🐑 ''Фермата 7: Време за пробуждане'' - тема 12 (21.11 - 28.11) 🐄

• 95 590
  • 2 116
  •   1
Отговори
# 1 740
  • Разпиляна във въображението
Не мисля, че е снощи я нарекоха "Хепи Ванче". Дали не беше по време на дуела с Теодора?

Дори и да беше дала "оставка" тормозът нямаше да спре. Просто щяха да продължат да й натякват, че не става и затова се е отказала. Два дена са. Ще я издържат.

# 1 741
  • Другата България
Не беше в снощния.
По време на последния дуел на Ваня май беше.
Ако не се лъжа.

# 1 742
  • София
Защо упреквате Ваня, че нищо не искала да се учи да прави?
Ами не иска! Това против правилата ли е? Това е нейната стратегия - да го раздава лежерно и ако я извикат на дуел да се старае да печели. Така както стратегията на Мартина е да шушука по кьошетата и да го играе сив кардинал, както и на Теодора да се измъква леко като се прави на много възвишена итн. Защо трябва да бъде нападана за това? Защото Кирил е решил, че играта трябва да се играе по друг начин? Или защото Живка смята, че младите момичета задължително трябва да се научат да месят?
Аз, признавам си, също бих се стремила да науча нещо. Тактиката на Ваня не е моята тактика. Но аз смятам, че след като тя е решила така, това си е нейно право. Кирил и Ивайло първи агресираха срещу нея и решиха с крясъци да я вкарват в правия път. Кой им дава право за това? И хубаво, разкрещяха й се, обидиха я. Но това не им беше достатъчно. Те не са просто срещу нея, те целенасочено я тормозят. Затова съм на страната на Ваня. Не защото ми е много симпатична. А можеха да си седят мирно и с интелигентни иронични вметки да й покажат, че не я одобряват, да я подбъзикват за това и онова. Но те не, с рогата напред и ще тъпчат като стадо разбеснели се животни! Не мога да го приема. Съжалявам.
Затова и моят любимец е Стефан. Тука много хора го обяват за мухльо, бавен и смотан. Той не е такъв. Много добре показва каква е разликата между човека и животните. Разликата е в ума и разума и ползването им.
Стефан много хубаво им даде примера с чашата. Те защо не го уважиха и не казаха, че ще останат на масата от уважение към противника, т.е. към него? Те направо му плюха на думите - говори си, не ни пречиш, ние ще си останем същите говеда.
Лорчето и тя с тях. Тя ще е първата отстреляна на следващия женски дуел, защото всички други жени са по-силни от нея. Мрънка против тях и пак с тях. Характер никакъв.

# 1 743
Живка осъзнава, че ще дойде момент, в който ще се изправи срещу Ваня като противник, ако иска да спечели Фермата и този момент все повече наближава и затова почна да си подготвя почвата с някакви вметки как не работила, как не можела да меси хляб и не знам си още какво. Ваня и преди не е можела, но чак сега го акцентира. Все още не се е обърнала срещу Ралица просто защото чувства Ваня за по-силен противник. Но и на Ралица момента ще дойде. Живка си каза, че в името на победата е готова на всичко.

# 1 744
  • София
Е, тя да си го дава лежерно, но поне като е фермер, да се стреми да им е водач наистина, да е наравно с тях. Не да се чуди откъде да размахва пръст. Аз също бих се издразнила и бих загубила стимул ако съм вътре и този, който трябва да раздава задачи и да дава наставления, ги дава на сляпо. Първо, защото не знае. Второ, защото не иска и да знае. Не бих приела насериозно думите на човек, който не се стреми да е добър в нищо.

# 1 745
  • София
Правилата позволяват ли на Ваня да не работи и да раздава заповеди? - Да!
Правилата позволяват ли да се бойкотира и обижда фермера? - Не!
И последната седмица продукцията си плюе на правилата и се опитва да ги обърне. Затова е недоволството (поне в мен). Ако се бяха намесили и сложили агресорите на място, тогава вече можехме да си обсъждаме моралната страна на мързеливостта на Ваня. В момента обстоятелствата са форсмажорни и тя е срещу всички. Някой беше пуснал клипчето с маймуните и чуввството за справедливост. Много добре очертава ситуацията.

