Абонаментни кутии в България - Тема 20

• 56 615
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Привет, дами!

Както знаете - следим форума и редовно четем Вашите отзиви, които със сигурност ни дават изключително полезна обратна връзка. Немалко пъти коментари в този форум са ни служили за коректив и се радваме, че общността тук е активна и критична - това е добре за нас, защото ни позволява да се стараем да бъдем по-добри в това, което правим.

Искаме да Ви уверим, че увеличението на цената на месечното издание с два лева от януари тази година не е продиктувано от желание за "печалбарство", а от покачващите се цени на суровини и материали и най-вече на самите продукти, които включваме в изданията ни. Тези два лева увеличение представляват малко над 5% увеличение спрямо предната цена, а за пример - "официалният" % на инфлацията за годината е около 6 (а реалният всъщност е доста по-висок).

Разбира се, покачването на цената е напълно нормално да бъде обвързано с очакване за подобряване на качеството на предлаганата услуга и ако има мнения в насока, че не сме се справили добре, то със сигурност ги вземаме предвид и се стараем да ги коригираме. Simple Smile

Относно последно обсъжданата тема за безплатната доставка - искаме да Ви уверим, че всички клиенти на Кибрит ще могат да се възползват от безплатна доставка до 14 февруари, т.е. февруарската кутия също ще може да бъде поръчана с безплатна доставка (нещо, което предстои да обявим съвсем скоро и в нашите профили в социалните мрежи, но решихме да споделим първо с Вас тук).

Отново Ви благодарим за обратната връзка и се надяваме общността тук да продължава да бъде все така активна и критична, защото това е от изключително голяма полза за всички нас!

# 676
  • Пловдив
Не знам каква ви е цената на самата кутия /картонената/, но не може ли да се помисли за нещо по-еко примерно? От рециклирана хартия например, без печат - хората вече ви познават, може би така нама да отиват едни средства за нещо, което така или иначе предполагам повечето от нас хвърлят.

# 677
Кибрит имат моите адмирации относно подхода им за "овладяване на щетите" за разлика от друга кутия, която се опита да се аргументира тук.
На мен кутията за този месец ми допада въпреки, че я поръчах основно заради пилинга и крема.

# 678
От "Кибрит" май са забравили времената, в които агресивно рекламираха продукти, които реално струваха в пъти повече и това не налагаше "актуализация" на цената.
Очевидно се налага да си спомним, че идеята на абонаментните кутии е да популяризират брандове. Продукти за реклама се предоставят безвъзмездно, затова и цената на кутиите трябва да е символична. Идеята е, че последващите очаквани продажби на това, което се рекламира, ще донесат реалната печалба.
Да се оправдава повишаване на цената на краен продукт с цената на опаковката му звучи като безпомощност да се намери аргументация. Между другото, клиентите не обичат да им обясняват, че те трябва да плащат цената на инфлацията (елементарни правила в обслужването на клиенти). И най-добре това изобщо да не им се казва.
"Справяне с щети" предполага трайно решение под формата не на "промоции", а на адекватни и трайни решения за редовни или нови клиенти: например, програма за лоялни клиенти и/ или атрактивни условия за доставка.

# 679
Tsugumi_ това е едно от най-смислените мнения, които съм чела в този форум напоследък...
От Кибрит май се страхуват, че ще изпуснат кокала - тока поскъпна, инфлация чука на вратата, шефа не може да кара Тесла-та... (Голям фен съм на форума "предприемач") Мъка!  
Като разсъдливо момче, шефа трябваше да се досети, че бизнеса на прекупвача лесно се изчерпва в БГ и поради тази причина търговията с кутиите скоро ще залезе... Това няма да се случи в цивилизования свят, разбира се, където този бизнес служи на съвсем различни принципи.

# 680
От "Кибрит" май са забравили времената, в които агресивно рекламираха продукти, които реално струваха в пъти повече и това не налагаше "актуализация" на цената.
Очевидно се налага да си спомним, че идеята на абонаментните кутии е да популяризират брандове. Продукти за реклама се предоставят безвъзмездно, затова и цената на кутиите трябва да е символична. Идеята е, че последващите очаквани продажби на това, което се рекламира, ще донесат реалната печалба.
Да се оправдава повишаване на цената на краен продукт с цената на опаковката му звучи като безпомощност да се намери аргументация. Между другото, клиентите не обичат да им обясняват, че те трябва да плащат цената на инфлацията (елементарни правила в обслужването на клиенти). И най-добре това изобщо да не им се казва.
"Справяне с щети" предполага трайно решение под формата не на "промоции", а на адекватни и трайни решения за редовни или нови клиенти: например, програма за лоялни клиенти и/ или атрактивни условия за доставка.
Привет, Tsugumi_!

Радваме се, че дискусията се развива в тази насока!

Не сме забравили тези времена, които посочвате, но и не сме забравили пазарните условия и нивото на инфлация към онзи момент. На всички ни се иска да живеем в свят, където инфлацията не съществува и икономиката винаги върви плавно, но за жалост това е невъзможно.

