Пубертетът при момчетата - тема 10

• 45 945
  • 721
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ние нямаме определена сума, питаме го има ли пари (ако има под 5 лева, броим, че няма) и даваме колкото преценим на момента. Ако нямаме по-дребни - и 20 лв даваме, и се разбираме горе-долу за колко време са.
През есента нещо се беше увлякъл с покупки на тениски, макар че нямаше нужда, та се наложи да поговорим с по-твърд тон.
Сега през уикенда празнува рожден ден, имаше към 60 лв за всеки случай, не ги е харчил, оставихме му ги за следващите две седмици, като към края на тази ще го питаме как вървят нещата.
Така, с по-големи суми, по-добре ще се научи да си управлява бюджета.

# 466
........ джобни. Също и да се научат да си ги разпределят. Като сме на тази тема, по колко пари давате за джобни?
Моят хубостник е 7 клас. От 5 му давам пари. В 5-ти всеки ден, в 6-ти веднъж седмично, сега му давам парите в началото на месеца за целия месец. Предвидила съм му по 5лв всеки ден от месеца. За март получи 160лв, които са за закуски и излизания навън. Свикнал е да си прави сметката и рядко остава без пари. За непредвидени разходи и рождени дни давам отделно. Дрехи и обувки не си купува сам.

# 467
  • Русе
Малкото ( 6-ти клас), за училище - 10 лв на седмица (май трябва актуализация на бюджета му след последия скок на цените)
Всякакви излизания според зависи на къде е тръгнал. РД не ги слагам към джобните.

Големият, 12-ти, не иска пари. Все го питам - все имал Simple Smile Ако не се сетя и не му дам за уроците и за тях не иска. Взема си от спестените. Това дете не е от мен Joy

# 468
През седмицата давам по 7 лв, защото той закусва, обядва и вечеря вкъщи. Събота и неделя, като го няма по цял ден - 10 лв. Ако каже, че ще ходи на кино, фитнес, билярд и т.н. му давам по 20 лв. за деня.

# 469
  • София
Моят е на 10 лв/дневно, но той от 8 до 16 е на училище. Каквото си спести го изхарчва ударно за харибо и чипс, та по тоя повод понякога, когато е посъбрал повечко "забравям" да му дам... За РД и допълнителни излизания получава допълнително

# 470
Станислав ако някога ми доведе момиче в къщи ще я нося на ръце,ще я обичам като мое дете и направо ще я позлатя.Защото знам,че ще е много специална...Но това са само мечти.В предвид състоянието му едва ли ще се намери момиче за него(или ще е някоя по-голяма).Хубаво ми е детето,добро и кротко,но аутизмът му пречи много.Дори понякога ме пита защо е различен,аз обаче му казвам,че не е.Никога не съм го приемала като различен,но съм реалист и виждам как седят нещата.
Скрит текст:
За ученето и него го мързи,но сяда и не мърда докато не свърши.Понеже е доста добре за дете със СОП учи всичко наравно с другите,просто някои предмети са махнати от програмата му(тази година мисля информационни технологии или там както се нарича в 6 клас и трудово),а разказвателни има веднъж седмично,но пак взема най-важното и не пропуска материал.По БЕЛ и математика го готвим за външно оценяване, въпреки че може и да не ходи,но ще се яви...
И аз наказвам без таблет,той телефон няма, защото е все с някой от нас и не му трябва.Има протести,но бързо му минава.
Имам наживо такъв пример. До мястото, където живея, има изграден комплекс за хора с такива специфики. Не им знам диагнозите, но си личи, че са я аутисти, я с Даун и подобно.
Има едно много симпатично момче (млад мъж), който си има приятелка и са все хванати за ръце, гукат си двамата , живеят си в техния свят. Редовно ги засичам във влака, в който пътувам навръщане от работа и затова го познавам. Те отиват към този комплекс, а аз се прибивам у дома. Наблизо има алея с пейки, редовно седят на тях.. като ги видя, винаги се потапям в друг свят! Много им се радвам!

# 471
  • София
Присъединявам се към вас с тийн на 15год/9 клас.

Като ви чета, освен мързела за училище, не мога много да се оплача от детето.
Разбира се има си нервните изблици, но кой ги няма, тоест не са нон стоп.

Като цяло гледаме да го оставяме да бъде възможно най-самостоятелен и изискваме резултати, а не да следим дали прави това или друго. Има немалко задължения в къщи.