# 1 746
Ваня ги дразни с две основни неща - опит за контрол и търсене на трибуна за лекциите си.
Когато нямаш идея как една работа трябва да се свърши, намираш онзи, който знае, делегираш му права и го оставяш да я свърши по неговия начин, с неговото темпо. Доверяваш се и разчиташ на самосъзнанието му, защото друг полезен ход нямаш. Тя реши обратното, обикаля ги по три пъти на ден, задава малоумни за тях въпроси, заради непознаването на процесите и ефектът е налице. Контролният орган, шефът, фермерът трябва да познава процесите, за да възлага и контролира, ако ли не - олеква.  
И втората линия - трибуната. Там съвсем съзнателно провокира и дразни. Зад прикритието на възпитан и благ тон се лее такова празнословие, което мнозина трудно биха издържали. Един Георги, с логореята и често хапливи думи е за предпочитане от всички, пред монотонното редене на думи на Ваня. Говори им като на малки, изпаднали в истерия деца- баавно,  кротко и напоително.  Накрая застава пред камерата и с широко отворени очи недоумява защо така се получава, като е толкова добронамерена.. 😏

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 13:12 от _Hope_

# 1 747
  • София
Именно, правилата ѝ позволяват да не работи. Но никой друг не си го позволи и работеше наравно с "подчинените". Вярно, всеки кой колкото може, но поне имаха желание. И явно може само да раздава безсмислени и уж добре премислени "заповеди". Което още повече отвращава хората.
За обидите не коментирам, там даже не става и въпрос дали е правилно или не.

Съгласна с горния коментар - сори, ама "лайф коуч" за мен е едно от най-малоумните занимания, които човек може да си причини. Тази жена наистина си мисли, че това е професия. И е свикнала да си говори празни приказки на тея дето си плащат, за да чуят колко ще е слънчево и розово всичко. Не знае как да общува. Вижда отпор на празните си приказки, но не е свикнала на това и не знае как да реагира.
Ако срещу мен застане също толкова флегматичен и празнословен човек като Ваня, никога няма да я взема наериозно.

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 12:37 от « Ѕmile »

# 1 748
  • София
Сега й се дразнят, защото задава глупави въпроси и започна да заплашва, че който не я слуша, ще бъде наказан. Преди си седеше настрани и им беше все едно на Георги и Живка, но сега им прецаква и тяхното прекарване вътре и играта им най-вече. Ралица също не прави фермерски неща, но пък направи керамиката, а това си е много труд.

А Ваня беше на косъм от отпадане с Теди, Живка смяташе, че тя е много по-силна от Теди, така че според мен й понамаляха притесненията. А би трябвало да ги има, защото и Живка не се представи чак толкова добре на своя дуел. Показа, че губи концентрация, докато Ваня и Мартина са много по-последователни, слушат и правят по-малко излишни грешки.

# 1 749
Аз познавам хора, които правят много пари от лайф коуч семинари, практики, лични консултации и тн. Не може да се съди за уменията и способностите на човек, извън средата на професионалната му сфера и извън вниманието на хора, които са избрали сами да следват такъв път.

# 1 750
  • Другата България
Ваня ги дразни с две основни неща - опит за контрол и търсене на трибуна за лекциите си.
Когато нямаш идея как една работа трябва да се свърши, намираш онзи, който знае, делегираш му права и го оставяш да я свърши по неговия начин, с неговото темпо. Доверяваш се и разчиташ на самосъзнанието му, защото друг полезен ход нямаш. Тя реши обратното, обикаля ги по три пъти на ден, задава малоумни за тях въпроси, заради непознаването на процесите и ефектът е налице. Контролният орган, шефът, фермермерът трябва да познава процесите, за да възлага и контролира, ако ли не - олеква.  
И втората линия - трибуната. Там съвсем съзнателно провокира и дразни. Зад прикритието на възпитан и благ тон се лее такова празнословие, което мнозина трудно биха издържали. Един Георги, с логореята и често хапливи думи е за предпочитане от всички, пред монотонното редене на думи на Ваня. Говори им като на малки, изпаднали в истерия деца- баавно,  кротко и напоително.  Накрая застава пред камерата и с широко отворени очи недоумява защо така се получава, като е толкова добронамерена.. 😏
Мдааа, причината.
Именно това имах предвид за кокошката и яйцето.
Аз също винаги търся причината, независимо дали тя поражда негативно или позитивно отношение.
Защото както казах, ако един мъж е такъв, какъвто е Кирил без причина, независимо дали към мъже или жени, то нещата отиват в съвсем различна посока. Ивайло е друга бира, той е съвсем съзнателен провокатор, човек, който не блести с особен багаж на втория етаж, и който се води по маниера на Кирил, само дето е на сметлинни години от Методий. Обаче Киро....той е интелигентен агресор, в него наистина има нещо "тъмно", което Ваня съумя да извади на показ, за което евала. При друг подбор на участници Кирил можеше да е любимец на аудиторията, както беше и тук в началото на формата.

# 1 751
Ирина на Иван също се е занимавала с това. А брат й, психологът, доколкото помня е предлагал терапия с ридаене срещу паник атаки. Все изискани и полезни професии.

# 1 752
Значи имаме една сюрия озъбени мъже и жени, които се държат като побеснели кучета и срещу тях една руса шматка, която говори за светлина и баланс. Ама, разбира се, че типично по български, ще обвиним русата шматка за виновна, щото дразни останалите, а те милите - целите в бяло. Не съм сигурна, дали навън Кирил или Ивайло ще излязат да се репчат така - освен пак на някоя женичка. Защото, ако Иво каже на някой мъж да ходи да се обеси, ще си събира зъбките.

Срам за продукцията, че толерира вербална агресия и то последователно. Неспазване на собствените им правила в името на рейтинг - иначе двамата малоумници излизат и почват с високопарните приказки за ценности и морал.

Добре прави Стефан, че е пас - такива като него са малцинство и в държавата - нормални, възпитани хора, които бачкат здраво, плащат си данъците и уважават околните. Стискам палци за него довечера.

# 1 753
Теодора сама ли е в България? Или мъжът и детето й също са тук? И в двата случая ако Теодора наистина е била с Пламен след края на Фермата, докато все още е омъжена направо ме отвращава. Що за поведение от жена и майка? Приключи си отношенията с мъжа ти, разведете се пък после кой каквото иска да прави. И жалко, че така ще си зареже семейството заради едно мимолетно увлечение. И какво бъдеще ги очаква? Да разбие семейството си, да вземе детето и да живее в Ябланица. Не знам защо не ги виждам в дългосрочен план с Пламен, той не е готов за семейство според мен.

# 1 754
  • София
Каквато и да е причината, подобно невъзпитано, агресивно и обидно отношение е недопустимо. Не сме в джунгла все пак. Да, Ваня може да дразни с позитивното си отношение, с нежалението си да научи нещо (но в крайна сметка това си е за нея, не мисля, че пречи на някой особено това), но дали Теодора не бе по-малко дразнеща или там понеже е хубавичка, дружка на Любчо, слабост на Пламен, то се приемат по друг начин нещата. Ивайло агресира срещу Ваня отначалото, после срещу Ралица избиха нещата заедно с Кирил. Ами дори за Ралица имаше подмятания какво толкова прави, върти там едно колело и прави някакви тъпи грънци. Сякаш Кирил пък променя света с неговото актьорско майсторство. Едни възпитани мъже не биха си позволили подобно поведение срещу жена, дори и да ги дразни. Камо ли подобни подмятания да се самоубие, да я заколи, обеси и т.н. Липсата на елементарно уважение към останалите, към начина им на препитание, към правото да имат собтвено разбиране за света и т.н. е плашещото, защото би трябвало да сме напреднали много повече от това елементарно ниво на общество.

Стефан ми е симпатичен, харесва ми уравновесеността му, интелигентността му, но пасивността срещу подобни форми на агресия, опитът да влезе в тон с агресорите (защото той си говори насаме с Ивайло и доста често се съгласява с него) не ми допадат. Някак си сякаш не иска да влезе в ролята да промени несправедловостта, а просто да мине през нея невредим.

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 20:09 от catty m

Общи условия

Активация на акаунт