Тема 3 - Гоблин... или темата за обсъждане на корейски и китайски сериали

• 21 289
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
Аз зарязвам императорската конкубинка 10 епизода преди края Simple Smile То бива драма бива ама всичко си има граници, тия китайци се оляха…

# 616
.....................  Reply 1988 ме изнерви и го зарязах някъде към 5-6 епизод. ............
И аз бях като теб, но след това прочетох само суперлативи за сериала и му дадох втори шанс, за което не съжалявам. Добре, че го направих, защото втората половина наистина се оказа доста по-интересна. Все още е една от най-рейтинговите драми на tvN. ОСТ-ът беше много приятен. Наред с техни популярни за онова време песни звучаха и много световни хитове от 80-те и 90-те години.
Скрит текст:

Мъжът с брадичката е един от много популярните актьори от по-старото поколение - Kim Chang Wan

Our Times (2021) все се каня да го гледам, но все не стигам до него. Крайно време е да се поправя. Чела съм, че е нещо подобно на Reply серията в китайски вариант.

# 617
  • пак на Рив Гош
Извинявай, кой сериал мислеше да гледаш, отговарящ на условията - чосонски и неангажиращ?
OliaT, колебая се между:
- Sungkyunkwan Scandal (2010) -  за попълване на филмографията на Pak Ming Young (ще ми бъде 5ият неин сериал)
- Moonshine (2021) - сюжетът ми звучи забавно, а и заради актьорския състав, сред който има доста, които харесвам
- Secret Royal Inspector & Joy (2021) - също сюжетът ми харесва на четене, както и главната двойка актьори.

2в1, значи ще вземеш да ме накараш да си преразгледам мнението за Reply 1988 и да му дам втори шанс Joy.
Знам, че е най-популярният от серията, и че има много високи оценки от зрителите. Също така, Hospital Playlist, който е работа на същия тандем сценарист и режисьор, е най-любимият ми корейски сериал евър!... тоест, на хартия има всичко в негова полза (барабар с Park Bo Gum и Go Kuyng Pyo Heart Eyes )... ще трябва да поработя над себе си и да мина първите няколко серии „на бегом“, за да стигна до интересното.
Ще те държа в течение за Our Times... както е тръгнало, нищо чудно да го довърша до края на седмицата Joy.

# 618
  • България
И моите планове не са съвсем изпълнени.
Гледах Along with the Gods: The Two Worlds (2017) и Along with the Gods: The Last 49 Days (2018).
10 им сложих, единственото лошо е, че няма китайски от този тип или аз не намирам.

Аз зарязвам императорската конкубинка 10 епизода преди края Simple Smile То бива драма бива ама всичко си има граници, тия китайци се оляха…
Ако не издържаш на драмите им в историческите, не знам как издържаш на драмите им в съвременните. Крале са на лигави истории с рев. Joy

# 619
  • гр. София
Благодаря! Чудех се какво да гледам. Ще го видя този  Moonshine. Secret inspector съм го гледала. А на другия гледах една или две серии, но нещо сега нямам желание да го продължа.

# 620
  • пак на Рив Гош
Ако не издържаш на драмите им в историческите, не знам как издържаш на драмите им в съвременните. Крале са на лигави истории с рев. Joy
Точно! Това ми е най-големият проблем с китайските сериали - твъъъърде много драма, навсякъде. Тъкмо се възторгна, че сценарият върви адекватно и изведнъж се стоварват катаклизъм след катаклизъм, та започвам да си задавам въпроса „сега защо това, бре, джанъм?“.  Joy
Затова много се радвам на сериали, в които драмата е в нормални количества, за поддържане на интереса и където допринася за развитието на сюжета.

# 621
Точно! Това ми е най-големият проблем с китайските сериали - твъъъърде много драма, навсякъде. Тъкмо се възторгна, че сценарият върви адекватно и изведнъж се стоварват катаклизъм след катаклизъм, та започвам да си задавам въпроса „сега защо това, бре, джанъм?“.  Joy
Затова много се радвам на сериали, в които драмата е в нормални количества, за поддържане на интереса и където допринася за развитието на сюжета.
Роца, и аз съм така!
Или тъкмо положението се влоши и оттам вече си викаш “Е по-зле няма накъде” и се окаже, че има 😀
Liu, аз затова съм по-голям фен на корейските, там по добра стара американска традиция почти винаги има Happy End Simple Smile Или поне такива си ги подбирам… докато китайските направо ми съсипват психиката 🤣 Сега ще си потърся нещо розово корейско да се освестя от последния китайски…

# 622
  • България
Ако ги степенувам по лигавост:
1. Китайски съвременни
2. Корейски исторически
3. Корейски съвременни
4. Китайски исторически
Затова наблягам на точка 3 и точка 4.
Понякога се изкушавам да пробвам и от първите две, но е трудно, много трудно. Grin
За драматични обрати - там китайците нямат стигане.
Трябва си предварителна психическа подготовка.
Някога ще гледам Ashes of Love (2018) отново, но не знам кога. На първо място ми е в списъка, обратите са твърде много, обаче е пълен с богове, прераждания, демони  и страхотен актьорски състав. Gift Heart

# 623
Роца, опитай пак с Reply 1988, ако искаш, но не се насилвай, ако не ти допадне. И аз имам сериали, които много са хвалили, но не са успели да ме докоснат. Понякога е въпрос на нагласа и настроение.
Ето, например, на Olia T Скандалът не ѝ е тръгнал, а аз от трите споменати заглавия, точно него бих препоръчала.

