.

Като вариант мога да ти препоръчам Корията, която е в София, въпреки че и там имаше някакви такси за какво ли не, но според мен е по-добре.
До Галени градини пътят е много разбит, доколкото знам. В Приказната градина пак има проблем с шума.

Принципно, разните допълнителни такси и т.н., и проблемът с шума ги има почти навсякъде. Няма ги на Вила Ектерина и Голф Клуб Света София.

Имам още една идея, не знам дали би ти допаднало, видях няколко сватби миналата година на хижа Червената шапчица на Витоша. Изглеждаха много готино, но я открих след като вече бяхме запазили. Там храната мога да кажа, че е много вкусна, държи се от млади хора (няма да ви сервират леща за менюто Grinning).

Съботите и неделите за тази година, най-вероятно вече са заети. Ние запазвахме миналата година в  през август за тази и имаше само  два свободни четвъртъка и то даже единият не беше съвсем свободен, а чакаха капаро за него... и така нашата сватба се оказа в делничен ден, което пък за моя изненада се оказа голям плюс когато търсехме фотографи и т.н. и също така не е проблем за гостите.

Децата ще са си при родителите, но и при нас са малко. Инструктирала съм екипа и координатора да гледат децата да не влизат в кадър на ключовите моменти, за да не ни развалят снимките. Надявам се родителите да си ги гледат, за да не счупят нещо и да не развалят украсата. Донякъде ме притесняват, защото в този форум четох какви ли не случаи и на няколко сватби, на които съм била, се случи точно това.

П.С.
Да допълня за фотографа, нашият е на 150 лв/час и за колкото време се разберем и е от малко съгласни на под 10ч.

Pineapple piece, много ти благодаря за обширния пост! Честно казано като гледам как ми вървят нещата за тази година сигурно няма да се смогне. Трябва да хвана сериозно моя приятел да измислим дата, защото според него е много лесно - отиваш и запазваш за след месец, няма проблем, нито с ресторант, нито с подпис, нито с черква. Като го чух това, направо смених 3 цвята на лицето, ама човекът мисли, че всеки само нас чака да се наканим да се женим. Grinning

За "На върха" сигурно си права. Аз снощи гледам снимки на една позната, ожени се лятото и сега качва снимки във ФБ. Много красиви снимки, украса, супер. Не можах да позная мястото, писах ѝ да я питам.. На върха. Явно фотографът е бил много добър.
Иначе с тия арки.. вече се чудя дали да не си направя сама една арка, да си я украся и да си я ползвам.

Иначе Корията изглежда ок, но ми се стори доста скъпо. Поправете ме ако греша. Като цяло ние ще сме с доста бюджетна сватба. Което означава, че Вила Ектерина и Голф Клуб Света София отпадат директно.

Благодаря ти за препоръката за Червената шапчица, ще се провери на 100%.

Накрая имам чувство, че ще се забием в някой ресторант и ще седим лятото на климатик и затворено.. моят кошмар. Grinning

Относно децата.. не знам, някои хора според мен грам не се усещат. На една от сватбите, на които бях миналото лято, при първия сватбен танц на младоженците, някой си пусна детето да търчи по дансинга. Еми... много грозна работа. Естествено.. едно като види, всички искат. За мен това е много несъобразително от страна на родителите, но те си се кефеха как детето "танцува". А иначе младоженците се бяха постарали и имаше маса за децата с игри и тн, но въпросното дете беше много малко, а първия сватбен танц е в началото на вечерта все пак.
Друга кърмеше по време на изнесения ритуал.

Pineapple, още веднъж ти благодаря за препоръките и мнението Hug Hug Hug

# 527
Sherilyn, няма проблеми. Честно да ти кажа, Вила Екатерина не е толкова скъпа, защото там всичко влиза в куверта и няма допълнителни такси за нищо. Имат избор от 7-8 арки, много цветове на покривки, много видове прибори, чаши и т.н. и всичко това си е включено в куверта. На другите места като добавиш таксите и ето ти поне 40лв/куверт отгоре, ако не и повече.

