Пубертетът при момчетата - тема 10

• 45 658
  • 721
  •   1
Отговори
# 360
Аз се сдобих с имейл от класната и пресякох из основи анцуг манията. Ходи с униформа на училище, а иначе се конти. Не че няма анцузи, но май ги позабрави, само ако ходи на картинг ги слага.
Хапва определени неща, хляб не яде, но пък цяла купа салата да. Онзи ден, ЕЙ така като се чудеше какво да прави, изяде цяла връзка магданоз. На спорт е 5 дни в седмицата, заради травми ходи и на кондиционни тренировки

# 361
  • София/Севлиево
Моят преди спортуваше 2 дни седмично таекуондо и поне още 2 плуване .Обаче тук в Севлиево, където в момента живеем ,няма нито работещ закрит басейн,нито пък треньор по боен спорт за деца като него.Преди няколко дни ми каза,че в 8 клас,когато ми изтича майчинството,иска да се върне в старото си училище в София.Аз също съм За,но мисля че ще срещна голям отпор от ММ.Той иска да живеем на тихо и спокойно място.Е да,ама няма нищо интересно и занимателно за децата.Да не говорим,че едва намерихме училище,в което да могат да обучават моя тийн и то е само до 7 клас...

# 362
  • Пловдив
Моят спря плуването...треньора се махна, графика неудобен, а и с втората смята греда...остана само фитнес, 3 пъти седмично. Иска някъв боен спорт Rolling Eyes ама не съм търсила нищо...
Тая сутрин стана и го закарах в 7,30 в залата...луда работа.

п.п. Поръчах панталона от Бершка. Мерси.

# 363
  • Plovdiv
Благодаря за анцуга от Бершка. И за нас е супер.
Да ви кажа извън темата за дрехите и хигиената - ученето 😭😭😭
Хич не му се чете на моето. Само опявам да учи и да става по желание, че това е начинът да се изкарват лесно хубави оценки. Да следи по кой предмет колко оценки има той на фона на класа и да не отива неподготвен, ако е за изпитване, обаче не вдявааа, няма амбиции и това е!!! Вчера му викам : Имаш история, а нямаш оценка. Учи! Той обаче пак явно не ме е отразил и днес по телефона с потънали гемии ми казва, че е получил 3. Е, нека! Първи срок по история завърши с 6. Разбра за пореден път, че мама е права! Малко е гадно, ама се кефя, че сега известно време ще е по-нисък от тревата.

# 364
  • София
Е, то мама, най-често по емпиричен път е стигнала до правотата си, ама не искат да го разберат Simple Smile
Моят е загубил тотално умението си да учи... Това концентрация, това да си прави записки, да седне и да научи нещо за 15-20 минути, май безвъзвратно остана в миналото Sad Седи по 2 часа пред компа, уж да си прочете материалите, а на финала - нищо не запомнил. А едно време се връщаше към 18 от тренировки и до 19.30 - всички домашни написани, всички уроци научени... Пубертет ли е причината, он-лайн "обучението" ли... направо съм бясна (не коментирам, че трябва да си губя времето да го препитвам, обяснявам, абе в първи клас се върнах)

# 365
Не можем да свършим всичко вместо тях. Не можем да ги предпазим от всичко. Не можем да им предадем цялата си мъдрост и опит. А и не трябва.
Понякога най-доброто е да ги оставим да си направят грешките и да си придобият опита сами.

# 366
  • Перник
И моят не съм го видяла да учи. Домашните си пише редовно, но това да седне да чете урок? Абсурд! Успехът му е между 5 и 6, пък ако учеше, ехеее....Grinning
Още не си е взел стипендията за януари, защото го мързи да отиде до...долния етаж на училището. Те, и без това скоро щели да дават февруарската, та двете наведнъж щял да вземе. Мързел в тежка форма...

Не можем да свършим всичко вместо тях. Не можем да ги предпазим от всичко. Не можем да им предадем цялата си мъдрост и опит. А и не трябва.
Понякога най-доброто е да ги оставим да си направят грешките и да си придобият опита сами.

Като се върна назад във времето, аз на неговата възраст бях значително по-самостоятелна. Купувах си дрехи със спестени пари, сама си приготвях храна, пазарувах, перях си на ръка дрехите, които искам спешно да облека на следващия ден. А той е детенцето на мама все още - приготвям му дрехите за деня, закуската, единственото му участие в купуването на дрехи е да одобри или не това, което съм избрала, баща му ми задава въпроса "с какво да храня детето днес?" Grinning
Не съм имала идеалните родители, но и до днес се справям с всичко по-добре от сестра ми, която обгрижваха докато живееше при тях, че и след това. А аз бях "голяма" и ме оставиха да се справям сама. Било ми е тъпо понякога, но сега съм благодарна. Та, май наистина е по-добре да ги оставяме да правят грешки и да трупат опит.

# 367
И моят синковец много ме дразни на тема учене. Не знам защо е решил, че се учи само преди контролни или, ако госпожата е предупредила, че ще изпитва. През другото време само отчита дейност. Дойде ли контролно или предварително обявено изпитване, седи и учи по няколко урока на куп, което мен много ме дразни, защото така всички знаем, че става каша в главата. Да, оценките му обикновено са хубави /с някои изключения от време на време/, обаче изпитат ли го непредвидено - ей така, защото госпожата така е режшила и хоп - 3-ка. И, като започна да се карам веднага ми се обяснява, че госпожата не била казала, че ще изпитва и той от къде да знаел.
И любимото ми изказване "Е, кво толкова, този предмет знаеш, че не ми е важен. Аз по важните си уча". Неважни предмети - БЕЛ, история, география, биология, химия. Важни - математика, физика, АЕ и ИТ. Все повтаря, че няма търпение да мине 10-ти клас, за да спре да учи тъпите "неважни" предмети и да си учи само това, което му е интересно.