Отдавна съм преодоляла и преглътнала "странностите" и приомите на азиатските сценаристи. От както спрях да съпоставям тяхното мислене и манталитет с нашето, нямам проблем с любовта им към драматизиране и лигавене. Не, че не им се дразня, но просто ги подминавам. Има ги и при корейци, и при китайци, и при японци, и при тайландци. Харесва си им да има някоя трагична, невъзможна любов, сърцераздирателна раздяла, някоя безумна тайна или пък саможертва. А вярата им в прераждането води до по-различно тълкуване на смъртта, така че хепи ендът, както ние го разбираме, за тях не винаги е задължителен. В интерес на истината, в последните години, поне корейците, доста омекнаха в това отношение. Има стари драми, които след финала ти иде да си прережеш вените.

# 624
  • пак на Рив Гош
Всъщност, на мен не ми пречи едно здравословно количество драма. Невъзможната любов, семейните тайни, сърцераздирателните раздели, трънливият път на връзката или спънките по пътя към успеха са си напълно в „норма“ и си ги търся в сценария Hug. Това, което основно ми бърка в здравето е преувеличението до степен на карикатура. Например, когато вкарат някой в болница, е винаги заради нещо страшно, животозастрашаващо и нуждаещо се от операция с малък шанс за успех, а не е нещо по-обикновено, като възпаление на капачката на коляното (по Джеръм К. Джеръм Joy). Вярно, че едно възпаление на капачката на коляното е много по-неромантично от сърдечна операция, без да споменаваме, че би могло да се разреши в рамките на епизода, а не да дава материал за поне 2 Wink . Или Третото Колело, което стига едва ли не до опит за убийство с надеждата да Ги раздели, или „сивите кардинали“ в историческите драми, които са зли почти колкото Дарт Вейдър Joy. За мен, поне, може и да не се стига чак до такива крайности. От друга страна, ясно ми е, че това са сериали и сцените в тях не отговарят на действителността, та ги приемам, но все пак, европейският ми манталитет и личният ми характер ме теглят към една идея по-омекотени сюжети.
Иначе, и аз имам сериали, които са много харесвани като цяло, но които на мен не ми допадат и които съм ги причислила в графата “културни особености“ (в смисъл, отдавам факта, че не ги харесвам, именно заради разликата в манталитета).

Our Times ми харесва все повече и повече. Ако продължава така, има всички шансове да дам за първи път 10* на китайски негеймърски сериал Joy . И наистина има едно усещане за Reply (може би даже Reply 1988) - филмографията в тонове сепия, групата младежи (1 момиче и 4-5 момчета)... а при мен лично, и спомени за историческия контекст Wink .

# 625
Business Proposal с всеки следващ епизод става по-забавен...даже някои сцени ги гледам отново.

Започнах й Crazy Love -  комбинация от драма, комедия и романтика.
Скрит текст:
перфектен и красив шеф, който тероризира служителите си, най-вече секретарката си. Секретарката открива, че има тежко заболяване и иска да си отмъсти на шефа, защото една от причините за болестта е стресът.
И тук има изтъркани клишета, но не ме дразнят. Grinning

# 626
  • България
А вярата им в прераждането води до по-различно тълкуване на смъртта, така че хепи ендът, както ние го разбираме, за тях не винаги е задължителен.
Не мога да твърдя, че вярвам в прераждането, но не го и отричам.
Засега няма доказателства, че съществува, но и че не съществува.
Затова и не точно смъртта на главните герои ме отказва от даден сериал. Зависи как точно е представено всичко.
В любимите ми вуксии често главните герои са божества, на които гледаме земното изпитание.
Според повечето им сериали всеки роден божество трябва да преживее поне един земен живот задължително.
Когато представят добре това и главните умрат заедно, няма драми.
Особено в сериали от типа на Ashes of Love (2018).
Запознали сме се с главните герои, като божества и след това ги изпращат в човешкия свят. Молех се по-бързо да им свършват мъките и да се връщат в своя свят.
Пречат ми тези работи:
...Невъзможната любов, семейните тайни, сърцераздирателните раздели, трънливият път на връзката или спънките по пътя към успеха  ...

Не обичам раздели, тайни, трето колело, драматични обрати, всичко което докарва героя до ръба.
По-добре бърза смърт с любимия, отколкото психически изтезания.

# 627
Business Proposal с всеки следващ епизод става по-забавен...даже някои сцени ги гледам отново.

Започнах й Crazy Love -  комбинация от драма, комедия и романтика.
Скрит текст:
перфектен и красив шеф, който тероризира служителите си, най-вече секретарката си. Секретарката открива, че има тежко заболяване и иска да си отмъсти на шефа, защото една от причините за болестта е стресът.
Feyre, къде гледаш Crazy Love?

# 628

В dramacool, но нещо взе много да забиват линковете. В kissasian също го има, но съм свикнала в първият да гледам.

# 629

Започнах й Crazy Love -  комбинация от драма, комедия и романтика.
Скрит текст:
Feyre, аз не исках да го почвам Business Proposal, понеже си знаех, че много ще ми хареса и ще се тормозя с чакането на новите серии... ами така и стана Grinning Не се стърпях вчера и го почнах, изгледах всички серии до момента и сега мъкааа Simple Smile
Благодаря за препоръката за  Crazy Love, ще го почна и него.
Момичета, нещо не се оправям в dramacool - може ли да се гледа без регистрация? И на вас изскачат ли ви постоянно рекламни банери, на мен да?

Общи условия

Активация на акаунт