Освен Червената шапчица мисля че има още две-три хижи, които пак се държат от млади хора и се правят сватби, едната е Балканити, но на другите не им помня иментата. Имаше обща статия за тези три-четири хижи в интернет и всичките са скоро ремонтирани и изглеждат много добре.

Сетих се за още едно място, но миналата година не работеше и не знам, дали още не е в ремонт - https://prirodaestate.wixsite.com/prirodaevents/fascilities

Друго може би подходящо място е Bohemian park - https://www.facebook.com/bohemianparksofia/, но там не съм ходила. Също така ресторант хотел Камелот на язовир Искър може би също си струва да се види, но не знам като цени как е.
Добавям и Вила Ана Лукс - https://villaannalux.com/, намира се в Панчарево, но ми се стори малко за нас. Иначе е доста красиво.

Dicewithoutnumbers, в България някак хората не разбират като кажеш да е без деца и се сърдят. В чужбина са много по-отворени към такъв тип събития без деца, говоря от личен опит, а не че някой ми е казал Simple Smile .
Надявам се да няма проблеми с тях. Иначе тъй като те са най-непредвидими, разбира се че ме притесняват, но няма чак да се карам с гостите за това Grinning
Съгласна съм, че много хора са несъобразителни и ги оставят да правят каквото си искат, за щастие имаме само две такива семейства, които е по-вероятно да има подобно нещо, но екипът, с който ще работим ме увери, че имат опит и да не го мисля.
Далеч съм от мисълта всички да пазят тишина и да не търчат,  деца са все пак и проявявам разбиране до един момент.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 14:45 от Pineapple_piece

# 528
Само да се включа, че и в Голф Клуб Света София има проблеми с шума, даже затова сватбите се правят само вътре. Имате церемония и коктейл на терасата, но не и тържеството там.

# 529
Само да се включа, че и в Голф Клуб Света София има проблеми с шума, даже затова сватбите се правят само вътре. Имате церемония и коктейл на терасата, но не и тържеството там.

Може, ние като питахме, казаха, че нямат, но може би това точно са имали предвид. Ние по други причини се отказахме от там.

# 530
Скрит текст:
Hug
Скрит текст:
Sherilyn , аз също искам да допълня моите впечатления от На върха. Първо и аз го бях набелязала, много ми хареса с гледка и всичко, кухнята им е много вкусна и градината е прилична. НО от градината настрани вляво се виждаше някаква грозна барака в съседния двор, освен това пясъчникът и някаква катерушка са почти до арката по спомен и трудно няма да са в кадър за снимки/видео. Имаше много допълнителни такси за изнесен ритуал (около 200 лв само защото има такъв), арка (около 300 лв по спомен беше, отделно от таската за изнесен ритуал) и още много такси и таксички. Другият проблем за нас беше шумът след 23ч, защото искаме да продължим и след това, а единственият вариант било ако влезем вътре, където както някой вече беше писал е доста вехто.
Определно бих избрала това заведение за друг повод, но не и за сватба.

Като вариант мога да ти препоръчам Корията, която е в София, въпреки че и там имаше някакви такси за какво ли не, но според мен е по-добре.
До Галени градини пътят е много разбит, доколкото знам. В Приказната градина пак има проблем с шума.

Принципно, разните допълнителни такси и т.н., и проблемът с шума ги има почти навсякъде. Няма ги на Вила Ектерина и Голф Клуб Света София.

Имам още една идея, не знам дали би ти допаднало, видях няколко сватби миналата година на хижа Червената шапчица на Витоша. Изглеждаха много готино, но я открих след като вече бяхме запазили. Там храната мога да кажа, че е много вкусна, държи се от млади хора (няма да ви сервират леща за менюто Grinning).

Съботите и неделите за тази година, най-вероятно вече са заети. Ние запазвахме миналата година в  през август за тази и имаше само  два свободни четвъртъка и то даже единият не беше съвсем свободен, а чакаха капаро за него... и така нашата сватба се оказа в делничен ден, което пък за моя изненада се оказа голям плюс когато търсехме фотографи и т.н. и също така не е проблем за гостите.