Момичета, една молба - може ли, ако имаме тук майки на деца в 11 и 12 клас в 127 СУ, да ми пишат на ЛС. Искам да ги питам нещо Simple Smile

# 368
Светле, докато му оправяш дрехите, закуската и всичко останало, "детето" няма да порасне. Кой бяга от лесното?

Помъдрях по трудния начин и аз, но съм доволна, че превъзмогнах себе си и ги оставих да са максимално самостоятелни. Само ползи виждам от това ми поведение.

# 369
Лошото е, че всичко вършим в последния момент, нищо, че майка му преди това е повторила 100 пъти едно и също. Уж говорим, уж се разбираме и после пак същото. Разбирам, че още е дете,но на неговата възраст аз се гледах сама.
Случка :"уча год а готви. казвам "Включи печката". Отговаря ми "Ти знаеш ли колко е опасно това". И това от дете дето е било в Монтесори и е учено да глади, шие и готви

# 370
А моят ми се разсърди, че му съобщих, че през ваканцията съм му запазила час за ортодонт.

# 371
  • София
Добре сме ние, значи. Поне от две години (14 год) ходи сам на ортодонт, зъболекар, личен лекар. Прави си яйца под различна форма, суши и чат-пат кекс.

# 372
За моя не мога да се оплача. Учи много. Тази година му е адски трудна, осми клас е. Той е в професионално училище. Към всички общообразователни предмети  има и специални, учебния му ден е над 7 часа... Имаше 19 срочни оценки. Не му остава достатъчно време за рисуване и това много го напряга. Обяснявам му,  че когато в 10 клас станат основно специални предмети ще стане по-леко, но сега общообразователното ниво трябва да се мине и ако пропуска, нещата ще бъдат по-трудни.
За дрехите - при нас няма униформа. Ние сме училище по искуства и се смята нормално децата да са се носят артистично. В дните когато няма физическо е с класически дънки, ярка риза и жилетка. Иначе когато имат физическо ходи спортен, по пак с риза над тениската, гледам да е по-ненатрапчив спортния комплект  - едноцветен, без кантове, реклами и с долница като панталон. Облеклото му по принцип е някак класическо, но е много подходящо за комплекцията му, той е много висок, не е кльощав, има коса до кръста която носи на опашка или плитка. Разбирам, че ако беше момченчо 1,70 с тези ризи/жилетки щеше да буди насмешка, но сега се вписва нормално в училищния поток.

# 373
  • София
хехе, пожънах успех с този панталон, тип анцуг, от Бершка. Имам вкус за младежките дрехи, както казвам на моя синковец - знам аз кое е готино Wink Че той много мрази да го водя по магазините, ама обича новички дрехи да му поръчам онлайн Simple Smile.

За ученето - ах, болна тема, много болна. Виждам вие тук шестици споменавате, степендии, а аз се боря да докара 4 и 5. Шестици, освен по рисуване, не е имал първия срок. Те останаха в моите мечти. Не иска да учи, отбива номер, не пише домашни (вчера послучай празника получих в Школо 2-ка по френски за липса на домашно). Да направи нещо вкъщи е повтаряне, потретване, повишаване на глас от мен. На неговата възраст учех в друг град, живеех в общежитие и се оправях сама. А сега маминия, осигурен, че и претенции има за все по-скъпи джаджи (ей, как ми е омръзнало от темата Айфон), а насреща не иска да дава нищо. Вчера м заяви, че аз съм виновна, че учи френски. Искал компютри - ами обясних му, че балът му беше далече от добрите училища за компютри, щото то и в квартално отсреща иам такава паралелка, ама дали е ОК да учи там такива науки. Абе положението е отчайващо, смъкнала съм много критериите си и пак изпитвам адско разочарование...

# 374
Моят синковец вчера ми звъни и ми вика "Мамо, имам изненада за теб - като се прибера ще я видиш." Като чуя такова нещо направо косата ми се изправя. Прибира се нашия - подстриган с някаква нова прическа "бъз кът", която сега била модерна и с цепната вежда. Изглежда така, сякаш утри ще влиза в казармата Joy Ужас!

Относно самостоятелността - аз си признавам, че бях супер несамостоятелна на неговите години, че и даже, като студентка. Мама ми готвеше, баба ми чистеше стаята и ми изнасяше чиниите с храна, сменяше ми чаршафите и ми подреждаше дрехите. Тате ми ремонтираше колата, сменяше ми гумите, следеше за застраховките, взимаше ми я всяка неделя - пълнеше я с бензин, миеше я на автомивка и ми я връщаше готова за ползване. Бях си от всякъде мамина, татина и бабина лигла. Само пари не ми даваха. Ама какво от това, като всички разходи ми се плащаха и всичко ми беше само за дрешки и купони. Обачееее, като се изнесох и отидох при мъжа ми всичко си дойде на мястото. И да ви кажа честно не ми е било особено трудно. Просто директно си поех ролята на домакиня, научих се да готвя с рецепти от интернет или от свекървата и чак се учудих колко е вкусно. И до сега не ми тежи, че с ММ сами си гледаме и двете деца без никаква помощ.
В сравнение с мен синковеца си е направо самостоятелен от всякъде. А и се надявам да се изнесе доста по-рано от мен, така че остане ли сам иска или не, ще стане още по-самостоятелен. То това просто е неизбежно.

Общи условия

Активация на акаунт