"Продукти за реклама се предоставят безвъзмездно" - да, на запад (основно travel-size/мостри, но едва ли има смисъл да задълбаваме в това как в по-голямата част от случаите продуктите в Кибрит са пълноразмерни и дори там пълноразмерни продукти безвъзмездно рядко се дават).
Та, това се случва на запад, където брандовете имат огромни рекламни бюджети и където реализират огромна част от продажбите си, за да са оправдани тези бюджети за реклама. Разбира се и кутиите там продават десетки/стотици/хиляди пъти повече бройки, което позволява от гледна точка на economy of scale да се постигат още по-ниски себестойности на козметичните продукти в тях, а и самите кутии да оперират с по-нисък единичен марж на продадена кутия за сметка на многото бройки.

В България реалността е малко по-различна - местните брандове не разполагат с толкова щедри маркетингови бюджети, за да могат да си позволят да предоставят няколко хиляди бройки от даден продукт безплатно (особено като става въпрос за пълноразмерни продукти). И доколкото много пъти сме успявали да договорим цени, равни на себестойността, то тя, за жалост, е далеч от "безплатно". Относно чуждите брандове - тъй като те не виждат България като голям потенциален пазар, тяхната склонност да дават "безплатни" продукти също не е толкова голяма и честно казано не сме получавали безплатни продукти с изключение на 1-2 мостри през годините.

Дали цените на суровините, които се използват за изработката на продуктите, са се повишили или не - може лесно да се провери. Основното увеличение не идва от покачването на цената на картон/велпапе и други материали, които служат за опаковки, а от цената на сурвоините за производство на козметичните продукти. В някои случи има увеличение х5 на ключови козметични съставки.
Със сигурност обаче можем да помислим за намаляне на други разходи, като например идеята на @Десиссслава за използване на кутия от рециклирано велпапе и без цветен печат. Благодарим за тази идея!

Относно посочване на причините за увеличение на цената - считаме, че е редно да сме открити с нашите клиенти и да посочим ясната причина, която налага едно или друго решение, но може и да грешим. Simple Smile Виждаме доста примери от компании във всякакви сфери (куриери, козметични производители и други), които отворено споделят причините за покачване на цените на услугите си - възможно ли е всички да грешим в този подход?

За останлите насоки - отново благодарим, със сигурност има какво полезно да извлечем особено в частта, свързана с програма за лоялни клиенти. Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 03:56 от Кибрит

# 681
Тази тема не е само за Кибрит и не знам защо трябва да я ангажирате като влизате в обяснителен режим...
Това е форум, използва се от много брандове за реклама и това струва пари - направете си тема, платете си на БГ мама и тогава разказвайте надълго нашироко маркетинг стратегиите си. Или и за това не ви достигат финанси...
В един друг форум си публикувахте финансовите отчети - може би ви липсва внимание... или е някаква странна рекламна стратегия - дано да е успешна...

# 682
Мисля, че предостатъчно идеи се дадоха на "Кибрит", така че те да си спестят една сериозна сума за маркетингови специалисти.
Та, хайде стига сме им давали идеи, за които по принцип трябва да си плащат.

# 683
Кибрит! Какво се случи с предколедната игра? Къде са печелившите! Сега има нов Giveaway и игра, в която Аз няма да участвам!

# 684
  • Пловдив
В случая изказвам уважение към Кибрит, защото на общия фон се изказват адекватно. В случая отговарят, защото ние - списващите във форума конкретизирахме тях.

# 685
  • София
И на мен ми прави добро впечатление, че се включиха и обясниха предвид, че ги коментират. Иначе щеше да има изказвания от сорта на "знаем, че ни четат, а си мълчат". То няма как всички да са доволни.
Но според мен това с БД за всички за февруарската кутия си е замазване на очите защото, които си е взел януарската и си е платил доставката и не иска февруарската ще си е все така недоволен.

Общо взето и аз вече спрях с поръчките до голяма степен заради доставките, омръзна ми да плащам по 40-50 лева на месец доставки. Ако измислят нещо в тази посока мисля, че ще се върнат част от клиентите. Примерно поне за София си мисля, че с техен доставчик могат да осигурят безплатна доставка.

# 686
  • Пловдив
Истината е, че цените на куриерите няма да спадат - горивото ежедневно се покачва, амортизация на МПС, граждански, винетки, каска, заплаги.
Има реално две по-големи фирми монополисти в страната, което води до липса на конкуренция.
Коментирам Кибрит, защото тях поръчвам са се спряли на 3 фирма, чиято цена до адрес е най-ниска.

# 687
  • Варна
Това с БД за София няма да стане за Кибрит. Доколкото знам са от Варна. Някои момичета казаха, че си вземали кутиите направо от офиса им.

# 688
КАКВО ИМА В КУТИЯТА?
👫 Февруари е обещание за топлина, която търсим в добра дума от приятел, в ръката на любимия или в уюта на дома. 🕯️

🥭 В кутийката този месец ще откриеш 6️⃣ продукта на обща стойност над 340 лева, които ще те прегърнат с аромати, ще ти подарят блясък, но също и време за размисъл и тихи моменти, в които да се откъснеш от ежедневието. 📚

🚚 Февруарското кибритче ще пристигне при теб с безплатна доставка, за да направи изненадата още по-приятна! 💌

# 689
Аз не знам как всички кутии намират все нови начини нищо да не кажат в първите си уж подсказки. Много са изобретателни!

Общи условия

Активация на акаунт