Децата ще са си при родителите, но и при нас са малко. Инструктирала съм екипа и координатора да гледат децата да не влизат в кадър на ключовите моменти, за да не ни развалят снимките. Надявам се родителите да си ги гледат, за да не счупят нещо и да не развалят украсата. Донякъде ме притесняват, защото в този форум четох какви ли не случаи и на няколко сватби, на които съм била, се случи точно това.

П.С.
Да допълня за фотографа, нашият е на 150 лв/час и за колкото време се разберем и е от малко съгласни на под 10ч.

Pineapple piece, много ти благодаря за обширния пост! Честно казано като гледам как ми вървят нещата за тази година сигурно няма да се смогне. Трябва да хвана сериозно моя приятел да измислим дата, защото според него е много лесно - отиваш и запазваш за след месец, няма проблем, нито с ресторант, нито с подпис, нито с черква. Като го чух това, направо смених 3 цвята на лицето, ама човекът мисли, че всеки само нас чака да се наканим да се женим. Grinning

Скрит текст:
За "На върха" сигурно си права. Аз снощи гледам снимки на една позната, ожени се лятото и сега качва снимки във ФБ. Много красиви снимки, украса, супер. Не можах да позная мястото, писах ѝ да я питам.. На върха. Явно фотографът е бил много добър.
Иначе с тия арки.. вече се чудя дали да не си направя сама една арка, да си я украся и да си я ползвам.

Иначе Корията изглежда ок, но ми се стори доста скъпо. Поправете ме ако греша. Като цяло ние ще сме с доста бюджетна сватба. Което означава, че Вила Ектерина и Голф Клуб Света София отпадат директно.

Благодаря ти за препоръката за Червената шапчица, ще се провери на 100%.

Накрая имам чувство, че ще се забием в някой ресторант и ще седим лятото на климатик и затворено.. моят кошмар. Grinning

Относно децата.. не знам, някои хора според мен грам не се усещат. На една от сватбите, на които бях миналото лято, при първия сватбен танц на младоженците, някой си пусна детето да търчи по дансинга. Еми... много грозна работа. Естествено.. едно като види, всички искат. За мен това е много несъобразително от страна на родителите, но те си се кефеха как детето "танцува". А иначе младоженците се бяха постарали и имаше маса за децата с игри и тн, но въпросното дете беше много малко, а първия сватбен танц е в началото на вечерта все пак.
Друга кърмеше по време на изнесения ритуал.

Pineapple, още веднъж ти благодаря за препоръките и мнението Hug Hug Hug
[/spoiler]

Sherilyn, да не се женим за един и същи мъж 😆 Шегата на страна, но ми олекна, че не съм сама. Моят беше убеден, че ще си намерим място, църква, фотограф, и т.н. едва ли не от днес за утре и ме гледаше все едно съм извънземно като му казах, че около година по-рано трябва да се ориентираме поне с големите неща като гореизброените.
Покажи му към днешна дата часовете по ритуалните зали (ако сте от Сф), при моят това сработи като започнах да организирам подписването и схвана, че не стават нещата с едно щракване на пръсти.
Успех с организацията, ще се справите! 🍀

Относно децата - ние сме от късно бракуващите се (на 35 сме), та почти всичките ни приятели имат деца. Преди да решим само да подпишем тази година и да правим сватба по-натам, правих списък и децата са 30-тина (не искаме да каним приятелите си без тях). Предполагам, че не всички ще ги вземат, но все пак догодина ще трябва да търсим по-просторно място, че да се съберем и да има пространство. Но на нас децата не ни пречат, ще преживея някоя провалена снимка. Да сме живи и здрави само да се съберем и отпразнуваме без вируси и войни!

# 531
Морско момиче, явно мъжете си мислят, че няма такъв напор за бракуване и всичко минава бавно и лежерно. Grinning

От Сф сме, знам, че с датата в гражданското ще е ужас, освен ако решим да се подписваме през ноември или декември, когато желаещи сигурно няма. Grinning

То и ние не сме най-младите (29 и 37), та повечето ни приятели имат деца, но малки, между 5 и 2 г. Ще са добре дошли с тях, разбира се, но предполагам ще се възползват от бабите и дядовците, защото са купонджии и ще искат да се насладят на купона.

Имам един малко странен въпрос: в менюто ще имате ли предястие?

На всички сватби, на които съм била, без 1 имаше предястие в менюто. Според мен не е ок да липсва. Дами, как е при вас менюто, колко степени?

# 532
При мен беше салата, предястие, основно, следястие, десерт

# 533
Шестстепенно, с тортата седем, три предястия, две първи и основно.😁 Яденето и пиенето са приоритет, няма как.
По въпроса с децата, аз също бих се изкушила да е kids free, обаче е сватба. Както преди някоя страница  разисквахме партньорите на поканените, същото и за децата. Немислимо ми е посланието да е Разделете вашето семейство, за да отпразнуваме създаването на нашето. За късмет сме на възраст, така че децата на поканените са на 12-18 години, няма проблем.

# 534
И аз мисля, че храната си е много важна. Трябва да си хапнат гостите да се чувстват добре. Нашите приятели са си чревоугодници, ние също. Grinning

И аз съм си мислила за kids free, но в България не е кой знае колко популярно и честно казано ще преглътна.

# 535
И ние започнахме с идеята за kids free сватба, но няма да ни се получи. Не знам как ще преглътна, ако на първия ни сватбен танц има 2-3 малки деца около нас. Още от сега виждам сърдитата си физиономия на снимките 😂. Ще предупредя родителите няколко пъти какво и как искам.

# 536
И ние започнахме с идеята за kids free сватба, но няма да ни се получи. Не знам как ще преглътна, ако на първия ни сватбен танц има 2-3 малки деца около нас. Още от сега виждам сърдитата си физиономия на снимките 😂. Ще предупредя родителите няколко пъти какво и как искам.

Абсолютно съм съгласна! Аз затова съм предупредил екипа. На родителите на тези деца, които могат да го направят това, няма как да разчитам, а няма как да не ги поканим.

Ако кажем, че ще е kids free ще ми докара повече главоболия отколкото да реши проблеми. Тук това просто не го разбират хората, което пък аз не разбирам.

# 537
Някой знае може ли да ми обясни ролята на ди-джея освен да осигури апаратура. Интересува ме дали има ди-джеи, които и водят сватбите (игрите и ритуалите) или за това се взима водещ. Иска ми се да не плащам за двама човека. Ще се радвам да споделите мнение/ опит. А ако някой има конкретни препоръки за такива хора около Бургас също може направо да сподели.

# 538
  • София
Аз като родител пък не бих била ок да се каже, че не ми искат някъде детето. Ние с ММ обожаваме деца и за едните снимки хич не би ми пукало дали има търчащи и танцуващи деца покрай нас, важното е бой да няма. Би ни усмихнало още повече. Дори се надявам да успеем да включим нашето в първия танц официално като семейство. Да не говорим, че някои няма къде да ги оставят, за да купонясват и си е леко дискриминация. Ако някои родители не искат да ги взимат ок (при нас се оказва, че някои не искат да ги водят). Някак си концепцията, че ти поставяш началото на семейството си, а не искаш на сватбата продължението на семейството не го възприемам лично за себе си, но всеки преценя как му е ок.

The_mm, ние сме с ДЖ, който ще е и водещ. Не виждаме смисъл от двама, ако единият се справя супер с двойната роля.

Храната - салата, предястие, основно, торта + следястие, което е плата мезета и сирена.

# 539
JayRay, съгласна съм, но не всеки обича деца и не  всеки е ок да търчат навсякъде.
На мен биха ми пречили по снимките (само на тези, на които сме двамата), особено на тези от ключови моменти и също така на видеото не желая да се чуват предимно деца, не е детски рожден ден. Тези неща за начало на семейство и т.н. , аз лично не ги разбирам по този начин.

The mm, нашият DJ ще е и водещ, според мен пари за двама души е излишно.

При нас менюто ще е салата, предястие, основно, торта и още се колебая за следястието, но сигурно и него ще го има.

Общи условия

Активация на акаунт