До скоро месечния му бюджет беше 180 лв, но тъй като не постигна резултатите за първия срок, които се бяхме договорили и сега бюджетът му на 50 %, като всеки месец има бонус спрямо резултати в училище. В този бюджет влиза изхранването извън къщи, излизания и рожеденни дни, когато ходи. Много държа да има сума, с която разполага, за да се научи да си прави сметка (искам да ходя на кино, а дали имам пари, дали мога да си го позволя). Благодарение на това, откакто е с намален бюджет правим двамата заедно сандвичи за училище - така хем кара повече на домашна храна, хем прекарваме повече време заедно Simple Smile. Също така имаме договорки - бюджет за телефон - веднъж на определен период и ако иска нещо повече - добавя от себе си (обикновено от парите които си събира за празници) и приблизителен бюджет за дрехи и обувки/сезон. Обикновено за обувките не можем да се разберем - все иска някакви, които са извън моята приемлива сума и гледам пак да участва, дори и с малко.

За момичета като че ли още не мисли, въпреки че излизат компания и момичета и момчета. Кръстосва доста града (софия), до 7 клас, почти не излизаше, но сега понякога е трудно да го прибера в къщи.

# 472
За пътуващи сами деца задъжително е да имат телефон. А от 5 клас нагоре и джобни. Също и да се научат да си ги разпределят. Като сме на тази тема, по колко пари давате за джобни?

Моят син е на 17 г. Колкото и пари да дам-заминават всичките - разпростира се според чергата човекът😉.Внасям му ги по негова сметка и той си тегли или плаща с карта. В началото пробвах с 400лв - заминаха до средата на месеца, с 300- същата работа, тоя месец беше с 250- има още 20 в сметката, но пък приятели му върнали около 150. Но при него много зависи на колко рождени дни и други големи купони ходи. Като намалеят парите в сметката заминава през ден по някоя десетачка или двадесетачка. И отделно баща му му дава някой лев( ако се видят и е в добро настроение ).

# 473
  • София
Сетих се нещо, често като се прибира вечер, звъни да пита имаме ли нужда от нещо да купи. Та това е още една причина да не го оставяме с малки суми Wink
Но не харчи безогледно, затова е и на по-свободен режим.

# 474
Давам минимална сума от 2 лева на ден на моя шестокласник не заради друго, а защото купува само захарни изделия. Сутрин закуска вкъщи, после ходи у баба си или обядва вкъщи, вечер ясно, че храната е подсигурена.
За състезания даваме доста джобни освен храна, рестото отива пак за бонбони, всички пари, събрани по празници отиват за сладко и сокове. Затова налагам рестрикции. От време на време мъжът ми го хваща да търчи след косачката в двора на село и му плаща добре - имат си двамата някакви уговорки - всичко се профуква моментално в селския магазин.

# 475
  • София
От 15 години нагоре, наказания, като "няма да излизаш" не вървят вече, а тези от типа "ще стоиш без пари или без телефон" могат да бъдат опасни. Оставяне дълго време без пари може да ги накара да търсят алтернативни, незаконни варианти за сдобиване с пари или пък започват да свикват да взимат на заем от приятели. А относно телефона - след тези клипчета на биещи се момчета и момичета, предпочитам да има телефон в него, за да звънне, ако стане нещо. Прекалено опасно е според мен, точно в тази възраст и точно в тези времена, в които в момента живеем, да нямам връзка с него. Най-малкото учи на 20 км от вкъщи и втора смяна се прибира в 21.00 ч по тъмно.

Напълно споделям мнението. Не мога да го оставя без телефон навън или пари. Джобните са му по 30 лв. на седмица, ако излиза събота/неделя допълнително в зависимост къде отива. Рождени дни, дрехи, обувки са си от нас. От спестените си пари обичайно си купува разни глупости за игрите.

Понеже наближава рождения му ден сме в голяма чуденка как да го празнува, на 15 г. ще стане (боже, кога го родих и беше едно сладко, засмяно, къдраво сладурче). Понеже не го е празнувал последните няколко години, ми се иска да си го празнува по хубав начин, смао дето и двамата не знаем как. Гледам за VR стаи, пейнбол. Дайте някоя идея, а и з аподарък Simple Smile

# 476
  • София
Във VR стая "празнува" моят син 15-ия си рожден ден. Много бяха доволни всички. Играха само, почерпка там нямаше, после ходиха на пицария.

# 477
  • София
Във VR стая "празнува" моят син 15-ия си рожден ден. Много бяха доволни всички. Играха само, почерпка там нямаше, после ходиха на пицария.

Моля те, сподели коя е, къде е, колко деца можеха заедно да играят?

# 478
  • София
Ето тук
https://avatar-vr.eu/

Не помня колко души могат да играят максимум, може би десетина.

# 479
  • София
Много ти благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт